onweer
Wat is de tuin heerlijk groen! Er komen ook overal weer meer bloemen, zoals de bieslook en de irissen bij de vijver. Het was heerlijk zomers vandaag met een fikse onweersbui om ons weer wat af te koelen. Dat had de tuin ook net nodig. Morgen lekker planten in de vochtige grond.
Deze week krijgen hopelijk alle mensen die vorige week geen asperges hadden. Had je vorige week dus wel asperges in het pakket dan deze week oesterzwam, paksoi of broccoli. Van al die groenten hebben we nooit (in een keer) genoeg om iedereen mee te geven. Vandaar deze wisseltruc.
De oesterzwammen groeien op biologisch stro dat we gebruiken als een mulch laag (tegen uitdroging en onkruid en voor meer organische stof in de bodem) bijvoorbeeld tussen de asperges en de peulen. De broccoli is een nieuw ras Burgundy die paarse asperge-broccoli maakt dus een lang gerekte broccoli op een steel. Die je in zijn geheel kunt stoven of in stukjes gebruiken. De paksoi is een mini-variant uit de kas. Leuk voor in een oosters gerecht.
De peultjes bloeien! Het is zo’n mooi gezicht die vlinder-achtige bloemetjes, wit en bij de kapucijners mooi paars. Ze groeien nu ook enorm snel. Het gewas schiet met 50 cm per week omhoog de netten in. Elke week moeten we ze steunen met band zodat ze niet gaan uithangen en wij straks niet kunnen plukken in de jungle die ze dan creëren.
De koude nachten van vorige week waren heel spannend. De grens van de nachtvorst lag over Renkum op de kaart. Woensdag avond hebben we toch nog snel doeken gelegd op de aardbeien, zoete aardappelen, courgettes en pompoenen. Die laatste drie hebben het echt erg koud gehad. De bataat ziet nu paars van de kou. Hij kon zijn hart vandaag gelukkig ophalen. Wat een hitte dan ook weer ineens.
Ik was extra vroeg begonnen om vanmiddag even in de schaduw te kunnen typen aan het weekbriefje en de administratie. Vanavond ga ik de kas in om de tomaten op te binden, te wieden en te planten. De kas moeten we binnenkort weer wit gaan spuiten tegen de zon. Het lijkt wel maar net lente maar stiekem is het al voorzomer met heel veel uur licht. De aardbeien hebben gelukkig geen schade opgelopen van de koude nachten. De planten zelf zijn super winterhard maar de bloemetjes niet. En als die kapot vriezen… ja dan komt er ook geen aardbei.
De bonen vonden het ook niet heel fijn die koude nachten maar hebben zich stoer gehouden. Deze week gaan we ze bijplanten want de muizen hadden ze bij het kiemen gevonden en wij begrepen maar niet waarom er niets opkwam… In de zaaitafel buiten zijn ze nu muisvrij opgekweekt.
In het pakket deze week weer flink wat blaadjes zoals andijvie (voor de stamp) en sla. Welke sla dat wordt een verrassing want we hebben een mix geplant met allerlei vormen en kleuren. Met de laatste walnoten uit de voorraad. We wassen de sla altijd voor die het pakket in gaat maar we krijgen niet al het zand eruit. Met deze harde regen spat er extra veel op de groenten. Goed wassen dus. de andijvie staat echt in een wildernis van korenbloem en winterpostelein. Misschien valt daarbij het zand nog wel mee want als de grond bedekt is heb je er ook geen last van.
De eerste koolrabi’s zijn groot genoeg om te oogsten. We hebben we in paars en wit. Beiden smaken lekker zoet. Ik maak er graag een torentje met geitenkaas van. Dan doe je de groeten het meeste eer aan. Dit recept combineerde het met pistache nootjes. Erg lekker! Maar je kunt het ook heerlijk in stukjes in de roerbak doen of in de soep.
De bosknoflook en de rucola gaan (deels) op de pizza deze week. Buiten eten in de achtertuin onder onze pruimenboom voelt het echt zomers.