De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

oogst

Deze week nog een keer tuinbonen! We hebben nog nooit zo’n mooie oogst gehad. Dus geniet er nu van of stop ze in de vriezer. Als je ze enkel dopt is het stevige kost en dubbel gedopt is het leuke alternatief voor edamame boontje in een poke-bowl.

De bietjes zijn mooi van kleur. Rood-wit gestreept of geel. Als je heel dun snijdt bijvoorbeeld met een mandoline dan kun je ze met wat witte balsamico azijn serveren als carpaccio. Zo heb je het meeste profijt van de kleur. Koken en purperen geeft een mooie roze of gele soep. Lekker met wat gember en citroen. Ook koud! Bewaar het loof en eet dat samen met de snijbiet als spinazie!

Deze week ook weer een mooie oogst Chinese kool. Deze kun je heel lang bewaren en prima gebruiken in roerbak of salades. Of maak er kimchi mee!

Het vak waar de snijbiet, bosui en venkel in stonden was tegen de droogte heel dicht ingeplant. Hoe meer de grond bedekt is hoe beter de planten de grond vochtig houden. Maar ja toen werd het warm en nat… Er kwam dus helaas schimmel in deze mooie combinatie. We hebben deze week alles geoogst en alles wat nog mooi genoeg was vind je in het pakket. De venkel kun je in deze vorm (niet zo mooi meer dus) prima gebruiken in een soepje, heel fijn gesneden met ringetjes ui in een lekkere bouillon of juist gepureerd in een romige soep met stukjes zalm. De snijbiet kun je mooi samen met de bladeren van de bieten als spinazie in bladerdeegflapjes stoppen. Kies zelf maar welke hoek van de wereld je erin wilt doen. Oosters met een curry of Grieks met Feta of Afrikaans met tomaat en zwartoogboontjes, 

Toen we tijdens Covid niet op vakantie konden kookte ik me zelf een vakantie met bijpassende muziek. Waar gaan jullie naar op reis?

In de tuin groeit het onkruid ons her en der boven het hoofd. De bedden waar gras en ander onkruid gaat bloeien heeft nu de eerste prioriteit. We proberen zo langzaam de boel bij te werken. In het bos en ook in de tuin zie je een verandering in kleuren. Er komt steeds meer geel in het blad en de bloemen. De natuur begint aan afrijpen. De eerste boontjes kunnen worden geplukt! De aardbeien zijn nu echt voorbij. Er hangt nog een zweem van zoetheid in de lucht en de merels en gaaien doen zich te goed aan de allerlaatste mini aardbeitjes. We gaan al bezig met de teelten voor volgend jaar. Bedden klaar maken voor de aardbeienstekken die we in augustus gaan planten bijvoorbeeld. Er komen zelfs al bedden waar we groenbemesters gaan zaaien!

Mochten er mensen hun vakantie in Nederland doorbrengen en zin hebben  om een dagdeel mee te helpen in de tuin? We zijn maandag t/m vrijdag tussen 8 en 17 aan het werk en heel blij met extra hulp!

knoepers

Wat een prachtige midzomer-avond hadden we afgelopen woensdag. Met een 25 mensen hebben we heerlijk gedineerd en het geheim rond Willem III ontrafeld. Iedereen had zijn best gedaan. Met heerlijke salades, hartige taarten en zelfgemaakte kaas en worst! Rond de vuurplek hebben we elkaar beter leren kennen. Het toetje kon iedereen zelf gaan plukken. Nog steeds komen er mensen blij terug met een bak en zelfs trossen vol aardbeien. 

Zaterdag was een erg druilerige dag maar gelukkig was er nog genoeg te planten in de tuin en komkommers te oogsten in de kas. Door de regen op zaterdag moest andre zondag flink aan het plukken. De groene kruisbessen begonnen te knappen. Knoepers noemen ze deze bessen in de Betuwe. Dat zijn ze ook. Als je ze flink snoeit krijg je mooie grote bessen. Ik wacht altijd tot ze echt lekker zoet zijn. Dat geeft je dan wel een hele korte pluktijd maar zelfs Andre vind ze nu lekker!

