De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

groen bemesten

Groen bemesten.

In de tuin bemesten we op allerlei verschillende manieren de grond. Met bokashi-compost die we zelf maken, met aangekochte natuurcompost, met een melasse korrel en ook met groenbemesters. Eigenlijk zaaien we planten die goed zijn voor de grond. Zoals vlinderbloemigen die stikstof uit de lucht binden of ruwbladige die silicium vrijmaken. Naast dat ze nutriënten beschikbaar maken voor het volgende groentegewas zorgen ze ook de hele winter voor ons bodemleven door de grond bedekt te houden en voedsel te leveren aan al die miljarden organiseren die op hun beurt weer de planten voorzien van de stoffen die ze nodig hebben. Mooi hè dei natuur.

In de tuin zijn nu groenbemesters gezaaid op het oude aardappelbed en het oude aardbeienbed. Dit doen we met ons oude zaaimachientje de Thilot. Een ontwerp uit de jaren 30 die nog steeds gemaakt wordt in Limburg en over de hele wereld verscheept. Uiteindelijk worden alle bedden die leegkomen ingezaaid met groenbemesters maar deze bedden staan er het langst onder en hier kan de groenbemester ook echt tot volle wasdom komen. En met wat geluk ook nog bloemen voor de insecten produceren aan het eind van het jaar.

In de tuin oogsten we nu krulandijvie; lekker voor een stevige bite als salade met appeltjes en geroosterde hazelnoten of in een stamppotje. De bindsla (Batavia of Moonred) is ook lekker knapperig maar meer als ijsbergsla. Deze sla bewaard heel goed.

Boerenkool in de zomer? Ja! In het grootste deel van de wereld eet men kale het hele jaar door. In de smoothie als superfood boordevol vitamines en antioxidanten. Maar ook in een pastasaus met tomaat en ui. Haal als je de boerenkool gebruikt eerst de nerf eruit. Dat kan met een mes maar ik strip het bladgroen er gewoon af door door met de ene hand aan de nerf te trekken en de met de ander het bladgroen tegen te houden. Daarna kun je het in reepjes snijden, ook fijn als je het wil blenderen. Zelfs toen de boerenkool al geoogst was wisten de koolwitjes het nog te vinden. Opletten geblazen dus. Meestal houden de mezen de schade beperkt maar soms moeten we er zelf met de hand even langs.

Nog steeds doen de bonen het goed. De droogte zorgt ervoor dat er amper schimmels kunnen toeslaan. Alleen de snijbonen zijn er klaar mee. Die hebben ook wel heel veel gegeven maar nu komen er geen nieuwe bloemen meer in. Sommige bijzondere bonen plukken we ook niet meer omdat we zaad voor volgend jaar willen oogsten. Dat zijn de zwarte Cobra, de Kew Blue en de Sloveens boterboon. ook de pronkboeien plukken we niet. De dikke boon van deze soorten is een delicatesse! De andere soorten kun je makkelijk kopen in de zaadhandel dus die hoeven we niet te bewaren.

Om zeker te zijn dat alle stagiairs en vrijwilligers weten welke bonen moeten blijven hangen doen we er rood-wit politie-tape tussen spannen. Er is dus geen misdrijf gebeurd in de tuin!

De basilicum hoort echt bij tomaten vanwege de traditionele salade uit Italië. Het leek me dus leuk om ze dan ook samen een bed te telen. Dat gaat heel mooi. Het is alleen niet heel praktisch. De tomaten liggen nl op stro onder de planten te rijpen en de basiiicum maakt dat je daar niet heel makkelijk bij komt. Onder de aubergines is juist heel veel ruimte dus volgend jaar gaan we ze daar onder zetten. De tomaten groeien enorm. Ze kunnen wel 10 meter lang worden. Dat past natuurlijk niet in de kas. Om ze wel zo lang te laten groeien laten we ze zakken en liggen de stengels in een soort slinger over de grond. De tomaten die nog niet rijp zijn liggen dan dus ook op de grond. Om ze een lekker zacht bedje te geven en schoon te houden hebben we stro op hebt gelegd. Ik had gedacht enorm veel kilo’s uit de kas zouden komen. Dat valt wat tegen dus we doen bij iedereen een paar tomaatjes in het pakket en lekker wat basilicum.

