De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

regenbuitje?!

Afgelopen weekend was er plantgoeddag. Het was prachtig weer en er kwamen heel veel mensen hun groente en kruidenplantjes halen. Er zijn nog een paar pompoen en aubergine planten over mochten jullie thuis nog willen tuinieren. Het was een gezellige dag met veel mensen die kwamen koffiedrinken en van de tuin genieten. De speurtocht voor kinderen was erg in trek; ook leuk voor volwassenen hoorden we.


In de kas beginnen we het watergeven een beetje door te krijgen. De compost was zo uitgedroogd geraakt dat het water er door heen liep. Nu geeft de druppelslang iedere keer een paar minuten water en dan weer even niet zodat het kan worden opgenomen door de bodem. Precies op tijd want de tomaten en de aubergines en paprika’s staan erin!

En vanochtend was er ineens een heerlijke bui. Iedereen bleef gewoon lekker doorwerken. Alsof we ook plantjes waren, want wat zitten we te smachten naar regen. OK ik kan de groenten beregenen, maar de grasvelden beregenen… Dat gaat me wat ver. Maar als er deze week niet meer water komt moet ik er toch echt aan geloven. Het lijkt wel augustus…

De grootste klus die we vandaag te doen hadden was de spinazie oogsten voor de hitte. Met zijn vieren trokken we het vak in waar we vorig jaar de melde hadden gezaaid. Dit jaar krijg je dan een beetje random een boel melde-spinazie van. We hebben vooral paarse en magenta melde geoogst. Die laatste heeft een prachtig roze hart. Ook vind je vogelmuur en gekroesde malva in de zak tussen. Beide plantjes bevatten veel vitamines en mineralen en zijn een natuurlijke voorjaars vitamineboost. Deze spinazie gebruik je net als gewone spinazie maar het is minder zuur. Je kunt wat druppels citroensap toevoegen aan het recept voor een frisse touch. Deze spinazie roerbak ik graag met wat bosknoflook. Heerlijk in een wrap met pulled chicken van een bio-soepkip van uitgelegde hennen en voor de kleur wat reepjes rauwe paprika. Of gewoon in een romige pasta-gerecht met wat zalm of blauwe kaas… mmm

De spinazie is ook lekker bij gepofte of gegrilde zonnewortel. Boen deze knollen goed. Snij ze door midden smeer ze in met wat olijfolie en pof ze in 45 minuten in de oven. Zonnewortel is familie van de aardpeer die jullie 2 weken geleden in het pakket hadden. Deze is iets minder hoog en heeft veel mooie zonnebloemetjes aan het eind van het jaar.


De knolkapucien of mashua is een knolgewas uit de andes. Het is familie van de Oost-Indische kers. Het heeft ook een pittige smaak, een beetje als rettich maar ook met zoete wat azijnachtige smaak erbij. Heel leuk en lekker anders. Dunne plakjes zijn heel lekker in de salade. Bak je de plakjes lichtbruin dan smaakt het meer als aardappel maar met een lichte anijssmaak en is de pit verdwenen. Komende week planten we de knollen weer voor komend jaar. Het is een prachtige plant die ook nog eens mooie bloemen geeft eind oktober. Nu bloeiden trouwens de eerste kapucijners en peulen! Al is dit het 23e jaar dat dit gebeurd. Het blijft een prachtig gezicht en we genieten volop van.


Drie soorten sla in het pakket, de veldsla die we snel moesten oogsten met die hitte van komende week op komst, wilde rucola en de eerste bindsla, little gem. Allebei heerlijk als salade maar de veldsla kun je ook heel lekker gebruiken in een pasta of stamppotje. De bindsla kun je roerbakken of grillen met wat kaas en geroosterde hazelnoten weer heel wat anders. De rucola heeft hierin daar al bloeistengel. Haal deze eruit. De blaadjes van het steeltje aftrekken en gewoon lekker eten. De bloemetjes bewaren voor het opmaken van je gerecht en de steel weggooien. Die is wat te hard om op te eten.


