De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

warmteminners

Wat een heerlijke temperaturen hebben we de laatste dagen. In de kas is het bijna te heet om te werken. Morgen gaan de tomaten, komkommers en aubergines de grond in. Ook buiten worden langzaam maar zeker ook alle warmteminners uitgeplant; de courgettes, pompoenen en kruiden. Als we alles hebben ingeplant weten we ook wat erover is voor de plantgoeddag komende zaterdag. Wil je thuis ook een tomatenplant of leuk kruidje uit proberen. Komende zaterdag hebben we het grootste assortiment. Niet alleen in de tuin zorgt de aankomende plantgoeddag voor drukte… In de keuken is Sarah, Ilse haar partner, al volop taarten aan het bakken! En Giel, onze gastheer en vaste cateraar is druk met het marineren van wortels voor de broodjes knakwortel die we vanaf zaterdag op het terras gaan serveren! 

Een van onze vrijwilligers van vorig jaar is een schrijver. Hij heeft voor de tuin een verhaal geschreven in de vorm van een puzzeltocht dat je meeneemt naar de tijd van Willem de Derde toen de ommuurde tuin een koninklijke plek was. Tijdens de oogstdelers bijeenkomst in juni kunnen jullie deze tocht beleven. 

Tijdens de plantgoeddag geven we ook rondleidingen door de tuin waar iedereen bij kan aansluiten.


Deze weken sluiten we ook de lessen van de cursus Agroecologie in Praktijk af. Heerlijk in het zonnetje emet een steeds groener en voller wordende tuin.

Vorige week hebben we met die hete zonnige dagen goed kunnen schoffelen. Maar niet alles kan geschoffeld radijs staat te dicht op elkaar en de pastinaak was nog niet boven...  Met de buien van 5 mei schiet alles de grond uit. De pastinaak is goed gekiemd en zichtbaar maar ook het onkruid... Vandaag dus druk met het redden van de pastinaak, sjalotten en wortels. De klimaatdoeken hebben we toch nog even laten liggen met al die voorspellingen van hoosbuien. Daar houden net geplante groentes niet zo van. Maar eind van de week mag alles eraf!

De rabarber schiet gelukkig ook uit de grond door al dat water dus deze week de eerste pluk! Rabarber is geweldig in taart, zachtjes gekookt met wat suiker in de yogurt of om heerlijke siroop mee te maken. 

De krulandijvie of frisee-sla heeft nog stevig bladeren van de kou. Wat later in het seizoen worden de bladeren steeds malser. De krulandijvie kan natuurlijk prima in de stamppot maar ook als salade is het heel lekker. Ik eet het graag met sinaasappel, walnoten en een zoete gemberdressing.

Als we de bosui hebben we geoogst gaat er direct groenselderij in. Bosui is een makkelijke groente die prima past in een oosters soepje of door de pasta. In dat oosterse soepje is de koriander ook heel goed te gebruiken en wat fijn gesneden eeuwig moes.

Eeuwig moes is een ‘vergeten’ groente. Karel de Grote wordt gezegd dit over heel Europa te hebben verspreid. Het is een super gezonde groente vooral in het voorjaar als er nog niet veel te vinden is kun je eeuwig moes oogsten. Koolbladeren werden ook gebruikt om wonden mee te behandelen. Ook handig voor een legeraanvoerder. Deze kool is eeuwig want hij bloeit nooit. Hij kan alleen met stekken vermeerderd worden. We eten nu dus genetisch gezien dezelfde kool als Karel de Grote! Dit soort bladkool kun je roerbakken, een quiche mee bakken, soep van maken of gebruiken in een pastasaus. 

Voor wat gewicht in het pakket hebben we nog aardpeer en schorseneren van afgelopen winter. Deze winterse schotel is lekker vullend, maar schorseneren kun je ook in dunne plakjes in een soep meekoken. Een groente met een lichte anijssmaak die de meeste mensen niet vaak eten dus ik hoop dat het jullie positief verrast.

