De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

asperges en aardbeien

De VELT-open dagen waren goed bezocht. Er waren rondleidingen en vanalles te doen: Helen bakte pannenkoeken, Floor gaf biodiversiteitswandelingen voor kinderen op zaterdag, en zondag is de tuin opgeluisterd met mooie muziek van Wiep & Rein en ook nog eens Soft & Covered. Heel fijn om zoveel mensen te zien genieten van deze plek. Het is ook wel een prachtig seizoen nu met de bloeiende kapucijners, de geur van bloemen en aardbeien en al die tinten groen. We hebben met het team en de vrijwilligers hard gewerkt om de tuin er mooi bij te laten liggen na al de regen. Ik denk dat het goed gelukt is gezien de bewonderende woorden van de moestuinders die weten wat een lastig jaar het is. Ben je nog niet door de tuin geweest kom dan zeker komende weken eens dwalen en genieten op een bankje met een boek.

De aardbeien kunnen we vanaf nu in overvloed plukken. Gelukkig krijgen we bijna dagelijks hulp van studenten maar ook van het oude team van de Kardoen! Jullie kunnen vanaf deze week ook komen helpen plukken. Het tweedejaars bed is nu helemaal voor de zelfpluk. Dus oogstdelers kom gerust een lekkere bak halen als die uit het pakket op is. We zijn er ma tm za 8-17. Ook gewone bezoekers zijn welkom! Zij moeten de aardbeien wel af te rekenen bij de winkel.

De eerste bietjes! Uit de tuin komen nu weer wat steviger groenten zoals bietjes! Lekker jong en zoet. Je kunt ze zelfs rauw eten, dun gesneden en dan met wat azijn en een mooie olie. Kook ze kort want ze zijn met 10-15 minuten al klaar. Het loof is door de hagel niet zo heel mooi maar prima eetbaar. Gewoon door een roerbakje als spinazie. Die eerstebietjes eet ik meestal alleen soort lauwwarme salade. Gekookt, in plakjes en met wat rucola of dille of koriander en wat (vegan) feta en walnoten. Ik hou van die warme zoete smaken van de biet die dan met kruiden extra uitkomen.

Veel blaadjes in het pakket. Het beste spoel je die en doe je die in een natte theedoek of plastic zak in de koeling om vers te houden. In een potje water zetten is ook een mogelijkheid.

De courgettes bloeien dus misschien hebben we volgende week al de eerste courgettes! Ook de aardappels staan er prachtig bij en sommige vroege rassen bloeien al. 

Zoals je ziet groeit de sla met al die regen heerlijk door. We hebben prachtige little gems die je je kunt bakken of in een stevige salade verwerken. De randen zijn soms al geproefd door slakken… Maar ja daar zullen we maar niet al teveel meer over hebben. We zaaiden vandaag gewoon voor de derde keer dit jaar het bed met wortels opnieuw in…

Wat ook heerlijk groeide was de raapsteel. We hadden twee verschillende rassen gezaaid. De wasabino met wat ronder blad en de gewone mizuna raapsteel. Het idee was dat de wasabino langzamer zou groeien maar ze zijn toch tegelijk klaar dus een flik bos van deze pittige blaadjes. Lekker voor de stamppot of in een gadogado met een romige pindasaus. Tijdens een bijeenkomst van het Stroomgebied zw-veluwe maakte Suli van Food of Cultures een heerlijke combi met geblancheerde raapsteel met lokale gort (vanaf morgen bij ons te verkrijgen) en pindasaus. Erbij had hij ook een zoetzuur gemaakt van iets… en natuurlijk een eigen sambal. Heerlijk eten van het land om je heen. Op de pinda’s na die kwamen uit Egypte… We hebben in de kas de bospinda groeit een bijzonder zielig klimplantje dat een soort pinda maakt. Ze zijn vorig jaar aan mijn aandacht ontsnapt en nu heeft hij zich flink uitgebreid. Wie weet maken we nog weleens echt lokale pindasaus.

Vorige week heeft Ynze zijn Proeve van Bekwaamheid voor de Warmonderhof afgelegd in de tuin. Natuurlijk geslaagd!!! Hij is nu bijna klaar. Hij loopt nog een aantal weken stage en daarna zal hij ons als betaalde kracht deze zomer blijven ondersteunen.

