koninginnedag
Een heftig weekje met regen en zonneschijn staat voor de boeg. De groenten beginnen lekker te groeien. De courgettes en pompoenen staan nog even in de kas. Ze gaan donderdag de grond als de ergste onweersbuien-dreiging voorbij is. De boerenkool en palmkool staan in zaaitrays buiten de kas af te harden.
Rabarber is een groente… tja maar voor mij blijft het toch verbonden aan toetjes en taarten en ik zie het daarom eigenlijk als het eerste fruit dat je kunt oogsten. Hoewel je er dan wel flink wat suiker bij moet doen. Jeanette Matser van Goed Gevoed bakt voor het terras heerlijke taarten en nu natuurlijk rabarbertaart! (Ik hoop het recept later in de blog bij deze week te kunnen zetten.)
Onze rabarber vind ook zijn weg naar het ijs dat we verkopen en naar de Nijmeegse brouwers van Nevel die er Meander meemaken. En ook Emile van der Staak van de Nieuwe Winkel (met michelinsterren sinds dit jaar) maakt er graag sap mee of verwerkt het in gerechten.
Rabarberlimonade is zo gemaakt: was en snij 500g rabarber in stukjes, doe er 50 gram suiker of agavesiroop en 1,5 liter water bij laat het 10 minuten koken en zeef de pulp eruit. Aflaten koelen en serveren met een randje suiker. Naar smaak kun je er vanille, citroen, kaneel of gember bij doen.
De eikenbladsla is echt een plaatje en ik werd direct gegrepen door zomerse salade dromen.
Vanavond stond er dus een Grieks geïnspireerde maaltijd op tafel met een salade van de eerste eikenbladsla, gehalveerde geroosterde rode druiven en geroosterde amandelen, een tonijnsalade, geroosterde aubergines en tzatziki.
De kervel groeit net als de koriander vorige week tussen de kool. Kervel is een smaakbom, een klein bosje in een roomsoep en je hebt al een hele maaltijd. Lekker met gerookte kipfilet of geitenkaas met een paar blaadjes sla en donkere meergranen bolletjes.
Soms zitten er wat bloeistengels tussen de blaadjes, haal dan alleen de taaie weg. De rest van het blad kun je gewoon gebruiken. De stengels kun je gebruiken om bouillon mee te trekken. De roomsoep maak je met een witte roux en halfwater, half water of bouillon (getrokken van de stengels) voeg pas als de soep gaar is de gewassen en heel fijngehakte blaadjes toe (of was de blaadjes en voeg ze toe en blender dan het geheel, je soep moet dan wat te dik zijn want hiermee raak je wat structuur kwijt)
Wie ook van kervel houdt is de koninginnepage. Deze prachtige vlinder, de grootste van Nederland vliegt of eigenlijk scheidt in het voorjaar door de tuin en legt haar eitjes op venkel, wortel en ook wel kervel en peterselie. Vorige week konden we haar bewonderen op de eerste bloeiende bieslook. Koninginnedag dus en vandaag dan ook nog eens de verjaardag van Maxima!
Radijsjes voor door de salade of voor in de roerbak of zelfs geroosterd als je ze rauw te pittig vindt. Gewoon in kwarten met wat olijfolie, zout en peper zo’n 20 minuten roosteren tot ze licht bruin worden. Lekker warm en koud. Het loof kun je fijnsnijden voor door de pasta, salade of roerbak.
Als toegift de laatste wintergroenten, De schorseneren (zwarte wortels) en haverwortel (lichte wortels) en aardperen (rond) moet je even vol laten zuigen in een bak water. Schil ze onder water en stoof ze in kleine stukjes. Als ze gaar zijn vind ik het lekker om ze even op te bakken in wat roomboter. De schorseneren en haverwortel smaken licht anijsachtig. De aardpeer meer nootachtig.
Erine maakte pas een mooi recept met aardpeer en stuurde deze foto. Ze combineerde de aardpeer met boekweit, geitenkaas, walnoten en serifon. Je kunt daar ook leuk radijzenblad voor gebruiken.