De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

regenbuitje?!

Afgelopen weekend was er plantgoeddag. Het was prachtig weer en er kwamen heel veel mensen hun groente en kruidenplantjes halen. Er zijn nog een paar pompoen en aubergine planten over mochten jullie thuis nog willen tuinieren. Het was een gezellige dag met veel mensen die kwamen koffiedrinken en van de tuin genieten. De speurtocht voor kinderen was erg in trek; ook leuk voor volwassenen hoorden we.


In de kas beginnen we het watergeven een beetje door te krijgen. De compost was zo uitgedroogd geraakt dat het water er door heen liep. Nu geeft de druppelslang iedere keer een paar minuten water en dan weer even niet zodat het kan worden opgenomen door de bodem. Precies op tijd want de tomaten en de aubergines en paprika’s staan erin!

En vanochtend was er ineens een heerlijke bui. Iedereen bleef gewoon lekker doorwerken. Alsof we ook plantjes waren, want wat zitten we te smachten naar regen. OK ik kan de groenten beregenen, maar de grasvelden beregenen… Dat gaat me wat ver. Maar als er deze week niet meer water komt moet ik er toch echt aan geloven. Het lijkt wel augustus…

De grootste klus die we vandaag te doen hadden was de spinazie oogsten voor de hitte. Met zijn vieren trokken we het vak in waar we vorig jaar de melde hadden gezaaid. Dit jaar krijg je dan een beetje random een boel melde-spinazie van. We hebben vooral paarse en magenta melde geoogst. Die laatste heeft een prachtig roze hart. Ook vind je vogelmuur en gekroesde malva in de zak tussen. Beide plantjes bevatten veel vitamines en mineralen en zijn een natuurlijke voorjaars vitamineboost. Deze spinazie gebruik je net als gewone spinazie maar het is minder zuur. Je kunt wat druppels citroensap toevoegen aan het recept voor een frisse touch. Deze spinazie roerbak ik graag met wat bosknoflook. Heerlijk in een wrap met pulled chicken van een bio-soepkip van uitgelegde hennen en voor de kleur wat reepjes rauwe paprika. Of gewoon in een romige pasta-gerecht met wat zalm of blauwe kaas… mmm

De spinazie is ook lekker bij gepofte of gegrilde zonnewortel. Boen deze knollen goed. Snij ze door midden smeer ze in met wat olijfolie en pof ze in 45 minuten in de oven. Zonnewortel is familie van de aardpeer die jullie 2 weken geleden in het pakket hadden. Deze is iets minder hoog en heeft veel mooie zonnebloemetjes aan het eind van het jaar.


De knolkapucien of mashua is een knolgewas uit de andes. Het is familie van de Oost-Indische kers. Het heeft ook een pittige smaak, een beetje als rettich maar ook met zoete wat azijnachtige smaak erbij. Heel leuk en lekker anders. Dunne plakjes zijn heel lekker in de salade. Bak je de plakjes lichtbruin dan smaakt het meer als aardappel maar met een lichte anijssmaak en is de pit verdwenen. Komende week planten we de knollen weer voor komend jaar. Het is een prachtige plant die ook nog eens mooie bloemen geeft eind oktober. Nu bloeiden trouwens de eerste kapucijners en peulen! Al is dit het 23e jaar dat dit gebeurd. Het blijft een prachtig gezicht en we genieten volop van.


Drie soorten sla in het pakket, de veldsla die we snel moesten oogsten met die hitte van komende week op komst, wilde rucola en de eerste bindsla, little gem. Allebei heerlijk als salade maar de veldsla kun je ook heel lekker gebruiken in een pasta of stamppotje. De bindsla kun je roerbakken of grillen met wat kaas en geroosterde hazelnoten weer heel wat anders. De rucola heeft hierin daar al bloeistengel. Haal deze eruit. De blaadjes van het steeltje aftrekken en gewoon lekker eten. De bloemetjes bewaren voor het opmaken van je gerecht en de steel weggooien. Die is wat te hard om op te eten.


Vorige week hebben we heel veel plantgoed in de grond gezet. Het planten wordt nog leuker met onze plantfiets. Heleen had zelfs haar fietsbroek en petje ervoor opgezet ;-). Deze nieuwe ’tool’ heeft André gemaakt van een kinderfiets. Hij ging op zoek naar een wiel waar de omtrek matchte met onze plantafstanden. Het is een heel praktisch ding geworden waarvan je de afstanden tussen de blokjes kunt wijzigen. Om de 10, 20, 30, 45, 60 of 90 cm duwt deze fiets dan een blokje in de grond waardoor je precies weet waar je moet planten. Je moet natuurlijk wel een lijntje spannen om mooi recht te planten. En als iemand in de weg staat kun je ook nog bellen! :-)


In de tuin zien we heel veel mooie insecten. De koninginnepages die Marieke de hele winter heeft verzorgd en nu een voor een uitkomen, komen we regelmatig tegen maar ook blauwtjes, kleine vuurvlinder en een heleboel juffers. Het was een drukte van belang afgelopen week rond de vijver met tandemvliegende juffers die eitjes afzetten.