midzomer en gedichten
Midzomer! Na die warme week is er zoveel tegelijk klaar in de tuin dat we weer moeite hebben om te kiezen. In ieder geval genoeg sla en mooie kroppen andijvie. Daarnaast de meer fijne groenten zoals bosui waar een deel al zo groot is dat het bijna verse ui is, peultjes (groen/geel) of sugarsnaps (paars/groen) en de eerste bietjes!
In de tuin zijn gedichten te lezen van de Oosterbeekse dichteres Lieke van Rooijen. Leuk om een keer een rondje te lopen en ze allemaal op te zoeken. De gedichten zijn ook als kaarten of in een boekje te koop. op zaterdagen is de dichteres ook regelmatig in de tuin te vinden.
In de tuin bloeien de courgettes en ik verwacht volgende week de eerste groot te hebben. Ook de kapucijners zijn al dik dik aan het worden. Die gaan volgende week sowieso in het pakket. De bonen slingeren zich rond de stokken en we plukken nog steeds aardbeien. Het tweedejaars bed is dit jaar niet zo goed als anders. Er zitten veel aardbeien aan maar ze zijn zo snel afgeriipt dat ze niet zoet zijn geworden. Deze gaan dan maar de jam in. Als jullie een bak willen plukken voor wat jam dan kan dat deze week nog!
Gelukkig is het wat koeler en durfden we weer te planten en groeien de peultjes niet meer zo snel dat we eigenlijk 2 keer / dag moeten plukken. Het onkruid vind de regen nu wel heel lekker dus dat is de volgende uitdaging. Elk deel van het jaar heeft zijn eigen onkruid uitdaging, nu is het vingergras en het knopkruid ontwaakt en moeten we zorgen dat die zich niet kunnen uitzaaien.
De eerste bosbiet eet ik meestal puur, misschien met wat salade erbij en een risotto voor de vulling. De eerste bietjes zijn zo zoet dat ik elk jaar weer verbaasd ben. Ik kook de bietjes in de schil zo’n 15 minuten, even prikken met een satestokje of hij door en door gaar is. Af laten koelen en het velletje eraf vegen. Daarna snijd je ze zo als je zin hebt. Het blad kun je ook gebruiken als een soort spinazie, bijvoorbeeld door de risotto of in een quiche.
De peultjes hebben we afgelopen dagen geplukt. We moesten echt tegen de warmte op plukken. Normaal kunnen we wel 3 weken plukken maar door het late voorjaar en de hitte direct erna hebben we eigenlijk maar 1,5 wk kunnen plukken. De planten proberen zo snel mogelijk zaad te vormen en wij proberen ze zo dun maar groot mogelijk te plukken. Dat gaat niet altijd goed, Er zit dus wel eens een wat dikkere tussen. Haal de peulen af, de draad eraf aan twee zijden dan kun je de iets dikkere ook nog opeten. Ook de sugarsnaps zijn soms wel flink dik geworden. Ook bij deze kun je kijken of ze af te halen zijn, dat is altijd lekkerder. Ik eet peultjes graag bij couscous maar ook bij rijst op Oosterse wijze gekruid is erg lekker.
Kook de sugar snaps een paar minuten beetgaar in water met zout. (Gebruik je peultjes dan kun je die direct roerbakken). Afgieten en koud afspoelen in een vergiet. Bak in wat sesamolie een paar gesneden de lente-uitjes, een teentje knoflook, wat rode peper en een paar cm fijngesneden gember. Voeg als het wat zacht is de sugar snaps of peultjes eraan toe en bak even mee. Breng op smaak met (zoute) sojasaus en citroensap.
Midzomer is een tijd van bloei en ik heb dit weekend rozen en jasmijn geoogst voor thee en siroop. Ook heb ik nog vlierbloesemsiroop gemaakt. De lindebloesem laat nog even op zich wachten.