Vorige week hebben we heel veel plantgoed in de grond gezet. Het planten wordt nog leuker met onze plantfiets. Heleen had zelfs haar fietsbroek en petje ervoor opgezet ;-). Deze nieuwe ’tool’ heeft André gemaakt van een kinderfiets. Hij ging op zoek naar een wiel waar de omtrek matchte met onze plantafstanden. Het is een heel praktisch ding geworden waarvan je de afstanden tussen de blokjes kunt wijzigen. Om de 10, 20, 30, 45, 60 of 90 cm duwt deze fiets dan een blokje in de grond waardoor je precies weet waar je moet planten. Je moet natuurlijk wel een lijntje spannen om mooi recht te planten. En als iemand in de weg staat kun je ook nog bellen! :-)


In de tuin zien we heel veel mooie insecten. De koninginnepages die Marieke de hele winter heeft verzorgd en nu een voor een uitkomen, komen we regelmatig tegen maar ook blauwtjes, kleine vuurvlinder en een heleboel juffers. Het was een drukte van belang afgelopen week rond de vijver met tandemvliegende juffers die eitjes afzetten.

Laat het oogsten beginnen!

De tuin staat er fris en groen bij. Elke week zijn er zulke verschillen te zien, bomen die in bloei gaan, gewassen die ineens gaan groeien. We zijn deze weken enorm druk met bedden voorbereiden, zaaien, planten en nu ook weer oogsten. We hebben er zin in!

In de kas groeiden de radijzen zo snel dat we alleen de witte ijspegels nog in het pakket kunnen doen. De spinazie wordt al weken vol bewondering bekeken en onze bezoekers willen er graag van hebben. Ze hebben pech want deze spinazie gaat allemaal het pakket in. Tussen de Savooie kool groeit de kervel mooi uit. De kool moet nog een paar maanden door groeien maar de kervel is al klaar om geoogst te worden. De afgeoogste planten zullen wel terugroepen maar gaan dan bloeien waardoor er veel nuttige insecten naar de kool getrokken worden die eventueel plagen te lijf kunnen gaan. En het ziet er mooi uit die witte schermen tussen de kool. :-)

Maart was bizar warm en alles leek al in april klaar te zijn. Maar toen kwam er gelukkig regen en een koudere april. Hierdoor lopen we in de tuin op een normaal tempo. In de kas waren er wel wat gewassen die veel sneller zijn gegroeid dan verwacht. Het is dit jaar ook echt uitproberen en zien hoe dingen het doen.

We maken een lentesalade van allerlei lekkere blaadjes en bloemetjes in de tuin. Winterpostelein die tussen de aardbeien groeide (moet nu ook echt weg want het stro ligt al te wachten) veldsla (die tussen de spitskool groeit ), wat rafelsteeltjes en bloeiend barbarakruid (lekker pittig) en wat kleurige pluksla en tuinmelde. Er zitten een paar radijzen bij voor een sappige bite. Wel goed wassen want we doen ons best maar niet al het zand krijgen we eruit bij het spoelen.

De wilde of grove spinazie deed het enorm goed in de kas. Het is denk ik de eerste keer dat ik jullie zulke mooie spinazie kan meegeven. Het is bijna moeilijk om ze te snijden. Maar ook noodzakelijk want de aubergine en paprikaplanten staan al te popelen om de grond in te gaan. Ik ben zelf er fan van spinazie/feta flapjes. Met filodeeg of bladerdeeg een envelopje maken en eigenlijk gebruik ik alleen maar zout en zwarte peper als extra smaakmaker. Maar met pijnboompitjes, rode peper en beetje fijngesneden bosknoflook maak je het nog lekkerder.

De bosknoflook is jonge knoflook die je in zijn geheel kunt eten. Het is wat zachter, groener van smaak als de knofloofteentjes die we allemaal kennen. Ik gooi het overal doorheen. Soep, roerbakschotels en quiches. En natuurlijk super gezond!

