het eerste groentepakket en gatenkaas
We starten mei met een mooie voorjaarssalade van winterpostelein, veldsla en mibuna-bloempjes. De bloeiende winterpostelein bevat naast allerlei gezonde mineralen ook vitamine B. Vanmorgen hebben de stagiaires alle onderdelen van de salade geoogst. Prachtige kleuren.
De veldsla is tussen de spitskool gegroeid. Zo gebruiken we de bedden extra handig. Ook omdat we dan minder bedden hoeven af te dekken en het is ook goed voor het bodemleven dat graag een gemengde teelt heeft. de mibuna bloemetjes zijn gewoon heel mooi en hebben een lichte koolsmaak.
Paksoi is altijd de eerste grote groente die we kunnen oogsten. Met alle regenbuien groeiden ze goed. Ik wok graag de paksoi met een uitje, wat fijn gesneden bosknoflook en wat shii-take. Die groeien dit jaar zo nu enden gewoon onder de asperges of bessenstruiken. Bosknoflook is jonge knoflook die nog geen bol aan het vormen is. Je oogst ze als een soort lente-ui of jonge prei. De smaak is echter overweldigend.
Uit de wintervoorraad pastinaak en walnoten. Ook, wat ik zelf echt voorjaar vind; kervel. Dit anijsachtige kruid tovert een gewone soep om in iets bijzonders. Ook gebruik ik het als kruid om een salade op te leuken of door een romige pasta met zalm.
De pastinaak oogsten we meestal pas laat in het jaar als we geen pakketten meer maken. Ze wachten de hele winter geduldig op het eerste pakket zodat we nog wat gewicht kunnen mee geven. Ik maak graag pastinaak frietjes in de oven. Maar ook een lekker romige pastinaaksoep gegarneerd met wat gehakte, geroosterde walnoot staat bij mij in de favorieten.
De radijzen zijn paars, geel en wit. Ik wilde weer eens wat anders proberen. In de kas groeiden ze super snel. Ze zijn dus niet zo scherp en het loof is ook heel goed te gebruiken voor een roerbak of stamppot.
Vorige week hebben we de komkommerplanten en courgetteplanten opgepot. In hun potjes kunnen ze nog even verder groeien in de kassen voor ze over 2 weken de tuin of de kas in gaan om echt groot te worden. De kas staat trouwens vol met zaaisels van kolen, bietjes, sla en kruiden. Ook staan de bonen te kiemen. De nachttemperaturen zijn nog te laag om ze buiten te zaaien. Daarnaast voorkomen we zo dat ze als lekkere snack in een vogelmaag eindigen.
In de tuin zijn we begonnen met de derde ronde planten. Elke 3 weken gaan er een heleboel voorgezaaide groenteplantjes de grond in. Die moeten we in het begin van het jaar goed beschermen tegen de elementen. Zo hadden we een storm net na we de slaplantjes hadden geplant. Er waren een paar gewoon direct van hun worteltje afgewaaid! Met klimaatdoek erover groeiden ze rustig verder. Tot dat… Er een grote familie woelmuizen kwam wonen. Ik was enorm verbaasd en teleurgesteld toen ik het doek er gisteren afhaalde. Het bed leek wel een gatenkaas. Er zijn meer dan 200 planten opgegeten. We verliezen wel vaker groenten aan muizen maar geen sla! Blijkbaar zijn ze ook aan een lentekuur…