piepende bonen
Deze week waren we dus druk met oogsten maar ook nog met het zaaien van radijsjes, raapstelen en kruiden. Met die lekkere warme dagen staat het er zo op. Ook de groenbemester die we vorige week hebben gezaaid komt goed op.
In de tuin wordt het licht zachter. De hoek van het licht en de lengte van de dag is nu net zoals in april maar door dat er blad aan de bomen zit en geeft het een heel ander gevoel. Ook de kleuren van de bomen beginnen meer richting goud te gaan.
De eerste pompoenen beginnen af te rijpen. Nog even en we durven de jungle te betreden. Nu oogsten we aan de rand van het bed wat pompoenen voor de winkel maar verder wagen we ons nog niet.
De prei en de groenselderij zijn dit jaar met al die regen goed gegroeid. Ik denk zelfs dat ik nog nooit zulke joekels van selderij heb kunnen oogsten. Wil je m niet gelijk eten knip dan het blad voor het grootse deel eraf. Dan blijven de stelen lekker knapperig. Groenselderij groeit buiten en de bleekselderij die de meeste van jullie kennen groeit in de kas. Deze buitenselder is daarom wat steviger. Snij m in dunne plakjes voor een salade of in de soep. Als je m als knaagstengel wilt gebruiken dan beter wel de nerven aan de buitenkant wat weg halen.
Een flinke paksoi met hier en daar wat plekjes op het blad net als de snijbiet. Je knut het prima eten maar vind je dat moeilijk dan kun je ook alleen de stelen gebruiken. Paksoi en snijbiet worden vaak verward, vooral als je wit-ribbige snijbiet hebt. De smaak is echt heel anders. Snijbiet is veel aardser van smaak en ik combineer het dan ook graag met paddestoelen zoals shii-take en oesterzwam, bijvoorbeeld in een quiche met wat sjalotjes. De paksoi wordt bij mij toch vaker een pittige roerbakschotel met paprika, rode peper, en tofu.
De bonen beginnen langzaam wat ouderdom te vertonen. De gele snij- en slabonen zijn niet meer zo mooi maar gelukkig komt nu de 2e zaai cobrabonen en snijbonen goed op gang. Nog een week bonen dus. Piepende bonen graag zegt Andre altijd. Hij houdt van bonen die net gaar zijn en dan piepen ze nog als je erin bijt. Mijn dochter Anne wil ze juist echt gaar. Als je bonen 5 minuten kookt en dan wegzet in het hete water krijg je piepende bonen. Kook ik ze gewoon gaar in de pan dan maak mijn dochter blij. Gelukkig zitten ze niet vaak tegelijk aan tafel ;-)
Afgelopen week maakte ik een grote pan Indiase curry met bonen, gekookte aardappelen, tomaat en natuurlijk bloemkool! Heerlijk met rijst of roti en wat linzen puree ernaast.
Deze week ronde courgette. Leuk om te vullen of in een baksel. De wat zachtere binnenkant haal ik eruit als ik blokjes in een gerecht verwerk. Die zachtere binnenkant is als vulling voor een romige soepje natuurlijk prima!