De naam kruisbessen komen door de stekels, naar de doornenkroon. Er zijn heel veel dialect namen voor: steikbear, klapbes, kroensel, kroesel, knoezel, kruudoorn. Want het zijn venijnige stekels en je komt er vol krassen uit. De bessen zijn heerlijk als fruit en als taartvulling zoals in deze een echt Limburgse kroeselvlaai!

En natuurlijk mooi op toetjes zoals griesmeelpudding en gebak.

In de tuin raken de langzame groeiers ondertussen ook oogstbaar. De spitskool planten we als een van eerste groenten in maart. Nu zijn het mooie spitse kolen geworden. Heel lekker zoet voor een roerbak of in de nasi. Maar probeer hem ook eens in kwarten op de Bbq terwijl je hem hebt ingesmeerd met wat olijfolie, komijn- en gerookte pittige paprikapoeder.

Radicchio is nog zo’n groente waar je op moet wachten. Terwijl de bladeren al snel flink groot zijn groeit in het centrum langzaam een dichte krop rood-witte bladeren. Het heeft qua uiterlijk wat weg van rode kool maar qua smaak lijkt het op zijn broertje de witlof. Je kunt het dus goed als salade eten. Maar in Italie waar deze groente vandaan komt gebruiken ze hem in pastasauzen en risotto’s. Je kunt het heel goed combineren met noten en blauwe kaas. Ook in de pasta!

Vind je m te bitter. Leg de gesneden reepjes radicchio een paar minuten in ijskoud water. De bitterstoffen trekken eruit. Daarmee ook gezonde stofjes maar wel fijn als je het lekker blijft vinden.

De bleek- of groenselder is ook in maart geplant. Hij wordt niet zo groot als degenen die mensen uit de supermarkt kennen. Dezen worden in de kas geteeld en strekken zich snel en maken minder bladgroen aan. Ik gebruik selder in veel verschillende keren. Ik gebruik een steel voor soep, weer een andere voor een pasta saus en van de zachte binnenste delen maak ik dan ook nog een salade. Traditioneel met appel en walnoten natuurlijk maar ook erg lekker met sinaasappel en gembersiroop-dressing. Met komkommer en feta krijg je een wat frissere variant.

Langzaam begint de overkill aan sla weg te ebben. Deze week knapperige slasoorten zoals de batavia en de ijsbergsla die ook lang bewaarbaar zijn.

Zondag was er Gluren bij de Buren in de tuin. Er kwamen veel mensen genieten van de muziek van het Triple B Jazz-combo. De zon en de Grasshoppers, Lindy Hop dansers uit Wageningen brachten er nog meer sfeer in. Het was een prachtig einde van de week. Vandaag zit ik een dagje rustig achter de computer de emails en administratie weg te werken. Morgenochtend weer fris de tuin in groenten oogsten.

Ivet, een stagiaire van de WUR is al een paar maanden samen met Laurie en Amke in de tuin bezig met de kruidencirkel, het wordt steeds mooier. Ze doet onderzoek naar het medicinale gebruik van kruiden. Over twee weken gaat ze een kruidenworkshop organiseren. Hieronder haar uitnodiging en deze link is om je in te schrijven. Ze vroeg zich af of jullie misschien ook haar enquête willen invullen. Deze gaat over het gebruik van kruiden. Ze wil graag weten of mensen die zich bij een initiatief als de ommuurde tuin aansluiten geïnteresseerd zijn in kruiden en/of meer kruiden gaan gebruiken.

Gluren bij de Buren

Komende zondag 2 juli is er s middags Gluren bij de Buren in Wageningen en kun je bij heel veel particulieren luisteren naar leuke bandjes; ook bij ons en ook bij onze buren op nr 7!

Bij ons is om 13:45, 15:15 en 16:45 het Triple B Jazzcombo uit Bennekom te horen. Wie weet tot dan. Meer info op www.glurenbijdeburen.nl


Het blijft nog even heel lang licht maar we zijn nu echt over het hoogtepunt van het jaar heen. Met flink wat regen op donderdag begonnen we aan de helft van het jaar met afnemend licht. Nog heel even wachten en dan kunnen we weer allemaal snel bloeiende gewassen zaaien zoals raapjes en winterradijzen. In ieder geval is het even wat minder heet en daar kunnen we flink van genieten. 