Ook een lekkere bos kervel! Als je eenmaal verse kervel soep hebt gegeten dan begrijp je niet wat het is dat ze in van die blikken verkopen. (Ja ik heb het ook wel eens gekocht… Op vakantie natuurlijk ;-))

Kervelsoep is super simpel. Je maakt eigenlijk een dunne bechamelsaus en dan blender je met een staafmixer de kervel erdoorheen, of je hakt het mooi fijn met een scherp mes en doet het er dan door. Niet meer doorkoken maar gewoon in de hete saus/soep laten garen. Op smaak maken met zout en peper. Je kunt ook wat van het vocht vervangen door kippen- of uienbouillon. Ook lekker is een ui heel zacht fruiten en pureren en dat door de bechamel roeren.

Aardpeer oogsten we pas als het loof is afgestorven. Dat is meestal pas eind november. De hele winter bewaren we deze groente dan in de koelcel om nu wat gewicht in het groentepakket te kunnen doen. Aardpeer heeft een lekker nootachtige smaak. Als soep wordt het bij mij thuis door iedereen gewaardeerd. In de oven gepoft vinden de jongens de structuur niet zo lekker. Maar ik vind juist het knapperige aan de buitenkant en de zoete zachte binnenkant een mooie combinatie! Maar voor jullie hierbij een recept link voor een simpele heerlijk romige aardpeersoep met paddestoelen. En deze aardpeer-pasta vind ik ook echt heel lekker op het plaatje zit er alleen geen tijm op… Dus weiweet past het ook wel met de kervel.

Aardpeer is ontzettend gezond voor je darmen maar geeft bij sommige mensen wel wat gasvorming… Als je de aardpeer schilt en kookt is dat vaak minder.

Hieronder nog een plaatje van de bijenstal. Er zijn al wat volken gaan zwermen! De aardbeien en bessen bloeien en worden druk bezocht.

glimwormen, aardsterren en de laatste sla

De foto’s worden nu echt herfstiger. In de tuin groeien de paddestoelen uit de mulch van stro (eetbare dus kom gerust plukken). Onder de boerenkool en palmkool groeit nog een klein beetje Oost Indisch kers. Wat leuke vrolijke oranje bloemen tussen het donkere groen oplevert. Nog geen zin een stamppotje, Je kunt de bladeren ook insmeren met een beetje olijf olie en in een hete oven van 180 graden in 10 minuutjes knapperig bakken. Lekker met wat zout en peper als een hartige snack! Ook interessant fijn gesneden als ingrediënt in lasagne of een andere pastasaus.

De tuin wordt steeds lager. De bonenstaken verdwijnen weer de schuur in, de oude bessenkooi is afgebroken en de suikermais en het aspergeloof worden versnipperd om de grond deze winter te bedekken. De laatste groenten worden geoogst en zo kunnen we vanaf november met een gerust hard de tuin de helft van de week laten slapen. In de winter gaan we nog 3 dagen per week rustig door met het voorbereiden van e bedden, onderhoud en hopelijk het bouwen van een kas!

Deze week had ik nog een bijzondere ontdekking. Ik kwam er achter dat we glimwormen in de tuin hebben. Deze beestjes zie ik regelmatig maar ze zien er niet heel bijzonder uit. Een beetje als een platgeslagen uit de kluitengegroeide lieveheersbeestjes nimf. Maar 20 uur per jaar glimmen ze en dan natuurlijk ’s nachts in juni en juli als ik in bed lig. Nu ik weet wat het zijn ben ik er nog zuiniger op. En bonuspunten… ze eten slakken!!! Nu nog uitvinden hoe ik er voor zorg dat het er meer worden! Het is erg leuk dat we nu een aantal biodiversiteit-vrijwilligers hebben die elke week rond gaan om te kijken wat er allemaal groeit, bloeit, loopt en kruipt en vliegt in de tuin. Zo ontdekken we elke keer weer nieuwe soorten.

