De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

nazomeren

Wat een heerlijke week. De ochtenden zijn magisch mistig en de middag zonnig en droog. We kunnen lekker schoffelen en de sla heeft veel minder last van de slakken, de schimmels hebben het moeilijk in het UV, behalve de meeldauw dan, maar het is dan ook echt het seizoen ervoor. De courgettes raken nu flink bedauwd en hun de productie neemt af. Er staan wel jonge nieuwe courgetteplanten maar die zullen nooit zo veel gaan geven omdat er gewoon veel minder licht per dag is.

Er staat een heleboel prachtige sla, venkel en prei op jullie te wachten. Ook doet de patisson het goed en geeft prachtige gele en witte vruchten. Je kunt ze gebruiken als een courgette. In plakken zijn ze mooi te grillen en vind je het maar een raar ding dan kan hij gepureerd in een romig Thais soepje met 2 gefruite sjalotjes, een tl groene curry, een blikje kokosmelk en koriander en een plakje limoen.

De radicchio geeft kleur aan salades. Veel mensen vinden hem wat bitter maar hij kan mooi gecombineerd worden met de zoete venkel. Snij beide in heel dunne reepjes en serveer het met wat blokjes appel en hazelnootjes. Een zoete dressing met honing en mosterd maakt het af.

Op de venkel, op een stok en op de bospeen en zelfs gewoon in een krat vonden we deze week koninginnepage rupsen. Zo mooi! Een had zich al vast gezet om te verpoppen en die staat nu afgeschermd op het terras om volgend voorjaar de tuin weer in te kunnen vliegen.

Of we genoeg boontjes kunnen plukken weet ik niet zeker. Maar er gaat in ieder geval in wat er is. De snelheid leek er afgelopen week helemaal uit te zijn maar door de zon en warmte geven ze toch nog een keer een mooie oogst. Het is al 7 weken bonentijd en ik ben nog steeds niet uitgekeken op de bonen. Gisteren aten we gekookte boontjes met gebakken oesterzwammen en rode peper. Ik had er een bulgur salade bij met verse kruiden komkommer en cherrytomaatjes. Vorige week dinsdag aten we bonen als gadogado met gestoomde kool en satésaus en pittige tofuspiesjes.

De prei is enorm! Hij is bijna twee keer de lengte van een grote krat. Prei kun je helemaal eten en het is dus eigenlijk zonde dat we 1/3e van het gewicht weggooien (in de supermarkt). We hebben de hele prei in het pakket gedaan. Het donker groene gedeelte snij ik graag fijn in een nasi of in een curry of roerbak.

Deze week oogsten we de eerste lupine. Ze hangt nu te drogen in de schuur. Waar de muizen er niet bij kunnen. Ik ben heel erg benieuwd naar de kwaliteit en de smaak. Drogen is nu echt een flinke taak. We oogsten verveine en goudsbloemen voor de thee. Zaden voor volgend jaar en bollen zodat we ze de winter door kunnen krijgen. De droogkast bij de muur ligt nu propvol en ook in de muurkas liggen rekken vol verveine. Dat ruikt zoooo lekker.

Zaterdag 18 september hebben we Oogstfeest in de tuin waarbij we weer rondleidingen geven. Voor mij is het een moment om stil te staan bij alles wat de natuur ons dit jaar gegeven heeft en dat te vieren. Jullie zijn natuurlijk ook van harte welkom om de tuin te bedanken voor de mooie oogst van dit jaar.

piepende bonen

Deze week waren we dus druk met oogsten maar ook nog met het zaaien van radijsjes, raapstelen en kruiden. Met die lekkere warme dagen staat het er zo op. Ook de groenbemester die we vorige week hebben gezaaid komt goed op.

In de tuin wordt het licht zachter. De hoek van het licht en de lengte van de dag is nu net zoals in april maar door dat er blad aan de bomen zit en geeft het een heel ander gevoel. Ook de kleuren van de bomen beginnen meer richting goud te gaan.

De eerste pompoenen beginnen af te rijpen. Nog even en we durven de jungle te betreden. Nu oogsten we aan de rand van het bed wat pompoenen voor de winkel maar verder wagen we ons nog niet.

De prei en de groenselderij zijn dit jaar met al die regen goed gegroeid. Ik denk zelfs dat ik nog nooit zulke joekels van selderij heb kunnen oogsten. Wil je m niet gelijk eten knip dan het blad voor het grootse deel eraf. Dan blijven de stelen lekker knapperig. Groenselderij groeit buiten en de bleekselderij die de meeste van jullie kennen groeit in de kas. Deze buitenselder is daarom wat steviger. Snij m in dunne plakjes voor een salade of in de soep. Als je m als knaagstengel wilt gebruiken dan beter wel de nerven aan de buitenkant wat weg halen.

Een flinke paksoi met hier en daar wat plekjes op het blad net als de snijbiet. Je knut het prima eten maar vind je dat moeilijk dan kun je ook alleen de stelen gebruiken. Paksoi en snijbiet worden vaak verward, vooral als je wit-ribbige snijbiet hebt. De smaak is echt heel anders. Snijbiet is veel aardser van smaak en ik combineer het dan ook graag met paddestoelen zoals shii-take en oesterzwam, bijvoorbeeld in een quiche met wat sjalotjes. De paksoi wordt bij mij toch vaker een pittige roerbakschotel met paprika, rode peper, en tofu.

