asperges en aardbeien
De VELT-open dagen waren goed bezocht. Er waren rondleidingen en vanalles te doen: Helen bakte pannenkoeken, Floor gaf biodiversiteitswandelingen voor kinderen op zaterdag, en zondag is de tuin opgeluisterd met mooie muziek van Wiep & Rein en ook nog eens Soft & Covered. Heel fijn om zoveel mensen te zien genieten van deze plek. Het is ook wel een prachtig seizoen nu met de bloeiende kapucijners, de geur van bloemen en aardbeien en al die tinten groen. We hebben met het team en de vrijwilligers hard gewerkt om de tuin er mooi bij te laten liggen na al de regen. Ik denk dat het goed gelukt is gezien de bewonderende woorden van de moestuinders die weten wat een lastig jaar het is. Ben je nog niet door de tuin geweest kom dan zeker komende weken eens dwalen en genieten op een bankje met een boek.
De aardbeien kunnen we vanaf nu in overvloed plukken. Gelukkig krijgen we bijna dagelijks hulp van studenten maar ook van het oude team van de Kardoen! Jullie kunnen vanaf deze week ook komen helpen plukken. Het tweedejaars bed is nu helemaal voor de zelfpluk. Dus oogstdelers kom gerust een lekkere bak halen als die uit het pakket op is. We zijn er ma tm za 8-17. Ook gewone bezoekers zijn welkom! Zij moeten de aardbeien wel af te rekenen bij de winkel.
De eerste bietjes! Uit de tuin komen nu weer wat steviger groenten zoals bietjes! Lekker jong en zoet. Je kunt ze zelfs rauw eten, dun gesneden en dan met wat azijn en een mooie olie. Kook ze kort want ze zijn met 10-15 minuten al klaar. Het loof is door de hagel niet zo heel mooi maar prima eetbaar. Gewoon door een roerbakje als spinazie. Die eerstebietjes eet ik meestal alleen soort lauwwarme salade. Gekookt, in plakjes en met wat rucola of dille of koriander en wat (vegan) feta en walnoten. Ik hou van die warme zoete smaken van de biet die dan met kruiden extra uitkomen.
Veel blaadjes in het pakket. Het beste spoel je die en doe je die in een natte theedoek of plastic zak in de koeling om vers te houden. In een potje water zetten is ook een mogelijkheid.
De courgettes bloeien dus misschien hebben we volgende week al de eerste courgettes! Ook de aardappels staan er prachtig bij en sommige vroege rassen bloeien al.
Zoals je ziet groeit de sla met al die regen heerlijk door. We hebben prachtige little gems die je je kunt bakken of in een stevige salade verwerken. De randen zijn soms al geproefd door slakken… Maar ja daar zullen we maar niet al teveel meer over hebben. We zaaiden vandaag gewoon voor de derde keer dit jaar het bed met wortels opnieuw in…
Wat ook heerlijk groeide was de raapsteel. We hadden twee verschillende rassen gezaaid. De wasabino met wat ronder blad en de gewone mizuna raapsteel. Het idee was dat de wasabino langzamer zou groeien maar ze zijn toch tegelijk klaar dus een flik bos van deze pittige blaadjes. Lekker voor de stamppot of in een gadogado met een romige pindasaus. Tijdens een bijeenkomst van het Stroomgebied zw-veluwe maakte Suli van Food of Cultures een heerlijke combi met geblancheerde raapsteel met lokale gort (vanaf morgen bij ons te verkrijgen) en pindasaus. Erbij had hij ook een zoetzuur gemaakt van iets… en natuurlijk een eigen sambal. Heerlijk eten van het land om je heen. Op de pinda’s na die kwamen uit Egypte… We hebben in de kas de bospinda groeit een bijzonder zielig klimplantje dat een soort pinda maakt. Ze zijn vorig jaar aan mijn aandacht ontsnapt en nu heeft hij zich flink uitgebreid. Wie weet maken we nog weleens echt lokale pindasaus.
Vorige week heeft Ynze zijn Proeve van Bekwaamheid voor de Warmonderhof afgelegd in de tuin. Natuurlijk geslaagd!!! Hij is nu bijna klaar. Hij loopt nog een aantal weken stage en daarna zal hij ons als betaalde kracht deze zomer blijven ondersteunen.
Maandag was een vreselijk natte dag en hebben we de hele dag als minons door de tuin gewandeld in blauw-gele regenoutfits. We oogstten prachtige kropsla en paksoi en wat minder fraaie maar lekkere koolrabi. Deze weken is de tuin ook decor voor verschillende activiteiten zoals een heidag, familiefeestje en zelfs een uitvaart. Ik vind het fijn dat de tuin ook op die manier kan bijdrage aan het welzijn en plezier van mensen. En ook fijn als we daarbij de oogst van de tuin kunnen laten proeven zoals afgelopen maandag in drie verschillende salades.
Op dinsdag is het altijd een drukte van belang op het terras. Kratten worden gevuld en groenten gewassen en afgewogen. Heel gezellig en we staan elke week weer te kijken hoeveel groenten er uit de tuin komen! Deze week oogsten we naast de groenten voor het pakket ook de eerste voorzichtige vroegste courgettes en tuinbonen voor de winkel. Die komen snel ook in het pakket terecht!
Deze week een mix van peultjes en sugarsnaps en als die er te weinig zijn: doperwten. De peultjes en sugarsnaps blancheer ik 2 minuten in kokend water zodat ze wel verkleuren maar nog knapperig blijven.
Door de koude dagen is het bijna niet te geloven dat het bijna midzomer is. Volgende week hebben we de week met de meeste hoeveelheid licht! Volgende week woensdag zijn alle vrijwilligers en oogstdelersweer van harte welkom bij het jaarlijkse midzomerdiner. Breng iets lekkers mee om te delen en dan vullen we met elkaar de lange tafels in de tuin. Laat even weten of je komt via de oogstdelersmail. Jullie zijn welkom vanaf 17u en we gaan eten 18:30/19:00. We maken die dag ook een rondje door de tuin en een kampvuurtje.
In het pakket een onbekende groente, hertshoornweegbree. Deze weegbree komt van nature voor langs de kust en ik pluk hem wel eens in het wild als ik op de wadden ben. In de tuin wordt het een forse plant. De dunne bladeren waar je met veel fantasie het gewei van een hert in kan zien, zitten vol mineralen en smaken daardoor hartig. Ik vind het lekker om deze groente te roerbakken met een uitje en wat knoflook en afgeblust met sojasaus lekker bij rijst.
De koolrabi heeft last gehad van de slakken en ziet er niet zo mooi uit. Lekker is ie gelukkig gewoon wel. Ik schil de koolrabi en hierna kun je hem rauw verwerken in salades, soep meemaken (smaakt als broccoli) of bijvoorbeeld leuke torentjes mee maken; Koolrabitorentjes of een lekkere overschotel zoals deze met cashewkruim!
Er zijn nog heeeeel veeeeeeel aardbeien in de tuin. Kom alsjeblieft lekker plukken ze zijn er nog maar 2 weken! We zijn er maandag tm zaterdag van 8 tot 17 en dan kun je binnenlopen en wijzen we jullie graag het zelfplukbed voor de aardbeien!!!
Hieronder foto’s van rare beestjes, elke week vinden we wel weer nieuwe bewoners van de tuin. Dit zijn blauwe wortelluizen en een leuk bladwespje op een aardbei. Vind je het ook leuk om te speuren naar diertjes en de biodiversiteit van de ommuurde tuin in kaart te brengen. Download de app obsidentify en join ons biodiversiteitsteam!