Laat het oogsten beginnen!
De tuin staat er fris en groen bij. Elke week zijn er zulke verschillen te zien, bomen die in bloei gaan, gewassen die ineens gaan groeien. We zijn deze weken enorm druk met bedden voorbereiden, zaaien, planten en nu ook weer oogsten. We hebben er zin in!
In de kas groeiden de radijzen zo snel dat we alleen de witte ijspegels nog in het pakket kunnen doen. De spinazie wordt al weken vol bewondering bekeken en onze bezoekers willen er graag van hebben. Ze hebben pech want deze spinazie gaat allemaal het pakket in. Tussen de Savooie kool groeit de kervel mooi uit. De kool moet nog een paar maanden door groeien maar de kervel is al klaar om geoogst te worden. De afgeoogste planten zullen wel terugroepen maar gaan dan bloeien waardoor er veel nuttige insecten naar de kool getrokken worden die eventueel plagen te lijf kunnen gaan. En het ziet er mooi uit die witte schermen tussen de kool. :-)
Maart was bizar warm en alles leek al in april klaar te zijn. Maar toen kwam er gelukkig regen en een koudere april. Hierdoor lopen we in de tuin op een normaal tempo. In de kas waren er wel wat gewassen die veel sneller zijn gegroeid dan verwacht. Het is dit jaar ook echt uitproberen en zien hoe dingen het doen.
We maken een lentesalade van allerlei lekkere blaadjes en bloemetjes in de tuin. Winterpostelein die tussen de aardbeien groeide (moet nu ook echt weg want het stro ligt al te wachten) veldsla (die tussen de spitskool groeit ), wat rafelsteeltjes en bloeiend barbarakruid (lekker pittig) en wat kleurige pluksla en tuinmelde. Er zitten een paar radijzen bij voor een sappige bite. Wel goed wassen want we doen ons best maar niet al het zand krijgen we eruit bij het spoelen.
De wilde of grove spinazie deed het enorm goed in de kas. Het is denk ik de eerste keer dat ik jullie zulke mooie spinazie kan meegeven. Het is bijna moeilijk om ze te snijden. Maar ook noodzakelijk want de aubergine en paprikaplanten staan al te popelen om de grond in te gaan. Ik ben zelf er fan van spinazie/feta flapjes. Met filodeeg of bladerdeeg een envelopje maken en eigenlijk gebruik ik alleen maar zout en zwarte peper als extra smaakmaker. Maar met pijnboompitjes, rode peper en beetje fijngesneden bosknoflook maak je het nog lekkerder.
De bosknoflook is jonge knoflook die je in zijn geheel kunt eten. Het is wat zachter, groener van smaak als de knofloofteentjes die we allemaal kennen. Ik gooi het overal doorheen. Soep, roerbakschotels en quiches. En natuurlijk super gezond!
Ook een lekkere bos kervel! Als je eenmaal verse kervel soep hebt gegeten dan begrijp je niet wat het is dat ze in van die blikken verkopen. (Ja ik heb het ook wel eens gekocht… Op vakantie natuurlijk ;-))
Kervelsoep is super simpel. Je maakt eigenlijk een dunne bechamelsaus en dan blender je met een staafmixer de kervel erdoorheen, of je hakt het mooi fijn met een scherp mes en doet het er dan door. Niet meer doorkoken maar gewoon in de hete saus/soep laten garen. Op smaak maken met zout en peper. Je kunt ook wat van het vocht vervangen door kippen- of uienbouillon. Ook lekker is een ui heel zacht fruiten en pureren en dat door de bechamel roeren.
Aardpeer oogsten we pas als het loof is afgestorven. Dat is meestal pas eind november. De hele winter bewaren we deze groente dan in de koelcel om nu wat gewicht in het groentepakket te kunnen doen. Aardpeer heeft een lekker nootachtige smaak. Als soep wordt het bij mij thuis door iedereen gewaardeerd. In de oven gepoft vinden de jongens de structuur niet zo lekker. Maar ik vind juist het knapperige aan de buitenkant en de zoete zachte binnenkant een mooie combinatie! Maar voor jullie hierbij een recept link voor een simpele heerlijk romige aardpeersoep met paddestoelen. En deze aardpeer-pasta vind ik ook echt heel lekker op het plaatje zit er alleen geen tijm op… Dus weiweet past het ook wel met de kervel.
Aardpeer is ontzettend gezond voor je darmen maar geeft bij sommige mensen wel wat gasvorming… Als je de aardpeer schilt en kookt is dat vaak minder.
Hieronder nog een plaatje van de bijenstal. Er zijn al wat volken gaan zwermen! De aardbeien en bessen bloeien en worden druk bezocht.