De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

warmteminners

Wat een heerlijke temperaturen hebben we de laatste dagen. In de kas is het bijna te heet om te werken. Morgen gaan de tomaten, komkommers en aubergines de grond in. Ook buiten worden langzaam maar zeker ook alle warmteminners uitgeplant; de courgettes, pompoenen en kruiden. Als we alles hebben ingeplant weten we ook wat erover is voor de plantgoeddag komende zaterdag. Wil je thuis ook een tomatenplant of leuk kruidje uit proberen. Komende zaterdag hebben we het grootste assortiment. Niet alleen in de tuin zorgt de aankomende plantgoeddag voor drukte… In de keuken is Sarah, Ilse haar partner, al volop taarten aan het bakken! En Giel, onze gastheer en vaste cateraar is druk met het marineren van wortels voor de broodjes knakwortel die we vanaf zaterdag op het terras gaan serveren! 

Een van onze vrijwilligers van vorig jaar is een schrijver. Hij heeft voor de tuin een verhaal geschreven in de vorm van een puzzeltocht dat je meeneemt naar de tijd van Willem de Derde toen de ommuurde tuin een koninklijke plek was. Tijdens de oogstdelers bijeenkomst in juni kunnen jullie deze tocht beleven. 

Tijdens de plantgoeddag geven we ook rondleidingen door de tuin waar iedereen bij kan aansluiten.


Deze weken sluiten we ook de lessen van de cursus Agroecologie in Praktijk af. Heerlijk in het zonnetje emet een steeds groener en voller wordende tuin.

Vorige week hebben we met die hete zonnige dagen goed kunnen schoffelen. Maar niet alles kan geschoffeld radijs staat te dicht op elkaar en de pastinaak was nog niet boven...  Met de buien van 5 mei schiet alles de grond uit. De pastinaak is goed gekiemd en zichtbaar maar ook het onkruid... Vandaag dus druk met het redden van de pastinaak, sjalotten en wortels. De klimaatdoeken hebben we toch nog even laten liggen met al die voorspellingen van hoosbuien. Daar houden net geplante groentes niet zo van. Maar eind van de week mag alles eraf!

De rabarber schiet gelukkig ook uit de grond door al dat water dus deze week de eerste pluk! Rabarber is geweldig in taart, zachtjes gekookt met wat suiker in de yogurt of om heerlijke siroop mee te maken. 

De krulandijvie of frisee-sla heeft nog stevig bladeren van de kou. Wat later in het seizoen worden de bladeren steeds malser. De krulandijvie kan natuurlijk prima in de stamppot maar ook als salade is het heel lekker. Ik eet het graag met sinaasappel, walnoten en een zoete gemberdressing.

Als we de bosui hebben we geoogst gaat er direct groenselderij in. Bosui is een makkelijke groente die prima past in een oosters soepje of door de pasta. In dat oosterse soepje is de koriander ook heel goed te gebruiken en wat fijn gesneden eeuwig moes.

Eeuwig moes is een ‘vergeten’ groente. Karel de Grote wordt gezegd dit over heel Europa te hebben verspreid. Het is een super gezonde groente vooral in het voorjaar als er nog niet veel te vinden is kun je eeuwig moes oogsten. Koolbladeren werden ook gebruikt om wonden mee te behandelen. Ook handig voor een legeraanvoerder. Deze kool is eeuwig want hij bloeit nooit. Hij kan alleen met stekken vermeerderd worden. We eten nu dus genetisch gezien dezelfde kool als Karel de Grote! Dit soort bladkool kun je roerbakken, een quiche mee bakken, soep van maken of gebruiken in een pastasaus. 

Voor wat gewicht in het pakket hebben we nog aardpeer en schorseneren van afgelopen winter. Deze winterse schotel is lekker vullend, maar schorseneren kun je ook in dunne plakjes in een soep meekoken. Een groente met een lichte anijssmaak die de meeste mensen niet vaak eten dus ik hoop dat het jullie positief verrast.

Aardpeer is nog zo’n onbekende groente. De topinamboer of Jerusalem artichoke heeft net een zoete notige smaak en wordt door mijn kinderen het liefst als soep gegeten met shii-take. Zelfs zonder slagroom is het een heerlijke romige soep. Ik vind het zelf ook erg lekker in kwarten gesneden met wat olijfolie uit oven met wat rozemarijn er tussen. (als je bij de crocusstraat ophaalt mag je gerust een takje meenemen) 

Op de paden tussen de peulen zijn op het moment mooie paddestoelen te plukken (voor de aardpeersoep). Als het druk is in de winkel is het voor ons niet mogelijk om precies uit te leggen waar je kruiden of paddestoelen kunt vinden. Tijdens de rondleidingen of bij de ledenbijeenkomst in juni is hier alle tijd voor. Na wat opstartproblemen hopen we deze week iedereen op de juiste plek en dag weer van groenten te voorzien. FAQ: Gebruikte maar nog goede groentezakjes mogen trouwens altijd retour voor hergebruik.