De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

komkommertijd

Esther is de komende drie weken niet op de tuin te vinden, dus neem ik, ilse, het schrijven van het briefje van haar over. De tuin staat er momenteel prachtig bij en met een zonnige dag als vandaag, gonst de tuin van de insecten. Heerlijk om naar te luisteren tijdens het werk. Een andere guilty pleasure van mij is om op zo’n dag een bed schoon te wieden. Dat geeft zoveel voldoening en doordat je met je handen bezig bent, gehuld in groente en onkruid, wordt je helemaal zen. Jullie zijn altijd van harte welkom om te helpen met wieden, en dit zen gevoel te ervaren.

Deze week hebben we wel iets heel leuks in het pakket. De stengelsla! Alhoewel je de blaadjes ook kan eten, gaat het bij deze plant toch echt om … de stengel. Net voordat hij gaat bloeien oogsten we deze plant, veel bezoekers denken dan ook dat wij doorgeschoten sla hebben staan. Niks is minder waar. Een andere leuk feitje is dat de stengelsla gaat ruiken naar iets dat mij nog het meest aan popcorn doet denken, dan is hij klaar om te oogsten. En wat doe je er dan mee hoor ik je denken. Even schillen met een dunschiller, in stukjes snijden van een 1cm dik, kort blancheren en proeven. Ik had een paar weken terug dit oosterse gerecht geprobeerd (https://makkelijkemoestuin.nl/kennisbank/oosterse-gerechten-met-stengelsla), een grote hit bij ons aan tafel.

Nu de zomer zich zo af en toe laat zien met de zon, worden de pakketten ook steeds zomerser. Voor mij zijn de oogst van de courgette en de komkommer echt een teken van zomer. Daar oogsten we iedere dag behoorlijk veel van. Beide zijn lekker als tussendoortje of rauw door de salade. Courgette is daarnaast echt een allermans vriendje; in bijna elk gerecht wel lekker. Zo had ik hem van het weekend, in dikke grove stukken, door de thaise groene curry gedaan. Samen met de eerste boontjes, nog zo’n zomer groente. Die zullen binnenkort ook wel in het pakket verschijnen. Vandaag hebben we de courgette wel een beetje geholpen door ze wat extra voeding te geven. Dat moet ook wel voor die topprestatie die zij leveren.
De komkommer ligt inmiddels, net als de courgette en de tomaten, op een bedje van stro. Dit helpt tegen een heleboel dingen, maar zorgt er vooral ook voor dat als de vruchten op de grond liggen niet wegrotten. Op de aarde doen ze dit wel. De komkommers groeien namelijk goed door, dat betekent dat wij ze laten zakken en dan liggen de onderste komkommers op hun bedje.

Het is tijd om de wortels te oogsten. Helaas, zoals jullie weten, kwamen deze niet goed op dit jaar. Al verdenk ik nog steeds de slakken er van om ze gewoon opgepeuzeld te hebben. Ze staan immers in het natste en koelste vak. De meeste wortels komen dus uit de kas, waar ze minder last hadden van de slak. Niet zo’n hele grote bos helaas, we moesten met de natuur delen.

De volgende die het pakket in gaat is de bleekselderij. Duidelijk een liefhebber van wat natter en minder heet weer. De plant staat er dit jaar fantastisch bij. Bleekselderij is niet zo mijn ding. Veel mensen vinden het echter erg lekker om dit rauw op de boterham met kaas te doen of om de stengels te vullen met roomkaas of ricotta en kruiden. Heel makkelijk is het om oergezonde sap te maken van de bleekselderij. Een kwestie van goed wassen en dan door de blender. De sap moet dan wel gezeefd worden, anders drink je de vezelige delen ook, niet zo smakelijk. Ik raad aan om er in ieder geval een beetje citroensap bij te doen, maar vind je het te bitter dan kan je ook spinazie, komkommer of appel toevoegen. Drink ze.
Een andere groente die er prachtig bij staat is de spitskool. Wat een joekels komen er van het land af! We moesten echt uitkijken met het tillen van de kratten. Zoals je op de foto ziet wegen sommige bijna 2 kilo! Wel hebben we besloten om een aantal wat kleinere kooltjes nog even te laten groeien, zodat ze ook zo geweldig worden. Daarom krijgt het zaterdag pakket deze week een savooiekool en volgende week uiteraard andersom. Chantal, die deze maand bij ons werkt naast haar baan bij Makandra, heeft nog hele oude tuinbirefjes liggen. Op een van de briefjes staat een leuk recept van Spitskool, zie foto. Ik ga het zeker proberen!

