De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

900 euro voor het Rode Kruis met maretak-aktie - mistletoe fundraising

Afgelopen winter konden we 900 euro ophalen voor het Rode Kruis door bosjes maretak te verkopen. Omdat we zelf niet meer open zijn hebben onze collega’s van StreekWaar op de zaterdagmarkt, de Hoge Born en de Gieterij in Wageningen, van Steenbergen en de Kardoen in Bennekom ons geholpen. Bedankt!

Deze 900 euro komt ten goede aan hulp in oorlogsgebieden zoals Oekraïne, Gaza en Syrië.
Tijdens de kerstdagen is het goed stil te staan bij hen waarvoor vrede en familie niet vanzelfsprekend (meer) zijn.


kerstpakket voor onze oogstdelers

Deze week ontvangen onze oogstdelers het aller-aller laatste (KERST)pakket van seizoen 2023!

We hebben de laatste weken niet stil gezeten. We gingen verder met wieden, oogsten en compost maken. Toen het ging vriezen en sneeuwen zijn alle groenten afgedekt en het water afgesloten. Allerlei knolgewassen hebben we geoogst, zoals de yacon en de aardpeer, de rettich en rammenas. Een deel hiervan bewaren we voor de eerste pakketten in mei als we alleen nog maar blaadjes kunnen oogsten. Ook krijgt de houtwal/voedselbos aandacht en snoeien we wat te hoog geworden bomen. Verder zijn we druk met de grote lijnen want de bedden verplaatsen zich elk jaar weer ongezien. Paden recht trekken is dan ook een leuk klus voor de winterperiode. Vanaf nu zijn we elke maandag, dinsdag en woensdag (behalve in de kerstvakantie) lekker bezig met compost kruien! Zin om je handen uit de mouwen te steken en te genieten van de frisse winterlucht kom gerust een keertje (of vaker) helpen. Dit jaar hebben we heel veel bokashi-compost gemaakt!!

Maar vandaag hebben we het grootste deel van onze koelcel naar buiten gerold en heel veel groenten voor het groentepakket afgewogen. Morgen gaan we de verse blaadjes oogsten zoals de snijbiet, hertshoornweegbree, wat laatste bladgewasjes zoals radicchio en sla. We kunnen niet precies zeggen wat er in de pakketten komt want van niet alles is voldoende voor iedereen. Jullie krijgen dus een selectie uit het allerhande wintergroenten. Ik hoop dat het in de kratjes gaat passen! 

In ons kerstpakket vinden jullie dit jaar: pompoen, wortelpeterselie, pastinaak, aardpeer, yacon, rettich, appel/stoofappel/stoofpeer, snijbiet, hertshoornweegbree, raapsteel, mini kooltjes, sla/radicchio, peterselie

De pompoen heeft nu al een paar maanden in de schuur in de opslag gelegen. Hij kan niet meer heel lang bewaard worden dus hou hem in de gaten en krijgt de pompoen een plekje snij dat dan weg en eet hem lekker op. Op het moment is mijn favoriete bereiding: pompoen-paddestoelensoep! 

Fruit een grote ui en een teen knoflook en voeg als deze glazig zijn dan een stengel bleekselderij (of een kleine wortelpeterselie met stelen) en een grote wortel aan toe en pompoen in stukjes aan toe. Zet het geheel onder water en breng aan de kook. Ik voeg hier een flinke lepel paddestoelen bouillon pasta aan toe en wat laurier bladeren en een stuk citroen (in een thee-ei). Nu bak ik in een andere pan plakjes paddestoel, champignon of shitake. Heeft het water 15 minuten gekookt dan pureer je alles behalve de laurier en citroen (vandaar dat thee-ei) tot het glad is. Op smaak brengen met zout en peper en serveren met de gebakken paddestoelen, wat fijngehakte peterselieblad en wat zure room. ps de pompoen kun je met schil en al eten alleen het kurk moet je er afsnijden dat blijft hard.

Wortelpeterselie wordt meestal wat groter maar stond dit jaar in de schaduw van de aardpeer die wel 3 meter hoog werd! De wortels zijn zoet en kruidig; vergelijkbaar met knolselderij maar dan milder. In Oost-Europa wordt het heel veel gebruikt in stoofschotels en soepen. Je kunt het loof ook eten. In soep is het fijn om de steeltjes/stengel ook mee te trekken of fijngesneden mee te pureren. 