Andere dingen die we in deze rustige tijd doen is met andere boeren samenkomen om leuke nieuwe zelfgebouwde machines te bekijken of misschien nog wel belangrijker weer te voelen dat we samen aan een gezonde aarde werken. Samen de aarde een stukje mooier en leefbaarder maken en een alternatief bieden voor de supermarkt en en de grootschalige bio-arme landbouw.

De pastinaak moet even goed geboend worden maar dan kun je hem in stukjes lekker in de oven bakken, bijvoorbeeld met stukjes pompoen. Of gebruik de pastinaak eens in een romige soep. Fruit een ui en voeg 5 cm gesneden gember, een teen knoflook toe en de in stukjes gesneden pastinaak toe. Even meebakken en dan bouillon toevoegen. Laat het geheel minimaal 15 min zachtjes koken. Pureer het geheel goed en je hebt een romige soep, zonder room!

De pompoen is weer een soort muskaat pompoen zoals de welbekende butternutpompoen, of een deel van de enorme Longues de Nice of van de Muscat de Provence. Het vruchtvlees is een vaak minder hard dan de ‘gewone’ pompoen. Ik schil ze meestal wel maar dat hoeft niet. Deze zachter pompoen kan heel makkelijk in een roerbak maar ook een tray-bak of gewoon lekker in de soep. Voor wat extra oranje doe ik vaak een winterpeen bij de pompoensoep.

De koriander vind ik heel erg lekker bij pompoen dus weer een klein bosje voor de garnering.

De sla is een mix van veldsla met hertshoornweegbree. Deze laatste kun je ook wel in het wild vinden rond de waddenzee. Daar is hij echt ziltig te noemen maar zelfs hier smaakt hij net als selder vol omdat hij veel mineralen opneemt. Een heel gezond plantje voor de weerstand. De veldsla en de hertshoornweegbree zijn ondertussen wat stevig. Prima voor een gevulde salade maar ook om te roerbakken of in een stamppot te verwerken.

En de laatste prei van het seizoen. Dit jaar hebben we heel mooie prei geoogst. Het weer met voldoende regen en niet idioot hoge temperaturen hielp erg mee. Maar we hebben ook regelmatig nematoden verspreid om te voorkomen dat de prei werden aangevreten door uivlieg of nog erger prei-mineervlieg. Deze laatste heeft vorig jaar de laatste planting fiks te pakken genomen.

Volgende week wensen we jullie graag persoonlijk een fijne winter. Op zaterdag 30 oktober staat voor jullie de chocomelk en gluhwein klaar!



Battattaten

De ochtenden zijn fris en de tuin droogt maar langzaam op in het herfstzonnetje.

In de ochtend zijn we druk aan het oogsten van groenten en verse kruiden. In de middag oogsten we zaden voor volgend jaar en kruiden om te drogen. Wiedklussen zijn er bijna niet meer, de tuin ligt en super strak bij!



De zoete aardappels zijn eruit. We houden de grondtemperatuur in de gaten en als die onder de 15 graden zakt dan moeten ze eruit. In de tropen is zoete aardappel een vaste plant maar hier houdt hij er in de winter mee op. Minder dan 15 graden vindt een zoete aardappel maar niets. Bewaar je bataten dus nooit in de koelkast, dan worden ze zwart. Wij laten de bataten eerst afharden/drogen in de kas waar het in het zonnetje nog ruim boven de 20 graden komt en hierna slaan we ze op in het huisje. Maar als het echt koud wordt dan moeten ze mee naar huis.

Zoete aardappel vind ik geweldig om te poffen. Snij de aardappel door de helft, bestrijk met wat olijf olie en leg de tweehelften in de oven voor min 45 min bij 180 graden. Even prikken of hij echt door en door gaar is en serveren met wat salieboter of cremefraiche. Salie boter maak je door de salie erts in een pan met wat olie lichtbruin te bakken en hierna te laten afkoelen tot ze knapperig zijn. Daarna meng je ze door zachte zoute boter of margarine. Nog weer even op laten stijven en je hebt een lekkere hartige kruidige boter voor bij groente maar ook bij kip is het erg lekker.

