De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Herfst !

Deze woensdagmiddag POMPOENOOGST ! Kom mee helpen of schuif lekker aan bij het vuur voor een kopje soep en rooster je eigen maiskolfje op het vuur!


Was er al sprake van een meteorologische herfst vanaf 1 september. Pas na deze zondag voelde ik het ook echt. Enorme buien koelen geregeld alles af. Koel en nat in de tuin dus maar gelukkig warmt en droogt de zon zodra hij door gebroken is alles weer fijn op. Om de herfst en de oogst te vieren hebben we 2 activiteiten deze week. De gezamenlijke pompoenoogst op woensdag en het oogstfeest op zaterdag.

Op zaterdag 23 september is er weer een oogstfeest in de Ommuurde Tuin. We gaan de rijkdom van de oogst vieren. Tijdens het Oogstfeest zullen er kraampjes zijn bemand door verschillende voedselinitiatieven en andere creatievelingen uit de omgeving; Grebbeveld Schapen met goulash en vachten, MergenMetz met chocolade en worst, Jessica Koomen met haar nieuwe boek, Zalig Fruit van Rowan, honingdrank van Robins Mede, Urban Funghi met prachtige paddestoelen, Vreemde Streken met duurzame kadootjes, Sarah met zeepjes en Kunst door Jacob. Natuurlijk worden er ook door de tuinders om 11.00, 13.00 en 16.00 rondleidingen in de tuin gegeven. 

Heb je altijd al willen weten hoe die lekkere kimchi gemaakt wordt die op onze tuin tosti te vinden is, vraag dan vooral aan Giel Dons die in de keuken of achter de hapjes te vinden is. Of wellicht wil je meer weten over de varkens van MergenMetz in Doorwerth of de schapen van Marjel die door de hele regio natuurgebieden helpen onderhouden. Kom dan zeker langs! Deze zaterdag zijn al onze pompoenen te bewonderen en van alles te leren over de biodiversiteit in de Ommuurde Tuin bij de tafel van de KNNV van Rhea.

Natuurlijk zijn de tuin, het terras en de winkel open, zijn er proeverijtjes en is onze taartentafel weer goed gevuld. Ook is er lekkere pompoensoep en quiches voor de hartige trek. Kinderen kunnen speuren in de tuin met de speurtocht GoedGemutst en broodjes bakken boven het vuur. Het belooft een gezellig en inspirerende dag te worden. Tot de 23e?! 

We hebben Edamame of te wel verse groene sojaboontjes voor jullie geteeld! Door veel regen tijdens de bloei hebben ze niet zo goed gezet. Er zit vaak maar 1 boontje in een peul ipv 3... Je kookt de boontjes 2 minuten in zout water in de schil en na het afkoelen kun je ze uit de peul halen als een soort snackje tijdens het eten. Je kunt dit natuurlijk ook vooraf doen maar mijn ervaring is dat het gekookt net makkelijker gaat. Let wel op dat je ze niet plat knijpt! 

Edamame is een lekker hapje maar vooral ook goed voor de grond omdat het stikstof vastlegt. Daarvoor hebben ze wel de juiste bacteriën nodig. Die geven we ze mee bij het zaaien. Deze Japanse plant zou er anders alleen voor staan in het verre westen. 

De veldsla begon her en der al een beetje te schieten door het mooie weer dus we oogsten ze wat eerder dan gepland. Verder nog een leuk kropje salanova erbij. De sla blijft lekker doorgroeien. Dus ik hoop dat we de komende weken sla in het pakket kunnen blijven doen. Vandaag plantten we nog de laatste eikenbladsla en radicchio in de kas voor het laatste pakket. Het blijft er mooi uitzien in de kas; met dat jonge groen op de grond en de oude rijpe gewassen erboven. We maakten eerst de grond los met de grelinette want de bodem moet zich nog echt ontwikkelen in de kas. Ik zag gelukkig heel wat wormen! En hierna hebben we een laagje Bokashi compost op de grond gelegd. Deze compost maken we van alle gewasresten en onkruid. Dus zelfs alle groenten die het pakket niet halen omdat er teveel aan gegeten is door slakken bijvoorbeeld worden weer benut!

De stoofpeertjes zijn van de eeuwenoude perenboom Beurre Alexandre Lucas. De boom waarschijnlijk nog uit de tijd van koning Willen III staat aan de rand van de tuin en geeft elk jaar een overvloed aan peertjes. Omdat het valpeertjes zijn kun je ze niet lang bewaren. Schil de peertjes en zet ze in water met wat suiker en kaneelstokje op en kook ze 30 minuten tot 2 uur. Hoe langer je ze kookt hoe roder ze worden. Maar je kunt er ook een scheut wijn bij doen natuurlijk. Ik krijg al water in mijn mond als ik denk aan die mooie kleine peertjes liggend in een chocolade saus. Die laatste maak je heel makkelijk door pure chocola te breken /snijden in kleine stukjes en die met scheutjes kokend water te vermengen tot je de juiste dikte hebt. Met earl grey thee geeft het een nog lekkerder resultaat. 

In het kolenbed zijn de slakken heel blij… De paksoi en spitskool hebben dan ook wat gaatjes. Vandaag at ik geroerbakte kool. Een gefruit uitje, een halve paprika en fijngesneden kool (in dit geval restjes spits, Savoie en palmkool, ik kan nooit wat weggooien) wat gedroogde tijm, rode peper en een scheutje room in een gietijzeren pan en na 5 minuten de verse pasta erbij. Mmmmm

Alouette aardappelen zijn resistent tegen phytophthora (wat veel H’s he) en hebben dus lang kunnen groeien en hebben daarom ook prachtig grote knollen. Geschikt om te koken, bakken of lekker in parten in de oven te poffen. Besprenkelen de parten met wat olijfolie en wat rozemarijn. De rozemarijn komt uit mijn voortuin. Ik kan nu weer wat makkelijker naar binnen. ;-)

STAGIAIRES STELLEN ZICH VOOR: Ynze Hooijsma is tweedejaars Warmonderhof student borglandbouw en is op het moment ook nog werkzaam op zorgboerderij de Hondspol in Driebergen. Op woensdagen versterkt hij ons team in de Ommuurde Tuin.

"Voorheen werkte ik (ynze, 32 jaar) in de ecobouw. Daar bouwde ik de houten skeletten voor duurzame huizen. Daarnaast heb ik veel tijd en energy in eco activisme gestoken. Omdat ik leergierig ben is het tijd om wat nieuws te leren. Daarom leer ik nu graag alles over dat wat groeit en bloeit om zo duurzaam ons voedsel te kunnen produceren. In de toekomst lijkt het mij fijn dit samen met zorg te kunnen combineren.”