De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

herfstzon en pastinakels

In de tuin hebben we een paar heerlijke herfstdagen gehad. We hebben flink geoogst en nu hangen kruiden en bonen te drogen. Ook was het fijn met een zonnetje pastinaken oogsten. De grond is zo los dat we het meeste zo met de hand eruit konden trekken. Vaste bedden en veel organische stof in de grond leveren echt tijdwinst op. De pastinaken zijn niet heel groot maar wel super vers. Borstel de wortels, snij ze in de lengte door en bak of rooster ze goudbruin. Heerlijk met wat zelfgemaakte mayo bij een salade van veldsla. Zit er wel een grote pastinaak in je pakket dan kun je ze in plakjes snijden.

We hebben tussen de jonge aardbeienplanten voor volgend jaar allerlei herfst/winterkooltjes gezaaid zoals radijs, raapstelen en raapjes. Ze zijn echt super goed gegroeid! Prachtige sappige radijzen voor een leuke salade of in de roerbak. Omdat ze aan de andere kant van de tuin groeien hebben deze kolen bijna geen last van de koolvlieg die nu in het kolenbed na een jaar kool telen veel aanwezig is…

De bietjes hebben de zomer in hun wortel opgeslagen nu de herfst is begonnen zie je dat de bladeren beginnen te verkleuren en de groei eruit is. We oogsten ze nu ondanks dat ze soms wat klein zijn. Laten we ze langer op het veld dan is er grote kans dat een muis of een slak eraan begint. De bietjes kook je naar grootte tussen de 5 en 20 minuten gaar. Even prikken dus om te voelen of ze gaar zijn. Schillen hoeft niet het velletje wrijf je er na het koken zo van af. Er zijn gele, roze en rode bietjes, die kun je natuurlijk samen koken. De gele bietjes krijgen dan vaak wel een rode blos. Zitten er toch nog wat mooie blaadjes aan gebruik die dan lekker samen met de veldsla als salade.

De veldsla van deze week is niet zo goed te bewaren; er zit een beetje meeldauw op. Dat is verder niet schadelijk voor de mens maar het maakt wel dat de blaadjes sneller verleppen. Gebruik hem dus snel en bewaar de veldsla het liefst in een afgesloten doos in de koelkast.

De laatste suikermaïs, hoe langer de maïs aan de plant zit hoe meer suikers er worden omgezet naar zetmeel. Deze kolven zijn dan ook wat steviger qua bite dan de allereerste mais van het seizoen. Nog steeds erg lekker om te grillen in de oven of kort te koken in gezouten water maar je kunt deze korrels ook van de kolf afsnijden en gebruiken in een lekkere tomaten-bonensoep.

De pompoen van deze week is de blauw-grijze Nelson of de platte witte boer. Die laatste is een oud traditioneel ras uit Zuid-Afrika. De pompoenen worden tussen de 4 en 6 kilo per stuk. Je vindt dus een stuk pompoenen in het pakket. Het zijn stevige pompoenen met oranje vruchtvlees. De stukken zijn in hun papieren zakje in de koelkast makkelijk een week te bewaren. Deze pompoenen schil je wel als je hem in een soep wil gebruiken maar als ik ze in de oven pof laat ik het er vaak aan. Ik vind de opvolging van kleuren zo mooi. Wit/blauw van buiten, dan donker groen en uiteindelijk oranje van binnen. Met kerst snij ik wel figuurtjes in de schil donkergroene kerstbomen met oranje sterren erin.

Hieronder nog wat sfeer foto’s van de herfsttuin! De aardpeer bloeit volop en gaan we over een paar weken oogsten. de herfstframbozen zijn nog volop in productie en de zomeralsem hangt te drogen om uiteindelijk te belanden in het bier van de Nevel brouwerij.