De hitte van het weekend betekende wel de laatste week voor de aardbeien dus wil je nog wat komen plukken. Dit is je laatste kans! We zijn er ma tm za tussen 8 en 17. Neem zelf een bakje mee want onze bakjes zijn op.

In de winkel en het pakket van deze week vind je tuinbonen! Dit weekend maakten we ze klaar, dubbel gedopt. Haal de tuinbonen uit de peulen (wat een afval!) en kook ze 5 minuten. Hierna maak je een gaatje in de bonenhuid en knijp je de knalgroene boon eruit. Lekker met fijngesneden bonenkruid, knoflook, wat feta, fijngesneden venkel en een goede olijfolie en wat druppels citroensap (zout en peper). Of zoals op de foto met tomaatjes, basiel en gebakken aardappeltjes. Je kunt er ook een hele lekkere humus mee maken. 

De tuinbonen groeien dit jaar tussen de asperges en de suikermais. Het is een hele jungle geworden maar na komende week is er weer veel meer ruimte en kunnend e blijvende gewassen weer meer licht krijgen. De suikermais lijken nu nog iele planten maar binnen de kortste keren schaduwen ze alles uit. Tot die tijd blijven we maaien en houden we de ondergroei laag zodat het niet in het zaad kan komen. 

Pasta met koolrabi en zalm is een hele makkelijke schotel. Echt comfortfood, Schil en snij de koolrabi in mooie reepjes (en het blad ook) en roerbak deze met een rode ui, een teentje knoflook in maantjes zacht. Voeg een beetje creme fraiche en snippers gerookte zalm toe. Schep het geheel door een mooie (verse) pasta. Heb je nog bonenkruid over, dat is hier ook lekker bij. (Ps: dit kan ook met courgette)

Als er nog venkel over is (of je de stengels van de venkel heel dunnen plakjes snijdt) is dat erg lekker samen met de rucola en (krop)sla in een salade. Wat geroosterde pitjes en nootjes erbij en je hebt een hele smaakvolle salade die met wat brood en een mooi kaasje of humus goed past als een lichte avondmaaltijd.

Met midzomer zijn ook de knoflook bollen klaar. We gaan ze morgen oogsten en dan moeten ze schoongemaakt worden en te drogen worden gelegd. Vind je het leuk om mee te helpen met de oogst. Morgenmiddag en woensdag ontvangen we jullie graag met een kop thee om rustig de knoflook te schonen en een paar mooie vlechten te maken. In de tuin zorgt het onkruid nu even voor hoofdbrekens gelukkig hebben we Heleen. Ze komt graag wieden en heeft vandaag al meerder kruiwagens vol onkruid richting compost gebracht. In de tuin beginnen we met de eerste voorbereidingen voor volgend jaar. De peulen en erwten stellages worden weer opgeruimd en daar maken we de grond klaar voor de nieuwe aardbeienstekken die we over een maandje gaan planten. 

In de kas zien we de eerste kleine aubergines en de komkommers zijn me boven het hoofd gegroeid! Nog even en ik kan ze gaan toppen!



Midzomer

Midzomer met prachtige warme avonden, heel veel rijpe aardbeien (kom ze alsjeblieft plukken!) en allemaal bloemen en beestjes. De beestjes op de foto zijn onze helpers, lieveheersbeestjes en gaasvlieglarven doen zich te goed aan bladluizen. In de kas vind je s avonds een enorme drukte. Er is dus wel aantasting of plagen maar de natuur houdt alles in evenwicht. Zo mooi om te zien en dankbaar voor te zijn. En dat terwijl het natuurlijk niet een evenwichtige tijd is. Super lange dagen, erg heet weer een recept voor overdrive. En dat zijn de planten in de tuin dus. De sla is niet tegen aan te eten, de aardbeien heel snel rijp en ook de kapucijners en doperwten waren binnen een week ineens klaar. Deze week kunnen we de eerste courgettes oogsten! Dus ik hoop dat er al genoeg zijn voor in de pakketten. Vorige week zat er 2 kilo groente per persoon in de kratten. Wat een overvloed! 