Met de hitte van de afgelopen week zijn de courgettes enorm goed gegroeid! Vaak dacht ik een paar uur na het plukken dat ik er een aantal over het hoofd had gezien. Maar ze waren dan gewoon 5 cm gegroeid!!! De courgettes in plakken grillen blijft mijn favoriet. De smaak komt zo het best tot zijn recht. Maar ik at van de week een heerlijk courgettesoep van gewoon een (te grote) courgette, een gefruite ui en basilicum…. Geweldig. er was misschien een half kopje water bij gegaan. Zo kom je wel aan die 200g groenten op een dag. Misschien hebben de m-pakketten van de zaterdag het gemerkt; er zat geen patisson in maar een courgette. De patisson wilde niet zo snel groeien als ik had gedacht. Jullie krijgen deze week de patisson ipv de courgette. De bijen zijn ook heel blij met de courgettes. Elke ochtend zitten de bloemen vol dames die de nectar verzamelen. Veel bloemen in het wild zijn hebben door de droogte amper nectar dus de bijen zijn maar wat blij met alle bloemen in de tuin die wel voldoende water krijgen.


warme groenten

Warme groenten? Liever niet natuurlijk, we doen ons best om ze zo koel mogelijk te houden maar met de komende hitte golf is het niet heel makkelijk. Dus kom graag zo vroeg mogelijk groenten halen deze week.

In de tuin zijn we afgelopen week heel hard bezig geweest. Alle aardappels zijn eruit, we hebben twee nieuwe rassen geprobeerd. Vitabella (geel) en Nemo (rood met geel), ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. De Vitabella is net als de Alouette een resistent ras. Ze hebben ook allebei flinke aardappels gevormd. Het verschil tussen de rassen ligt niet zozeer in de kilo’s opbrengst als wel in het formaat en de opvallende kleur en smaak. Lekker met lichtbruin gebakken salieblaadjes!

De sla wil wel groeien met de warmte en de buien van vorige week. Maar met dit extreem warme weer moet het ook niet te lang op het land staan. Deze week gaan we de kropsla en de eikebladsla oogsten. Wil je een extra krop sla, vraag er gerust om.

Teveel sla kun je heel goed gebruiken in een koude gazpacho. Of een lekker aardappel soepje waar je als deze wat is afgekoeld de sla doorheen blendert. (gebruik een deel van de soep voor het blenderen en roer het knalgroene mengsel mooi door de witte aardappel soep.



De boontjes plukken blijft een werk, maar wel lekker in de schaduw. Deze week de laatste lage boontjes, na twee keer plukken kunnen ze eruit. Dan zit er bijna niets meer aan. De wortels laten we in de grond. Hieraan zitten de wortelknolletjes die veel stikstof bevatten die zijn dan weer voeding voor het volgende gewas, tussendoor zaaien we een groenbemester die de voedingsstoffen tijdens de winter opneemt en voor het bodemleven zorgt. De afgeknipte bonenplanten kunnen we dan in de schaduw plukken.

Patisson is een prachtig geel of wit schotelvormige courgette. De smaak is iets frisser dan courgette vind ik maar in ieder geval heel neutraal. Naast erg mooi om naar te kijken is de patisson leuk om te vullen. Snij een kapje van de bovenkant van de patisson hol het uit (gebruik het vruchtvlees voor een pastasaus) kook de patisson 3 minuten. Vul het pompoentje met pittig (noten)gehakt (met wat ui en paprika) dat al rul s gebakken. En zet het nog 20 min in de oven. Snij het bakje door midden net voor of tijdens het serveren.

Venkel is goed gegroeid en houden we scherp in de gaten in de zomer. Ze maken heel snel bloemstengels. Zeker met heet weer. Maar nu hebben we ze prachtig op tijd geoogst. Het blad is eraf omdat dat nu heel snel het vocht uit de knollen trekt. Het blad laten we eerst een tijdje op het land liggen zodat eventuele koninginnen page rusten naar de andere planten kunnen overlopen,

Koolrabi bewaard enorm goed. Ik had het mee op vakantie en heb het daar gedeeld met een schapenboer in Wales waar we kampeerden. Hij was helemaal verrast en zei een nieuwe favoriete groente te hebben. Geraspt is het een geweldige basis voor een coleslaw volgens hem. Ik vind het ook in blokjes door de pastasaus erg lekker omdat het zo naar broccoli smaakt.



