open dagen en de eerste aardbeien!
Verder nieuw in de tuin: de eerste aardbeien en peultjes zijn geoogst! Ik hoop volgende week genoeg te kunnen oogsten om aardbeien in het pakket te kunnen doen. Het hangt in ieder geval vol genoeg met groene aardbeien en de eerste aardbeien waren al heerlijk. Met de zon die er nu aankomt kunnen we weer heel wat kilo’s plukken. We hebben st Jansui geoogst, een klein uitje dat vroeg in het jaar vaak vers gegeten werd. Het is een heel oud bijna verloren gegane groente uit de provincie Utrecht, tot nu toe was ik vooral bezig met steeds meer knolletjes overhouden. Ik heb ze dit jaar flink kunnen vermeerderen zodat ik ze hopelijk ook een keer in het pakket kan doen. Nu groeien ze tussen de rucola om volgend jaar hopelijk een mooie oogst te geven.
Na de regens is een waar slakkenleger opgestaan. De Chinese kool en de sla wordt elk jaar belaagd maar nu pluk ik ze zelfs uit de aardappelplanten… Ondanks alle merels, lijsters en padden verdwijnen er een boel jonge planten. Om straks verderop in het jaar toch wel wat te kunnen oogsten beschermen we hele kleine plantjes met biervallen en biologische slakkenkorrels, een zout dat uit elkaar valt in fosfaat en ijzer. Dit zijn van nature voorkomende mineralen en dit zout is niet giftig voor andere dieren alleen voor naaktslakken. Zodra de planten groot genoeg zijn kunnen ze wel tegen een hapje. verder zijn we druk aan het wieden. Kale grond vinden slakken minder veilig en dan verplaatsen zie zich overdag niet zo veel.
Afgelopen weken kunnen we regelmatig oogstaandeelhouders verwelkomen als vrijwilliger. Heel erg leuk om jullie zo te leren kennen en natuurlijk heel erg fijn dat we wat extra hulp hebben. Bedankt!
De Chinese kool en de paksoi wilden allebei gaan bloeien dus we hebben alles geoogst en het wordt dus nog een verrassing wat je in het pakket vindt. De meeste Chinese kool was nog lang niet zo groot als ik had gewild dus is het een losse krop. Beide zijn lekker sappig en makkelijk te verwerken in Oosterse gerechten. De Chinese kool laat zich net wat makkelijker gebruiken als inpakblad. Hier mee kun je leuke pakketjes maken. Blancheer het blad even als het zich niet laat vouwen. Vullen kan met een lekker groentemengsel of gehakt of een kruidige rijst.
De eerste venkeltjes oogsten we niet heel groot. Omdat de paksoi wilde gaan schieten durf ik ze niet te lang te laten staan. Een mooi venkeltje dus. Venkel vind ik zelf heel lekker om in dunne plakjes rauw te eten, met wat witte balsamico of wijnazijn geeft het een smaakvolle bite bij een risotto. Maar ook door de risotto natuurlijk lekker. Ik had trouwens ook wat venkel in de kas gezet maar die is nog veel kleiner dan de venkel buiten. Interessant!
De rabarber is super goed gegroeid met al die regen. Vorig jaar wilde het echt niet nu kunnen we het al voor de tweede keer oogsten! Hou je niet van rabarbermoes, Maak er eens limonade van! zelf-rabarbersiroop-maken of een lekkere taart!
Gisteren hoorden we dat Emile en Louise van der Staak en hun team van De Nieuwe Winkel hun 2e Michelin ster te pakken hebben! Zo gaaf voor hem. Hij zet de plantaardige keuken echt op de kaart. Samen met Emile ga ik begin juli de Foodmile voor chefs openen om ze te inspireren om meer direct met lokale boeren samen te werken.