Wat heel veel op lijkt op wortelpeterselie is de pastinaak. Deze heeft een wat scherpere geur die niet iedereen kan waarderen. Hij past erg goed in een veggie-roast. Groenten op de bakplaat zoals in het recept helemaal onderaan. Voor mij een all time classic voor het kerstdiner. Hiervoor kun je pompoen, pastinaak, aardpeer en yacon gebruiken. 

De rettich is wat heftig vind ik als gegrilde groenten maar wel heel lekker is de rettich raspen en daar een frisse mayo ermee maken. Boen de rettich goed en rasp de (paarse) schil mee. Ook leuk om er dille aan toe te voegen voor een groen accent.

Yacon is een grote bruinige knol. Het heeft een sappige zoete smaak die doet denken aan wortel en appel. Anders dan de aardpeer blijft deze groente stevig als je hem poft in de oven. Schil of boen de schil eraf (snel want het vlees kleurt heel snel zwart) en snij het in blokjes. Je kunt het ook lekker in een salade verwerken. Leg de plakjes of kleine blokjes in water met een paar druppels citroensap om verkleuren te voorkomen.

We hadden ook nog wat stoofperen en stoofappels in de koelcel. Niet genoeg voor iedereen dus het kan zijn dat er een gewone appel bij zit. Is de schil van de appel glad met een gele onderkleur dan kun je er zo in happen. Anders lekker een paar uur stoven (op de houtkachel).

Blaadjes uit een koude tuin... Onder de vlies- en klimaatdoeken hebben we geprobeerd de hertshoornweegbree, snijbiet, raapsteeltjes, peterselie, sla en radicchio levend te houden. Morgen zien we pas goed hoeveel het heeft overleefd. De blaadjes hebben het zwaar met de vorst. Daardoor zijn ze niet lang te bewaren. De snijbiet, hertshoornweegbree en raapsteeltjes zijn heel lekker in de roerbak. Gewoon met wat rode ui en soja-saus. Serveren met hardgebakken tofu of een omelet.

Ook hopen we nog wat salade blaadjes te kunnen oogsten zoals eikenbladsla en radicchio… Fingers crossed!

Misschien zijn jullie hem dit jaar wel een keer tegen het lijf gelopen in de tuin. Sinds dit jaar is Giel onze keukenprins: cateraar, fermenteerder en eventplanner. Komend seizoen gaat hij wekelijks een recept voor het groentepakket schrijven!

Vandaag is de aftrap van…. Het recept van Giel:

AARDPEER: In dit speciale, eind van het jaar, pakket vind je aardperen. Aardperen zijn een echte najaar-winter groente. Ze zijn wat zoeter dan aardappels en hebben een nootachtige smaak. Ze kan ze op heel veel verschillende manieren bereiden. Koken, bakken, roosteren. Erg lekker bijvoorbeeld in een stamppot, gratin, uit de oven of in een salade. Je kan ze ook goed fermenteren, maar daarover later meer. Hieronder vind je een recept wat, volgens mij, goed past als bijgerecht tijdens het kerstdiner. Op deze website kan je nog veel meer inspiratie vinden. De hoeveelheden kan je naar wens aanpassen.Tip. Je kan goed blokjes zoete aardappel of pompoen aan dit gerecht toevoegen.

Veel plezier met koken en eet smakelijk. Giel Dons

 Ovengebakken aardperen met rozemarijn

Informatie : Bereidingstijd 40min,Porties: 4p

Ingrediënten: 1 kg aardperen, 6 teentjes knoflook, 6 el olijfolie, snufje fleur de sel (of zeezout), 6 takjes rozemarijn

Instructie

1.            Verwarm een oven voor op 200 ºC. Schil de aardperen en snijd ze in kwarten. Neem een bakslee en leg daar de aardperen in.
2.             Pel de knoflookteentjes niet, trek ze wel van elkaar los. Verdeel ze over de aardperen. Voeg de olijfolie toe, de fleur de sel en de takjes rozemarijn. Hussel alles goed. Bedek met een vel aluminiumpapier en zet 30 minuten in het midden van de oven op 200 ºC. Hussel alles daarna nog eens en haal het aluminiumpapier eraf. Zet terug in de oven voor 10 minuten.
3.             Haal de bakslee uit de oven. De knoflook is lekker zacht en een beetje zoet geworden. Scheur de schil voorzichtig open en knijp er de knoflook uit. Hussel alles nog eens goed en serveer warm als bijgerecht!

