groen bemesten
Groen bemesten.
In de tuin bemesten we op allerlei verschillende manieren de grond. Met bokashi-compost die we zelf maken, met aangekochte natuurcompost, met een melasse korrel en ook met groenbemesters. Eigenlijk zaaien we planten die goed zijn voor de grond. Zoals vlinderbloemigen die stikstof uit de lucht binden of ruwbladige die silicium vrijmaken. Naast dat ze nutriënten beschikbaar maken voor het volgende groentegewas zorgen ze ook de hele winter voor ons bodemleven door de grond bedekt te houden en voedsel te leveren aan al die miljarden organiseren die op hun beurt weer de planten voorzien van de stoffen die ze nodig hebben. Mooi hè dei natuur.
In de tuin zijn nu groenbemesters gezaaid op het oude aardappelbed en het oude aardbeienbed. Dit doen we met ons oude zaaimachientje de Thilot. Een ontwerp uit de jaren 30 die nog steeds gemaakt wordt in Limburg en over de hele wereld verscheept. Uiteindelijk worden alle bedden die leegkomen ingezaaid met groenbemesters maar deze bedden staan er het langst onder en hier kan de groenbemester ook echt tot volle wasdom komen. En met wat geluk ook nog bloemen voor de insecten produceren aan het eind van het jaar.
In de tuin oogsten we nu krulandijvie; lekker voor een stevige bite als salade met appeltjes en geroosterde hazelnoten of in een stamppotje. De bindsla (Batavia of Moonred) is ook lekker knapperig maar meer als ijsbergsla. Deze sla bewaard heel goed.
Boerenkool in de zomer? Ja! In het grootste deel van de wereld eet men kale het hele jaar door. In de smoothie als superfood boordevol vitamines en antioxidanten. Maar ook in een pastasaus met tomaat en ui. Haal als je de boerenkool gebruikt eerst de nerf eruit. Dat kan met een mes maar ik strip het bladgroen er gewoon af door door met de ene hand aan de nerf te trekken en de met de ander het bladgroen tegen te houden. Daarna kun je het in reepjes snijden, ook fijn als je het wil blenderen. Zelfs toen de boerenkool al geoogst was wisten de koolwitjes het nog te vinden. Opletten geblazen dus. Meestal houden de mezen de schade beperkt maar soms moeten we er zelf met de hand even langs.
Nog steeds doen de bonen het goed. De droogte zorgt ervoor dat er amper schimmels kunnen toeslaan. Alleen de snijbonen zijn er klaar mee. Die hebben ook wel heel veel gegeven maar nu komen er geen nieuwe bloemen meer in. Sommige bijzondere bonen plukken we ook niet meer omdat we zaad voor volgend jaar willen oogsten. Dat zijn de zwarte Cobra, de Kew Blue en de Sloveens boterboon. ook de pronkboeien plukken we niet. De dikke boon van deze soorten is een delicatesse! De andere soorten kun je makkelijk kopen in de zaadhandel dus die hoeven we niet te bewaren.
Om zeker te zijn dat alle stagiairs en vrijwilligers weten welke bonen moeten blijven hangen doen we er rood-wit politie-tape tussen spannen. Er is dus geen misdrijf gebeurd in de tuin!
De basilicum hoort echt bij tomaten vanwege de traditionele salade uit Italië. Het leek me dus leuk om ze dan ook samen een bed te telen. Dat gaat heel mooi. Het is alleen niet heel praktisch. De tomaten liggen nl op stro onder de planten te rijpen en de basiiicum maakt dat je daar niet heel makkelijk bij komt. Onder de aubergines is juist heel veel ruimte dus volgend jaar gaan we ze daar onder zetten. De tomaten groeien enorm. Ze kunnen wel 10 meter lang worden. Dat past natuurlijk niet in de kas. Om ze wel zo lang te laten groeien laten we ze zakken en liggen de stengels in een soort slinger over de grond. De tomaten die nog niet rijp zijn liggen dan dus ook op de grond. Om ze een lekker zacht bedje te geven en schoon te houden hebben we stro op hebt gelegd. Ik had gedacht enorm veel kilo’s uit de kas zouden komen. Dat valt wat tegen dus we doen bij iedereen een paar tomaatjes in het pakket en lekker wat basilicum.
Met de hitte van de afgelopen week zijn de courgettes enorm goed gegroeid! Vaak dacht ik een paar uur na het plukken dat ik er een aantal over het hoofd had gezien. Maar ze waren dan gewoon 5 cm gegroeid!!! De courgettes in plakken grillen blijft mijn favoriet. De smaak komt zo het best tot zijn recht. Maar ik at van de week een heerlijk courgettesoep van gewoon een (te grote) courgette, een gefruite ui en basilicum…. Geweldig. er was misschien een half kopje water bij gegaan. Zo kom je wel aan die 200g groenten op een dag. Misschien hebben de m-pakketten van de zaterdag het gemerkt; er zat geen patisson in maar een courgette. De patisson wilde niet zo snel groeien als ik had gedacht. Jullie krijgen deze week de patisson ipv de courgette. De bijen zijn ook heel blij met de courgettes. Elke ochtend zitten de bloemen vol dames die de nectar verzamelen. Veel bloemen in het wild zijn hebben door de droogte amper nectar dus de bijen zijn maar wat blij met alle bloemen in de tuin die wel voldoende water krijgen.