Het is echt nazomer. De zon is al om 10u 's avonds weg en als we om 6 uur beginnen, dan is het nog schemerig. De enorme groei van de planten, en ook het onkruid verdwijnt nu ook langzaam zodat we langzaam weer bijkomen. De wespen zijn actief maar gelukkig konden we afgelopen week twee nesten verwijderen waardoor we weer rustig kunnen lunchen en wieden in het aardbeienbed. Komende week komen de aardbeienplanten voor volgend jaar binnen. Collega Klaas van de Nieuwe Ronde haalt voor ons beide planten. Helaas kan ik zelf geen stekken maken omdat de grond hier een schimmeltje bevat die in de moederplanten zit en dan direct de stekken besmet zijn.

Afgelopen weekend is Ilse moeder geworden van een prachtige gezonde zoon, Thomas! Ze is komende maand thuis met Sarah en Robin om deze nieuwe spruit te leren kennen.

Meer jong nieuws: In de lucht boven de tuin doet een jonge buizerd vlieglessen. Hij of zijn wordt steeds beter maar ‘mauwt’ druk om zijn ouders die veel hoger de grond afspeuren naar voedsel voor deze veelvraat. Hij/zij scheerde al een aantal maal bijzonder laag door de tuin. Niet bang of nog niet zo goed op de vleugels? Wij vinden het in ieder geval erg mooi zo’n indrukwekkende vogel van dichtbij te zien. In de tuin zien we ook wat warmtemenners zoals de wespenspin en de kolibrivlinder. Prachtig ook die natuur zo dichtbij huis. Marieke is deze week een weekje rustig genieten op de Veluwe.

Terug van vakantie en gelijk in de bonen

Wat was dat fijn terug komen van vakantie in een tuin vol overvloed!

Tijdens mijn vakantie is er enorm hard gewerkt in de hitte en de regen. De bonen plukken we nu 3 keer per week en met deze warmte wil het enorm groeien. De aardappeloogst is in volle gang. Zoon lief heeft vandaag blaren op zijn handen gespit. Die van mij waren na de vakantie sinds tijden weer schoon. Nu natuurlijk niet meer.

We zijn ook nog aan het zaaien, bakken vol sla, koolrabi voor de laatste planting in de kas en we gaan toch ook wat lage boontjes proberen.

Helaas is er ook een overvloed aan onkruid dit jaar. Nu we wat mensen missen in het team komen we snel handen te kort ala er iemand op vakantie gaat. Gelukkig hebben nog wat oud-stagiaires die komen helpen oogsten en hebben we twee weken hulp van Anne en Yang twee studenten van de WUR die een Farm Experience Internship doen want alleen maar boeken kennis is ook zo wat. Ook Laurie en Iris onze nieuwe Warmonderhof studenten helpen deze zomer lekker mee. En natuurlijk onze vrijwilligers! Heel fijn  dat er zoveel mensen graag in de tuin een handje uitsteken. Zo komen we langzaam maar zeker het onkruid te boven. Maar mochten jullie lekker een middagje willen komen helpen dan zijn jullie van harte welkom! Wij zorgen voor limonade, kruidenthee en wat lekkers erbij.

Wat ook heel leuk is dat we deze woensdag het graan gaan oogsten. Het is niet heel veel, het is door de stormen in juni platgeslagen en dan duiken de vogels en de muizen erop. Maar dat wat nog fier omhoog staat gaan we woensdag oogsten en de aren eraf knippen. Het stro gaat deels naar de imker en deels naar de grond. Wim van Grasstek leert hiermee mensen het oude ambacht van korvenvlechten. Dat kan niet meer van dat moderne stro dat maar 50 cm lang is. De st Jansrogge kan wel 2 meter hoog worden! Het valt dan dus helaas wel makkelijker om...

Ik weet niet precies wat voor sla jullie in het pakket krijgen. Er is van alles bindsla, krulsla, eikenbladsla, kropsla. Het wordt een verrassing deze week.

De bonen gaan natuurlijk weer in het pakket. Het is bonentijd, we zijn nu allemaal regelmatig in de bonen. Door de warmte… maar wel omdat de bonen geplukt moeten worden. Mocht je t zelf ook leuk vinden om wat boontjes te plukken kom dan gezellig meehelpen woensdag.

We aten zaterdag bonen met nieuwe aardappeltjes en mayonaise. Gisteren met pasta, tonijn, sla, tomaat, rode ui en kappertjes. Vandaag zowaar niet want we hadden nog bietjes in de koelkast. Maar morgen vast weer maar dan met ei en pindasaus denk ik. Ik vind het zo’n een heerlijke groente en nu er zoveel is geniet ik er dubbel en dwars van.

