strobessen
Wat een prachtige dag hadden we afgelopen zaterdag met de plantgoeddag. Het was druk bezocht en Marieke en Giel hadden zich uitgesloofd om te zorgen voor mooie salades, broodjes knakwortel en heerlijke quiche. Esther en Ilse gaven rondleidingen en Laurie en Elbrich waren de stille krachten achter de winkel. Sarah had heel veel taarten gebakken met aardbeien van vorig jaar en nieuwe rabarber. Dus mensen kwamen niet alleen van de planten en de tuin genieten maar ook van een kopje koffie met taart.
De tuin is de laatste weken ontploft. Alles is vol geplant en gezaaid en de bomen hebben bijna allemaal hun blad ontvouwen op de walnoot na. Die is altijd wat voorzichtig. Tijdens de rondleidingen afgelopen zaterdag liet ik mensen onze oude boerenkool zien. Niet zo’n mooi plaatje zoals je hierboven ziet. Vol met bladluis… Maar daar doe ik het eigenlijk voor… Want als je goed kijkt zie je bruine bladluizen; deze zijn gemummificeerd door sluipwespen. Ze zijn namelijk een kraamkamer geworden. Een nieuw sluipwespje ontwikkeld zich daar. Deze eerste uitbarsting van bladluis is de voeding voor natuurlijke vijanden en als ik dit nu dus laat gebeuren betekent het dat ik de rest van het jaar geen last heb van luizen.
Hieronder wat foto’s van onze stagiaires en vrijwilligers hard aan het werk!
In de tuin hebben we vorige week alle courgettes en pompoenen geplant, ook de tomaten en komkommers gingen de grond in. Zo weten we wat er over is om te kunnen verkopen tijdens de plantgoeddag. Het was een hele klus en we hadden gelukkig veel hulp van stagiaires en vrijwilligers. Deze week ligt de focus op stro onder de aardbeien leggen en bonenstaken zetten. Wie zin heeft is woensdag van harte welkom om te komen helpen.
Deze week in het pakket twee soorten sla. De eerste echte sla, eikebladsla of bindsla omdat de muizen zo huis hebben gehouden helaas niet voor iedereen hetzelfde. En ook een zak met veldsla.
Yacon oftewel appelwortel is een zoet knolgewas uit Zuid-Amerika die heel lekker sappig is. Je kun hem goed geboend of geschild rauw eten of grillen in de oven. Het blijft dan stevig en knapperig. Lekker met wat kervel!
Verder uit de opslag onze laatste ‘rare’ knol namelijk zonnewortel. Het is een soort langwerpige aardpeer. Ook deze kun je goed geboend rauw eten of poffen of soep van maken.
Giel maakt er voor het terras heerlijke gepickelde plakjes van. Hier vind je een recept; gefermenteerde aardpeer of zonnewortel heeft als groot voordeel dat je er geen opgeblazen gevoel van kan overhouden.
Het bosje ‘gras’ is Chinese bieslook, mijn favoriete kruid in het voorjaar. Zo lekker geurig! En straks in de nazomer vol met eetbare witte bloemetjes.
We gaan de komende weken iedereen een keer asperges in het pakket geven. Het kan alleen helaas niet allemaal tegelijk. Daarvoor produceren we te weinig asperges. Als je geen asperges hebt zit er wat anders in het pakket. Oesterzwammen, broccoletti of mini-paksoi ook niet te versmaden! Voor de winkel en de chefs helaas twee weken geen asperges!
De asperges zijn groen en ik maak ze graag klaar in de oven (in alufolie) of op een mooie quiche (dikke halveren) of kort gekookt. De eerste asperges heb ik twee weken geleden met mijn kinderen gegeten. Geweldig.
En strobessen, tja dat zijn natuurlijk aardbeien; strawberries.