De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Er zijn weer plekken voor nieuwe oogstdelers voor 2024!

Er zijn weer plekken voor nieuwe oogstdelers voor 2024!

groentepakket - oogstdeel

Wil je ook deel zijn van onze tuin en genieten van de oogst? Wordt dan lid als oogstdeler!
Als oogstdeler: ontvang je van mei tot november wekelijks een groentepakket;
- mag je kruiden en aardbeien zelf komen plukken;
- krijg je speciale rondleidingen en gezellige bijeenkomsten door het jaar heen;
- ontvang je 10% korting in de tuinwinkel;
- wordt je verrast met een kerstpakket vol wintergroenten;
- wordt je op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen in de tuin;
- kun je meehelpen met het onderhoud van de tuin of het vullen van de kratten.

Help mee deze mooie plek in stand te houden, wordt lid en geniet van de tuin en haar oogst!

De Ommuurde Tuin is een prachtige tuin vol met heerlijke biologische groenten, kruiden en eetbare bloemen. We zorgen voor een gezonde bodem als basis voor ons voedsel door gebruik te maken van compost en plantaardige bemesting (vegan) en een biologische werkwijze. Door op onze agro-ecologische manier samen te werken met de natuur kunnen wij prachtige smaakvolle gewassen telen. Wist je dat de smaak van onze aardbeien in grote mate af hangt van de bodemschimmels waar de planten mee samen werken? In de tuin zoemen de insecten, werken miljarden bodembeestjes ongezien en is het gezang van de vogels in het voorjaar oorverdovend. Deze biodiversiteit zorgt voor een gebalanceerd ecosysteem dat meer dan 90 gezinnen kan voeden. Wil je ook deel worden van deze plek en genieten van haar oogst wordt dan een van onze oogstdelers.

Vanaf de eerste week van mei oogsten wij voor onze oogstdelers tot november een pakket vol kleurrijke smaakvolle verse groenten, fruit en kruiden uit de tuin. Zo ben je niet alleen wekelijks verzekerd van gevarieerde biologische seizoensproducten, maar ondersteun je ook nog eens een duurzame en eerlijke manier van voedselproductie!

Hoe werkt het? En wat is een oogstdeel?

Je betaalt aan het begin van het seizoen een bijdrage aan de tuin, hiermee weet je je zeker van heerlijke groenten gedurende het groeiseizoen. Iedere week ontvang je een deel van de oogst - je 'oogstdeel'.

We vormen zo samen met jou en de anderen oogstdelers een CSA. De belangrijkste gedachte van Community Supported Agriculture is dat burger & boer het risico en de overvloed van voedsel delen: soms is er veel te oogsten als het weer groeizaam en stabiel is en soms is de oogst wat minder in hoeveelheid of kwaliteit (bijvoorbeeld door droogte of door sterk wisselende temperaturen of door een slakkenplaag). Als boer doen wij natuurlijk ons uiterste best om zo veel voedsel te produceren als er mogelijk is. Maar wel terwijl we ook de natuur, het landschap en de mensen respecteren, op biologische, agro-ecologische en zelfs vegan wijze! Door de bijdrage van de oogstdelers aan het begin van het jaar, de start van ons teeltseizoen hoeven de tuinders de kosten voor zaden, plantgoed en de aankoop van extra compost niet voor te schieten.

Van mei tot november (en soms iets eerder en soms iets later) oogsten wij jouw oogstdeel iedere week voor jou, vers van het land en door ons geselecteerd en voorgewassen. Dit gaat vervolgens in een kratje met je naam erop die je kunt ophalen in de Ommuurde Tuin of bij een van de ophaalpunten in Wageningen. Via de mail krijg je lekkere recepten en een update uit de tuin erbij. Kruiden en extra aardbeien mag jezelf oogsten in de tuin.

Ook organiseren we door het jaar heen bijeenkomsten zoals onze midzomer-samenmaaltijd, kruidenrondleiding, pompoenoogstdag en winterbijeenkomst . Verder zijn oogstdelers van harte welkom om mee te helpen bij het verzorgen van de gewassen of de oogst en het pakketten klaarmaken.

Wat kost een oogstdeel?

Dat is een heel verhaal! Wij hebben namelijk niet een vaste prijs maar werken met solidaire vergoeding.