De prei heeft er lang over gedaan dit jaar maar nu is hij toch echt op formaat. Lekker in de nasi of als echt hoofd-groente in 10 cm stukjes roosteren op de BBQ. 

De wortels zijn ook weer helemaal bijgetrokken. Afgelopen juni waren een aantal bedden er zo slecht aan toe dat ik niet wist ik wat fout had gedaan. Ik dacht wortelvlieg dus ik heb nematoden uitgezet die de larven van deze vlieg kunnen aanpakken. Ik denk dat het een goed zet was want nu oogsten we mooie dikke rodelika wortels. In reepjes gesneden heerlijk in de oven met kikkererwten, wat tijm en honing. (en misschien nog een vergeten biet van vorige week)

De paksoi die we dit jaar zaaien is een ander ras dan we normaal als plantjes inkopen. Ze zijn veel kleiner en dus sneller klaar. Iets te snel dus want ze zijn alweer in bloei geschoten. Helemaal prima om te eten maar dus wel net anders dan in de winkel. Kleine paksoi heerlijk om te roerbakken met wat prei, afblussen met wat bouillon en een scheut tamari en reepjes omelet en rode peper erop.

We gaan weer 3 dagen met hitte tegemoet, ik hoop dat alle groenten en mensen het gaan overleven!



samenzijn

Het was een heel gezellige maandag avond, vandaar deze verlate blog... Er waren zo’n 30 vrijwilligers, stagiaires en oogstaandeelhouders met wie we kennis hebben kunnen maken en heerlijk hebben gegeten! Er waren prachtige salades, frittata, hartige taart en allerlei heerlijke cakes en koekjes. Na de natte start kwam langzaam maar zeker de zon er steeds meer bij kijken en bij het vuurtje was het ook lekker warm. De rondleiding was uiteindelijk bij een strak blauwe hemel!

Deze week weer lekker zomerse groenten, tuinbonen met wat bonenkruid. Dit jaar viel de opbrengst van de bonen wat tegen maar wel prachtig grote peulen. Ik ben fan van dit ras Aquadulce een Italiaans ras met mooie bonen. Tijdens de groei was er een moment dat de toppen flink onder de luis zat. Dat gebeurt niet elk jaar maar de droogte geeft dan toch flink stress. Normaal halen mensen deze toppen eruit maar ik zag eigenlijk direct een heleboel lieveheersbeestjes dus ik heb even afgewacht en ja hoor met twee weken was er geen luis meer te bekennen. Allemaal opgepeuzeld door deze monstertjes.

Jeanette Matser van Goed Gevoed verzorgt tegenwoordig veel van de catering op de tuin. Ook de taarten op het terras zijn van haar hand. Vorige week had ze een heerlijke salade gemaakt van tuinbonen met rode besjes! 

Dop de tuinbonen, kook de tuinbonen in een pan met een laagje gezouten water in zo’n 10-15 minuten gaar. Laat ze afkoelen, meng ze met fijn gesneden bosui, bieslook en dille. Doe er stukjes komkommer door die even hebben staan trekken in zout en azijn. Brokkel er feta overheen en ris er wat rode en/of witte besjes over.  

Ook haar taart met rode bes is niet te versmaden!

De bessen telen we deels in een kooi. Daar kunnen de vogels niet bij en weten we zeker dat we voor jullie kunnen oogsten. Van de winter toen we de oude bessenkooi afbraken hebben we alle oude bessen uitgegraven. De oude struiken zijn verdeeld over de tuin en staan langs de randen, in de houtwal en ons mini-voedselbos. Hier kunnen mensen (en vogels) zelfplukken! Vooral de witte bes heeft het naar zijn zin op de nieuwe plek. Ze staan wel wat in het onkruid maar zitten vol bessen. Vooral de witte bes valt niet zo op en draagt buiten de kooi ook volop.

We hebben een overvloed aan Romaanse sla, dezenbaksla is geweldig op de bbq en daar krijg je met deze lange avonden toch echt wel zin in. 