Maandag was een vreselijk natte dag en hebben we de hele dag als minons door de tuin gewandeld in blauw-gele regenoutfits. We oogstten prachtige kropsla en paksoi en wat minder fraaie maar lekkere koolrabi. Deze weken is de tuin ook decor voor verschillende activiteiten zoals een heidag, familiefeestje en zelfs een uitvaart. Ik vind het fijn dat de tuin ook op die manier kan bijdrage aan het welzijn en plezier van mensen. En ook fijn als we daarbij de oogst van de tuin kunnen laten proeven zoals afgelopen maandag in drie verschillende salades.

Op dinsdag is het altijd een drukte van belang op het terras. Kratten worden gevuld en groenten gewassen en afgewogen. Heel gezellig en we staan elke week weer te kijken hoeveel groenten er uit de tuin komen! Deze week oogsten we naast de groenten voor het pakket ook de eerste voorzichtige vroegste courgettes en tuinbonen voor de winkel.  Die komen snel ook in het pakket terecht!

Deze week een mix van peultjes en sugarsnaps en als die er te weinig zijn: doperwten. De peultjes en sugarsnaps blancheer ik 2 minuten in kokend water zodat ze wel verkleuren maar nog knapperig blijven.  

Door de koude dagen is het bijna niet te geloven dat het bijna midzomer is. Volgende week hebben we de week met de meeste hoeveelheid licht! Volgende week woensdag zijn alle vrijwilligers en oogstdelersweer van harte welkom bij het jaarlijkse midzomerdiner. Breng iets lekkers mee om te delen en dan vullen we met elkaar de lange tafels in de tuin. Laat even weten of je komt via de oogstdelersmail. Jullie zijn welkom vanaf 17u en we gaan eten 18:30/19:00. We maken die dag ook een rondje door de tuin en een kampvuurtje.  

In het pakket een onbekende groente, hertshoornweegbree. Deze weegbree komt van nature voor langs de kust en ik pluk hem wel eens in het wild als ik op de wadden ben. In de tuin wordt het een forse plant. De dunne bladeren waar je met veel fantasie het gewei van een hert in kan zien, zitten vol mineralen en smaken daardoor hartig. Ik vind het lekker om deze groente te roerbakken met een uitje en wat knoflook en afgeblust met sojasaus lekker bij rijst. 

De koolrabi heeft last gehad van de slakken en ziet er niet zo mooi uit. Lekker is ie gelukkig gewoon wel. Ik schil de koolrabi en hierna kun je hem rauw verwerken in salades, soep meemaken (smaakt als broccoli) of bijvoorbeeld leuke torentjes mee maken; Koolrabitorentjes of een lekkere overschotel zoals deze met cashewkruim!

Er zijn nog heeeeel veeeeeeel aardbeien in de tuin. Kom alsjeblieft lekker plukken ze zijn er nog maar 2 weken! We zijn er maandag tm zaterdag van 8 tot 17 en dan kun je binnenlopen en wijzen we jullie graag het zelfplukbed voor de aardbeien!!!

Hieronder foto’s van rare beestjes, elke week vinden we wel weer nieuwe bewoners van de tuin. Dit zijn blauwe wortelluizen en een leuk bladwespje op een aardbei. Vind je het ook leuk om te speuren naar diertjes en de biodiversiteit van de ommuurde tuin in kaart te brengen. Download de app obsidentify en join ons biodiversiteitsteam!



slakken en onkruid

Woensdag 19 juni hebben we ons jaarlijks midzomerdiner voor onze oogstdelers. Met zijn allen genieten van elkaars kookkunsten in een zomerse tuin. Vanaf 17u is er inloop en kun je je baksels kwijt op de buffettafel. Er is een welkomstdrankje en een korte rondleiding. Als iedereen dan binnen gekomen is vertellen we elkaar over onze creaties en gaan we aan tafel. Omdat het wel fijn is te weten voor hoeveel mensen we moeten dekken vragen we jullie op te geven.