Natuurlijk zijn er elk jaar kosten om groenten te kunnen telen. Die kun je onder verdelen in vaste kosten, teeltkosten en arbeidskosten. Daarbij kun je denken bij vaste kosten denken aan: pacht en bio-keurmerk, electra en kantoorkosten. Deze kosten worden ook door de andere onderdelen van de ommuurde tuin gedragen. Bij teeltkosten denk je aan compost, zaden, gereedschappen en druppelirrigatie. Deze kosten worden verdeeld naar de hoeveelheid die bestemd is voor het oogstdeel en de hoeveelheid teelt die bestemd is voor de winkel en restaurants. De kosten zijn het laatste jaar erg gestegen oa door de hoge energieprijzen. Ook zijn de kosten van plantgoed en compost 30% hoger geworden. We hebben op het moment zo’n 19000 euro kosten/jaar.

Het telen van de groenten en het maken van een pakket kost ons natuurlijk ook tijd. In totaal zo’n 2000 uur per jaar. Deze tijd besteden we aan: het land bewerken, zaaien, planten, maaien, mulchen, heel veel wieden, irrigatie aanleggen, oogsten, wassen en het pakket samenstellen en distribueren. Maar ook aan de administratie, bestellingen plaatsen voor zaden & plantgoed, en compost maken uitrijden. Het werk dat we hebben voor een pakket voor 1 of voor 2 personen is zo goed als gelijk daarom is bijdrage voor een 1-persoonspakket relatief hoger dan een 2-persoonspakket.

We telen de groenten in samenwerking met de natuur en met respect voor de natuur. Daar hoort ook een stukje klimaatbewustzijn bij: we werken dan ook zoveel mogelijk zonder gebruik te maken van inputs die fossiele brandstof verbruiken dus met handkracht liever dan machines! We recyclen alle reststromen in onze eigen bokashi-composthoop of mulchen ze direct om de bodem te voeden om zo min mogelijk van buiten te hoeven aanvoeren. Zowel, dan natuurlijk het liefst van dichtbij. Zo komt de stro voor onder de aardbeien van onze biologische collega akkerbouwer Jurrius uit Hemmen. En we doen natuurlijk meer: we zorgen voor biodiversiteit, een gezonde levende bodem en schoon drinkwater, CO2 vastlegging maar ook creëren we een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een dagbesteding vinden, jongeren worden opgeleid en geïnteresseerden kunnen leren over agro-ecologische voedsel produceren. Dit zorgt dit alles zorgt dat we telen met veel aandacht en liefde, dat zie je en dat proef je!

De tuinders in de Ommuurde Tuin zijn allemaal ZZP-ers. We hebben hieronder aangegeven welke bijdrage leidt tot welk inkomen en uurtarief. Zo kan iedereen betalen naar draagkracht en krijgen wij als tuinders een eerlijk inkomen. Om een idee te krijgen van wat we verdienen: van een minimaal zzp-uurtarief kunnen we een minimum inkomen krijgen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering betalen maar nog geen pensioen opbouwen. Dit kan pas bij een modaal inkomen.

Natuurlijk zouden we een vaste prijs kunnen zetten. Echter willen wij dat biologisch voedsel voor iedereen toegankelijk blijft, en dus vragen we oogstdelers om te betalen naar draagkracht - het liefst gebaseerd op hun eigen inkomen zodat ook mensen met een kleinere portemonnee lid kunnen zijn. Helaas kunnen we alleen mensen voor een lager tarief mee laten doen als we ook genoeg mensen hebben die ons een hoger uurtarief betalen. Wil je voor een lager tarief dan 16 euro/uur meedoen dan kan het zijn dat je op een wachtlijst komt totdat we voldoende meer betalende leden hebben.

TRANSPARANTIE

Een belangrijk onderdeel van een CSA is de betrokkenheid van onze leden, oogstdelers dat kan wat ons betreft alleen als we als tuinders transparant zijn over onze werkwijze en daarmee ook de financiën. Jaarlijks hebben we in de winter een bijeenkomst waar we mensen onze kostprijsberekening voor het oogstdeel in kunnen zien, we onze plannen bespreken, feedback vragen (ook via online enquête) en gezellig samen eten.

Aanmelding & Betaling

Stuur een email naar abo@ommuurdetuin.nl waarin je vermeldt voor hoeveel personen je een oogstdeel wilt en op welke dag je het wilt ophalen en natuurlijk met welk bedrag je wilt bijdragen. In principe start het seizoen in het voorjaar, in april. Soms is het mogelijk in de zomer aan te haken als er iemand verhuisd bijvoorbeeld.