In het winterseizoen hebben we ook tijd voor een leuke excursie met onze stagiaires en vrijwilligers! Ilse heeft een rondleiding door het beekdal verzorgt met leuke anekdotes over de geschiedenis en geologie van het gebied waar de ommuurde tuin deel van is. Verder nemen we tijd voor overleg met en op bezoek gaan bij collega’s! Ook hebben we weer veel bosjes maretak verkocht voor het goede doel. Altijd een gezellig werkje met een extra warm gevoel. Deze woensdag ook op de tuin te krijg!

We wensen jullie een fijne winter, zalige kerst en een voorspoedig nieuwjaar en hopen jullie dinsdagavond 6 februari te ontmoeten op onze oogstdelers-winterbijeenkomst van 18:30-21:30 met potluck diner!

Esther, Ilse, Laurie, Marieke, Giel en de rest van ons tuinteam

PS Het water is afgesloten dus we hebben niet alles kunnen wassen. Boen de pompoen en wortelgroenten goed dan kun je in principe met schil en al gebruiken.




november - terugblikken en vooruitkijken

Terugblikken en vooruitkijken

Herfst! Wat een prachtige kleuren verschijnen er. In de ochtend is het genieten van de laaghangende nevel of de fel rood gekleurde lucht. Middags mogen wij vaak nog werken in het zonnetje en dan op weg naar huis is het genieten van alle paddenstoelen die overal uit de grond schieten (zelfs in de tuin verschijnen er steeds meer soorten). Om nog maar te zwijgen over de prachtige kleuren in de bomen en op de grond. 

Herfst betekent ook het einde van het tuinseizoen voor het publiek. Zaterdag 28 oktober hebben we nog 1 keer uitgepakt met een
herfstachtig terras en met heerlijke (seizoens-)groentes in de tuinwinkel. Het was een heerlijke dag met veel bezoekers. Het kampvuur met de 'broodjes op een stok' waren populair, net als de warme chocomelk, gluhwein en pompoentaartjes. Inmiddels hebben we de deuren voor het publiek gesloten en gaan we langzaam de winter tegemoet.

In de wintermaanden gaan we met behulp van een
leuke groep vrijwilligers en stagiaires de tuin klaar maken voor weer een prachtig seizoen. Want ja, wat was het een gek, maar mooi en uitdagend jaar. Vooral door de grote hoeveelheid regen, ook in de zomermaanden, werden we enorm geprikkeld om scherp te blijven. Zou jij het leuk vinden om ook als vrijwilliger of als stagiaire in de tuin aan de slag te gaan en te voelen wat groen met je doet? Stuur dan een (leuke) e-mail.

Verder is november (en december) de tijd van terugblikken en vooruit kijken.
De balans wordt opgemaakt. We zijn begonnen met het inventariseren van de zaden, het opmaken van het nieuwe teeltplan en het bestellen van compost en plantgoed. De agenda's worden naast elkaar gelegd, zodat het volledige (tuin)team weet wanneer hij/zij op vakantie kan en wanneer hij/zij nodig is in de tuin. De event kalander is weer helemaal leeg en klaar om gevuld te worden. Onze oogstdelerskrijgen nog 1 (kerst)pakket in december, kunnen feedback geven op de groentes van afgelopen jaar en zich alvast inschrijven voor komend seizoen et cetera et cetera. De tuin gonst stiekem ook in de winter nog gewoon.

Wij kunnen in ieder geval alvast concluderen dat het weer
een geweldig jaar was en De Ommuurde Tuin een prachtige plek is en blijft.

Fijne winter alvast,
Esther, Giel, Ilse, Laurie en Marieke

eind van het zomerseizoen

Lieve oogstdelers en lezers, deze week maken we alweer het laatste wekelijkse groentepakket van het zomerseizoen 2023. Half december maken we nog een ‘kerstpakket’ voor jullie en begin februari nodigen we jullie uit voor een startbijeenkomst van het nieuwe seizoen. Ook houden we jullie door de winter heen op de hoogte van onze werkzaamheden in de tuin. Dus hou je email in de gaten. Deze week nemen we afscheid van jullie en de zomer met chocomelk, chai-thee of gewoon koffie met een stuk speculaas op woensdag en zaterdag op de tuin. Ook als je in Wageningen je pakket ophaalt ben je van harte welkom!!!