Heb je zin om een keer mee te helpen met de oogst we oogsten op dinsdag- en vrijdagochtend. Er was zoveel sla tegelijk klaar dat we deze week twee keer sla naar de voedselbank brengen. 

Het is super leuk om te zien hoe kinderen (en volwassenen) genieten van het zelfplukken van de aardbeien. En deze kleine oogstdeler mocht ook zijn eerste wortel uit de grond trekken!


In de tuin hebben we vorige week weer veel geplant. Kolen, sla, venkel, bietjes en peterselie. En de laatste planting bonen. Volgende week ook de laatste planting courgette en dan gaan we langzaam over naar de herfstzaaisels en groenbemesters.

Kapucijners! Ben ja al langer lid dan weet je deze mooie groente vast te waarderen. Het is een paarse doperwt, blauwschokkers maar met meer smaak. Er zit een bittertje in dat lekker samen gaat met het bonenkruid en voor velen met spekjes… wil je liever vegan denk dan eens aan sesamzaadjes met rooksmaak (die van de sushi). De kapucijner moet je doppen en dan kook je ze heel kort, een paar minuten maar. Lekker in een pasta.

Vandaag maakte mijn zoon een heerlijke zomerse salade. Met twee kleuren sla, gebakken (gesauteerde) stukjes courgette, ringetjes kalamata olijven, kappertjes, geroosterde zonnebloempitjes en feta. Voor de vulling een linzen-pasta. Erg lekker en vol eiwitten!Rode bieten! Lekker als carpaccio als voorafje; in een bietenburger op de BBQ; of in blokjes in een risotto. Heel veelzijdig en het blad kun je in reepjes roerbakken als spinazie. 

De andijvie kwam nu wel heel veel achter elkaar. Normaliter heb ik het begin mei tot half juni om de week. Maar het weer besloot anders. Dus wat kun je met zo’n joekel van een andijvie… Ik maak er bij dit soort overvloed wel een soort gade-gado mee. Het is wat bitterder dan met kool maar zeker lekker. Zelf een goede pindasaus maken en met witte rijst, ringetjes rode peper, een eitje of tofu en gebakken uitjes en kroepoek heb je zo een rijsttafel.

Kom deze week nog aardbeien plukken maandag t/m zaterdag zijn we er van 8-17!

AGENDA:

Zaterdag 24 juni is het dag van het Renkums Beekdal

Zondag 2 juli Gluren bij de Buren, de tuin is open en er is muziek!



radijsjes, hele mooie

Kan er nog meer in dat kratje? Onze oogstdelers krijgen wekelijks hun deel van de oogst en dat is nu heul veul. Het is topseizoen voor het oogsten van gewassen. De lange dagen zorgen dat de planten heel veel uren kunnen groeien en omdat we wegens de droogte beregenen/irrigeren zijn de planten erg blij. De kroppen sla lijken een wedstrijdje te doen wie er het mooiste is of het grootste. Deze week in het pakket: de ijsbergsla en de salanova. Die laatste is een mooie krul/blaadjes sla die heel makkelijk los snijdt. Ik snij de kroppen via het kontje in de helft of in vieren zodat ik wat makkelijker kan verdelen per maaltijd.

En de warmte houdt aan! We starten nu om 6 uur ochtends met stagiaire Elbrich en plukkers (of eerder). Dan is het nog heerlijk koel en proberen we voor de warmte toeslaat alle groenten te oogsten, alle klusjes in de kas of juist zware klussen te doen. De tweede lichting start dan gewoon om 8u. En zij proberen s middags in de hitte wat klussen in de schaduw te doen of de hele stoere mensen pakken een schoffel! 

