De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

glimwormen, aardsterren en de laatste sla

De foto’s worden nu echt herfstiger. In de tuin groeien de paddestoelen uit de mulch van stro (eetbare dus kom gerust plukken). Onder de boerenkool en palmkool groeit nog een klein beetje Oost Indisch kers. Wat leuke vrolijke oranje bloemen tussen het donkere groen oplevert. Nog geen zin een stamppotje, Je kunt de bladeren ook insmeren met een beetje olijf olie en in een hete oven van 180 graden in 10 minuutjes knapperig bakken. Lekker met wat zout en peper als een hartige snack! Ook interessant fijn gesneden als ingrediënt in lasagne of een andere pastasaus.

De tuin wordt steeds lager. De bonenstaken verdwijnen weer de schuur in, de oude bessenkooi is afgebroken en de suikermais en het aspergeloof worden versnipperd om de grond deze winter te bedekken. De laatste groenten worden geoogst en zo kunnen we vanaf november met een gerust hard de tuin de helft van de week laten slapen. In de winter gaan we nog 3 dagen per week rustig door met het voorbereiden van e bedden, onderhoud en hopelijk het bouwen van een kas!

Deze week had ik nog een bijzondere ontdekking. Ik kwam er achter dat we glimwormen in de tuin hebben. Deze beestjes zie ik regelmatig maar ze zien er niet heel bijzonder uit. Een beetje als een platgeslagen uit de kluitengegroeide lieveheersbeestjes nimf. Maar 20 uur per jaar glimmen ze en dan natuurlijk ’s nachts in juni en juli als ik in bed lig. Nu ik weet wat het zijn ben ik er nog zuiniger op. En bonuspunten… ze eten slakken!!! Nu nog uitvinden hoe ik er voor zorg dat het er meer worden! Het is erg leuk dat we nu een aantal biodiversiteit-vrijwilligers hebben die elke week rond gaan om te kijken wat er allemaal groeit, bloeit, loopt en kruipt en vliegt in de tuin. Zo ontdekken we elke keer weer nieuwe soorten.

Andere dingen die we in deze rustige tijd doen is met andere boeren samenkomen om leuke nieuwe zelfgebouwde machines te bekijken of misschien nog wel belangrijker weer te voelen dat we samen aan een gezonde aarde werken. Samen de aarde een stukje mooier en leefbaarder maken en een alternatief bieden voor de supermarkt en en de grootschalige bio-arme landbouw.

De pastinaak moet even goed geboend worden maar dan kun je hem in stukjes lekker in de oven bakken, bijvoorbeeld met stukjes pompoen. Of gebruik de pastinaak eens in een romige soep. Fruit een ui en voeg 5 cm gesneden gember, een teen knoflook toe en de in stukjes gesneden pastinaak toe. Even meebakken en dan bouillon toevoegen. Laat het geheel minimaal 15 min zachtjes koken. Pureer het geheel goed en je hebt een romige soep, zonder room!

De pompoen is weer een soort muskaat pompoen zoals de welbekende butternutpompoen, of een deel van de enorme Longues de Nice of van de Muscat de Provence. Het vruchtvlees is een vaak minder hard dan de ‘gewone’ pompoen. Ik schil ze meestal wel maar dat hoeft niet. Deze zachter pompoen kan heel makkelijk in een roerbak maar ook een tray-bak of gewoon lekker in de soep. Voor wat extra oranje doe ik vaak een winterpeen bij de pompoensoep.

De koriander vind ik heel erg lekker bij pompoen dus weer een klein bosje voor de garnering.

De sla is een mix van veldsla met hertshoornweegbree. Deze laatste kun je ook wel in het wild vinden rond de waddenzee. Daar is hij echt ziltig te noemen maar zelfs hier smaakt hij net als selder vol omdat hij veel mineralen opneemt. Een heel gezond plantje voor de weerstand. De veldsla en de hertshoornweegbree zijn ondertussen wat stevig. Prima voor een gevulde salade maar ook om te roerbakken of in een stamppot te verwerken.

En de laatste prei van het seizoen. Dit jaar hebben we heel mooie prei geoogst. Het weer met voldoende regen en niet idioot hoge temperaturen hielp erg mee. Maar we hebben ook regelmatig nematoden verspreid om te voorkomen dat de prei werden aangevreten door uivlieg of nog erger prei-mineervlieg. Deze laatste heeft vorig jaar de laatste planting fiks te pakken genomen.

Volgende week wensen we jullie graag persoonlijk een fijne winter. Op zaterdag 30 oktober staat voor jullie de chocomelk en gluhwein klaar!