De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

met een hartje

Vandaag toch nog een andere inhoud van het pakket bedacht. Ivm de vorst die wordt voorspeld dit weekend. Dus de laatste sla en zoete aardappel spinazie want die kunnen echt niet tegen vorst. De radicchio en pastinaak wel dus die mogen nog een weekje. We hebben ook snel nog de verveine gesnoeid en te drogen gelegd. Ook de zonnebloemhoofden liggen te drogen. Die gaan door onze groenbemester-mix. Er staan nu nog steeds zonnebloemen te bloeien!

Wat hebben we een geweldige oogst zoete aardappelen! Vorig jaar hadden we nog geen klein kratje maar nu hebben we meer dan 120kg geoogst! En hierbij dus ook voor de dinsdag en de woensdag wat toppen. Deze bataat-bladeren kun je niet lang bewaren en gebruik je als spinazie. Wassen, fijn snijden en roerbakken. Op internet vind je heel veel recepten maar je kunt het hier in de winkel amper kopen. Voor de zaterdag-pakketten hebben we hertshoornweegbree. Dit plantje vind je in het wild langs de Waddenzee. Het neemt veel mineralen op en smaakt wat ziltig. Het is heel gezond en in kleine stukjes gesneden vind ik het lekker om te roerbakken met wat knoflook. 

Donderdag hebben we in de regen knoflook geplant. Zo leuk om nu al met de volgende zomer bezig te zijn. Het maakt dat je je heel bewust ben van het cyclische in de natuur. In het pakket mooie Morado knoflook met een paarse gloed en pittige smaak.

De laatste kooltjes hebben we van het land gesneden. Met name de kolen van het achterland waren dit jaar erg aangetast door de ziekte knolvoet. Deze schimmel-achtige nestelt zich in de wortel die hierdoor vergroeit. Dan kan de plant niet voldoende voedsel opnemen en blijven ze vaak klein of gaan helemaal dood. Een groep studenten heeft zich afgelopen maand herin verdiept en kwam met verschillende oplossingen. Daar gaan we er volgend jaar zeker een paar van toepassen.

De Butternut pompoen is heel anders an de ‘gewone’ oranje pompoenen. Het vruchtvlees is lichter en zachter van smaak. Ik schil ook van deze pompoen alleen de plekjes af. Heel handig: deze pompoen heeft alleen maar zaden in zijn buikje!

Met de kou in de lucht dekken we de pompoenen af op het terras. Elk jaar is het weer een risico want om een of andere reden vinden de muizen de pompoenen dan heel lekker… Nou je beschutting enzo natuurlijk maar dit jaar was het al na 1 nacht raak! Dus vanochtend konden we pompoenenhoop op het terras ontmantelen. De pompoenen hebben nu een veilig plekje boven op de tafels.

De tuin wordt leger en leger. De suikermais hakselen we tot snippers die de bedden deze winter dan bedekken en voeding voor volgend jaar zijn. Morgen beginnen we aan de asperges en dan zijn volgende week de bonenstaken aan de beurt. Volgende week gaan de pastinaken eruit en als de vorst echt toeslaat gaan we ook de andere wortelgewassen rooien. Deze gewassen blijven in de koelcel tot volgend voorjaar en natuurlijk voor het kerstpakket!

Zaterdag 28 oktober is de laatste dag van het seizoen. Alle oogstdelers kunnen lekker een kop soep, chocomelk of koffie krijgen op het terras en dan nemen we tot half december even afscheid. Half december is er nog een kerstpakket en oogstdelers bijeenkomst. Hou uw email dus in de gaten.