In de tuin is het grote gevecht tegen het onkruid begonnen, vingergras en knopkruid twee exoten zijn nu aan het ontkiemen en zijn binnen twee weken soms al in bloei! Kom ons graag een handje helpen, ma tm za 9-17. Gelukkig was het vandaag droog en konden we schoffelen. Morgen hebben we nog een schoffeldag maar daarna is de weersvoorspelling helaas weer vol buien. Dan gaan we wel verder met de onkruidbestrijding maar meer met wieden, onkruid met de hand trekken. Bij schoffelen verdroogd het onkruid ter plaatse en wordt voeding voor de grond. Bij wieden gaat het via de composthoop omdat het anders weer vastgroeit.

In de kas staan de tomaten en de komkommers op een rij met touwtjes erbij. De eerste komkommers en tomaten bloeit al! wat er ook bloeit zijn de rietorchissen in het beekdal. Heb je even tijd wandel dan eens langs de beek en laat je verrassen door deze prachtige bloem die nu hele stukken beekdal paars kleurt.

Yes eindelijk weer radijsjes. De eerste 2 zaaisels zijn volledig verdwenen door gulzige slakken. In de kas hebben we het gelukkig beter in de hand kunnen houden en daarom waren er in de vroege weken van het jaar wel prachtige radijzen. Nu dus weer mooie kleurige sappige balletjes voor door de sla of in een lekkere soep. Alex heeft met de lelijke radijzen een geweldige soep gemaakt. Ik ga haar vragen het recept te delen via de app.

De asperges groeien wat minder hard dan een paar weken terug. Elke graad onder de 25 scheelt zo een kilo per dag. Dus we proberen jullie allemaal een leuke portie te geven maar anders komt het volgende week. Aardbeien komen op gang! We zijn nu begonnen met het eerstejaars bed. Zodra de tweede jaars aardbeien lekker gaan kleuren dan kunnen jullie ook extra komen plukken. De eerstejaars aardbeien zijn nogal gevoelig en trek je snel kapot.

Andijvie heeft flinke kroppen gevormd lekker voor de stamppot of een gado-gado. Ik ben heel benieuwd naar andere creatieve manieren om andijvie te bereiden… 

Het knolvenkeltje moest geoogst worden voordat de aubergines in de kas konden dus niet zo groot maar heerlijk voor in een soepje. met de bosui

Hieronder nog plaatjes van de erwten en tuinbonen waar de slakken zich aan te goed doen… Maaien en rapen is het belangrijkste preventie middel. Waar we jonge plantjes echt moeten beschermen gebruiken we zo spaarzaam mogelijk biologische slakkenkorrels. We zijn hierdoor gelukkig door de spannendste fase van de pompoenen en courgettes heen en ik verwacht deze week al de eerste courgettebloemen!

zon, regen en de eerste aardbeien

Pinksteren: de pinksterbloemen zijn al uitgebloeid en het voelt bijna als juli met die warmte en onweersbuien. Alles groeit als kool. Dachten we vorige week dat we de slakken nu toch bij allemaal hadden weggevangen… helaas ze waren gewoon even weggekropen tot het weer lekker ging regenen. Normaal begin ik eind maart al de beregening aan te leggen maar dit jaar zodra ik het in mijn to-do-lijst zet valt er weer meer dan genoeg. Geweldig! Maar we gaan nu toch wat aanleggen want je weet maar nooit. En met Pinksteren oogstten we de eerste aardbeien. Normaal zeg ik de eerste rijpe aardbeien zijn voor de vogels, de tweede aardbeien voor de tuinders en daarna is er genoeg voor iedereen. Maar dit jaar waren de eerste aardbeien voor de slakken en en oogsten we hele bijzondere doorkijk aardbeien waar die dikke vreetzakken dwars doorheen waren gegeten. Maar gisteren oogsten we het eerste bakje aangepikte aardbeien en vandaag de eerste bakjes gave aardbeien. Volgende week gaat het echt los. 

In de tuin bloeien de peulen en erwten volop. De eerste handjes peultjes uit de kas liggen in de winkel. De peulen binden we elke week aan zodat ze niet van de netten afgroeien. 

We hebben afgelopen week de bonen geplant en vandaag de kas volgezet met tomaten, aubergines en pepers. Buiten proberen we dit jaar ook weer tomaten, aubergines en snack paprika’s. In de tuin zijn alle bedden nu vol geplant en gezaaid. Vanwege de heftige regen staan ze nog even onder een doek zodat ze wat beschut zijn.

