de zomer komt eraan
Het seizoen start nu echt. Na twee weken kou in de tuin waarbij we alles moesten toedekken is het nu weer heerlijk weer. Onder de doeken komen rabarber, paksoi, veldsla en Chinese bieslook vandaan en uit de koelcel nog pastinaak en raapjes voor het pakket. Op dinsdag staan de pakketten vanaf 17u klaar aan de crocusstraat 27, op woensdag vanaf 10u op de ommuurde tuin en op zaterdag ook vanaf 10u. Kun je het niet ophalen dan blijft het pakket staan en kun je er ook na sluitingstijd bij.
Komende woensdag 1 mei geven we als start van het speciaal voor jullie om 15:00 een rondleiding over kruiden zodat jullie weten waar wat staat en dat ook makkelijker kan plukken. In het pakket proberen we wekelijks een kruid te stoppen zodat iedereen ervan kan genieten. Mocht het niet passen dan ben je op za 11 mei ook van harte welkom voor een rondleiding tijdens de plantgoeddag. Als oogstdeler kun je je ook aansluiten bij onze whatsappgroep. Daarin kun je recepten delen en sturen we zo nu en dan filmpjes uit de tuin.
In het pakket deze week rabarber, paksoi, veldsla, chinese bieslook, pastinaak en raapjes.
De paksoi had het moeilijk met de slakken dus er zijn wat gaten ontstaan. Gelukkig konden de meesten door groeien en zijn al een mooi formaat. Lekker voor een Oosters gerecht!
De veldsla is tussen de kolen lekker groot gegroeid. Fijne vroege salade blaadjes voor op brood, of in een stamppot. Wist je dat het familie is van valeriaan. Lekker rustgevend! Pluk wat madeliefjes en primula bloempjes om je salade extra feestelijk te maken.
De raapjes zijn al wat uitgelopen. Het mooie loof kun je gebruiken bijvoorbeeld in een raapjessoep of tray-bake. Voor de tray bake snij ik de raapjes in vieren of achten gelang de grootte, Ik snij wat zoete aardappel in stukjes en voeg een blikje afgegoten kikkererwten toe en een paprika in reepjes. Ik hussel alles met wat olijf olie gerookt paprika poeder, oregano en zout. Dat zet ik 30-45 min in de oven op 180 graden. Tot het gaar en een beetje bruin is. Ik serveer het graag in een mooie schaal. Schep een lekkere dot (soja)kwark op de groenten en strooi er nog wat fijngesneden chinese bieslook over. Wil je het nog vullende doe er dan ook wat gewone aardappel bij.
De pastinaak Hebben we van de winter geoogst en bewaard in de koecel zodat de muizen ze niet konden opeten. Muizen zijn vaak onzichtbaar erg hongerig en als je dan aan het eind van het jaar, of in het voorjaar de laatsten wil oogsten is er alleen een kopje met wat blaadjes over. De pastinaak kun je schillen of goed boenen en in frietjes in de oven grillen. Lekker bij de veldsla-salade.
In de tuin zijn we veel aan het planten. Gezien de goede weersverwachtingen kunnen we volgende week de pompoenen al planten! Ook de suikermais en de eerste bonen zijn gezaaid. Dana is naast medewerker ook stagiair van de Warmonderhof en moest nog een bodemonderzoek uitvoeren. Dat kan op het nippertje nog. Volgende week zitten alle bedden vol! Ondanks dat het weer ons voorziet van voldoende water leggen we toch beregening aan. De afgelopen zomers heeft het soms ook maanden niet geregend. Daar moeten we ook rekening mee houden. Omdat we zoveel mogelijk met druppelirrigatie werken is het handig daar mee te beginnen als de planten nog klein zijn en je er makkelijk tussen kan.
In de schuur staan nog zaden van vorig jaar waar we maar niet aan toekomen om te schonen. Gelukkig heeft Andre de uitdaging van het dorsen en wannen van de rogge aangegaan zodat we komende herfst weer kunnen zaaien.