Voeg na de aanmelding ons mailadres (abo@ommuurdetuin.nl) toe aan je contacten om te voorkomen dat onze welkomsmail in je spam terecht komt.

Als er ruimte is om een oogstdeler te worden ontvang je een incassoformulier. Na ontvangst van het inschrijfformulier wordt het bedrag per automatisch incasso van uw rekening afgeschreven. Wordt u later in het jaar oogstdeler? Dan betaald u uiteraard alleen voor het resterende deel van dat oogstjaar.

Wat zit er zoal in mijn pakket?

We telen elk jaar weer een breed assortiment groenten, kruiden, fruit, knolgewassen en eetbare bloemen. Iedere week maken wij voor onze abonnees een gevarieerd pakket met in totaal zo’n 60 verschillende producten!
Iedere week krijg je 5 a 8 verschillende soorten groenten en kruiden en in het seizoen fruit zoals aardbeien, bessen of stoofperen erbij. Per groente wegen we gemiddeld zo’n 250 gram per persoon af. Behalve als de oogst tegenvalt dan verdelen we de groenten over de pakketten en als er veel meer is kan een groente soms twee keer in het pakket of gewoon een heel ruime portie. Afgelopen jaar hadden we in juni > 2 kilo groenten per persoon in het pakket!

In de tuin staan heel veel kruiden. Die kunnen we niet allemaal in het pakket doen. Als oogstdeler mag je voor dagelijks gebruik kruiden plukken. In het aardbeien seizoen oogsten we voor het pakket maar kun je er niet genoeg van krijgen dan ben je ook welkom wat extra te plukken. Dat bakje zomerkoninkjes is als je niet oplet, al op voordat je weer fiets zit!

Bij het pakket krijg je informatie met recepten, tips over de groenten en wetenswaardigheden over de tuin dat elke week per email verstuurd wordt en via de website na te lezen is in de Blog. De groenten in het pakket komen alleen uit eigen tuin. Soms weet je dat je niet al de groenten op zult krijgen; geef de groenten dan graag weg aan vrienden, buren of collega’s. Ook kun je de ‘ongewenste’ groenten achterlaten. Deze vinden dan hun weg naar onze vrijwilligers en stagiaires.

Ons seizoen begint eind april met de oogst van allerlei soorten blaadjes zoals spinazie, veldsla, radijsjes, rabarber, paksoi, knoflook, rafelsteeltjes. We vullen de pakketten dan aan met bewaarde wintergroenten zoals pastinaak, aardperen of bieten. Nog wat later volgen de aardbeien, peultjes en kropsla. 's Zomers puilt de tuin en het pakket uit van de courgettes, sla, kleurige bietjes, worteltjes, allerlei sperzie- en snijbonen, spitskool, geurige knolvenkel, rode, witte en kruisbessen, rucola en andere verse kruiden. Maar ook onbekendere groenten als stengelsla, zilversteel, herthoornweegbree, zappalito, koolrabi en bijzondere blauwe aardappelen. In de nazomer en herfst komen dan pompoen, suikermais, pastinaak, bladmosterd, boerenkool en smakelijke onbekende knolgewassen zoals zoete aardappel, yacon, oca en knolcapucien. De kas die we sinds 2022 in gebruik hebben opent nog meer mogelijkheden zoals cherrytomaatjes, komkommer en wie weet zelfs wel aubergine!

BEWAARTIPS:
Zet bladgewassen (sla, rucola, kruiden etc) in een bak koud water en laat ze 10 minuutjes bijtrekken. Snij evt een klein stukje van de onderkant af zodat ze extra water kunnen opnemen. Was het goed (is later handig), laat het uitlekken en bewaar het in een plastic zak of afsluitbare doos in de koelkast. Zo heb je altijd snel een lekker vers blaadje bij de hand voor op de boterham of bij de maaltijd.

Je kan groenten en kruiden ook in een vochtige theedoek wikkelen en in (de groentela van) de koelkast/kelder leggen. Je kan ‘houtige’ kruiden als tijm, rozemarijn, salie of kerriekruid natuurlijk ook drogen: gewoon een bosje kruiden aan een touwtje voor t raam hangen. Courgettes, tomaten, aubergines en aardappelen kan je 't beste buiten de koelkast op een donkere koele plek bewaren. Knoflook en ui kan je vlechten (sommige rassen) - dat staat niet alleen heel mooi in je keuken, maar t blijft ook nog eens heel lang houdbaar.