We blijven voorzaaien zodat als er ruimte vrijkomt we weer nieuwe jonge groente plantjes erin kunnen zetten. We zaaien nu bietjes voor de herfst, kruiden en natuurlijk sla. 

In de kaskeuken is Dana weer druk met het verwerken van afgekeurde groenten tot Tuinkraut en vlierbloesem tot siroop. Het ruikt heerlijk in de keuken. Heb je geen zin een grote voorraad maken. Met zeven schermen, wat suiker en een citroen kun je ook een lekkere limonade maken voor de komende week.

In het pakket deze week raapstelen! Deze lekkere sappige blaadjes (met herkenbaar al een bloemetje) kun je verwerken in een stamppotje of in een roerbakschotel. Mijn buurjongen is helemaal gek op raapsteeltjes-soep

Rabarber kan voor de tweede keer in het pakket. Uit de appgroep deze mooie recepten: omgekeerde rabarbertaart en rabarbercompote: rabarber eb wat appeltjes in stukjes snijden in een pannetje  met een laagje water een tijdje op het vuur laten staan. Wat gebrek en sinaasappelrasp erbij en wat suiker.. heerlijk bij de yoghurt. Met Dana aan het werk met siroop maken krijg ik helemaal zin in rabarberlimonade. Een fijne dorstlesser en wil je het langer bewaren maak dan een sirooprecept.

Aspergebroccoli is een lang gerekte broccoli die je in zijn geheel kunt gebruiken of in stukjes te snijden. Je kunt het goed roerbakken of gebruiken in een quiche met wat van die lekkere knoflook.

Verse of (bos)knoflook is nog niet uitgerijpte knoflook die je als prei kunt snijden en gebruiken in allerlei gerechten. Vaak met meerder stelen gebost dus niet uit het bos. 

Paksoi groeit als kool met de regen en warmte. Dus nog een keer deze makkelijk voorjaarsgroente. Fruit een fijngesneden ui, voeg wat fijn gesneden wortel toe en fruit het mee voeg dan de paksoi en wat bosknoflook in dunne reepjes toe, even meebakken en blus af met wat tamari. Strooi er wat sesamzaad over heerlijk met hardgebakken tofu of tempé en noedels.

Nog een laatste keer veldsla in het pakket en hierna is deze voorjaarssla echt op. Goed gewassen in een plastic zak of bak blijft het zo een week goed in de koelkast. Naast een uitstapje in de risotto eet ik deze sla gewoon meestal als sla. Het heeft zo’n lekkere nootachtige smaak. Zeker als het een volwassen buitensla is. Ik weet nu al weet dat ik het ga missen. Van de herfst komt deze sla nog in ieder geval twee keer in het pakket. 

Nog niet in de app-groep maar wil je dat wel. Stuur een appje naar Esther 06-12583453 dan kan ze je (als je oogstdeler bent) toevoegen. In de appgroep wisselen we recepten uit en leuke filmpjes uit de tuin. Reminders voor oogstdelers-activiteiten. De volgende is over een maand de midzomer-potluck op woensdag 19 juni. Gezellig met zijn allen eten aan lange tafels in de tuin. 

nachtvlinders en plantgoeddrukte

Het lijkt wel hoog zomer. De kas hebben we vandaag wit geverfd. Het werd er rond de 40 graden… Dat is niet prettig voor mens en plant. Met de verf erop kunnen we het tot 30 graden beperkt houden.

Afgelopen weekend was het plantgoeddag en het was enorm druk. Heerlijk weer natuurlijk en heel veel mooie paprika, tomaten en pompoenplanten. Heel fijn als we zoveel mensen mogen ontvangen.

In de keuken was Alex heerlijke soep en quiche aan het bereiden. Laurie, Lorain en dana bemensten de winkel en het terras. Ik en Helen waren tussen de plantjes te vinden en in de tuin gaf Ilse rondleidingen. 

In de tent vertelde Rea over de biodiversiteit die we in de tuin mogen hosten. De avond/nacht ervoor stonden we nog met de KNNV met witte doeken en lichten nachtvlinders te tellen en meikevers te vangen. Bijzondere soorten waren o.a. de lucferbladroller en knotssprietbladwesp en nog wat mooie vlinders wiens naam ik vergeten ben. Over twee weken doen we het weer dus als je het een keer mee wilt maken dan kun je je bij ons aanmelden en houden we je op de hoogte.