In het pakket dit keer: kimchi! Giel heeft van de restjes Chinese kool en lelijke of aangegeten wortels en gescheurde radijzen weer een heerlijke fermentatie gemaakt. Kimchi wordt in Korea normaal met heel veel peper en gember gemaakt. Dit is een Ommuurde Tuin kimchi dus niet scherp maar gewoon lekker kruidig. Giel is er ook op woensdag en zaterdag als je hem wilt vragen hoe hij het precies doet. Gefermenteerde groenten zijn heel gezond en zorgen voor een goede darmflora.

Verder in het pakket de laatste boerenkool. De aardappeltjes zijn te lekker voor de stamp dus die zou ik in de oven roosteren. De pompoen zijn stukken van de blauwe Nelson, een heel harde pompoen met stevig nootachtig vruchtvlees of Musquee de Provence een meer zoetige zachte pompoen. Beiden zijn heerlijk in een curry met rijst.

De dille was vorige week perfect maar met de kou en de regen is ze nu wat minder blij dus gebruik de dille snel. Misschien in een yoghurt/mayo saus voor bij de gegrilde aardappeltjes of gebakken pastinaak. Of heel klassiek bij een stukje zalm. 

De paksoi en wasabino zijn lekker sappig en gaan bij mij in een miso-soep. Ik maak dan eerst een bouillon van groenten resten, kruiden en wat zeewier. Als ik dat heb gezeefd voeg ik wat miso toe (gefermenteerde sojabonen of granen). De paksoi snij ik fijn in reepjes en ook wat prei en wortel. In een kom doe ik wat hete gekookte ramen (noedels) en de gesneden groenten. Dan giet ik de kokende bouillon op de groenten en voeg nog wat reepjes omelet toe. O shokuji o o tanoshimi kudasai !

Deze week hebben we de pastinaken gerooid. Het loof begon geel te kleuren wat duidelijk aangeeft dat ze hun energie in hun wortel hebben opgeslagen. Het was een flinke klus want sommige wortels waren wel 60 cm lang! Voor we de aardappel kenden was de pastinaak een van de belangrijkste wintergroenten. Door hun zoetheid bevriezen ze eigenlijk nooit. Wel vinden de dieren het ook erg lekker. We rooien ze dan ook allemaal en bewaren de helft voor volgend voorjaar in de koelcel. De muizen hebben hier en daar al wat hapjes genomen… Ik bak de pastinaak graag in plakjes in de koekenpan. Gewoon lekker bij een salade of met een dikke mayo.

Wat muizen ook geweldig lekker vinden is de wortel van de radicchio en de krulandijvie. Deze rode en groene kropjes zijn familie van de cichorei. Een hele zoete wortel waar mensen koffie van branden. De suikers karameliseren en geven een mooie smaak. Dat zoete kun je ook terugvinden in de radicchio en de krulandijvie hoewel de meeste mensen het toch vooral bitter vinden… Radicchio als salade vind ik echt geweldig het mooie rode bittere combineren met wat zoets als appeltjes en noten. en dan nog wat blaadjes veldsla erdoor voor de kleur. 

Zouden we de radicchio en andijvie niet nu oogsten dan kunnen we van de winter de kropjes zo van het land tillen omdat de wortels er onderuit gegeten zijn. Er lopen dan gangetjes van de ene naar de andere plant; bijna een soort tekenfilm scenario. 

In de kas hebben we de zomergroenten nu allemaal verwijderd. De komkommertjes wilden niet meer groeien en ook de aubergines blijven nu mini. De tomatillo lijkt gewoon gezellig door te groeien zowel buiten als binnen. Deze mooie vruchten in een lampionnetje smaken een beetje naar zure tomaat en worden in Mexico in sauzen verwerkt. We hadden niet zoveel oogst dus het is niet in het pakket gekomen. Ik gebruik de planten eigenlijk als een soort zonnescherm in de kas om de komkommers niet te laten verbranden.

In de tuin ruimen we op. Bedden maken we leeg, het onkruid er uit, paden weer recht. Het bed voor de bijen ondergaat een metamorfose en wordt volgens jaar een maaiweide met bloeiende klaver en andere groenbemesters. Doorgeschoten groenten zoals de wortels en andere bloeiers zoals de teunisbloemen zien we niet gewoon als onkruid… Ze worden door Rhea in de houtwal gezet. Zo kunnen de vogels er deze winter van genieten!

Hopelijk zien we jullie deze woensdag en zaterdag onder het genot van een kop thee of chocomelk!

