De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

VELT ecotuindagen 3 en 4 juni

Dit weekend zijn in heel Nederland en België tuinen van particulieren en professionals te bezichtigen tijdens de VELT Ecotuindagen. In onze omgeving kun je naast rondleidingen in de ommuurde tuin ook terecht bij Taco’s Tuinen in Wageningen, de IVN-tuin de Duivetoren in rhenen en Hoeve Klein Mariendaal in Arnhem. Het wordt heerlijk weer dus wellicht een goede aanleiding voor een fietstocht!

Deze week in de Ommuurde Tuin:
De rabarber groeit heerlijk door met de buien zo nu en dan. Nu er weinig water meer wordt voorspelt weet ik niet of we het nog een keer in het pakket kunnen doen. Maar toch al mooi twee keer dit jaar. De volgende toetjes kandidaat komt eraan. De eerste aardbei begint te kleuren. Ik heb hem even verstopt onder het stro zodat de vogels hem er vanavond niet afhalen, maar meestal is het zo dat de vogels de eerste aardbeien hebben. Dan volgen langslopende tuinders en daarna gaat het meestal los en is er genoeg voor iedereen. Beetje afhankelijk van het weer volgende week of de week erop aardbeien in het pakket!

De eerste peultjes zijn ook al gespot. Nog net te klein om te plukken maar volgende week gaan we het druk krijgen met oogsten! Nu we een week zonder regen zitten moeten we vooral voor de vruchtgewassen gaan opletten. Die planten vragen heel veel vocht als ze bezig zijn met bloeien en vruchten vormen. Gelukkig hebben we bij deze gewassen allemaal aan de druppelirrigatie aangelegd dus kunnen we die ook overdag water geven zonder dat er veel verdampt.

Deze week trouwens een spannende week voor Eoin. Onze laatste Warmonderhof stagiair heeft deze week zijn beroepsproeve en draait deze week de tuin. Een pittige klus in zo’n diverse tuinderij met veel vrijwilligers. Maar we gaan er van uit dat we volgende week met taart bij de koffie hebben! Succes Eoin!

Tussen de asperges beginnen de eerste kleine tuinbonen te groeien aan de panten. En een stukje verder op piepen de eerste suikermais plantjes omhoog. In de kas hebben we het overige zaad in bakken gezaaid om bij te planten. Vaak zijn de duiven en muizen er als de kippen bij maar met onze nieuwe strategie, een voor/tussen gewas hebben ze minder snel in de gaten at er wat te halen valt. 

Tussen de stokken staan prachtige kroppen batavia sla. Deze ijsbergsla-achtige hebben mooie rood verkleuring. Lekker knapperig en smaakvol. Ik kijk er al naar uit een grote salade te maken en vooral te eten. De sla blijft erg lang goed in de koelkast. Afgespoeld in een plastic zak of natte theedoek nog langer!

De Chinese kool was vorige week nog aan de kleine kant maar nu lijken de kroppen mooi gevuld en kunnen jullie aan de slag met deze sappige groente. Lekker als salade, in de roerbak of zelfs op de BBQ. En heel leuk, het grote buitenste blad gebruiken om een pakketje te maken. Bijvoorbeeld met rul gebakken lamsgehakt met wat bosuitjes en tijm! Op internet vond ik deze; wat meer oosters, net als deze van Pauline, een van mijn favoriete sites. 

De venkel is een hele geurige groente. Als je hem kookt verliest hij veel pit. Ik eet hem dan het liefste rauw in flinterdunne plakjes; bijvoorbeeld met radijs, appel, bosui-ringetjes en sla met een lekkere dressing met citroen. Of gegrild in plakken met een pittige dressing of samen met gegrilde aubergine plakken met een yogurtdressing. Laat aan de plakken venkel een stukje stronk zitten dan valt de plak niet uit elkaar.

In de tuin staan overal raapsteel en radijs gezaaid. Door het wisselende weer gaan ze soms ineens bloeien. Zonde maar ook met bloeistengel is dit pittige blaadje te gebruiken. Altijd lekker voor een stamppotje of een pittig roomsoepje. Proef even of de blaadjes niet te bitter zijn voor je smaak anders wordt de soep niets. Ik weet niet hoeveel we kunnen oogsten dus wellicht worden het gemengde bosjes of zakjes. Radijzen blad kun je net zo gebruiken als raapsteel alleen is het wat harig en dus niet zo lekker in een salade.