Uit de voorraad komen deze week de zoete aardappels. We trekken op het moment zelf onze stekken van oude knollen en dat gaat best goed. Om een of andere reden willen de witte en paarse variant makkelijker scheuten vormen dan de oranje. Dit jaar dus wat meer kleur variatie. Deze week nog alleen de gewone oranje zouteaardappel. Ik boen ze alleen voor ik ze gebruik. Gepoft met zure room met kruiden of in stukjes in een curry of gewoon lekker gepureerd in een dikke maaltijdsoep.

Zonnewortel is het langwerpige zusje van de aardpeer. Het wordt dus snel zacht als je het kookt of poft maar dat is ook wel weer heel lekker. Het combineert goed met stevige smaken zoals shii-take of rozemarijn en knoflook. Plakjes of blokjes zachtjes bakken in olijfolie met deze smaakmakers erbij geeft een heel fijn gerecht. Erg lekker met een salade van veldsla erbij.

Rucola zo van het land. pittig en nootachtig fijn in de pasta, op de pizza of gewoon tussen je boterham. Samen met de eikenbladsla, de eerste echte sla van dit jaar, en wat bieslookbloemen. Een prachtige voorjaarssalade.

in de kas hebben we dit jaar vroege venkel gezet die er echt heel mooi bij staat! Venkel fijngesneden is rauw ook heel lekker met de rucola. Rauw is de venkel zo opwekkend fris en smaakvol, gestoofd of gekookt warm en zoet. Het is een fijne veelzijdige groente. ik ben benieuwd wat jullie er mee maken! We geven het loof mee. Voor het bewaren snij je het loof beter los van de knol. Die blijft dan veel sappiger. Zet de bladeren in een vaas of gebruik het snel. De fijngesneden ronde bladstelen zijn heerlijk in een groentesoep.

De veldsla groeit maar door en ik vind het heerlijk. Vandaag een lekkere risotto ermee gemaakt met geroosterde zonnebloempitjes. Ik met wat extra paddestoelen en voor zoonlief en grote dot mascarpone en parmeggio. Onze vrijwilligers kunnen ook fijn meenemen van de overvloed. 

Er is een extra groente deze week nl brocchoi… Bloeiende paksoi die nog prima te eten is. Paksoi en familie zijn snelle groeiers die in het voorjaar snel voor volume zorgen. Even geen zin erin. Snij het dan in dunne plakjes en leg het in in een mengsel van azijn en suiker en je hebt een lekkere atjar die je wel tweeweken goed kunt houden in de koelkast.

Ook is er chicoria, zolang de voorraad strekt. We oogsten deze week de wintergroenten uit de kas zodat de tomaten, meloenen, aubergines en pepers erin kunnen. Deze bittere witlofachtige hebben jullie al in het pre-pakket gehad. Ik zag het de week erna in de prachtige film Ce ancora domani over de positie van vrouwen in Italie in de jaren 40. Daar lag het in een groentekraam en werd en flink mee in het rond gezwaaid. Lekker voor een stamppotje of roerbak. 


In de tuin staan de pompoenen en courgettes er mooi bij. De aubergines en tomaten moeten nog even wennen aan het weer buiten de kas maar die gaan ook een lekkere warme week tegemoet. Deze week is het bonenweeek en gaan we alle bonen uitplanten of zaaien. En dan staat de tuin echt vol! Vanaf nu gaan we vooral wieden, schoffelen, oogsten en opnieuw inplanten!

pompoenendans?!

Bij boerderijen met koeien is er zoiets als de koeiendans. De eerste dag waarop de koeien de wei in gaan en ze als een dolle in het rondspringen. Planten zijn niet zo expressief maar morgen gaan we de pompoenen en courgettes uitplanten en voor mij voelt het net zo opgewonden! Misschien doe ik wel een pompoenendans! Mocht je mij willen zien dansen of lekker mee willen helpen planten of oppotten dan ben je van harte welkom deze week.

De pompoenen staan al even een paar dagen op een tafel buiten af te harden dus regen kennen ze al. De courgettes krijgen het iets lastiger want die staan in wat kleinere trays en die durfde ik niet eerder naar buiten te brengen. Alle plantjes die over zijn. ik zaai altijd teveel gaan in potjes voor de verkoop op plantjes markt komende zaterdag. Dus heb je zelf een achtertuin kom gerust snuffelen bij alle leuke en mooie kruidenplanten die we hebben staan. Ik zou de courgettes laten staan want die krijgen jullie genoeg komen de zomer.