In de tuin zijn nog wat stoofpeertjes te rapen en tomatillo’s en kruiden te plukken dus kom ook gerust nog even wat oogsten.

Op zaterdag gaat de beken-werkgroep aan het werk naast de tuin om de beek te schonen. Als je mee wilt helpen stuur dan een berichtje aan ruud.schaafsma@gmail.com. Wij zorgen voor koffie/thee en pompoensoep bij de lunch!



met een hartje

Vandaag toch nog een andere inhoud van het pakket bedacht. Ivm de vorst die wordt voorspeld dit weekend. Dus de laatste sla en zoete aardappel spinazie want die kunnen echt niet tegen vorst. De radicchio en pastinaak wel dus die mogen nog een weekje. We hebben ook snel nog de verveine gesnoeid en te drogen gelegd. Ook de zonnebloemhoofden liggen te drogen. Die gaan door onze groenbemester-mix. Er staan nu nog steeds zonnebloemen te bloeien!

Wat hebben we een geweldige oogst zoete aardappelen! Vorig jaar hadden we nog geen klein kratje maar nu hebben we meer dan 120kg geoogst! En hierbij dus ook voor de dinsdag en de woensdag wat toppen. Deze bataat-bladeren kun je niet lang bewaren en gebruik je als spinazie. Wassen, fijn snijden en roerbakken. Op internet vind je heel veel recepten maar je kunt het hier in de winkel amper kopen. Voor de zaterdag-pakketten hebben we hertshoornweegbree. Dit plantje vind je in het wild langs de Waddenzee. Het neemt veel mineralen op en smaakt wat ziltig. Het is heel gezond en in kleine stukjes gesneden vind ik het lekker om te roerbakken met wat knoflook. 

Donderdag hebben we in de regen knoflook geplant. Zo leuk om nu al met de volgende zomer bezig te zijn. Het maakt dat je je heel bewust ben van het cyclische in de natuur. In het pakket mooie Morado knoflook met een paarse gloed en pittige smaak.

De laatste kooltjes hebben we van het land gesneden. Met name de kolen van het achterland waren dit jaar erg aangetast door de ziekte knolvoet. Deze schimmel-achtige nestelt zich in de wortel die hierdoor vergroeit. Dan kan de plant niet voldoende voedsel opnemen en blijven ze vaak klein of gaan helemaal dood. Een groep studenten heeft zich afgelopen maand herin verdiept en kwam met verschillende oplossingen. Daar gaan we er volgend jaar zeker een paar van toepassen.

De Butternut pompoen is heel anders an de ‘gewone’ oranje pompoenen. Het vruchtvlees is lichter en zachter van smaak. Ik schil ook van deze pompoen alleen de plekjes af. Heel handig: deze pompoen heeft alleen maar zaden in zijn buikje!

Met de kou in de lucht dekken we de pompoenen af op het terras. Elk jaar is het weer een risico want om een of andere reden vinden de muizen de pompoenen dan heel lekker… Nou je beschutting enzo natuurlijk maar dit jaar was het al na 1 nacht raak! Dus vanochtend konden we pompoenenhoop op het terras ontmantelen. De pompoenen hebben nu een veilig plekje boven op de tafels.

De tuin wordt leger en leger. De suikermais hakselen we tot snippers die de bedden deze winter dan bedekken en voeding voor volgend jaar zijn. Morgen beginnen we aan de asperges en dan zijn volgende week de bonenstaken aan de beurt. Volgende week gaan de pastinaken eruit en als de vorst echt toeslaat gaan we ook de andere wortelgewassen rooien. Deze gewassen blijven in de koelcel tot volgend voorjaar en natuurlijk voor het kerstpakket!

Zaterdag 28 oktober is de laatste dag van het seizoen. Alle oogstdelers kunnen lekker een kop soep, chocomelk of koffie krijgen op het terras en dan nemen we tot half december even afscheid. Half december is er nog een kerstpakket en oogstdelers bijeenkomst. Hou uw email dus in de gaten.



herfst in aantocht

Met de herfst in aantocht wordt ook het wekelijkse groentepakket steeds aardser. Lekkere warme zoete smaken van wortel en pompoen en stevige kool opgeleukt met wat frisse noten van de citroentijm. 