Afgelopen week heeft de kas een metamorfose ondergaan. Naast een heleboel wieden: zie Elbrich met haar hondsdraf-boa… is nu de helft van de wortels eruit en konden er netten worden opgehangen om kouseband-bonen en komkommer tegenaan te laten groeien. Vorig jaar gebruikte ik de hoge-draad-methode. Dit jaar probeer ik de over-de-draad/paraplu-methode en aan-het-net-methode. Die laatste ben ik erg benieuwd naar. Het lijkt me nogal chaotisch maar wie weet veel productie. De aubergines houden van het hete weer en beginnen lekker door te groeien. De eerste bloemen zijn al gesignaleerd. En de eerste groene tomaten hangen aan de planten! 

Deze week aardbeien in het pakket! Ondanks dat we nu een fikse hoeveelheid aardbeien (bijna 40 kg ) in het pakket kunnen doen hangt er nog volop aan de planten. Kom dus lekker zelf plukken!! Elke dag zijn er tussen 8-17 mensen die je kunnen laten zien waar je mag plukken. Het idee is dat je voor verse consumptie oogst. En neem dan gelijk een lekker bosje verse kruiden mee. Oogstdelers plukken gratis andere mensen kunnen afrekenen wat ze hebben gescoord.

Door de aanhoudende warmte loopt mijn hele oogstplanning in de soep. Alle sla is in een keer klaar en ook de paksoi die voor over twee weken gepland stond moet er nu af… Deze warmte zorgt ook voor heel veel peultjes dus heeft iedere oogstdeler een grote hand vol. Lekker geblancheerd met plakjes radijs bij een bietenburger. Wel afhalen want deze oude rassen hebben nog draad.

Dit jaar probeer ik hoe radijzen combineren met andere gewassen. Deze radijzen zijn tussen worteltjes gezaaid en en tussen sla. De gele en witte radijzen stonden tussen de sla erg beschut en hebben lange zachte bladeren gekregen. Die kun je zelf in een salade stoppen zo zacht. De rode radijzen stonden tussen de langzaam opkomende wortels vol in het licht en hebben juist kort loof maar wel mooi stevig. De radijzen zijn ook echt heel mooi geworden en geen vraat van koolvlieg (misschien kon die ze niet vinden zo tussen de sla en worteltjes) en lekker gegroeid. Sommige waren bijna zo groot als een bietje. 

Naast de sla doen de andijvie-achtigen het ook goed. De krulandijvie is enorm! Wat een verschil met de vorige planting. Lekker in de stamppot of toch ook in de salade. Ik eet bijna niets anders met dit weer… I

2 juli is de tuin op zondag open en is er GLUREN BIJ DE BUREN  Muziekoptredens bij mensen thuis/in de tuin. En bij ons komt ook een heel leuk bandje spelen: het Triple B Jazz Combo uit Bennekom waarin ook een van onze oogstdelers meespeelt. tussen 13 en 18 verzorgen zij een aantal optredens.

Kom allen mee genieten!

aardbeienseizoen geopend

De zomer breekt los met hoge temperaturen en veel zon. De paksoi ging direct bloeien want die had hier op staan wachten. Gelukkig is bloeiende paksoi net zo lekker en je krijgt er nog een leuk bloemetje bij. Ook de raapsteel vond het ineens heerlijk warm dus ook deze met een bloemetje en net iets meer pit dan je gewend bent. Heel lekker smaakt een beetje door de salade maar ook in de stamppot of de een roerbak kun je dit pittige blaadje gebruiken. Bewaar het vochtig in een plastic bak of zak. Is het al wat verlept als het aan komt leg de blaadjes gewoon in een bak koud water om weer op te frissen. In het kolenvak zijn we de bedden opnieuw aan het inplanten. De eerste lege bedden staan weer vol met nieuw gezaaide radijs, paksoi en koolrabi maar ook de boerenkool en palmkool hebben nu een plaatsje.

De kropsla staat te shinen onder de bonenstaken. Super malse harten en stevig buitenblad. Het buitenblad kun je ook gebruiken om mee te koken. Ik maak er wel slasoep van. Dan blender in de bladeren in een hete bouillon of roomsoep. Daarna snel serveren anders veranderd de kleur van knalgroen naar lichtbruin. 

