taart en soep
Afgelopen week is er veel gebeurd. De laatste aardbeien zijn geoogst, de aalbessen en kruisbessen zijn geoogst. Dat laatste moest ineens heel snel omdat de bessen snel afrijpten met die warmte. Deze week gaan we de bedden omtoveren tot vlaktes. De erwten en peultjes maken plaats voor nieuwe aardbeien planten en de oude aardbeiplanten maken plaats voor een groenbemester.
In het pakket veel variatie! Het is volop zomer en dus volop oogst!
Kruisbessen vind ik heerlijk, veel zoeter dan aalbessen en zo mooi! In Engeland zijn er hele verenigingen rond deze gooseberries opgericht met wedstrijden wie de mooiste en lekkerste bessen kan kweken. Ik eet ze dus meestal zo uit het vuistje maar je kunt er ook een heerlijk taartje mee maken. Neem hiervoor een monchoutaart recept en vervang evt de monchou door vegan-griekse yoghurt die je verstevigd met agar-agar. De bodem maak je van de lekkerste oatmeal cookies die je kunt vinden. En er bovenop leg je de gehalveerde kruisbessen met evt nog een gelei laagje van vlierbloesenlimonade met agar-agar. Bestrooi het met wat bloemetjes, bijv. van de klaverzuring of madeliefjes.
De kropsla heeft veel te leiden gehad van de slakken maar vormde dikke kroppen. Lekker voor een salade maar ook geweldig in slasoep. Het bosje kruiden is klaverzuring een leuk fris blaadje om de sla of andere gerechten mee te garneren.
Ook de koolrabi verdwijnt op dit soort dagen in de soep Regen en 15 graden… dat vraagt om een lekker warm comfort eten. Wat een monsters kwamen er dit keer weer uit het bed! Door de slakken vervormen veel koolrabi planten en krijg je van die leuke koppen.
Lekker wat bietjes en venkel. Deze zoete groenten passen prima bij elkaar in een salade heel je dan wel het mooie fris wit-groen van de venkel kwijt raakt als je husselt. De bietjes kook ik kort, echt 10-15 minuten. Tot het schilletjes eraf te vegen is. Het loof van de bietjes is niet heel mooi maar kan prima in een roerbak. Een andere manier waarop venkel heel erg lekker klaar te maken is is in de grillpan. Je houdt dan de bite maar de gegrilde venkel wordt nog zoeter.
Radijsjes en raapjes lijken qua smaak wel wat op koolrabi. Dus kunnen ook in de soep. Maar om het niet te saai te maken raad ik het aan om eens in plakjes in wat azijn en suiker te zetten. Zo kun je het in de koelkast zeker wel twee weken bewaren en steeds wat lekkere plakes pakken voor op de boterham of bij een salade. Dit kan natuurlijk ook met de stengels van venkel en komkommer. Haal dan wel bij de komkommer het zachte deel, de zaadlijsten (zonder zaad) eruit en gebruik dat in een soepje (zie hierboven).
In de kas zijn de komkommers nu tot aan de draad volgroeid en laten we ze elke twee dagen zakken. Op de grond ligt stro om de stengels droog te houden en rot te voorkomen. Dat is dit jaar een groot risico want ook in de kas is het relatief vochtig. De stro trekt dat wel weer slakken aan. Och ja je kunt niet alles voorkomen.
Buiten produceerden de courgettes vorige week enorm veel vruchten. Met de temperaturen van rand de 26 graden zie je ze bijna groeien. Courgettes makkelijk te combineren en heel veelzijdig, nou kom maar op met jullie lekkerste recepten!!!
Nog mijn excuses aan de zaterdag oogstdelers. Ik had een weegfout gemaakt waardoor er wel heel weinig uitjes over waren gebleven. Gelukkig konden we jullie verrassen met basilicum! Vanaf nu te oogsten in de kas. Volgende week gaat het voor iedereen in het pakket.
Kom ook lekker andere kruiden oogsten! Er is volop peterselie, selderij koriander en dille en zelfs nog kervel te oogsten.
Deze zondag was de tuin het podium voor Triple B Combo uit Bennekom via Gluren bij de Buren. Het was heerlijk weer en de tuin zat vol met genietende mensen. Wat oud-oogstdelers waren er speciaal vanuit Zutphen gekomen!
Komende week starten we hopelijk ook met de aardappeloogst. Als jullie zin hebben om een handje te helpen dan zijn jullie van harte welkom. We plannen het nu op donderdag en vrijdagmiddag want dan is het deze week lekker droog.