De palmkool oftewel Cavolo Nero is een soort boerenkool uit Italië. Het is een heel smakelijke bladkool die vaak gebruikt wordt in pastasauzen en in groentesoep. Als je het stooft kun je het hele blad fijnsnijden. Als je het roerbakt dan strip je het bladgroen van de nerf en snijdt dat dan in reepjes. Je kunt dit ook gebruiken voor een salade. Kneed een dressing van een mooie olijfolie, een appelazijn en wat zout en peper door de bladeren en laat dit een (paar) uur staan. De zacht geworden bladeren kun je nu beter verteren. Naar smaak kun je walnoten, appel, geroosterde stukjes pompoen, geitenkaas of andere lekkere ingredienten toevoegen. (meer tips)

De rode Emma aardappels zijn mooi, lekker en extra gezond. De rode kleurstof is een anti-oxidant en bindt dus afvalstoffen in je lijf. De aardappeltjes hoef je alleen te wassen. Snij ze in stukjes en rooster ze in de oven met bijvoorbeeld stukjes wortel en wat citroentijm besprenkelt met wat olie en zout. 

De stoofpeertjes zijn van verschillende bomen. Er zijn ronde Brederode (een bijna appel-achtige stoofpeer), de kleine Beurré Alexandre Lucas en de wat grote grove Winterriet stoofperen. Schil de peertjes en kook ze zachtjes een paar uur op een laag pitje of op de houtkachel tot ze mooi rood zijn. Voeg wat extra suiker (en een stokje kaneel) toe als je het kookvocht wilt gebruiken gewoon van lekker zoet houdt. 

De pompoentjes komen van een bio-boerderij in Wageningen. Alleen pompoenen tussen 1 en 1,5 kg kunnen worden verkocht. De rest blijft over, gelukkig mogen wij er van rapen en hebben we zo een leuk extra pompoentje voor onze oogstdelers en zorgen we voor minder voedselverspilling.

De waterspinazie of kangkung is een tropische plant die hier in de zomer prima groeit. Gezien de naam denk je dat het een waterplant is maar hij groeit gewoon in een groentebed. Dit jaar was de eerste keer dat we hem teelden. We horen graag wat jullie ervan vonden of we het volgend jaar meer zullen planten want dit jaar was het niet genoeg voor iedereen. Voor de andere mensen hebben we raapstelen. Beide zijn lekker in een Thaise roerbakschotel  met tofu of bijvoorbeeld deze Chinese roerbakschotel  Als je wat Europeser wilt dan kun je de groenten fijn snijden en heerlijk in een quiche verwerken. Bewaren doe je het best in een plastic zak of natte theedoek in de koelkast. Is het bosje wat slap geworden snij een klein stukje van de onderzijde en zet het even in wat water.

In de tuin gaan we deze week knoflook planten! In de kas was ik het lege tomatenbed aan het voorbereiden. Zwaar werk! De grond in de kas is nog erg in ontwikkeling. De bodem is bij de bouw erg verdicht. Gelukkig hebben we een nieuwe zelfgemaakte grelinette/woelvork (bedankt André!) waar bij we de grond diep los maken maar niet keren. Er waren heel wat dikke wormen die verbaasd kwamen kijken wat ik aan het doen was. Fijn dat de natuur alweer zo aanwezig is. Er gaat nog wat bokashi compost op en dan zaaien we er winterpostelein in. Ook in de kas willen we de bodem het hele jaar bedekt houden. Winterpostelein is een goede groenbemester en het is ook nog eens eetbaar!

Herfst is ook om te inventariseren wat er aan gereedschap is kapot gegaan of verdwenen en om je te verbazen over nieuwe soorten gereedschap zoals een spork. Het ziet er erg vervaarlijk uit!

VOORGESTELD: Hallo! Mijn naam is Frederique en aankomend jaar zal ik voor zowel de Warmonderhof als de Wageningen Universiteit (WUR) stage lopen bij de Ommuurde Tuin. Na jaren les te hebben gehad aan de universiteit over de landbouw in relatie tot allerlei mondiale vraagstukken begon het bij mij te wringen dat ik geeneens weet hoe ik een tomaat moet laten groeien. Reden genoeg om mij aan te melden voor de Warmonderhof. Ik heb ontzettend veel zin om alle seizoenen op de tuin mee te gaan maken en om van plant, mens en dier op de tuin te leren! :)

Frederique versterkt vanaf september ons tuinteam op de maandag en dinsdag en gaat deze winter met mij ook aan de slag voor de BioTuinders. De vereniging van biologische tuinders om te kijken waar we te maken hebben met knellende wet- en regelgeving en/of hoe we een minder belastend systeem van bio-controle kunnen voorstellen.