De bonen beginnen langzaam wat ouderdom te vertonen. De gele snij- en slabonen zijn niet meer zo mooi maar gelukkig komt nu de 2e zaai cobrabonen en snijbonen goed op gang. Nog een week bonen dus. Piepende bonen graag zegt Andre altijd. Hij houdt van bonen die net gaar zijn en dan piepen ze nog als je erin bijt. Mijn dochter Anne wil ze juist echt gaar. Als je bonen 5 minuten kookt en dan wegzet in het hete water krijg je piepende bonen. Kook ik ze gewoon gaar in de pan dan maak mijn dochter blij. Gelukkig zitten ze niet vaak tegelijk aan tafel ;-)

Afgelopen week maakte ik een grote pan Indiase curry met bonen, gekookte aardappelen, tomaat en natuurlijk bloemkool! Heerlijk met rijst of roti en wat linzen puree ernaast.

Deze week ronde courgette. Leuk om te vullen of in een baksel. De wat zachtere binnenkant haal ik eruit als ik blokjes in een gerecht verwerk. Die zachtere binnenkant is als vulling voor een romige soepje natuurlijk prima!

de eerste bloemkolen!

de eerste bloemkolen!



sterren in de tuin

Onze groenten en kruiden liggen sinds vandaag weer op het bord bij een sterren restaurant! Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van Emile en Louise kreeg dit voorjaar direct 2 sterren. 1 gewone voor de buitengewone kookkunsten en sfeer die ze daar neerzetten en 1 groene voor hun duurzame manier van koken!

Tot onze grote vreugde heeft ook het bier dat gebrouwen wordt met rabarber en zwarte bessenblad uit de tuin een onderscheiding gekregen! Meander van de Nevel brouwerij is tot het beste bier van Nederland uitgeroepen!

Met de zon in de tuin zijn er weer super mooie plaatjes te schieten. De bonen die we deze week gaan planten en uit hun potjes schieten. Een bak sla die staat te wachten om geplant te kunnen worden nu alles wat later is dan anders. Fiere rabarber en mooi Moonred sla.


De rabarber kan er dit jaar nog een keer in. Afgelopen lentes was het zo droog dat ik echt moest schrapen om het een keer in het pakket te doen. Rabarber houdt van vochtig. Niet van natte voeten; dan is ie zo dood maar dit voorjaar was prima. Misschien wat koud dus we moesten even op m wachten maar nu is hij er volop. Zoveel zelfs dat het weer in het Meander bier van de Nevel brouwers kan dat…. afgelopen week de gouden medaille won bij de Dutch Beer Challenge!!!

Ha en dat bier is op het moment alleen nog bij ons verkrijgbaar, de batch van vorig jaar want Nevel zelf zit met smart te wachten op de rabarber en het zwartebessenblad uit de tuin om een nieuwe batch te kunnen brouwen.

Ik ben erg blij met deze kleurige vroege sla. De bladeren van de moonred zijn heel leuk te vullen. Met huttekäse wat bieslookbloemetjes en zwarte peper at ik het dit weekend bij de borrel. Maar voor wat meer maaltijd is het ook erg leuk met een frisse rijstsalade met gewelde rozijntjes, olijfolie, citroensap, zout peper, munt en bieslook.

Alles groeit nu als een gek. Zeker ook het gras. Afgelopen weken was het bijna niet te maaien omdat het zo nat was, de tuin had een corona-coupe… Vandaag was het heerlijk droog en waren we met zijn 3en aan de gang; op de zitmaaier, met de loopmaaier en met de bosmaaier. Er is al een stuk af ;-)


De andijvie is ook lekker doorgegroeid dit weekend. Mooie dikke kroppen voor een stamppot of doe het eens in een roerbak met tofureepjes en een lekkere zoete en pittige tomatensaus met gemebersiroop. (Let op alleen als je van bitter houdt)

De paksoi heeft de Chinese kool ingehaald. Normaal zouden jullie eerst een keer Chinese kool krijgen voor jullie weer paksoi in het pakket kregen. Maar dit jaar schuift alles door het koude voorjaar in elkaar dus we kunnen ons niet aan de planning houden. Een nogmaals prachtige paksoi dus voor een oosterse maaltijd. Trouwens ook lekker in een salade met witte balsamicoazijn, (hazelnoten)olie, appel, hazelnoten en cranberry.

De bieslook was wel erg vaag op de foto gekomen… (niet mijn sterkste kant, foto’s maken meestal wordt er iets anders scherp dan ik had bedoeld) maar in het echt is het wel een plaatje. Til de bloemen uit de blaadjes en bewaar ze apart. Zet t bosje bloemen in een klein laagje water en pluk de paarse bloemetjes uit de bol ter decoratie van je salades, boterham, pasta. Gewoon een lekker uiïg smaakje. De blaadjes (sprieten) bewaar je te best in de koeling. Je kunt ze overal doorheen snipperen maar het mooist vind ik toch wel een in omelet, wellicht voor bij die oosterse paksoi-schotel.

Hieronder nog een prachtig plaatje van de bloeiende peultjes. Ze groeien nu zo hard dat we ze iedere week met een lijn moeten aanbinden elke week wel 50 cm hpger!