Waar we dit jaar erg veel van hebben is het korianderzaad. Normaal oogsten we daar veel voor voor De Nieuwe Winkel, maar dit jaar zijn ze niet geïnteresseerd. Des te leuker voor ons. De groene zaadjes hebben en geweldige smaak, probeer maar eens. Rauw proef je echt de kracht van het kruid. Het lijkt mij een fantastische combinatie bij spitskool, curries, of bijvoorbeeld in het stengelsla recept. Mocht je toch, of ook, graag het korianderblad willen.. kom deze dan gerust oogsten in de tuin. We hebben ook nog veel selderij, peterselie, shiso, salie, tijm, lavendel, heiligkruid, tuinzuring en meer.

Vorige week barste het pakker van de sla.. en nu.. niks. Dat komt door het weer, die schopt je teeltplan door de war. Meestal kunnen we daar wel een mouw aan passen. Dit keer dus echt een weekje zonder sla. Daaraantegen hebben we een bosje pittige rucola. Bosje goed wassen en grof snijden. Daarna samen met twee teentjes knoflook, een grote hand vol zonnebloempitjes, goede scheut olie (olijf of zonnebloem) en een snufje zout in de blender/ keukenmachine. Zo creëer je een heerlijke pesto voor door de pasta, met bijvoorbeeld stukjes gegrilde courgette. Zelf doe ik de pesto ook graag op brood, met of zonder plakje kaas.

Smakelijk! En vergeet niet leuke recepten, tips of foto’s te delen via de app.

En dan, een laatste nieuwtje, deze week zijn Kristel en Rianne begonnen als onderdeel van ons team. Zij pakken de evenementen en ontvangsten voor ons op. Wil je een verjaardag vieren, mag je een leuk bedijfsuitje organiseren, zoek je een locatie voor een trouwerij of begravenisceremonie of heb je zin in een echte tuin beleef workshop? Neem dan vooral contact met ze op via ontvangsten@ommuurdetuin.nl en kijk op de website voor meer informatie.








Deze week een pakket met veel salade ideeën, het is immers zomer. Al zou je dat vandaag niet zeggen. Toch ben ik waarschijnlijk stiekem geïnspireerd geraakt door afgelopen vrijdag en zaterdag. Wat een zon! Daar genoot het gras in de tuin overigens ook van. Donderdag eind van de dag ging ik naar huis, maandagochtend stond ik weer in de tuin… en woow… wat een verschil. Het gras (onkruid) staat opeens overal erg hoog. Om dit groene gras feest geweld tegen te gaan, en om iets gezelligs te doen met de voedselgemeenschap hebben we een onkruid wied feestje georganiseerd. Morgen, woensdag, gaan we tussen 8.00 en 12.30 met iedereen die zin heeft de tuin door dansen met onze schoffels en handschoffels. Om 10.00 uur is de koffiepauze met een lekker stuk taart. Kom je ook? Neem je iemand mee? Gezellig!


Esther stuurde ons een mooie foto van een zomerse salade met heerlijke groenten uit de tuin gecombineerd met gort van Graangeluk. Graangeluk is een inspirerend initiatief met lokalen granen, producten van hen kan je nu ook bij ons in de winkeltuin kopen. Ik kreeg niet alleen van Esther een foto, ook Dietmar van Restrobar Diels in Wageningen stuurde een foto van een gerecht die zijn deze zomer maken met groenten uit de tuin. Heel leuk om met hem samen te werken. Hij wil seizoensgebonden en gekke dingetjes, daar zijn wij dol op!


Terug naar het pakket. We beginnen met de radijsjes, ze zijn lekker pittig geworden! Dus voor degene die van pittig houden, gebruik ze vooral rauw als topping van gerechten of op brood. Een andere manier voor een perfecte topping met radijsjes is om er een snelle pickle van te maken;

In een kom meng je het sap van 4 eetlepels limoensap (of azijn) samen met 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels olie totdat de suiker is opgelost. Als de suiker is opgelost giet je het over de radijs en doe je de weckpot dicht. Laat 10 minuten staan alvorens je de pickle kunt eten.

Dan hebben we net als vorige week voor de ene helft van de pakketten en spitskool en voor de andere helft een savooiekool. Beide hebben nog een weekje kunnen doorgroeien, met prachtig resultaat. De savooiekool heeft dit jaar wel een bijzonder patroon gekregen. De slakken wisten het (buitenste) blad wel te vinden! Wij hen gelukkig (uiteindelijk) ook. Savooiekool heeft een aardse, iets nootachtige smaak. Hierdoor wordt het een fantastisch lekker kool. De buitenste donkere bladen doen het geweldig in een wok (in reepjes snijden en dan passen ze eigenlijk overal wel bij), de binnenste lichter gekleurde bladeren kan je ook rauw eten. In Italië eten ze de kool graag zo;

Schaf het lichtgroene deel van de kool zo dun mogelijk. Breng op smaak met zout, peper, Balsamico azijn, olijfolie en Parmezaanse kaas! Dit ga ik zeker proberen.

