nazomeren
Een volle krat voor onze oogstdelers deze week. Met sla en mooie Chinese bieslook bloemetjes. Ik ben gek op die mooie witte sterretjes, ook de onrijpe zaaddozen kun je eten. Lekker pittig bieslook met knoflooksmaak. Die bloemen kun je tot gebruik in een vaasje zetten, dan geniet je er nog langer van. De radijzen zijn weer helemaal in hun element. Lekker warm en vochtig en een beetje in de schaduw van de sla groeien ze echt super snel. Deze week zaaien we weer een bedje.
Tussen de aardbeien staan nu ook allerlei raapjes, rammenas en raapstelen. Lekker voor straks in oktober. De pompoenen gaan trouwens als een trein! We beginnen al met de eerste oogst. Nog twee weekjes wachten en dan halen we het hele veld leeg samen met jullie op de pompoenoogstdag 18 september.
De krulandijvie maakt in deze tijd van het jaar zulke mooi lange malse bladeren. Je kunt het als een bittere sla eten. Mijn kinderen waren er lange tijd helemaal dol op. Bijzonder want er waren toen maar weinig groenten die ze aten naast boontjes, wortel en komkommer. Ik vind het zelf als een roerbakgroente erg lekker. Ff door een pan met goede sesamolie, rode peper, flink tamari sojasaus en sesampitjes.
De bonen gaan met dit warme weer nog even door. Het wordt wel duidelijk minder wat we wekelijks kunnen oogsten en sommige bonenstaken gaan we deze week dan ook afbreken zodat we er groenbemester of winterpostelein in kunnen zaaien. Verder dankzij die lekkere nazomer dagen een komkommertje en courgette.
Verder groenselderij, mooie stelen die je fijn gesneden rauw kunt eten met bijvoorbeeld de eerste appels en walnoten. Of in een lekkere zoete taboule met uien, tomaat en rozijntjes. Of misschien venkel mochten we niet genoeg selderij hebben staan. De venkel begint een beetje te schieten dus die doen we als extraatje bij sommige pakketten erbij. Rauw is ze nu niet lekker meer want ze wordt dan harder en stugger. Maar prima om er lekker bouillon van te trekken. Of zelfs nog fijn gesneden door de soep doen.
Vorige week was ik op bezoek bij andere tuinders. We hebben een PGS groep. Participatief Garantie Systeem: een soort intervisie groep van agro-ecologische tuinders die met elkaar elkaars bedrijf bezoeken, waarderen en elkaar helpen bij het formuleren van lange termijn visie of uitdagingen bespreken. Naast dat het voor de ontvangende boer/tuinder heel nuttig kan zijn om feedback te krijgen van collega’s is het ook heel leerzaam voor alle bezoekende boeren. Natuurlijk willen we alle ins en outs weten over teelt en bodem maar door het bespreken van een tuinderij aan de hand van de 11 thema's van de agro-ecologie sta je ook voor je eigen bedrijf, voor jezelf als persoon stil bij vragen zoals: hoe zorgen we voor de volgende generatie, Hoe inclusief zijn we eigenlijk? Kunnen we zonder een lening van de bank?
Dit weekend was er weer een vlindertelling een paar oogstdelers/vrijwilligers, Herma en Rob waren erbij:
‘Wel eens gedacht aan een nachtelijk bezoek aan de Ommuurde Tuin? Bereid je voor op ontmoetingen met bijv. KLeine Beren, Huismoeders en Lievelingen :-). Gisiteravond zijn herma en ik wezen kijken bij een nachtvlinderinventarisatie in de tuin. Daar troffen we leeftijdsgenoten van ons die zijn opgegroeid met latijnse namen maar ook jongeren die vooral voor de kleinste exemplaren de langste Nederlandse namen wisten op te hoesten. Met die namen weet je wel direct op welke belangrijke kenmerken je moet letten, zoals bijv. smalvleugeldwergspanner en witstipgrasuil. En nou maar hopen dat na enkele sessies de conclusie kan zijn dat de biodiversiteit in DOT groot is en er ook zeldzame soorten voorkomen."
Aan de koffietafel genieten we trouwens nog even door van ons jubileum. We kregen zoveel lekkers van blije klanten, vrienden en familie! En dan hebben we het nog niet over de flessen gefermenteerd druivensap waar we met het team vast een paar leuke winteravonden mee gaan vullen. ;-)