Verder zijn er allerlei lekkere blaadjes in de tuin. Van frisse klaverzuring voor bij de salade tot peterselie-erwtenloof dat je fijnsnijd en roerbakt of melde dat je als een spinazie kan eten gebakken met een uitje in de quiche bijvoorbeeld.

In de kas gaan we de wortelen oogsten!. De oogst is veel later dan vorig jaar en er staan een aantal komkommers al weken te wachten voor ze de grond in kunnen. Dat doen we volgend jaar toch anders… De wortelen heten Amsterdamse Bak en het is een oud Nederlands ras. Een goeie vroege. Buiten op het land hebben we ze tegelijk gezaaid maar dat duurt echt nog wel even. Het loof van wortel kun je gebruiken in soep of coup-coussalade! Het heeft een licht peterselie smaak. De taaie stelen eraf rissen en het loof fijn hakken. 

Geheim 1: Je kunt wortelloof eten

Het groene ‘haar’ van de wortel verdwijnt meestal meteen in de prullenbak. Zonde! Wortelloof lijkt qua voedingswaarden veel op boerenkool. Het zit vol vitaminen en mineralen als calcium, kalium, vitamine C en K. De smaak is te vergelijken met die van peterselie: kruidig en met een vleugje wortel. Wortelloof kun je rauw goed verwerken in een salade, denk aan tabouleh of een salade met wortel, ui, kikkererwten en komijn. Het is ook lekker om het kort te bakken met een beetje olijfolie en knoflook of er pesto van te maken. Voor zo’n groene pesto mix je twee flinke bossen wortelloof met Parmezaanse kaas, amandelen, olijfolie en knoflook. Lekker op een toastje, als dip of op brood.

uit Gezondnu.nl

De citroentijm past geweldig bij de worteltjes (gebakken in de oven of koekenpan) dus we doen er een bosje bij. Heb je andere kruiden nodig kom dan een bosje plukken in de tuin. we vertellen je op woensdag graag waar je het kunt vinden. Op zaterdag hebben we hier helaas minder tijd voor. Doorde weeks mag je ook gerust via de achterdeur even binnenvallen.

De koolrabi nog een keer in de herhaling. Deels uit de kas en deels van het land. Volgens de planning was deze ook al twee weken eerder te oogsten… Gelukkig komt er nu ruimte voor een nieuwe planting spitskool! Een heel leuk puzzelwerkje  dat we elke winter weer proberen te fine-tunen.

In de tuin gebeurt er nu zo veel dat het niet allemaal op te noemen is. Maar wat ik altijd een mijlpaal vind is dat de eerste courgettes bloeien! Over twee weken dus weer echt aan de courgette oogst. De eerste courgettes worden helaas niet bevrucht. De mannelijke bloemen ontwikkelen zich veel later dan de vrouwelijke.

Misschien hebben jullie het al gezien. Afgelopen week zijn we begonnen we met de oogst van aardbeien. Nog niet heel veel maar vanaf volgende weeks het tweede jaars bed geopend voor zelfpluk. Ze heeft nu nog maar een enkele rode aardbei maar met de warmte die dit weekend voorspelt wordt kunnen we volgende week enorm veel plukken! Vraag altijd even waar je mag oogsten. Volgende week dus aardbeien in het groentepakket

Ook waren er open dagen afgelopen zaterdag waarbij we veel rondleidingen hebben gegeven. Op zaterdag was er gezellig muziek en op zondag heeft Rhea een biodiversiteit kraam neergezet met veel informatie uit de tuin en de KNNV. En het weer was natuurlijk fantastisch. Ook kregen we veel complimenten over de salades.

PS voor wie het zich afvraagt: Eoin is geslaagd! Hij heeft afgelopen week het tuinteam mogen aansturen en heeft met goede beoordelingen zijn stage afgesloten. Woensdag nemen we echt afscheid van hem. Bedankt Eoin! (spreek uit Owen)



VELT ecotuindagen 3 en 4 juni

Dit weekend zijn in heel Nederland en België tuinen van particulieren en professionals te bezichtigen tijdens de VELT Ecotuindagen. In onze omgeving kun je naast rondleidingen in de ommuurde tuin ook terecht bij Taco’s Tuinen in Wageningen, de IVN-tuin de Duivetoren in rhenen en Hoeve Klein Mariendaal in Arnhem. Het wordt heerlijk weer dus wellicht een goede aanleiding voor een fietstocht!