Afgelopen woensdag startten we het pakkettenjaar met een kruidenrondleiding voor jullie onze oogstdelers. Naderhand in de appgroep zijn al leuke ideeën gedeeld net als allerlei mooie gerechten voor de rabarber. Die was ik helemaal vergeten te beschrijven vorige week…

Winterkraut zijn alle groenten die we van de winter hebben ingemaakt o.a. palmkool, rettich en wortel. Een stevige bite met een lekker zuurtje. Lekker bij stevige pasta zoals gnocchi of gepofte aardpeer. 

Aardpeer is ook heerlijk als soep. Ik zet de aardperen zo in de lente een paar uur in een bak water om weer wat stevig te worden en daarna kan ik ze goed afboenen. De soep is super simpel… Fruit een grote ui, doe de geboende en in stukken gesneden aardpeer erbij en voeg heet water of paddestoelenbouillon toe. Even goed gaar laten koken en pureren. Alex maakte er afgelopen weekend voor het terras een lekkere groene kruiden olie bij van peterselie. (Kun je gaan knippen in de tuin! Ze staan bij de doperwten.) Misschien heb je nog wat bieslook van vorige week over dat is ook heerlijk. Een kruidenolie maak je door de gewassen en gedroogde verse kruiden te blenderen met (olijf)olie. Naast smaakvol geeft het je soep ook visueel een mooi accent.  

Komende weken proberen we iedereen een keer asperges in het pakket te geven. We kunnen er niet heel veel van oogsten dus vandaar dat we het in delen doen. We telen groene asperges. Veel makkelijker dan elke keer van die ruggen maken en (vind ik) ook veel lekkerder.

De spinazie komt uit de kas. Daar is het al een tijd lekker warm en de spinazie groeide goed. De slakken vonden de eerste zaaipoging in februari erg lekker maar we hebben daarna spinazie in trays voorgezaaid en dat werkte beter. De grotere plantjes konden ze niet in een nacht opeten en ondertussen waren wij extra alert. Met spinazie wil ik altijd flapjes maken. Lekker met feta en geroosterde zonnebloempitjes, een heerlijk makkelijk mee te nemen lunchgerecht. Maar hij verdwijnt hier als de jongens koken vooral in een pastaroomsaus (met spekjes of zalm).

Veldsla wederom in het pakket voor sla of stamp en ook een leuke rammenas. Deze mooie zwarte bolletjes zijn pittig als radijs en wat steviger. Je kunt het raspen of hele dunnen plakjes snijden. met wat (soja)yoghurt en azijn maak je een lekkere dressing voor de salade. 

En dan als afsluiter nog zo’n echte voorjaarsgroente/kruid. Kervel! In franse recepten wordt het in allerlei stoofschotels gebruikt, in omelet en in veel kruiden mixen. Ik maak er een dikke roomsoep mee. Ik maak een roux met boter of margarine en bloem. Hierna voeg ik water en (haver)melk toe tot het een mooie dikke soep is en breng het op smaak met zeezout en zwarte peper. Ondertussen heb je de bos kervel ontdaan van de dikste stelen en de bladeren wat grof gehakt. Misschien hou je nog een bloempje en wat blaadjes over voor decoratie of een ander gerecht of door de salade. Die stelen kun je ook nog gebruiken voor een bouillon… Met de staafmixer hak je alles door de hete dikke soep en laat het al roerend nog een minuutje ‘koken’ zodat de kervel wat zachter wordt. Heerlijk met vers brood en geitenkaas of olijventapenade.

de zomer komt eraan

Het seizoen start nu echt. Na twee weken kou in de tuin waarbij we alles moesten toedekken is het nu weer heerlijk weer. Onder de doeken komen rabarber, paksoi, veldsla en Chinese bieslook vandaan en uit de koelcel nog pastinaak en raapjes voor het pakket. Op dinsdag staan de pakketten vanaf 17u klaar aan de crocusstraat 27, op woensdag vanaf 10u op de ommuurde tuin en op zaterdag ook vanaf 10u. Kun je het niet ophalen dan blijft het pakket staan en kun je er ook na sluitingstijd bij. 

