uit de tuin gekeken
De koelcel is leeg en alles wordt nu uit de tuin geoogst. Dat betekent wat minder gewicht in de pakketten maar wel alleen maar super verse groenten, ook in de winkel.
De Little Gem of te wel Romaanse sla is een sla die je kunt bakken. De buitenste wat lossere bladeren kun je gebruiken voor sla maar het binnenste stevige hart is heerlijk om op te bakken of mooi te grillen. Snij het stevige hart in de lengte in vieren en bak of gril de snijvlakken een paar minuten tot ze mooi bruin zijn. Leg de kwarten in een ovenschaal en bestrooi met blauwe kaas.. Zet het geheel dan nog 10 min in de oven bij 150 graden onder/boven warmte. Lekker bij risotto of vers brood.
De raapstelen of rafelsteeltjes (ze hebben mooi gerafeld blad) zijn lekker sappige en licht pittige koolachtigen. Ze worden traditioneel als stamppot gegeten maar ook geroerbakt passen ze in allerlei curry’s. Snij de steeltjes (en bladeren) in kleine stukjes van 3 cm en voeg ze op het laatst toe aan het gerecht. Een paar minuten mee verwarmen en het is klaar. Ik verwijs heel graag naar recepten van Norbert en Marijke. Zij hebben een geweldige eetbare tuin in Doorwerth en een hele goede website mergenmetz.nl vol recepten en tuinweetjes. Dit recept met raapstelen maken zijn met Italiaanse raapstelen, die zijn iets dikker maar het is wel een erg lekker recept, ook met onze “gewone” raapstelen: Italiaanse raapstelen omelet
De veldsla oogsten we deze week want dit weekend kan de temperatuur gaan oplopen! Yes, eindelijk wat zomer in de tuin. Maar die warmte betekent ook dat groenten willen gaan bloeien dus oogsten we de veldsla beter deze week. De nootachtige smaak van veldsla maakt hem echt onweerstaanbaar. Was het vroeger, armelui eten, want je ging het in het wild verzamelen, nu is het jaar rond een van de best verkochte sla in de supermarkt. Daarvan wordt het meeste gewoon op water in kassen geteeld waardoor het super schoon is. Deze sla heeft wel wat meer waswerk, snij het kontje eraf zodat de blaadjes losvallen, dat maakt het alweer makkelijker. Maar daar staat tegenover dat de smaak zoveel voller is.
Met de laatste veldsla geoogst gaan we volgende week de bonen planten. Ja planten en niet zaaien; de bonen hebben we nl voorgezaaid omdat het weer zo koud en nat is. Dan kiemen de bonen niet snel genoeg en verschimmelen dan in de grond. Nu staan ze in de kas en de eerste bonen hebben al geworteld. Met de warmte van het komend weekend staan ze volgende week allemaal boven en kunnen ze veilig naar buiten. Voorzaaien van bonen doen we niet elk jaar alleen als het weer dat dicteert.
De krulandijvie is nog niet heel fors maar wel een andere smaak voor in het pakket. De licht bittere andijvie wordt in Frankrijk gewoon rauw als salade gegeten. Hier gaat het toch vaker in de stamp. lekker met spekjes of geroosterde amandelen met rooksmaak. Maar je kunt er ook een lekker pasta gerecht mee maken bijvoorbeeld met rode ui en walnoten. Bak de 2 rode uien (in halve ringen) en wat olijf olie en voeg er een scheutje balsamicoazijn aan toe, wat zout en peper. Bak in een ander pan in reepjes gesneden andijvie tot ze zacht is maar nog wel groen. En schep de ui en de andijvie door de gekookte pasta. (Ik hou van penne het moet een wat grotere pasta zijn.) Serveer met walnoten erover.
Ook de bosui zou ik normaliter nog even laten staan maar de volgende planting begint in te lopen en is dan wellicht tegelijk klaar. Fijne bosui dus, met rode steel. We oogsten om en om zodat de uien die blijven staan nog kunnen uitgroeien tot een grote rode ui voor van de zomer.
De wilde rucola is een plant die je ook in de duinen in Nederland kunt vinden. Grote zandkool groeit daar niet zo sappig en groot als in de tuin maar wel leuk om te verzamelen tijdens vakantie.
De rucola wordt pas sinds kort enthousiast ontvangen bij mij thuis door mijn pubers. Vooral op pizza wordt hij erg gewaardeerd. Of de pizza natuurlijk….
In de tuin bloeien de aardbeien als een malle. Als dat allemaal aardbeien worden…!!! Het stro hebben we er afgelopen weken onder gelegd. Nog een beetje extra afgelopen week omdat het zo nat was. Het ziet er prachtig uit.
Ook zijn de pompoenen en courgettes deze week geplant! Hadden we eerste nachten vooral last van slakken, nu zijn de muizen actief. Die knagen gewoon de plantjes om… grrrr. Ik zet muizenvallen en als de slachting onder de pompoenen over lijkt te zijn plant ik de uitgevallen plekken weer in. Gelukkig weet ik dat er altijd wat sneuvelen in de eerste week dus ik heb een nieuwe bak voorgezaaid die nu net hun kopjes boven de grond hebben.
Eerste pinksterdag was het een heerlijk droge dag en hebben Nikki en ik nog suikermais en worteltjes gezaaid. Lekker tussen de af en aan vliegende mezen. Er zijn wel 5 nestkastjes bezet in de tuin! Vanmorgen toen ik de muizenvallen kwam checken en slakken vangen in de regen liep er een eigenwijze eekhoorn over het terras. Toen ik dichterbij kwam bleef hij gewoon zitten kijken alsof hij het raar vond dat ik daar was. Ik ben maar snel naar huis gegaan om deze blog te tikken :-)