Radicchio is een stevig rood-witte krop. Heerlijk in de pasta. Vaak gecombineerd met een stevige smaak zoals gerookt spek of blauwe kaas. Maar ook pijnboompitjes zijn een traditionele combinatie. Helaas is de kleur van gesmoorde radicchio niet zo mooi (grijs) maar rauw is het een echte eye-catcher. Norbert Mergen is er ook enorm fan van en heeft een heleboel recepten van op zijn website staan. Ook een erg lekker met gember.

Bij de rondleiding door de tuin gisteravond waren er al flink wat enthousiaste mensen toen ze hoorden dat we de radicchio gingen oogsten. Dus gelukkig bij jullie ook veel liefhebbers van deze super gezonde groente.

De Chinese kool is een fijne makkelijke groente die in allerlei combinatie het goed doet zoals in een curry met kikkererwten, Er zijn helaas een aantal Chinese kolen gesplitst, we hebben de verschillende delen dan samengebonden…

In de tuin deze week weer flink planten en zaaien voor de periode eind augustus en september. We blijven nog een week of 8 zaaien en planten. Eind augustus wordt het echt rustiger in de tuin. De eerste grote gewassen verdwijnen ook alweer zoals de peulen en de erwten die nu echt klaar zijn met hun groei en zijn geoogst. In de kas beginnen de eerste tomaten te kleuren! Ik hoop er voor de vakantie nog een te proeven. Ik ga zelf in juli een paar weken weg. Jullie krijgen dan van Ilse en Marieke de updates. Ik weet niet of ik bereikbaar ben deze weken dus het is fijn als jullie jullie eigen vakanties al doorgeven. Deze zomer worden we ondersteund door wat stagiaires die zijn blijven hangen zoals Mara, Elena, Ilse en Moreno. Heel fijn omdat Ilse Goedhart in augustus een tweede kindje verwacht met haar vrouw. 


midzomer

Het is midzomer, lange dagen en warme dagen. Het gaat nu allemaal zo snel! Door de hitte eind vorige week zijn de kapucijners allemaal afgerijpt. We hebben ze maandags snel geplukt. De kapucijner is een soort erwt maar met meer smaak. een doperwt is vooral zoet maar in de kapucijner kun je nog meer smaken ontdekken zoals een bittertje. Lekker in allerlei roerbakschotels maar ook in salade met tomaten, rucola en gemarineerde rode ui. De rode ui snij je in ringen die je met wat zout en balsamico azijn minimaal 1 uur laat marineren. De kapucijners dop je en dan kook je ze 3 minuten, even proeven of het genoeg is. De grootsten moeten misschien wat langer. dan afkoelen met koud water en mengen met stukjes (cherry)tomaat, rucola en gemarineerde rode ui en feta.

Eikebladsla komt uit het bed waar we in september de borlottibonen kunnen oogsten. Zo gebruiken we de grond efficiënt en zorgen we ervoor dat de grond noot onbedekt is. Planten zorgen voor het bodemleven, en dan zorgt het bodemleven weer voor de planten. Lekker in de salade zijn radijsjes. Radijsjes zaaien we elke 3 weken zo is er bijna het hele jaar door wat voor de winkel en regelmatig voor het pakket.

Ik weet nog niet of het morgen knoflook wordt of dat ik de bosui moet oogsten om de meeldauw voor te zijn. Het is in ieder geval de tijd om knoflook te oogsten. Het loof vergeeld en dan worden de bollen gevormd. Wachten we nu te lang dan vallen de bollen uit elkaar. Laat de knoflook aan zijn loof drogen aan de lucht. Dan is ze op een donkere koele en droge plek bewaarbaar tot de winter.

In de tuin groeit het onkruid ook lekker. Heleen heeft vandaag de net opgekomen bietenplantjes geen van de oprukkende hanenpoot. Een heel snelgroeiend gras dat zich heel goed kan vastzetten in de grond.

De laatste bonen zijn geplant en de bonenstokken staan allemaal in lijn.

De venkel moesten we heel snel oogsten, de planten werden ineens helemaal geel, sommige waren al helemaal verdroogd... Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt. Ik hoop dat we genoeg hebben om in ieder pakket er eentje te doen. Op het bed staan nog een paar eenzame venkels die gewoon groen loof hielden. Een raadsel.

Wat nog meer raar liep door de warmte waren de paksoi. Ik heb een nieuw ras nu ik zelf het plantgoed voorzaai. Deze paksoi is wat kleiner en groener. Ik had dat niet zo goed in de smiezen. Nu zijn ze dit wekend doorgeschoten. Gelukkig kun je ze nog wel gewoon eten. Deze week rare paksoi in het pakket dus.