Deze week in de Ommuurde Tuin:
De rabarber groeit heerlijk door met de buien zo nu en dan. Nu er weinig water meer wordt voorspelt weet ik niet of we het nog een keer in het pakket kunnen doen. Maar toch al mooi twee keer dit jaar. De volgende toetjes kandidaat komt eraan. De eerste aardbei begint te kleuren. Ik heb hem even verstopt onder het stro zodat de vogels hem er vanavond niet afhalen, maar meestal is het zo dat de vogels de eerste aardbeien hebben. Dan volgen langslopende tuinders en daarna gaat het meestal los en is er genoeg voor iedereen. Beetje afhankelijk van het weer volgende week of de week erop aardbeien in het pakket!

De eerste peultjes zijn ook al gespot. Nog net te klein om te plukken maar volgende week gaan we het druk krijgen met oogsten! Nu we een week zonder regen zitten moeten we vooral voor de vruchtgewassen gaan opletten. Die planten vragen heel veel vocht als ze bezig zijn met bloeien en vruchten vormen. Gelukkig hebben we bij deze gewassen allemaal aan de druppelirrigatie aangelegd dus kunnen we die ook overdag water geven zonder dat er veel verdampt.

Deze week trouwens een spannende week voor Eoin. Onze laatste Warmonderhof stagiair heeft deze week zijn beroepsproeve en draait deze week de tuin. Een pittige klus in zo’n diverse tuinderij met veel vrijwilligers. Maar we gaan er van uit dat we volgende week met taart bij de koffie hebben! Succes Eoin!

Tussen de asperges beginnen de eerste kleine tuinbonen te groeien aan de panten. En een stukje verder op piepen de eerste suikermais plantjes omhoog. In de kas hebben we het overige zaad in bakken gezaaid om bij te planten. Vaak zijn de duiven en muizen er als de kippen bij maar met onze nieuwe strategie, een voor/tussen gewas hebben ze minder snel in de gaten at er wat te halen valt. 

Tussen de stokken staan prachtige kroppen batavia sla. Deze ijsbergsla-achtige hebben mooie rood verkleuring. Lekker knapperig en smaakvol. Ik kijk er al naar uit een grote salade te maken en vooral te eten. De sla blijft erg lang goed in de koelkast. Afgespoeld in een plastic zak of natte theedoek nog langer!

De Chinese kool was vorige week nog aan de kleine kant maar nu lijken de kroppen mooi gevuld en kunnen jullie aan de slag met deze sappige groente. Lekker als salade, in de roerbak of zelfs op de BBQ. En heel leuk, het grote buitenste blad gebruiken om een pakketje te maken. Bijvoorbeeld met rul gebakken lamsgehakt met wat bosuitjes en tijm! Op internet vond ik deze; wat meer oosters, net als deze van Pauline, een van mijn favoriete sites. 

De venkel is een hele geurige groente. Als je hem kookt verliest hij veel pit. Ik eet hem dan het liefste rauw in flinterdunne plakjes; bijvoorbeeld met radijs, appel, bosui-ringetjes en sla met een lekkere dressing met citroen. Of gegrild in plakken met een pittige dressing of samen met gegrilde aubergine plakken met een yogurtdressing. Laat aan de plakken venkel een stukje stronk zitten dan valt de plak niet uit elkaar.

In de tuin staan overal raapsteel en radijs gezaaid. Door het wisselende weer gaan ze soms ineens bloeien. Zonde maar ook met bloeistengel is dit pittige blaadje te gebruiken. Altijd lekker voor een stamppotje of een pittig roomsoepje. Proef even of de blaadjes niet te bitter zijn voor je smaak anders wordt de soep niets. Ik weet niet hoeveel we kunnen oogsten dus wellicht worden het gemengde bosjes of zakjes. Radijzen blad kun je net zo gebruiken als raapsteel alleen is het wat harig en dus niet zo lekker in een salade.

onweer

Wat is de tuin heerlijk groen! Er komen ook overal weer meer bloemen, zoals de bieslook en de irissen bij de vijver. Het was heerlijk zomers vandaag met een fikse onweersbui om ons weer wat af te koelen. Dat had de tuin ook net nodig. Morgen lekker planten in de vochtige grond.