Komende woensdag 1 mei geven we als start van het speciaal voor jullie om 15:00 een rondleiding over kruiden zodat jullie weten waar wat staat en dat ook makkelijker kan plukken. In het pakket proberen we wekelijks een kruid te stoppen zodat iedereen ervan kan genieten. Mocht het niet passen dan ben je op za 11 mei ook van harte welkom voor een rondleiding tijdens de plantgoeddag. Als oogstdeler kun je je ook aansluiten bij onze whatsappgroep. Daarin kun je recepten delen en sturen we zo nu en dan filmpjes uit de tuin. 


In het pakket deze week rabarber, paksoi, veldsla, chinese bieslook, pastinaak en raapjes.

De paksoi had het moeilijk met de slakken dus er zijn wat gaten ontstaan. Gelukkig konden de meesten door groeien en zijn al een mooi formaat. Lekker voor een Oosters gerecht!

De veldsla is tussen de kolen lekker groot gegroeid. Fijne vroege salade blaadjes voor op brood, of in een stamppot. Wist je dat het familie is van valeriaan. Lekker rustgevend! Pluk wat madeliefjes en primula bloempjes om je salade extra feestelijk te maken.

De raapjes zijn al wat uitgelopen. Het mooie loof kun je gebruiken bijvoorbeeld in een raapjessoep of tray-bake. Voor de tray bake snij ik de raapjes in vieren of achten gelang de grootte, Ik snij wat zoete aardappel in stukjes en voeg een blikje afgegoten kikkererwten toe en een paprika in reepjes. Ik hussel alles met wat olijf olie gerookt paprika poeder, oregano en zout. Dat zet ik 30-45 min in de oven op 180 graden. Tot het gaar en een beetje bruin is. Ik serveer het graag in een mooie schaal. Schep een lekkere dot (soja)kwark op de groenten en strooi er nog wat fijngesneden chinese bieslook over. Wil je het nog vullende doe er dan ook wat gewone aardappel bij.

De pastinaak Hebben we van de winter geoogst en bewaard in de koecel zodat de muizen ze niet konden opeten. Muizen zijn vaak onzichtbaar erg hongerig en als je dan aan het eind van het jaar, of in het voorjaar de laatsten wil oogsten is er alleen een kopje met wat blaadjes over. De pastinaak kun je schillen of goed boenen en in frietjes in de oven grillen. Lekker bij de veldsla-salade. 



In de tuin zijn we veel aan het planten. Gezien de goede weersverwachtingen kunnen we volgende week de pompoenen al planten! Ook de suikermais en de eerste bonen zijn gezaaid. Dana is naast medewerker ook stagiair van de Warmonderhof en moest nog een bodemonderzoek uitvoeren. Dat kan op het nippertje nog. Volgende week zitten alle bedden vol! Ondanks dat het weer ons voorziet van voldoende water leggen we toch beregening aan. De afgelopen zomers heeft het soms ook maanden niet geregend. Daar moeten we ook rekening mee houden. Omdat we zoveel mogelijk met druppelirrigatie werken is het handig daar mee te beginnen als de planten nog klein zijn en je er makkelijk tussen kan.

In de schuur staan nog zaden van vorig jaar waar we maar niet aan toekomen om te schonen. Gelukkig heeft Andre de uitdaging van het dorsen en wannen van de rogge aangegaan zodat we komende herfst weer kunnen zaaien.





het pre-pakket

Het allervroegste pakket ever!!!  Na 25 jaar een eerste groente pakket begin april kunnen samenstellen is wel heel bijzonder!

Morgen dinsdag 9 april staat voor de oogstdelers in Wageningen een pakket klaar aan de Crocuststraat 27 na 17u. Een grote verandering…  Er zijn nog maar 3 oogstdelers over in Noord-West dus we heffen dit afhaalpunt na 25 jaar op… We hadden net een nieuwe mooie pakkettenplek gekregen bij de familie v. Boxtel - Boschloo in de voortuin 800m van de vorige locatie maar helaas zijn er heel wat mensen verhuisd uit NW. Mochten we weer nieuwe aanmeldingen krijgen dan kunnen we daar zo weer een afhaalpunt openen.

