a very berry summer
Langzaam begint je het te voelen in de tuin. De dagen worden korter, de grote groei begint wat af te nemen. Zaaien en planten begint plaats te maken voor opruimen en het voorbereiden van de herfst en zelfs volgend jaar. We tellen uit hoeveel aardbeien planten we moeten zetten. Er komt ruimte om de herfstgewassen en de eerste groenbemesters te zaaien. De temperatuur is geweldig. Lekker om te werken en droog genoeg om te schoffelen en te maaien.
Door de vochtigheid van vorige week is er helaas al phytophthora in verschillende rassen aardappels opgetreden en hebben we het loof afgemaaid. De aardappelen rijpen in de grond verder af zodat ze geen ziekte oplopen als we ze rooien. Dat betekent wat minder kilo’s maar wel een goede kwaliteit.
We oogsten volop dus deze week weer sla, regenboogsnijbiet, bessen, wortelen, prei, spitskool, meiraapjes en/of radijs, Soms moeten we toch ineens wat oogsten dat we eigenlijk een week later hadden gepland. Gelukkig is er meer dan genoeg op het moment maar soms kan door het weer ook weleens een gat ontstaan zo midden in de zomer als wat minder groenten te oogsten zijn. Maar voor nu overvloed! Vorige week was het voor Elske en enorme uitdaging om de oogst in de kratjes voor de oogstaandeelhouders te krijgen. ;-)
Nu de aardbeien voorbij zijn plukken we elke dag een deel van de bessen. Er staan verschillende rassen in de tuin waardoor we telkens andere rijpe bessen hebben. In het oogstaandeel vind je de vroege rode bessen, de witte bessen en de groene kruisbessen die nu rijp zijn.
Hiermee kun je heerlijke toetjes maken. Ik herinner me als kind bessen met daaronder met kwark gemengd met geslagen room en dan ook nog wat suiker erover gestrooid. Zooooo lekker. Niet iedereen kan bessen zo rauw waarderen. Je kunt er ook heel makkelijk een klein beetje jam van maken. Prak de bessen grof (zonder steeltjes natuurlijk) en voeg er ongeveer 30% suiker aan toe. Kort opkoken (5 min) en bewaren in een schoon jampotje. Wel snel opeten, meestal hou je dit een week goed. Zo’n snelle jam is ook heel lekker in cupcakes!
Snijbiet in allerlei mooie kleuren. De regenboogsnijbiet is echt super mooi. De bladeren kun je gebruiken als een soort spinazie. Ik ris meestal het bladgroen van de bladsteel en dan snij ik de steeltjes fijn om te gebruiken apart van het blad zoals in het onderstaande recept
Mooie couscous met linzen
Fruit een fijngesneden sjalotje in olijfolie. Voeg hierna wat fijn gesneden zachte groenten toe zoals courgette, snijbietsteeltjes (1cm), cherrytomaatjes. Bak dit samen met de glazige sjalot tot het zacht begint te worden. Voeg nu ook zout, rode peper en kruiden toe zoals ras al hanoet voor een zoetige geur. Bak nog een minuutje mee. Doe er couscous en wat kokend water bij, even doorroeren en uit zetten en rustig laten wellen.
Kook groene linzen (een handje pp) met wat (kippen)bouillon en harissa tot ze goed gaar zijn. Roer het fijngesneden snijbietblad erdoor, kook het geheel tot de snijbiet geslonken is. Voor het serveren druppel je er nog wat mooie olijfolie over en wat strooi je wat geroosterde pijnboompitten en je hebt een heerlijk maaltijd.
De eerste worteltjes! Amsterdamse bak! Een oude beproefde zomerwortel met natuurlijk de bekende Hollandse oranje kleur. De oranje wortel is een echt Hollandse veredeling. Wortelen in de middeleeuwen waren eerder geel of wit en in het midden oosten ook wel rood. Het loof van de wortels kun je ook gebruiken in de soep. Ik vind het leuk om alles van een plant te gebruiken maar deze dan wel met mate. Creatieve recepten zijn welkom!!!
De eerste worteltje roosteren we in de oven. Dan komt de smaak er zo mooi uit. Met wat olijfolie gehalveerd op de bakplaat in 30 minuten laten garen en dan bestrooien met wat zwart en wit sesamzaad. Mmmm
Maar de allereerste wortels. Die gaan natuurlijk uit de grond zo in de mond. (na ff afvegen…)
Ook de eerste prei. Deze prei is al voor de kerst gezaaid en uitgeplant in maart. Ze zijn nog dun maar je ziet aan de plant dat hij nu wel wil gaan bloeien dus gaan ze in het pakket. Mooie dunne zomerprei om te stoven in wat boter en witte wijn, tres traditionel. We houden zoveel mogelijk loof eraan dit kan fijngesneden in allerlei roerbakjes en nasi.
De spitskool is een allemansvriend. Leg m op de barbecue in kwarten, snij m fijn als salade of maak er een lekkere quiche mee. Kool heeft veel zwavelverbindingen en kan soms als zwaar verteerbaar worden ervaren. Gebruik kruiden zoals komijn, dille, tijm om je te helpen bij de vertering. Of gewoon omdat het lekker bij kool smaakt.
Radijsjes en meirapen zijn nu klaar. Niet in mei zoals de naam eigenlijk luidt maar what’s in the name. De raapjes zijn soms wel flink geworden maar blijven lekker zacht en sappig. De eerste keer dat ik bewust rapen at was in Frankrijk toen ik een soupe de navets kreeg. Heel romig en vol van smaak. Ik vroeg het recept en dat was zo simpel… Fruit een ui (in boter waarschijnlijk) en voeg dan blokjes raapjes toe. Even meebakken. Voeg dan bouillon toe 10 minuten koken, pureren en garneren met wat dille. C’est ça.
Veel Frans in dit briefje… misschien ben ik onbewust aan het oefenen. Over een week komt er een Franse stagiaire om deze zomer een maand mee te werken op de tuin. Zij komt oa om engels te leren spreken. Maar ik kan dan natuurlijk ook leuk mijn frans oefenen! Au revoir!