oude groenterassen in the picture
Wat was het een mooie avond vorige week woensdag! Vanuit mijn bed heb ik meegenoten. (Ik heb een zomergriepje waardoor ik sinds vorige week dinsdag veel thuis ben.)
Met een 30-40 personen en een heleboel lekker eten is midzomer gevierd. "Ik vond het zo waardevol dat we konden samenzijn met elkaar op een mooie plek en de oogst van ons land genieten.” (oogstdeler)
Ik hoop dat jullie een aantal van de recepten willen delen in de app. Woensdag leek ook echt een omslagpunt de temperaturen zijn flink omhoog.
Een heerlijke week met lekker warm weer, veel zon en alles droogt en rijpt waar je bij staat. De bonen en zoete aardappels zien er veel blijer uit dan eerst. Onder het doek komen gelukkig onaangetaste buitentomaten vandaan. Ik hield mijn hart vast maar we hebben het gered. In de kas was zelfs al een kleine aantasting van phytophthora, in de tomaat met het meest aardappelachtig blad. Deze twee groenten zijn zo verwant dat je een tomaat kunt enten op een aardappel! Twee groenten op 1 plek dus.… Maar dat heb ik nog niet geprobeerd… In de kas wordt het langzaam wat overzichtelijker nu we de wortels aan het oogsten zijn. Dit ras wortels heet Amsterdamse Bak. Een oud ras van de tuinders rond Amsterdam die ze in platte bakken teelden om zo vroege wortels te kunnen leveren.
Oude rassen is deze week het thema: Afgelopen zaterdag was de NOS op bezoek 22/6 NOS journaal om 18 en 20 uur en vandaag de Gelderlander. In de tuin hebben we dit jaar een demo-project van Erfgoedzaden waar je oude Nederlandse rassen kun bekijken. In de tuin telen we ook allerlei oude soorten en rassen. Zoals dus die wortels dus maar ook de tuinbonen van deze week zijn van het ras Aguadulce, Italiaans maar ook erg oud. We telen de tuinbonen voor/tussen de suikermais. nu oogsten we de hele planten er tussen uit en krijgen de maisplantjes weer meer licht om door te groeien. De wortels van de tuinbonen verteren in de grond geven extra voeding aan mais. Een mooie combinatie. Tuinbonen kun je rustig een week of meer bewaren in hun grote hulzen. De boontjes rijpen in de koelkast niet veel verder af. Als je de bonen dopt komen de grote platte bonen tevoorschijn. Wil je heel sjiek eten dan kun je het lichtgroene huidje na kort koken er ook afhalen en dan hou je een knalgroene boon over. Dit recept is heel makkelijk en o zo lekker van mijn gewaardeerde collega Norbert uit Doorwerth die ook al gek is van oude rassen. Check zijn website voor meer weetjes. Oh en er zit een takje bonenkruid bij de tuinbonen. Lekker pittig door je bonengerecht en het helpt bij de vertering van de eiwitten!
Wat heel Nederlands is zijn de stJansuitjes. Heel leuk om die met st Jan in het pakket te kunnen doen. Het is een soort mini sjalotje die je in zijn geheel stooft of inlegt als zilveruitjes. Het is een vaste plant die zich jaarlijks vermeerderd door zijn scheutjes. Bij ons hebben ze 2 jaar nodig om een flinke kluit uitjes te maken. Op de klei rond Utrecht waar deze ui vandaan komt gaat het vaak al in een jaar. Het grootste deel van deze st Jansui gaat bij jullie in het pakket. Een klein deel gaat weer de grond in voor volgend jaar of het jaar erna en een deel gaat bij restaurant Flores in Nijmegen de potten in. De voormalige sous-chef van de de nieuwe winkel kookt daar nu heerlijke plantaardige gerechten met een klein beetje vlees of vis als je wilt.
En ik zag hem daar ook staan Garum van slakken… Emile heeft een aantal jaar geleden een gerecht gemaakt wat Revanche of the Lettuce heette. Gebakken sla met een saus van gefermenteerde slak. Heerlijk! En dit jaar zou ik het helemaal begrijpen. Zie de foto’s van volledig afgegraasde sla… Echt alsof er een koe langs is geweest. maar nee het zijn de naaktslakken die ’s nachts hun slag slaan en vanuit de graspaden de groenten belagen. Ondanks onze dagelijkse raap-acties van wel een emmer per keer blijven ze maar komen…
Ondanks al dit tuindersverdriet en frustratie zijn er prachtige kroppen batavia sla in het pakket. Lekker stevig en knapperig met een mooie rode toon. Ook de krulandijvie heeft de slakken overleeft hoewel er zich nog wel eens eentje zich in kan ophouden. Maar de meeste zijn eruit! Dank aan Luuk onze vrijwilliger die het allemaal heeft staan uit spoelen.
De aardbeien zijn voorbij maar het volgende fruit is rijp. De rode en witte bessen konden deze week geoogst. Heerlijk in een taartje of door de yoghurt. Maar je kunt erop heel lekkere siroop mee maken voor een glas verfrissende limonade. Deze week kun je nog de aller, allerlaatste aardebeien komen plukken. Volgende week maaien we de aardb
eien planten zodat er vers loof op komt en we het bed goed kunnen wieden.
Deze zondagmiddag tussen 13:30 en 17:00 is er weer Gluren bij de Buren in de tuin! Het Triple B Jazzcombo uit Bennekom (met een van onze oogstdelers!) komt de tuin verblijden met heerlijke jazzmuziek en de Grasshoppers (Lindy Hop dans-community) uit Wageningen komen hierop dansen. Kom gezellig meegenieten van de tuin, het lekkere weer en de mooie klanken! En waag wellicht een dansje.