Aardpeer is nog zo’n onbekende groente. De topinamboer of Jerusalem artichoke heeft net een zoete notige smaak en wordt door mijn kinderen het liefst als soep gegeten met shii-take. Zelfs zonder slagroom is het een heerlijke romige soep. Ik vind het zelf ook erg lekker in kwarten gesneden met wat olijfolie uit oven met wat rozemarijn er tussen. (als je bij de crocusstraat ophaalt mag je gerust een takje meenemen) 

Op de paden tussen de peulen zijn op het moment mooie paddestoelen te plukken (voor de aardpeersoep). Als het druk is in de winkel is het voor ons niet mogelijk om precies uit te leggen waar je kruiden of paddestoelen kunt vinden. Tijdens de rondleidingen of bij de ledenbijeenkomst in juni is hier alle tijd voor. Na wat opstartproblemen hopen we deze week iedereen op de juiste plek en dag weer van groenten te voorzien. FAQ: Gebruikte maar nog goede groentezakjes mogen trouwens altijd retour voor hergebruik.




het eerste groentepakket en gatenkaas

We starten mei met een mooie voorjaarssalade van winterpostelein, veldsla en mibuna-bloempjes. De bloeiende winterpostelein bevat naast allerlei gezonde mineralen ook vitamine B. Vanmorgen hebben de stagiaires alle onderdelen van de salade geoogst. Prachtige kleuren.

De veldsla is tussen de spitskool gegroeid. Zo gebruiken we de bedden extra handig. Ook omdat we dan minder bedden hoeven af te dekken en het is ook goed voor het bodemleven dat graag een gemengde teelt heeft. de mibuna bloemetjes zijn gewoon heel mooi en hebben een lichte koolsmaak.

Paksoi is altijd de eerste grote groente die we kunnen oogsten. Met alle regenbuien groeiden ze goed. Ik wok graag de paksoi met een uitje, wat fijn gesneden bosknoflook en wat shii-take. Die groeien dit jaar zo nu enden gewoon onder de asperges of bessenstruiken. Bosknoflook is jonge knoflook die nog geen bol aan het vormen is. Je oogst ze als een soort lente-ui of jonge prei. De smaak is echter overweldigend.

Uit de wintervoorraad pastinaak en walnoten. Ook, wat ik zelf echt voorjaar vind; kervel. Dit anijsachtige kruid tovert een gewone soep om in iets bijzonders. Ook gebruik ik het als kruid om een salade op te leuken of door een romige pasta met zalm.

De pastinaak oogsten we meestal pas laat in het jaar als we geen pakketten meer maken. Ze wachten de hele winter geduldig op het eerste pakket zodat we nog wat gewicht kunnen mee geven. Ik maak graag pastinaak frietjes in de oven. Maar ook een lekker romige pastinaaksoep gegarneerd met wat gehakte, geroosterde walnoot staat bij mij in de favorieten.

De radijzen zijn paars, geel en wit. Ik wilde weer eens wat anders proberen. In de kas groeiden ze super snel. Ze zijn dus niet zo scherp en het loof is ook heel goed te gebruiken voor een roerbak of stamppot.

Vorige week hebben we de komkommerplanten en courgetteplanten opgepot. In hun potjes kunnen ze nog even verder groeien in de kassen voor ze over 2 weken de tuin of de kas in gaan om echt groot te worden. De kas staat trouwens vol met zaaisels van kolen, bietjes, sla en kruiden. Ook staan de bonen te kiemen. De nachttemperaturen zijn nog te laag om ze buiten te zaaien. Daarnaast voorkomen we zo dat ze als lekkere snack in een vogelmaag eindigen.

In de tuin zijn we begonnen met de derde ronde planten. Elke 3 weken gaan er een heleboel voorgezaaide groenteplantjes de grond in. Die moeten we in het begin van het jaar goed beschermen tegen de elementen. Zo hadden we een storm net na we de slaplantjes hadden geplant. Er waren een paar gewoon direct van hun worteltje afgewaaid! Met klimaatdoek erover groeiden ze rustig verder. Tot dat… Er een grote familie woelmuizen kwam wonen. Ik was enorm verbaasd en teleurgesteld toen ik het doek er gisteren afhaalde. Het bed leek wel een gatenkaas. Er zijn meer dan 200 planten opgegeten. We verliezen wel vaker groenten aan muizen maar geen sla! Blijkbaar zijn ze ook aan een lentekuur…

