De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

aardbeienseizoen geopend

De zomer breekt los met hoge temperaturen en veel zon. De paksoi ging direct bloeien want die had hier op staan wachten. Gelukkig is bloeiende paksoi net zo lekker en je krijgt er nog een leuk bloemetje bij. Ook de raapsteel vond het ineens heerlijk warm dus ook deze met een bloemetje en net iets meer pit dan je gewend bent. Heel lekker smaakt een beetje door de salade maar ook in de stamppot of de een roerbak kun je dit pittige blaadje gebruiken. Bewaar het vochtig in een plastic bak of zak. Is het al wat verlept als het aan komt leg de blaadjes gewoon in een bak koud water om weer op te frissen. In het kolenvak zijn we de bedden opnieuw aan het inplanten. De eerste lege bedden staan weer vol met nieuw gezaaide radijs, paksoi en koolrabi maar ook de boerenkool en palmkool hebben nu een plaatsje.

De kropsla staat te shinen onder de bonenstaken. Super malse harten en stevig buitenblad. Het buitenblad kun je ook gebruiken om mee te koken. Ik maak er wel slasoep van. Dan blender in de bladeren in een hete bouillon of roomsoep. Daarna snel serveren anders veranderd de kleur van knalgroen naar lichtbruin. 

Verder zijn er allerlei lekkere blaadjes in de tuin. Van frisse klaverzuring voor bij de salade tot peterselie-erwtenloof dat je fijnsnijd en roerbakt of melde dat je als een spinazie kan eten gebakken met een uitje in de quiche bijvoorbeeld.

In de kas gaan we de wortelen oogsten!. De oogst is veel later dan vorig jaar en er staan een aantal komkommers al weken te wachten voor ze de grond in kunnen. Dat doen we volgend jaar toch anders… De wortelen heten Amsterdamse Bak en het is een oud Nederlands ras. Een goeie vroege. Buiten op het land hebben we ze tegelijk gezaaid maar dat duurt echt nog wel even. Het loof van wortel kun je gebruiken in soep of coup-coussalade! Het heeft een licht peterselie smaak. De taaie stelen eraf rissen en het loof fijn hakken. 

Geheim 1: Je kunt wortelloof eten

Het groene ‘haar’ van de wortel verdwijnt meestal meteen in de prullenbak. Zonde! Wortelloof lijkt qua voedingswaarden veel op boerenkool. Het zit vol vitaminen en mineralen als calcium, kalium, vitamine C en K. De smaak is te vergelijken met die van peterselie: kruidig en met een vleugje wortel. Wortelloof kun je rauw goed verwerken in een salade, denk aan tabouleh of een salade met wortel, ui, kikkererwten en komijn. Het is ook lekker om het kort te bakken met een beetje olijfolie en knoflook of er pesto van te maken. Voor zo’n groene pesto mix je twee flinke bossen wortelloof met Parmezaanse kaas, amandelen, olijfolie en knoflook. Lekker op een toastje, als dip of op brood.

uit Gezondnu.nl

De citroentijm past geweldig bij de worteltjes (gebakken in de oven of koekenpan) dus we doen er een bosje bij. Heb je andere kruiden nodig kom dan een bosje plukken in de tuin. we vertellen je op woensdag graag waar je het kunt vinden. Op zaterdag hebben we hier helaas minder tijd voor. Doorde weeks mag je ook gerust via de achterdeur even binnenvallen.

De koolrabi nog een keer in de herhaling. Deels uit de kas en deels van het land. Volgens de planning was deze ook al twee weken eerder te oogsten… Gelukkig komt er nu ruimte voor een nieuwe planting spitskool! Een heel leuk puzzelwerkje  dat we elke winter weer proberen te fine-tunen.

In de tuin gebeurt er nu zo veel dat het niet allemaal op te noemen is. Maar wat ik altijd een mijlpaal vind is dat de eerste courgettes bloeien! Over twee weken dus weer echt aan de courgette oogst. De eerste courgettes worden helaas niet bevrucht. De mannelijke bloemen ontwikkelen zich veel later dan de vrouwelijke.

Misschien hebben jullie het al gezien. Afgelopen week zijn we begonnen we met de oogst van aardbeien. Nog niet heel veel maar vanaf volgende weeks het tweede jaars bed geopend voor zelfpluk. Ze heeft nu nog maar een enkele rode aardbei maar met de warmte die dit weekend voorspelt wordt kunnen we volgende week enorm veel plukken! Vraag altijd even waar je mag oogsten. Volgende week dus aardbeien in het groentepakket

Ook waren er open dagen afgelopen zaterdag waarbij we veel rondleidingen hebben gegeven. Op zaterdag was er gezellig muziek en op zondag heeft Rhea een biodiversiteit kraam neergezet met veel informatie uit de tuin en de KNNV. En het weer was natuurlijk fantastisch. Ook kregen we veel complimenten over de salades.

PS voor wie het zich afvraagt: Eoin is geslaagd! Hij heeft afgelopen week het tuinteam mogen aansturen en heeft met goede beoordelingen zijn stage afgesloten. Woensdag nemen we echt afscheid van hem. Bedankt Eoin! (spreek uit Owen)