Koolrabi groeide lekker door met de hitte. Een fijne groente die in kleine blokjes prima in de pasta kan of in een quiche.

Vorige week at ik een heerlijke paella met koolrabi, paprika, kapucijners en garnalen. Heel zomers!

Er zijn komende week nog heel veel aardbeien te plukken dus kom gerust nog even genieten of pluk wat voor een jammetje.



wortels tijdens examentijd

Wat een prachtige open dagen hadden we afgelopen weekend. Het was super gezellig met veel belangstelling voor de rondleidingen en de kinderspeurtocht die soms best wel moeilijk was. En natuurlijk waren er aardbeien! Er werd veel geplukt in ons zelfplukbed door de bezoekers en in het eerstejaars bed door Anne en mij. Mmmmm ze blijven zo lekker! Niet in de koelkast zetten maar direct opeten. Ook niet wassen, daar gaat de smaak van achteruit. Wassen hoeft ook niet, wij plukken ze heel voorzichtig aan het steeltje en door hun bedje van stro blijven ze ook zandvrij. Ze zijn nu zo prachtig groot en sappig en smaakvol. Ik krijg er nooit genoeg van.

Als oogstaandeelhouder mag je ook elke week een bak aardbeien komen plukken in juni!

Het is examentijd. Bij mij thuis wachten we op de uitslagen van Tomas en op de tuin moeten 3 studenten examen doen. De eerste heeft het vorige week al gehaald. Morgen de andere twee en dan feest, met aardbeien natuurlijk, de wortels meten ze maar met wiskunde mee dealen!

Het is de tijd van de insecten. we hebben afgelopen week, de fraaie schijnboktor, de goudkever, rood zwartpoot soldaatje, penseelkever, ribbelboktor en distelboktor maar ook een prachtige mulleinrups, een witvlakrups met enorme hanekammen, een reuzenhoutwesp en een witte mierenpissebedje gezien. Zo leuk om al die soorten te leren kennen.

De bataviasla is een soort ijsbergsla maar dan mooi rood-bruine bladeren en wat minder gesloten. Je bewaard ze makkelijk een week en dan gebruik je steeds de buitenste bladeren.

De rucola heeft her en der een bloeistengel. Deze zijn taai dus even verwijderen. De rucola past goed op pizza, maar ook in een stamppotjeis hij een echte smaakmaker. Je bewaard de rucola best door hem even te wassen in ijskoud water en dan uitgelekt in een afsluitbare doos in de koeling.

Deze week gewone of krulandijvie in het pakket. Het moest er snel af want met het komende warme weekend gaat de andijvie snel bloeien. We zijn al weer aan het voorzagen voor de nazomer en herfst andijvie. Ook ging vandaag de volgende lichting sla de grond in. Helemaal zelf opgekweekt in de kas! (jammer van die vingermaat wel een mooi overzichtsplaatje.

Ennnnn voor mij zeker zo leuk als de aardbeien, wortels uit de kas. Dit jaar een experiment maar volgend jaar ga ik zeker meer wortels in de kas zaaien. Wat zijn ze mooi! Ze zijn nog niet allemaal heel groot want de bodem is hier en daar nog flink verdicht van het bouwen maar zonder vraat of schimmels en lekker vroeg klaar. Dit jaar eindelijk tegelijk met de peultjes…

De bindsla stond tussen de Edamame-boontjes het was een prachtig vol gezicht en na de oogst is er nu alle ruimte voor de bonenplantjes om verder te groeien. Je zou het niet zeggen maar binnenkort is dit hele bed verdwenen onder het loof van deze sojabonen. Nu hopen dat de muizen de boontjes met rust laten…. De bindsla is zo stevig dat het goed kan worden gebakken. Ik vind het heel lekker met gesmolten blauwe kaas uit de oven. Ik snij de kroppen over de lengte in vieren. Gril ze even kort aan voor de streepjes en brandsmaak in de grillpan en dan met wat gorgonzola onder de oven. mmm lekker met gnocchi.

