De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

knoepers

Wat een prachtige midzomer-avond hadden we afgelopen woensdag. Met een 25 mensen hebben we heerlijk gedineerd en het geheim rond Willem III ontrafeld. Iedereen had zijn best gedaan. Met heerlijke salades, hartige taarten en zelfgemaakte kaas en worst! Rond de vuurplek hebben we elkaar beter leren kennen. Het toetje kon iedereen zelf gaan plukken. Nog steeds komen er mensen blij terug met een bak en zelfs trossen vol aardbeien. 

Zaterdag was een erg druilerige dag maar gelukkig was er nog genoeg te planten in de tuin en komkommers te oogsten in de kas. Door de regen op zaterdag moest andre zondag flink aan het plukken. De groene kruisbessen begonnen te knappen. Knoepers noemen ze deze bessen in de Betuwe. Dat zijn ze ook. Als je ze flink snoeit krijg je mooie grote bessen. Ik wacht altijd tot ze echt lekker zoet zijn. Dat geeft je dan wel een hele korte pluktijd maar zelfs Andre vind ze nu lekker!

De naam kruisbessen komen door de stekels, naar de doornenkroon. Er zijn heel veel dialect namen voor: steikbear, klapbes, kroensel, kroesel, knoezel, kruudoorn. Want het zijn venijnige stekels en je komt er vol krassen uit. De bessen zijn heerlijk als fruit en als taartvulling zoals in deze een echt Limburgse kroeselvlaai!

En natuurlijk mooi op toetjes zoals griesmeelpudding en gebak.

In de tuin raken de langzame groeiers ondertussen ook oogstbaar. De spitskool planten we als een van eerste groenten in maart. Nu zijn het mooie spitse kolen geworden. Heel lekker zoet voor een roerbak of in de nasi. Maar probeer hem ook eens in kwarten op de Bbq terwijl je hem hebt ingesmeerd met wat olijfolie, komijn- en gerookte pittige paprikapoeder.

Radicchio is nog zo’n groente waar je op moet wachten. Terwijl de bladeren al snel flink groot zijn groeit in het centrum langzaam een dichte krop rood-witte bladeren. Het heeft qua uiterlijk wat weg van rode kool maar qua smaak lijkt het op zijn broertje de witlof. Je kunt het dus goed als salade eten. Maar in Italie waar deze groente vandaan komt gebruiken ze hem in pastasauzen en risotto’s. Je kunt het heel goed combineren met noten en blauwe kaas. Ook in de pasta!

Vind je m te bitter. Leg de gesneden reepjes radicchio een paar minuten in ijskoud water. De bitterstoffen trekken eruit. Daarmee ook gezonde stofjes maar wel fijn als je het lekker blijft vinden.

De bleek- of groenselder is ook in maart geplant. Hij wordt niet zo groot als degenen die mensen uit de supermarkt kennen. Dezen worden in de kas geteeld en strekken zich snel en maken minder bladgroen aan. Ik gebruik selder in veel verschillende keren. Ik gebruik een steel voor soep, weer een andere voor een pasta saus en van de zachte binnenste delen maak ik dan ook nog een salade. Traditioneel met appel en walnoten natuurlijk maar ook erg lekker met sinaasappel en gembersiroop-dressing. Met komkommer en feta krijg je een wat frissere variant.

Langzaam begint de overkill aan sla weg te ebben. Deze week knapperige slasoorten zoals de batavia en de ijsbergsla die ook lang bewaarbaar zijn.

Zondag was er Gluren bij de Buren in de tuin. Er kwamen veel mensen genieten van de muziek van het Triple B Jazz-combo. De zon en de Grasshoppers, Lindy Hop dansers uit Wageningen brachten er nog meer sfeer in. Het was een prachtig einde van de week. Vandaag zit ik een dagje rustig achter de computer de emails en administratie weg te werken. Morgenochtend weer fris de tuin in groenten oogsten.

Ivet, een stagiaire van de WUR is al een paar maanden samen met Laurie en Amke in de tuin bezig met de kruidencirkel, het wordt steeds mooier. Ze doet onderzoek naar het medicinale gebruik van kruiden. Over twee weken gaat ze een kruidenworkshop organiseren. Hieronder haar uitnodiging en deze link is om je in te schrijven. Ze vroeg zich af of jullie misschien ook haar enquête willen invullen. Deze gaat over het gebruik van kruiden. Ze wil graag weten of mensen die zich bij een initiatief als de ommuurde tuin aansluiten geïnteresseerd zijn in kruiden en/of meer kruiden gaan gebruiken.