Deze week krijgen hopelijk alle mensen die vorige week geen asperges hadden. Had je vorige week dus wel asperges in het pakket dan deze week oesterzwam, paksoi of broccoli. Van al die groenten hebben we nooit (in een keer) genoeg om iedereen mee te geven. Vandaar deze wisseltruc.

De oesterzwammen groeien op biologisch stro dat we gebruiken als een mulch laag (tegen uitdroging en onkruid en voor meer organische stof in de bodem) bijvoorbeeld tussen de asperges en de peulen. De broccoli is een nieuw ras Burgundy die paarse asperge-broccoli maakt dus een lang gerekte broccoli op een steel. Die je in zijn geheel kunt stoven of in stukjes gebruiken. De paksoi is een mini-variant uit de kas. Leuk voor in een oosters gerecht.

De peultjes bloeien! Het is zo’n mooi gezicht die vlinder-achtige bloemetjes, wit en bij de kapucijners mooi paars. Ze groeien nu ook enorm snel. Het gewas schiet met 50 cm per week omhoog de netten in. Elke week moeten we ze steunen met band zodat ze niet gaan uithangen en wij straks niet kunnen plukken in de jungle die ze dan creëren. 

De koude nachten van vorige week waren heel spannend. De grens van de nachtvorst lag over Renkum op de kaart. Woensdag avond hebben we toch nog snel doeken gelegd op de aardbeien, zoete aardappelen, courgettes en pompoenen. Die laatste drie hebben het echt erg koud gehad. De bataat ziet nu paars van de kou. Hij kon zijn hart vandaag gelukkig ophalen. Wat een hitte dan ook weer ineens. 

Ik was extra vroeg begonnen om vanmiddag even in de schaduw te kunnen typen aan het weekbriefje en de administratie. Vanavond ga ik de kas in om de tomaten op te binden, te wieden en te planten. De kas moeten we binnenkort weer wit gaan spuiten tegen de zon. Het lijkt wel maar net lente maar stiekem is het al voorzomer met heel veel uur licht. De aardbeien hebben gelukkig geen schade opgelopen van de koude nachten. De planten zelf zijn super winterhard maar de bloemetjes niet. En als die kapot vriezen… ja dan komt er ook geen aardbei.

De bonen vonden het ook niet heel fijn die koude nachten maar hebben zich stoer gehouden. Deze week gaan we ze bijplanten want de muizen hadden ze bij het kiemen gevonden en wij begrepen maar niet waarom er niets opkwam… In de zaaitafel buiten zijn ze nu muisvrij opgekweekt.

In het pakket deze week weer flink wat blaadjes zoals andijvie (voor de stamp) en sla. Welke sla dat wordt een verrassing want we hebben een mix geplant met allerlei vormen en kleuren. Met de laatste walnoten uit de voorraad. We wassen de sla altijd voor die het pakket in gaat maar we krijgen niet al het zand eruit. Met deze harde regen spat er extra veel op de groenten. Goed wassen dus. de andijvie staat echt in een wildernis van korenbloem en winterpostelein. Misschien valt daarbij het zand nog wel mee want als de grond bedekt is heb je er ook geen last van.

De eerste koolrabi’s zijn groot genoeg om te oogsten. We hebben we in paars en wit. Beiden smaken lekker zoet. Ik maak er graag een torentje met geitenkaas van. Dan doe je de groeten het meeste eer aan. Dit recept combineerde het met pistache nootjes. Erg lekker! Maar je kunt het ook heerlijk in stukjes in de roerbak doen of in de soep.

De bosknoflook en de rucola gaan (deels) op de pizza deze week. Buiten eten in de achtertuin onder onze pruimenboom voelt het echt zomers.