Waar kan ik mijn pakket - oogstdeel ophalen?

Je oogstaandeel wordt geleverd in kratjes. Bij het afhalen kun je de producten overdoen in een eigen krat of tas. Je kunt kiezen wanneer en waar je je oogstaandeel wilt ophalen:

  • Crocusstraat 27, Wageningen - Dinsdag vanaf 17:00

  • de Ommuurde Tuin, Renkum: Woensdag vanaf 10:00

  • de Ommuurde Tuin, Renkum: Zaterdag vanaf 10:00

Wat als ik het pakket niet kan ophalen?

Wanneer je je pakket niet op de vaste dag kan halen, zijn er 4 mogelijkheden:

  1. u haalt het pakket op in de avond of de volgende dag. Pakketten die niet zijn opgehaald bij de tuin, zetten wij na sluitingstijd buiten de poort, onder de beuk. Dit hoeft u niet door te geven, en u kunt uw pakket gewoon later op komen halen. De pakketten in Wageningen blijven tot het weekend staan

  2. u verschuift het pakket naar een andere pakketdag in die zelfde week. Geef dit graag min 1 week van tevoren aan ons door: bij voorkeur in de tuinwinkel (woensdag / zaterdag) of anders via abo@ommuurdetuin.nl Vermeld duidelijk de naam waarop het pakket staat aangegeven, de week waarop u wilt verschuiven en de afhaallocatie (zie hierboven).

  3. u geeft het pakket cadeau aan vrienden, familie of de oppas. Leuk ter inspiratie en voor ons ook erg fijn. In de vakantietijd juli/augustus is het namelijk ook de piek met oogsten: kratten vol gekleurde bonen, courgettes, komkommers komen van 't land net als heerlijk verse sla, bieten, prei en kruiden. We vinden 't natuurlijk 't mooist als we onze oogst kunnen blijven delen : )

  4. u zegt het pakket af. Geef dit graag min 1 week van tevoren door (bij voorkeur in de tuinwinkel of anders via abo@ommuurdetuin.nl). Er staat die week dan géén pakket voor u klaar. Vermeld duidelijk: uw naam (die op ‘t kaartje van uw pakket staat), de dag waarop u uw pakket ontvangt en de weken dat u het pakket af zegt.

Automatische verlenging

Het lidmaatschap loopt automatisch door en de betaling gebeurd jaarlijks via automatisch incasso. In maart krijg je een herinnering van ons over deze verlenging. We hopen natuurlijk dat je tevreden met ons bent en het komende jaar ons weer wilt ondersteunen. Jaarlijks kijken we of de bijdrage nog voldoende is om onze kosten te dekken. Over een verhoging van de bijdrage wordt iedereen in de winter geïnformeerd.

Zeg je het abonnement toch liever op? Stuur dan voor 21 maart een mailtje naar abo@ommuurdetuin.nl. Je betaalt dus per oogstjaar en je abonnement is dus ook uitsluitend per oogstjaar op te zeggen. In geval van verhuizing of ziekte is er uiteraard overleg mogelijk.

Een van de afhaalpunten in Wageningen. Je kan je pakket ook ophalen op de Ommuurde Tuin in Renkum.

Afhaalpunt in Wageningen. Je kan je pakket ook ophalen op de Ommuurde Tuin in Renkum.

Solidaire vergoeding meer info?

Solidaire vergoeding is een groeiende beweging in Nederland. Zie ook NRC (2022), Zembla (2021), Groentennieuws (2021). De vergoeding is solidair naar:
* de boer die de kosten - die horen bij duurzame productie - kan betalen en daarnaast ten minste een minimumloon ontvangt en liefst ook een pensioen kan opbouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering betalen (iets dat veel boeren en tuinders zich niet kunnen veroorloven: de helft van alle boeren in Nederland verdient namelijk onder het minimum inkomen).
* de oogstdelers, aangezien iedereen mag betalen naar draagkracht. Sommige mensen betalen ons een uurloon onder de 16 euro, anderen erboven - zo houden we het inclusief voor iedereen.
* de toekomstige generaties die een mooi en gezond stukje aarde verdienen en onze tuinderij over kan nemen en er nog steeds een boterham mee kan verdienen.
* de aarde, de bodem, dieren etc., aangezien de kosten die horen bij daadwerkelijk duurzame productie, gezamenlijk worden betaald.