OPROEP:

Wie kent er iemand, een gezin die de komende 3 drie weken een groentepakket verdient. Er is deze laatste 3 weken een oogstdeler op vakantie en die biedt hun 2p pakket aan voor iemand die het goed kan gebruiken. Weet je iemand dan kun je me bellen of whatsappen op 06-12583453.

PS Je mag altijd kruiden komen plukken als oogstdeler. Vraag bij het winkeltje een schaar en aanwijzingen waar het te vinden.

prachtige pakketten

Vorige week weer een prachtig pakket! Daar worden we zo blij van al die kleuren en groenten. Ook deze week zit het pakket weer mooi vol! De pompoen is een enorme lange die we in stukken snijden. Alleen in het ‘kontje’ zitten de zaden. Die oogstdelen met dit stuk krijgen wat meer. Deze ‘longue de Nice’ is een muskaatpompoen met een zachte zoete smaak en sappig vruchtvlees. Lekker om te bakken of roerbakken en ook in een pompoensoepje.

Na prachtig zomerweer wordt het even herfst 🍂. De prei en bietjes kunnen in mooie herfstegerechten misschien wel met wat tamme kastanjes uit bos. 

De krulandijvie voor een lekkere stamppot of herfstige salade met de radijsjes. Ik at vorig jaar radijsjes soep! erg lekker. Ik denk nu met de regen toch meer aan warme gerechten. 

De laatste mais 🌽 verdelen we over de pakketten en dan is het weer een jaar wachten op die zoete lekkere groenten. 

De muiskomkommertjes werdennlaatst erg gewaardeerd. Vorige week konden we weer een boel plukken dus deze week samen met de peterselie en een heet pepertje in een zakje. 

In de tuin komen steeds meer lege bedden. We zaaien groenbemesters en volgende week planten we de knoflook voor volgend jaar. 

Ook waren er deze week weer veel studenten: van de WUR maar ook van het RijnIJssel college. Tijdens een koksopleiding met een themaweek plantbased cooking kregen ze hier een rondleiding en mochten met pure ingrediënten een lunch maken. Erg leuk om deze interesse te mogen voeden! 

Herfst !

Deze woensdagmiddag POMPOENOOGST ! Kom mee helpen of schuif lekker aan bij het vuur voor een kopje soep en rooster je eigen maiskolfje op het vuur!


Was er al sprake van een meteorologische herfst vanaf 1 september. Pas na deze zondag voelde ik het ook echt. Enorme buien koelen geregeld alles af. Koel en nat in de tuin dus maar gelukkig warmt en droogt de zon zodra hij door gebroken is alles weer fijn op. Om de herfst en de oogst te vieren hebben we 2 activiteiten deze week. De gezamenlijke pompoenoogst op woensdag en het oogstfeest op zaterdag.

Op zaterdag 23 september is er weer een oogstfeest in de Ommuurde Tuin. We gaan de rijkdom van de oogst vieren. Tijdens het Oogstfeest zullen er kraampjes zijn bemand door verschillende voedselinitiatieven en andere creatievelingen uit de omgeving; Grebbeveld Schapen met goulash en vachten, MergenMetz met chocolade en worst, Jessica Koomen met haar nieuwe boek, Zalig Fruit van Rowan, honingdrank van Robins Mede, Urban Funghi met prachtige paddestoelen, Vreemde Streken met duurzame kadootjes, Sarah met zeepjes en Kunst door Jacob. Natuurlijk worden er ook door de tuinders om 11.00, 13.00 en 16.00 rondleidingen in de tuin gegeven. 

Heb je altijd al willen weten hoe die lekkere kimchi gemaakt wordt die op onze tuin tosti te vinden is, vraag dan vooral aan Giel Dons die in de keuken of achter de hapjes te vinden is. Of wellicht wil je meer weten over de varkens van MergenMetz in Doorwerth of de schapen van Marjel die door de hele regio natuurgebieden helpen onderhouden. Kom dan zeker langs! Deze zaterdag zijn al onze pompoenen te bewonderen en van alles te leren over de biodiversiteit in de Ommuurde Tuin bij de tafel van de KNNV van Rhea.

Natuurlijk zijn de tuin, het terras en de winkel open, zijn er proeverijtjes en is onze taartentafel weer goed gevuld. Ook is er lekkere pompoensoep en quiches voor de hartige trek. Kinderen kunnen speuren in de tuin met de speurtocht GoedGemutst en broodjes bakken boven het vuur. Het belooft een gezellig en inspirerende dag te worden. Tot de 23e?! 