De radicchio is ook zo’n favoriet in Italië. En ook hiervan kan je een geweldige zomerse salade maken door hem te combineren met een dressing van olijfolie, appelazijn, zout en peper, grove mosterd en honing. Strooi dan nog wat gehakte en geroosterde hazelnoten en stukjes dun gesneden appel over de salade.. en tadaa. Te bitter? Leg de bladeren 10 min in koud water.

De radicchio is een sla die als krop groeit, en dus (langzaam) dicht groeit. Aangezien het zoveel regent, is er helaas ook water tussen de verschillende lagen bladeren blijven staan. Met her en der een vies blad als gevolg. Deze kan je er gewoon tussen uit halen, of het vieze deel eraf snijden. Voor ons maakt het het wel erg lastig, omdat je hiervoor het beste de krop uit elkaar haalt. Dit willen wij niet doen, want dan zijn de blaadjes niet lang houdbaar. Vandaar dat we best wat blad hebben moeten weggooien en de krop een stuk kleiner is dan anders, sommige hebben zelfs een mooi bloemachtige en iets aparter uitziende radicchio in het pakket gekregen. We raden aan om deze alsnog wel snel op te eten.

De volgende die je in het pakket vind is de zapalitto. Je kan hem goed bewaren in de koelkast, liefst in de groenten la. De zappalito zit een beetje tussen een courgette, pompoen en komkommer in. Aangezien we in de zomerse salades verkeren; dunne plakjes door de sla vind ik zelf fantastisch. Of gewoon als tussendoortje eten. Voor een regenachtige dag als vandaag is dit recept ook leuk;

Snij het topje ruim van de rest af. Haal het grootste deel van het vruchtvlees eruit. Mix dit met ui, kaas, broodkruimels en een beetje olie. Stop het mengsel terug in de zappalito en zet het geheel voor een minuut of 20 in een 180graden voor verwarmde oven.

En als de zon nou wel schijnt en je de BBQ aan zet; Snij de zappalito in dikke plakken, smeer ze in met olie en zout en gril ze een paar minuten per kant op de BBQ. Smullen!


De bietjes hebben we deze week gemixt. Gele, chioggia en/ of rode bietjes. In de zomer zijn de bietjes een stuk minder aards dan in de winter. Je hoeft ze dan ook niet per se te koken of bakken. Snij ze in dunne plakjes en geniet van het prachtige kleurenfeest en de geweldige smaak van deze bietjes in je zomersalade. De meest klassieke combinatie is bietjes (rauw of gekookt) met kaas (feta of zachte geitenkaas),nootjes (hazelnoot en/of walnoot), olijfolie, azijn, zout en peper. Eventueel gecombineerd met sla blaadjes of gewoon zo. Wil je een iets vullendere salade dan kan je er pasta doorheen mengen.

 

De rode besjes zijn een kadootje. We hebben zoveel geoogst, dat we iedereen hier van kunnen laten proeven. Geen overvolle bakjes dus, maar wel een tof extraatje.
Dit zijn overigens besjes van een later ras dan de besje die jullie eerder gekregen hebben. Hier hebben we er vaak minder van. Desalniettemin zijn ze erg lekker. En ja ook de rode besjes doen het goed in een zomerse salade. Groene blaadjes, dressing, besjes erbij en smullen maar. Of groen blaadjes, gegrilde courgette, feta, olie, zout en peper en de besjes!

 

Na zoveel zomerse salades kan ik de zon al bijna zien schijnen buiten, maar helaas. Ze moesten vandaag bikkelen in de tuin. Flinke stortbuien kwamen over. Tja we klagen niet hoor, buiten werken blijft nog steeds een feest. Gek is het wel.

 

Gelukkig komen er ook prachtige bloemen uit de tuin. Ik had zo’n fantastisch boeket meegenomen naar huis. Aangezien mijn handen vol zaten met groenten, de tassen van mijn kids en de bloemen, kreeg ik de deur niet open. Bloemen maar even in mijn laars gezet zodat ze niet zouden beschadigen. Nou die blijven mooi daar staan, wat een leuk plaatje! Het maakt mijn (voor)balkon een stuk gezelliger :D