bijna zomer
Het was echt nog even zoeken wat er in het pakket kan. Chinese kool weet ik zeker en ook dat er sla in kan en peterselie. De koolrabi is nog wat klein maar doen we er ook in. Normaal plukken we nu al volop peultjes en aardbeien maar dat laat nog even op zich wachten. Daarom een bijzondere groente kardoen erbij.
In de tuin groeien dit jaar ook zo nu en dan oesterzwammen. We mulchen met de left-overs van oesterzwammen teelt op bio-stro. Zonde als dat weggegooid zou worden. Voor ons een prachtige manier om de grond te bedekken en als het flink regent zoals vorige week dan plukken we ook nog eens zo nu en dan een oesterzwam mee. De oesterzwammen van Urban Funghi uit Ede zijn ook bij ons in de winkel te koop.
Chinese kool met oesterzwammen:
Snij (een deel) van de Chinese kool in reepjes. Borstel de oesterzwam schoon, verwijder de te harde stukjes van de steel van de oesterzwam en snij in reepjes. Snij een rode ui in halve ringetjes. Pel een teen knoflook en hak deze goed fijn. Bereid alvast wat rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Spoel af onder koud water en laat goed uitlekken in een vergiet. Schep de rijstnoedels af en toe even om zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
Verhit een scheut olie in de wokpan en bak hier de rode ui en knoflook kort in aan. Voeg vervolgens de in stukjes gesneden paddenstoelen toe en doe er drie eetlepels hoisinsaus bij. Breng op smaak met peper en zout en roerbak alles een paar minuten op hoog vuur. Voeg de Chinese kool toe, roer goed door elkaar en zet het vuur laag. Lekker met een omelet met wat bosuitjes, peterselie en rode peper in ringetjes. Bak de bosuitjes samen met een theelepel sesamzaadjes kort aan en giet geklopte eieren met een snuf zout erbij. Bak de omelet, met een spatel wip je het al gestolde deel omhoog waarna je het vloeibare deel eronder laat lopen door de pan te kantelen. Als de bovenkant nét begint te stollen schuif je de omelet op een bord. Snijd de omelet in lange repen en rol deze op. Roerbak de rijstnoedels op hoog vuur nog een minuutjemee in de wok, schep alles goed door elkaar. Serveer de noedels met de Chinese kool en paddenstoelen en leg de rolletjes omelet ernaast. Serveer met wat kroepoek en breng eventueel op smaak met wat sojasaus en/of sambal.
Sla is er nu genoeg. Alleen misschien niet van elke soort genoeg om hetzelfde in het pakket te doen. Vandaar gewoon sla. Naast salade kun je sla ook gebruiken om soep mee te maken, of als een ingrediënt in een wok schotel. Bij dat laatste kun je het het best op het laatst toevoegen zodat t nog wat knapperig blijft. Soms gaat het wel eens niet goed in de tuin. Deze sla stond onder een vastgelopen sproeier vorige week dinsdag… Wel mooi om te zien hoe de grond eruit zou zien zonder al onze inspanningen om organische stof erin te houden. Door al dat water was alle humus eruit gespoeld in de bovenste cm.
Slasoep (niet speciaal geïnspireerd door bovenstaande incident ;-))
Verhit wat boter in een pan en fruit hierin een fijngesneden ui tot hij zacht is. Voeg de helft in reepjes gesneden sla en een liter bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de soep 5 minuten zachtjes koken. Pureer de soep en voeg dan de rest van de sla toe. Laat nog 5 minuten koken en zet uit! Klop een eidooier in een kommetje los met 1 dl slagroom. Roer enkele eetlepels van de hete soep door het roommengsel. Roer dan pas het mengsel door de soep tot een gebonden geheel is ontstaan. Zorg er voor dat de soep niet meer kookt, daar hij dan zou kunnen schiften. Maak de slasoep op smaak met wat zout en peper en serveer haar, bestrooid met de fijngehakte peterselie.
De koolrabi is heel onregelmatig gegroeid dit jaar, sommigen groot, sommigen klein, sommigen gescheurd. Laten we het weer hier maar weer de schuld van geven. Koolrabi is de verdikte stengel van kool. Lekker sappig zoet vlees dat je mooi in plakjes kunt schaven (op een mandoline). Hier kun je dan leuke torentjes van maken met geitenkaas om in de oven klaar te maken. Mijn grote vriend Norbert maakte deze heerlijke salade: Koolrabi salade met walnoten Zeker een keer proberen!
Kardoen is een wat bittere groente. Hij is onbekend in Nederland maar rond de Middellandse zee en in Centraal europa wordt het veel gebruikt. het is het zusje van de artisjok, geteeld voor de bladsteel, net als selderij. Het smaakt naar mijn idee ook best naar artisjok. Ik pak vaak recepten uit Frankrijk. Daar komt ook dit zaad van het ras Blanco wat wij telen vandaan.
400 g vlees, lams- of kalfsvlees
400 g kardoen, schoongemaakt, gewassen
1/2 theelepel gember
1/2 tl peper
1 tl kurkuma
1 tl zout
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gepureerd
1 el peterselie en koriander
gekonfijte citroen en paarse olijf
olijfolie
Leg het vlees in een braadpan, voeg de knoflook, geraspte ui, kruiden, olijfolie, een eetlepel peterselie en gehakte koriander toe.
Laat een paar minuten sudderen, af en toe roeren, voeg voldoende water toe om te koken, afgedekt, tot het vlees gaar is.
Ondertussen maken we de kardoen schoon en snijden we ze en leggen ze in citroenwater om te voorkomen dat ze gaan oxideren.
Zodra het vlees gaar is, haalt u het uit de ovenschaal om de stukjes kardoen, 2 tl citroensap en een stukje gekonfijte citroen erin te doen. Dek af en kook, terwijl u af en toe controleert of u al dan niet een beetje water toevoegt. Voeg aan het einde van het koken 1 eetlepel gehakte koriander, paarse olijven en een stukje gekonfijte citroen toe.
Serveer warm met lekker brood!
Eet smakelijk,
Esther, Elske, Marieke, Nikki, Pauline
en de rest van het tuinteam