We hebben Edamame of te wel verse groene sojaboontjes voor jullie geteeld! Door veel regen tijdens de bloei hebben ze niet zo goed gezet. Er zit vaak maar 1 boontje in een peul ipv 3... Je kookt de boontjes 2 minuten in zout water in de schil en na het afkoelen kun je ze uit de peul halen als een soort snackje tijdens het eten. Je kunt dit natuurlijk ook vooraf doen maar mijn ervaring is dat het gekookt net makkelijker gaat. Let wel op dat je ze niet plat knijpt! 

Edamame is een lekker hapje maar vooral ook goed voor de grond omdat het stikstof vastlegt. Daarvoor hebben ze wel de juiste bacteriën nodig. Die geven we ze mee bij het zaaien. Deze Japanse plant zou er anders alleen voor staan in het verre westen. 

De veldsla begon her en der al een beetje te schieten door het mooie weer dus we oogsten ze wat eerder dan gepland. Verder nog een leuk kropje salanova erbij. De sla blijft lekker doorgroeien. Dus ik hoop dat we de komende weken sla in het pakket kunnen blijven doen. Vandaag plantten we nog de laatste eikenbladsla en radicchio in de kas voor het laatste pakket. Het blijft er mooi uitzien in de kas; met dat jonge groen op de grond en de oude rijpe gewassen erboven. We maakten eerst de grond los met de grelinette want de bodem moet zich nog echt ontwikkelen in de kas. Ik zag gelukkig heel wat wormen! En hierna hebben we een laagje Bokashi compost op de grond gelegd. Deze compost maken we van alle gewasresten en onkruid. Dus zelfs alle groenten die het pakket niet halen omdat er teveel aan gegeten is door slakken bijvoorbeeld worden weer benut!

De stoofpeertjes zijn van de eeuwenoude perenboom Beurre Alexandre Lucas. De boom waarschijnlijk nog uit de tijd van koning Willen III staat aan de rand van de tuin en geeft elk jaar een overvloed aan peertjes. Omdat het valpeertjes zijn kun je ze niet lang bewaren. Schil de peertjes en zet ze in water met wat suiker en kaneelstokje op en kook ze 30 minuten tot 2 uur. Hoe langer je ze kookt hoe roder ze worden. Maar je kunt er ook een scheut wijn bij doen natuurlijk. Ik krijg al water in mijn mond als ik denk aan die mooie kleine peertjes liggend in een chocolade saus. Die laatste maak je heel makkelijk door pure chocola te breken /snijden in kleine stukjes en die met scheutjes kokend water te vermengen tot je de juiste dikte hebt. Met earl grey thee geeft het een nog lekkerder resultaat. 

In het kolenbed zijn de slakken heel blij… De paksoi en spitskool hebben dan ook wat gaatjes. Vandaag at ik geroerbakte kool. Een gefruit uitje, een halve paprika en fijngesneden kool (in dit geval restjes spits, Savoie en palmkool, ik kan nooit wat weggooien) wat gedroogde tijm, rode peper en een scheutje room in een gietijzeren pan en na 5 minuten de verse pasta erbij. Mmmmm

Alouette aardappelen zijn resistent tegen phytophthora (wat veel H’s he) en hebben dus lang kunnen groeien en hebben daarom ook prachtig grote knollen. Geschikt om te koken, bakken of lekker in parten in de oven te poffen. Besprenkelen de parten met wat olijfolie en wat rozemarijn. De rozemarijn komt uit mijn voortuin. Ik kan nu weer wat makkelijker naar binnen. ;-)

STAGIAIRES STELLEN ZICH VOOR: Ynze Hooijsma is tweedejaars Warmonderhof student borglandbouw en is op het moment ook nog werkzaam op zorgboerderij de Hondspol in Driebergen. Op woensdagen versterkt hij ons team in de Ommuurde Tuin.

"Voorheen werkte ik (ynze, 32 jaar) in de ecobouw. Daar bouwde ik de houten skeletten voor duurzame huizen. Daarnaast heb ik veel tijd en energy in eco activisme gestoken. Omdat ik leergierig ben is het tijd om wat nieuws te leren. Daarom leer ik nu graag alles over dat wat groeit en bloeit om zo duurzaam ons voedsel te kunnen produceren. In de toekomst lijkt het mij fijn dit samen met zorg te kunnen combineren.”