weekje te laat
Deze blog is een week te laat… Ik zag net dat hij nog niet geupload was. Deze week dan maar 2 blogs!
De week begint met veel zon en hoge temperaturen. Ondanks de droge april met veel zon was de temperatuur nog niet zo hoog nu schiet alles uit de grond.
Iedereen loopt met petjes en we proberen goed te smeren om niet zo rood als kreeften van het land te komen.
We zijn deze week begonnen met een nieuw team stagiaires die tot julie in de tuin te vinden zullen zijn. Elena die vorig jaar ook al stage liep in de tuin doet haar eindopdracht in het bonenbed en is bezig om de bonenstaken erin te zetten. Ilse is al een paar maanden bij ons bezig en doet nu onderzoek naar de verschillende hommel soorten in de tuin. Eva een Moreno zijn nog aan het kijken waar ze zich in willen gaan verdiepen. Met zijn allen zijn we nu heel druk met zaaien van bonen en suikermais, het planten van tomaten en paprika in de kas. Daar leggen we eerst nog een dikke laag compost in.Morgen komt ook nog nieuw plantgoed van Jongerius met kool en prei in de zomer. En ik wil eigenlijk ook de pompoenen en courgettes planten!
Alles komt tegelijk zo rond IJsheiligen. De aardbeien worden goed toegestopt met stro om te zorgen voor schone en gezonde aardbeien over een maandje. Ik ben ook druk aan het voorzaaien zodat we de hele zomer sla kunnen oogsten. Ook bietjes, prei en venkel zaaien we nu voor in de kas. Dat is een hele verantwoordelijkheid. 2 tot 3 keer per dag checken we of het niet te heet is en of ze nog vochtig genoeg zijn.
Het is voorjaar dus we starten met het oogsten van rabarber. Door de droogte is het niet een super grote opbrengst maar we hopen iedereen 2 stelen mee te kunnen geven. De rabarber is geweldig in de stukken in de oven gegaard met wat suiker. Zo blijven de stelen herkenbaar en kun je ze mooi op een romige kwark of custard serveren. Verwarm de oven voor op 200C. Snij de rabarber in gelijke stukken (ca 5 cm). Doe de rabarberstukjes in een ovenschaal, leg ze goed tegen elkaar aan Bestrooi met wat suiker, voeg eventueel te gebruiken specerijen toe en het gewenste vocht. Laat dit even een 30 minuten staan, zodat de rabarber ook wat vocht gaat loslaten. Zet de ovenschaal in de oven en rooster de rabarber in ca 20 minuten gaar. Haal de schaal uit de oven, laat afkoelen op een rooster en wanneer het volledig afgekoeld is dek je het af met huishoudfolie en zet je het een nacht (of tot gebruik) in de koelkast. Het vrijgekomen vocht is heerlijk als basis voor limonade.
De eerste paksoi is een feit. Het is een lekker knapperige groente die met de koriander prachtig in een Oosterse roerbak met ui en tofu en wat rode peper past.
Verder hebben we nog meer lentegroen met veldsla en eikebladsla, lekker voor deze komende warme week. De rammenas kun je raspen en geeft een lekker pittig frisse smaak voor erbij.
Uit de winter komt nog wat gewicht met kliswortel en schorseneren. De schorseneren zijn zwarte wortels en de kliswortel bruin/witte wortels. Beide hebben een licht nootachtige - anijsachtige smaak. Omdat de groenten al een tijdje in de koelcel liggen te wachten zijn ze niet niet meer super knapperig en kun je ze beter wat langer garen. Schillen kan maar goed boenen met een schuurspons is eigenlijk ook genoeg. Ik vond deze site van onze zuiderburen erg interessant en met mooie recepten voor schorseneer en een heleboel andere groenten. Kliswortel is veel minder bekend maar werd hier in de middeleeuwen veel gegeten. In Japan is het nog steeds een heel gewaardeerde groente. Het is heel gezond en is goede bron van vit B en mineralen.
Dit recept is is ook heel lekker met schorseneer:
• Snijd de kliswortel in plakjes van ½ cm. Doe de plakjes in water met een beetje citroensap of azijn tegen verkleuren.
• Kook in ruim een liter water met 1 el witte wijnazijn de groente op laag vuur 10 min of tot ze beetgaar is. Laat de plakjes uitlekken.
• Verhit olijfolie in een koekenpan en voeg een teen fijngesneden knoflook toe. Bak de knoflook tot ze gaat kleuren. Voeg de uitgelekte kliswortel plakjes toe en bak deze tot ze goudbruin begint te kleuren.
• Voeg 2 el wijn, tijm, zout, peper en een el witte wijnazijn toe en bak 1-2 minuten om de smaken van de ingrediënten te vermengen.
In de tuin zijn hele mooie en leuke keramieke hoedjes verschenen. Ze zijn onderdeel van een kinderspeurtocht. Kinderen kunnen op zoek naar 10 kaboutermutsen en daarop zijn verschillende diertjes en planten uit de tuin weer gegeven. Er komt nog een mooie uitleg bij. Tot die tijd is het een leuke zoektocht naar beestjes en planten. De speurtocht is ontworpen door Tessy, een creatieve duizendpoot uit Renkum die onze open dagen regelmatig op leuke met haar creaties.