De oogstdelers van woensdag en zaterdag kunnen vanaf 10u terecht in de Ommuurde Tuin. Ook in de ommuurde tuin een grote verandering want Marieke gaat met Giel een nieuw kook avontuur tegemoet buiten de tuin. We gaan haar missen en we houden jullie op de hoogte van hun reilen en zeilen! Laurie en Lorraine zullen dit jaar de winkel draaien en jullie pakketten tevoorschijn toveren. Op 2e paasdag hadden we met een heuse paaslunch de aftrap met nieuwe team voor de tuin.

Wat een prachtig openingsweekend van ons jubileumjaar hebben we gehad. Het was heerlijk weer en veel oogstdelers en klanten wisten ons weer te vinden! Op zondag kregen we hulp van deelnemers aan Reclaim the Steeds in Wageningen. De eerstejaars aardbeien zijn lekker verwend met een laag stro. Dat was al echt nodig want ze bloeien al!!! 

Door dit bizar warme voorjaar zijn de radijzen wel 3 weken eerder klaar dan gepland. We willen jullie dus al een pre-pakket aanbieden. Met de eerste groenten en kruiden uit de tuin en nog wat wintergroenten uit de koelcel. De radijzen zaaien we tussen de wortels en in de middelste rij staat ook nog eens een rij paksoi (zie foto’s beneden). De wortels en de paksoi krijgen nu weer wat licht. Het is een soort puzzel in tijd en ruimte waar het weer alles weer verschuift.. Het loof van de radijzen is heel mals en zacht omdat ze in de kas is gegroeid dus niet weggooien maar gewoon gebruiken. Lekker als salade om te roerbakken of in een ovenschotel.

In de kas probeerde ik dit jaar ook catalogna lof. Het lijkt uit de kluiten gewassen paardebloem maar het is familie van andijvie. Het is dus wel wat bitter. Ik at het in een stamppotje met wat blokjes gebakken gerookte tofu... super lekker. Hou je niet van bitter. Snij deze groente en laat het 10 min in ijskoud water liggen. De bitterstoffen trekken eruit, minder gezond maar misschien wel lekkerder.. 

In de tuin staat de bieslook er nu zo geweldig bij dat we het graag snijden. Lekker met een omelet of door de pasta. Ook de eerste dikke knoflook planten kunnen we nu oogsten. Het lijkt op prei maar met veel meer smaak. De soort die we nu oogsten is olifanten knoflook. De bollen zelf hebben enorm dikke tenen die als je wilt op olifantenpoten lijken. Fijn gesneden zorgt deze voorjaarsgroente in elke pasta saus of stoofschotel voor een heerlijke zachte knoflook smaak.

De yacon of appelwortel is een heerlijke sappige zoete knol die je rauw of gestoofd of gebakken kunt eten. Een leuke nieuwe groente uit de Andes. De planten staan van april/mei tot oktober/november in de grond en kunnen flinke knollen maken.

De schorseneren willen alweer uitlopen. De jonge blaadjes zijn ook eetbaar. De wortlels, keukenmeiden verdriet geeft heel kleverig melksap af as je m schilt. Als je dit onder water doet valt het heel erg mee. Vorig jaar heb een heerlijke soep gemaakt met de schorseneren. Hij doet zo aan witte asperges denken maar met een wat azijnachtige nasmaak. 

Helaas niet alleen maar goed nieuws uit de tuin. De schorseneren die we deze februari hadden gezaaid voor volgend voorjaar zijn allemaal opgegeten door de slakken. We hebben ze opnieuw gezaaid en dus ‘fingers-crossed dat ze het nu wel redden. Hetzelfde voor de eerste zaaisels sla, radijs en raapsteel buiten. Mooie strakke rijen tot een paar dagen terug... De slakken zijn dit jaar een enorme plaag door de warme natte winter. De eerste planting koriander en groenselder stond er mooi bij op woensdag en toen ik zaterdag mijn ochtendrondje door de tuin liep wist ik niet wat ik zag. Alles was weg! Nu liggen er door de tuin overal stukken karton om de slakken naar toe te lokken zodat we ze makkelijk kunnen rapen. Ondanks deze tegenslagen hebben we ontzettend veel zin in het nieuwe seizoen.

Dana, Esther, Ilse, Laurie, Lorraine en Alex