De laatste ‘echte’ sla is van het land. Dit jaar hebben we heel veel sla kunnen oogsten. Het weer was goed, er was vaak regen en het was ook niet te heet. De kroppen zijn niet meer zo groot als in de zomer maar wel lekker knapperig.

Dit jaar had ik wat onverwachte oogsten zoals de Bloemendaalse gele kool. Dit hadden eigenlijk spruiten moeten zijn volgens het kaartje maar ze wilden maar niet de hoogte in. De Bloemendaalse gele kool is een oud land ras. De kool groeit dan ook niet zo uniform als modernere rassen. Nu oogsten we alle kolen die een beetje formaat hebben en ook nog wat Savoie kolen. De kleine kooltjes laten we staan voor hopelijk ergens deze winter. De Savoie kool werd trouwens door onze stagiair deze zomer uit de Savoie niet herkent… Dus waar die naam nu vandaan komt?

Deze week maakten we koolsla van Savoie kool. Erg lekker! Snij de kool flinterdun en kneed er 2 tl zout doorheen. Door het kneuzen en het zout gaan de celwanden stuk en wordt de kool zacht en laat zijn smaak goed los. Dan kneed ik ook nog een flinke scheut appelazijn doorheen en roer en wat gembersiroop door. Nu eerst een uur of 2 laten staan. Hierna kun je er nog wat andere ingrediënten aan toevoegen zoals walnootolie, stukjes peer en misschien heb je nog een stukje radicchio liggen van vorige week voor wat kleur, of niet al te hete rode peper. Wat geroosterde amandelschilfers erover en smullen maar.

Welke pompoen wordt het nu? Terwijl ik het briefje schrijf bedenk ik dat ik niet helemaal weet welke pompoen we erin gaan doen. Stukken oranje reuzepompoen, prima voor soep. Of de mukaatpompoen met zijn rodere sappiger vruchtvlees? (ook prima voor soep) Of misschien wordt het een klein pompoentje dat je mooi kunt poffen in de oven net als de zoete aardappel. We hebben allemaal leuke kleine pompoentjes. De wit met groen gestreepte Sweet Dumpling of Delicata, de goud-oranje Jack B’Little en de donker groene eikelpompoentjes Allemaal zoet en nootachtig van smaak. De pompoenen kun je makkelijk vullen of na het halveren poffen. Voor de soep zit er nog een bosje snijselderij bij, ook lekker in een nasi-schotel.

De laatste wortels! We hebben dit jaar 4 keer wortels gezaaid. De vroegste zaai is het best gelukt maar ik vind de wortels van deze laatste zaai ook heel mooi, helaas kwam het zaad niet zo goed op dus zijn het maar heel kleine bosjes geworden plus een boel mini worteltjes. De wortels kun je halveren en zachtjes bakken in wat roomboter tot ze caramelliseren. Bestrooi ze daarna met zout peper en wat komijn en kaneel mmmm Lekker bij een couscous met kruiden en feta.

Het is aftellen! Na dit pakket nog maar 2 weken voor het seizoen alweer ten einde is, de tuin leeg geoogst is en de poort dicht blijft.

Zaterdag 30 oktober hebben we een laatste open dag met soep, een vuurtje en stokbroodjes voor kinderen boven het vuur. Ook geven we bij voldoende belangstelling rondleidingen en vertellen we over onze winterplannen.

In Arnhem en omgeving is een fietskaart uitgebracht door Groen Arnhem. Je kunt m daar downloaden. Leuk voor in de herfstvakantie!

herfstzon en pastinakels

In de tuin hebben we een paar heerlijke herfstdagen gehad. We hebben flink geoogst en nu hangen kruiden en bonen te drogen. Ook was het fijn met een zonnetje pastinaken oogsten. De grond is zo los dat we het meeste zo met de hand eruit konden trekken. Vaste bedden en veel organische stof in de grond leveren echt tijdwinst op. De pastinaken zijn niet heel groot maar wel super vers. Borstel de wortels, snij ze in de lengte door en bak of rooster ze goudbruin. Heerlijk met wat zelfgemaakte mayo bij een salade van veldsla. Zit er wel een grote pastinaak in je pakket dan kun je ze in plakjes snijden.