De koolrabi stond niet in de kas en hij is ook heel erg aangevallen door slakken. Niet de mooiste dus maar wel een fijne groente die zich makkelijk laat combineren in reepjes gestoomd bij vis of in dunne plakjes in een roerbakschotel. Of gewoon rauw, lekker knapperig. De smaak lijkt erg op broccoli en dus ook in een pastaschotel doet hij het goed.

mummies in de tuin

De tuin is in overdrive. Met die lange dagen, de heerlijke regen afgelopen donderdag en vrijdag en de aanhoudende warmte schiet alles de grond uit. De komkommers groeien per dag bijna een blad erbij, de bietjes beginnen te dikken en het gras groeit enorm dus we moeten veel maaien. Dat maaisel gebruiken we weer als een bemesting en mulch onder de kruisbessen. Hierdoor hou je meer water in de grond en voeg je ook extra koolstof toe. 

In de kas was afgelopen zondag een merelvrouwtje verdwaald geraakt. Ze was er zo lang dat nadat ik haar naar buiten had begeleid ik een prachtig blauw eitje vond tussen de aubergines (echte eggplants). Gelukkig wist ik waar haar nest was en heb ik het eitje daar voorzichtig in gelegd. (vingers gekruisd) Hoe meer merels, hoe minder slakken!

Vandaag hebben we ook de boerenkool gerooid. Niet rücksichtlos want het zit  op dit moment vol met natuurlijke vijanden. De luizen hebben veel sluipwespen aangetrokken en zweefvliegen en lieveheersbeestjes. Om al hun jongen een kans te geven om uit te komen en weg te vliegen leggen we het bovenste deel, de toppen waar deze larven en mummies zitten op een hoop. De harde stammen gaan door de hakselaar en belanden zo op de composthoop.

Vandaag zagen we ook een fikse ringslang in de slangenhoop. Ik hoop dat ze er weer eieren wil leggen. Wij hebben er in ieder geval weer een laag vers onkruid opgelegd zodat het lekker kan gaan broeien.

In het pakket deze week veel blad. Ook dat groeit super hard met dit weer. Mooie paarse bindsla, knalgroene eikenbladsla en knapperige krulandijvie. Lekker voor een stamppotten als de temperaturen weer gaan dalen aan het eind van de week. De sla komt nu nog onder de bonenstaken vandaan. Hierna tussen de courgettes vandaan en daarna pas gewoon uit het slabed. Sla is namelijk een allemansvriend vriend en je kunt hem vooral vroeg in het seizoen makkelijk combineren. De andijvie groeit wat minder snel en daarom zetten we die soorten wel in het slabed.

Het laatste uit de wintervoorraad: Yacon en walnoten! De yacon is een zoete sappige wortel waarvan de smaak tussen appel en wortel in ligt. Het is heel lekker in een salade met de walnoten… Maar je kunt het ook in de oven grillen. De zoete smaak komt dan nog meer naar voren.

De bosui is een beetje beschadigd door het vliesdoek dat er een tijd op heeft gelegen. Hierdoor is het wat minder recht. Maar nog steeds gewoon bosui. Lekker voor in een soepje of een roerbakschotel. 

De radijzen groeiden er op los. Sommigen groeiden al uit elkaar. Vandaar dat we ze nu snel oogsten want er komt vanavond nog meer water. Vind je radijzen soms wat pittig. Leg ze in plakjes gesneden een paar uur in wat azijn met suiker. Dan maken ze die salade of dat broodje net weer anders. Het blad van de radijzen kun je verwerken in soep of samen met de raapstelen verwerken. Radijzen bewaren beter zonder loof. Het loof is vooral een indicator dat je echt verse radijzen in handen hebt.

De raapstelen zijn heel pittig, het bestaat uit mizuna, asian salade/bladmosterd en wasalbino. Die laatste is vooral goed pittig. Lekker in de wok of in een pasta met zalmsnippers en wat room. 

Onze stagiair Moreno heeft een prachtig bodemprofiel gemaakt. Hij kwam wel 5 meter diep met de enorme grondboor die hij had meegenomen. Beneden aan de beekkant kwam hij op 3m al het grondwater tegen, daar hoefde hij dus niet zo diep te gaan. Het kleurverloop blijft fascinerend en prachtig. Ook gaat hij een stenenkaart maken zodat we kunnen zien warvoor steentjes we uit de grond halen tijdens het wieden.

Even later zag de tuin er totaal anders uit: De regen was naast welkom ook nogal overdonderend. De goten van de kas overstroomden omdat de goten volgewaaid waren met beukenbloesem en bladeren en takken. Maar de kas staat en gaf geen krimp, alleen wij van een nek vol water…