Ethnobotanie - mensen en planten
Ethnobotany workshop - Injerra maken zorgde deze zaterdag voor een gezellige drukte rond de serre. Injerra is een soort zuurdesem pannenkoek gemaakt van Teff een inheems graan uit Ethiopië. Je eet het met verschillende groentegerechtjes. Die werden natuurlijk gemaakt met groenten uit de tuin zoals savooiekool en eeuwig moes. Het traditionele eten van Injerra van een grote schaal met zijn allen is een traditioneel gebruik dat veel verbondenheid oproept. Zo verbind je je met elkaar en met de grond waar het eten vandaan komt. Voor sommige van de deelnemers de eerste keer om zoiets mee te maken. Voor anderen een emotioneel weerzien van een achtergelaten traditie.
Komende zaterdag is de laatste ethnobotany lunchworkshop deze zomer, met als thema verpakken in blad. Er zijn nog plekken! In oktober volgen er waarschijnlijk meer, Injerra met pompoen… Ik kan niet wachten.
Ethnobotany: de relatie tussen mensen en planten; de manier waarop mensen omgaan met, gebruik maken van planten.
In de hitte werken is geen pretje dus we starten weer lekker vroeg met oogsten om alles voor de hitte de koelcel in te krijgen. middags is er tijd voor schaduwklussen zoals opruimen of aardappelen uitzoeken. In de ochtend zijn er vaak fijn wat vrijwilligers die mee willen helpen. Zoals donderdag toen we het halve aardbeienveld hebben gewied. Komende donderdag komen de nieuwe aardbeienplanten voor volgend jaar. Dat bed gaan we morgen voor bereiden. Frezen en bedden uitzetten. Hopen op een lekker buitje om de grond vochtige te krijgen en dan vrijdag of volgende week planten erin. De groenbemester die afgelopen donderdag gezaaid is staat al boven. Een mooi mengsel met veel bloemen voor insecten en vlinderbloemigen voor het binden van stikstof uit de lucht en gewoon heel veel verschillende soorten voor het bodemleven.
In het pakket mooie prei. Ze begint wat te strekken met de hitte dus we halen ze snel van het land voor ze bloeien. Hoewel ze dan ook prima eetbaar zijn en in verschillende landen zelfs een delicatesse.
De venkel stond in een wat koeler bed maar vindt de hitte nu toch ook echt wat veel dus die halen we ook van het land. Op de venkel zagen we prachtige grote koninginnepage rupsen. Die hebben we op de venkelplanten gezet die blijven staan voor de bloem.
De bindsla is nu echt heel lekker uit de koelkast. Vanavond wilde ik eigenlijk alleen maar lekker koude sla eten. De zomerpostelein die in het pakket zit is een ouderwetse groente die vroeger werd gekookt…. Niet doen! Rauw is het echt veel lekkerder. Bijvoorbeeld door een pasta salade met gebakken shiitake. Nu zijn er ook heerlijke recepten voor soep of roerbak te vinden. Verblijft dan alleen zo weinig van over.
In de kas beginnen de eerste meloenen en auberginetjes te rijpen. De oogst valt wat tegen in verhouding met vorig jaar. Maar het blijft super leuk je eigen aubergines en meloenen te telen.
Buiten doen de snijbonen het geweldig en de cobra, groene lange sperzieboon, is de favoriet. We hopen de komende tijd nog wat vaker bonen te kunnen leveren. We aten ze heerlijk met rijst en pindasaus.
Koolrabi vergat ik bijna. Dit jaar met bizarre vormen na aanvallen van slakken te hebben overleefd maar toch ook nog steeds lekker. Kort gestoofd kan koolrabi makkelijk voor broccoli doorgaan. Ook super makkelijk in traybakes of als soep. IN soep gepureerd wordt het heel romig. We zeef ik er dan graag de soms harde vezels eruit. Wil je het iets vullende kun je er gekookte aardappel mee pureren. Kruiden maken vervolgens helemaal wat je wilt. Koriander en het is oosters. Salie en oregano en het wordt Italiaans. Wat zou echt nederlands zijn? Peterselie en selderij? Kom het lekker plukken. We laten je graag zien waar het staat.
Komende weken zijn we druk met het voorbereiden van het grote 25 jaar ommuurde tuin feest op 25 augustus. Mochten jullie nog mooie foto’s hebben van toen de tuin klein was of mee willen helpen of een workshop geven. Laat het ons weten.