We hebben tussen de jonge aardbeienplanten voor volgend jaar allerlei herfst/winterkooltjes gezaaid zoals radijs, raapstelen en raapjes. Ze zijn echt super goed gegroeid! Prachtige sappige radijzen voor een leuke salade of in de roerbak. Omdat ze aan de andere kant van de tuin groeien hebben deze kolen bijna geen last van de koolvlieg die nu in het kolenbed na een jaar kool telen veel aanwezig is…

De bietjes hebben de zomer in hun wortel opgeslagen nu de herfst is begonnen zie je dat de bladeren beginnen te verkleuren en de groei eruit is. We oogsten ze nu ondanks dat ze soms wat klein zijn. Laten we ze langer op het veld dan is er grote kans dat een muis of een slak eraan begint. De bietjes kook je naar grootte tussen de 5 en 20 minuten gaar. Even prikken dus om te voelen of ze gaar zijn. Schillen hoeft niet het velletje wrijf je er na het koken zo van af. Er zijn gele, roze en rode bietjes, die kun je natuurlijk samen koken. De gele bietjes krijgen dan vaak wel een rode blos. Zitten er toch nog wat mooie blaadjes aan gebruik die dan lekker samen met de veldsla als salade.

De veldsla van deze week is niet zo goed te bewaren; er zit een beetje meeldauw op. Dat is verder niet schadelijk voor de mens maar het maakt wel dat de blaadjes sneller verleppen. Gebruik hem dus snel en bewaar de veldsla het liefst in een afgesloten doos in de koelkast.

De laatste suikermaïs, hoe langer de maïs aan de plant zit hoe meer suikers er worden omgezet naar zetmeel. Deze kolven zijn dan ook wat steviger qua bite dan de allereerste mais van het seizoen. Nog steeds erg lekker om te grillen in de oven of kort te koken in gezouten water maar je kunt deze korrels ook van de kolf afsnijden en gebruiken in een lekkere tomaten-bonensoep.

De pompoen van deze week is de blauw-grijze Nelson of de platte witte boer. Die laatste is een oud traditioneel ras uit Zuid-Afrika. De pompoenen worden tussen de 4 en 6 kilo per stuk. Je vindt dus een stuk pompoenen in het pakket. Het zijn stevige pompoenen met oranje vruchtvlees. De stukken zijn in hun papieren zakje in de koelkast makkelijk een week te bewaren. Deze pompoenen schil je wel als je hem in een soep wil gebruiken maar als ik ze in de oven pof laat ik het er vaak aan. Ik vind de opvolging van kleuren zo mooi. Wit/blauw van buiten, dan donker groen en uiteindelijk oranje van binnen. Met kerst snij ik wel figuurtjes in de schil donkergroene kerstbomen met oranje sterren erin.

Hieronder nog wat sfeer foto’s van de herfsttuin! De aardpeer bloeit volop en gaan we over een paar weken oogsten. de herfstframbozen zijn nog volop in productie en de zomeralsem hangt te drogen om uiteindelijk te belanden in het bier van de Nevel brouwerij.

pompoenen en meer

Pompoenentijd! Afgelopen woensdag at ik met mijn lief bij de Nieuwe Winkel. Een feest van herkenning en verrassing. Allemaal kruidjes en groentes uit de tuin maar dan zo bijzonder bereid dat de smaak niet meer paste bij je verwachting. Neem dit ’simpele’ pompoengerecht met een stukje pompoen geglaceerd met kweepeer op een crème van pompoenpittenmiso. Next level pumpkin!

Deze week voor jullie ook next level pumpkin maar dan vanwege de vorm. Deze week doen we een stuk Longue de Nice in het pakket. Perfect om te grillen. In de lange hals van de pompoen zitten namelijk geen pitten. Snij de pompoen in dunne plakken (1-2 cm), vet beide zijden in met wat olie en grilloppervlakken een hete grillplaat tot er mooie strepen op zitten. Besprenkel met wat gekneusde komijnzaadjes, sumac en hete gerookte paprikapoeder. Voor het serveren kusje er ook wat fijn gehakte kervel op doen. De kervel is ook erg lekker door een pompoensoep. Fruit een ui en bak hierna blokjes pompoen een paar minuten mee. Voeg bouillon of water toe en kook het in 15 minuten zacht. Voeg de kervel gewassen en fijngesneden toe. Pureer de soep en voeg wat zout peper en evt ras al hanout naar smaak toe.

Raapsteeltjes voor de stamppot, van onze eigen mooie mix. Elk jaar proberen we van verschillende groenten zaden te bewaren. De mosterdachtigen zoals raapsteeltjes en wasabino kunnen alleen heel goed onderling kruisen. Je moet goed opletten dat er altijd maar 1 soort tegelijk bloeit anders wordt het een verrassing wat je volgend jaar kunt oogsten. Hierbij een mooi recept voor raapstelen gedeeld door een van onze abonnees!

Dag mensen van de Ommuurde Tuin,

Ik deel even een heerlijk -voor ons althans - recept met raapstelen. Dit uit het kookboek De Zilveren Lepel (Italiaans kookboek).

Penne met raapstelen voor 4 personen

500 gr. raapstelen
4 ansjovisfilets
3 eetlepels olijfolie
320 g penne
zout en peper

Kook de raapstelen 10 min. in water met zout, laat ze uitlekken en hak ze fijn (Ik doe ze in de keukenmachine !). Doe de ansjovis met de 3 eetlepels olie in de keukenmachine en draai er puree van. Kook de penne in een grote pan water met wat zout beetgaar, laat ze uitlekken en doe ze in een tamelijk diepe, warme schaal. Doe er de raapstelen bij (of fijngehakt of fijngemaakt door de keukenmachine), bedruppel alles met een beetje olie, voeg zout (doe ik niet vanwege ansjovis) en peper toe en roer. Giet er de ansjovispuree bij, roer opnieuw en zet het gerecht op tafel. Soms voeg ik wat parmezaanse kaas toe.

Groeten, Fam. van Engelen

Wederom veldsla in het pakket. Het staat nu zo mooi op het land dat je er trek van krijgt als je er langs loopt. Fijn in een pastasalade met kaas, pitjes en een tomaatje.

Krulandijvie (frisee sla) kun je zowel als salade of als andijvie gebruiken. Het is wat harder dan de gewone andijvie dus snij het wat fijner in de stamppot. Ook lekker in een roerbakschotel als je van wat bitter houdt. Deze salade met peer, blauwe kaas en walnoten blijft een favoriet! Was de andijvie en snij wat bladeren in dunne reepjes. Schil een rijpe peer en snij in plakjes. Maak een bord op met de peer en de krulandijvie en verdeel er lekker wat gorgonzola en walnoten over. Een dressing van witte wijnazijn, een goede olijfolie, een theelepel grove mosterd wat zout en pepper maken het af.

Elk jaar telen we bonen die we oogsten als het boontje erin groot genoeg is. De kievitsbonen zijn een van de meeste fotogenieke bonen. DE wit met rood gespikkelde boontjes lijken wat op kievitseieren. Deze boon is beter bekend als borlotti-boon. Daarvan kun je honderden recepten vinden. Deze vond ik en ik kan niet wachten om het te proberen: https://etenuitdevolkstuin.nl/2016/01/18/shakshuka-met-borlottibonen/

In de tuin begint de phacelia te bloeien. De groenbemester-mix die we begin augustus hebben gezaaid staat er prachtig bij. De insecten zijn er blij mee en het bodemleven. Die kun je ook bijna horen zoemen. We zaaien verschillende soorten planten in onze groenbemester-mix zodat er ook veel verschillende bodemorganismen van kunnen leven. Hoe meer biodiversiteit hoe beter!