Lentegroen


We hebben er lang op moeten wachten, maart was erg nat en koud, maar de rabarber komt nu echt boven de grond en de sla begint te groeien. De tweede ronde planten begint morgen en de aardappelen zitten al in de grond. We zijn de laatste maand heel druk geweest met voorzaaien en planten. De preiplantjes staan net buiten af te harden. De aubergine- en peperplanten gaan vandaag uit de ‘couveuse’ naar de gewone kas, nog wel met een vliesdoekje. De eerste courgetteplantjes komen net boven in de warmtetafels! Het is elke ochtend weer een heel mooi werkje om ze te helpen zich te ontdoen van hun zaadhulzen. Vorige week hebben een groep studenten ons geholpen de tafel weer op zijn voorjaarsplek te zetten. 

Vanaf april zijn we ook weer open voor poot- en plantgoed en de eerste beetjes oogst. Maar de meeste mensen komen toch voor genieten van de tuin met een kopje thee of koffie en een lekker stuk taart of een mooie voorjaarssalade. In de tuin oogsten we nu eigenlijk alleen wat winterpostelein. Heerlijk als salade en in de kas zijn er radijsjes. Nog niet genoeg voor een groentepakket maar als jullie zin hebben ben je van harte welkom om zelf wat te oogsten! We zijn er ma tm vr tussen 8 en 17.

Het is bijna zo ver. Nog twee weekjes wachten en we gaan weer volop groenten oogsten voor onze oogstdeler. Vanaf begin mei hebben we weer groentepakketten voor ze klaar staan. In de mail krijgen ze iedere week een update over de tuin en bereidingstips en recepten. Meer info over de prijsstelling van dit jaar vind je op de website



Gesnoei

 Voor sommige klussen in de tuin is het koude winterweer uitermate geschikt. Zo is compost uitrijden een fijne winterklus, omdat de bevroren aarde beter begaanbaar is met een kruiwagen, maar ook omdat je het van compost scheppen lekker warm krijgt!

Nog zo'n uitgelezen winterklus is het snoeien van bomen en struiken. Nog vóór de sapstroom van de bomen en struiken weer op gang komt, is het goed om waar nodig de snoeischaar erin te zetten. Zo produceren de planten gelijkmatiger vruchten, en blijft de groei in balans.

Snoeien doen we liefst wanneer het niet regent, zodat de snoeiwonden van de planten minder vatbaar zijn voor infectie. Op een koude droge woensdag in januari gingen we daarom aan de slag. Joke van den Ban, hierin zeer ervaren en bedreven, stond ons bij met de werkzaamheden. Ze gaf ons ook les en tips. Wist je bijvoorbeeld dat sommige mensen beweren dat een gesnoeide boom genoeg ruimte en lucht tussen de takken moet hebben om er een pet doorheen te kunnen gooien?

 Gewapend met geslepen scharen, begonnen we met de herfstframboos. Je kunt zien dat het om een herfstframboos gaat als de "kroontjes" van de oude vruchtjes nog aan de takken hangen. Bij zomerframboos is dit niet meer het geval. Herfstframboos snoeien is makkelijk, want je snoeit de gehele struik tot aan de grond. Wil je eerder in het seizoen ook wat vruchtjes hebben? Laat dan één mooie tak staan, en knip daarvan enkel het topje af. Deze tak zal dan nog gaan uitlopen en wat vruchtjes produceren. De rest van de scheuten zal pas later in het jaar vruchten gaan dragen.

 Bramen vragen een andere behandeling. Deze snel uitbreidende plant groeit rap over de leidraad heen en duikt zelfs al gauw weer terug de grond in, om daar opnieuw wortel te schieten. Deze gewortelde uitlopers snoeiden we kort en lieten we staan. We markeerden de plek met een stokje, om de plant daar later in het jaar te kunnen uitgraven en oppotten. Waar de bramengroei teveel uit de hand liep, knipten we het bij. De stengels die afgelopen zomer aangroeiden, zullen komende zomer vruchten gaan dragen. We snoeiden daarom niet alles weg.

 

Hetzelfde geldt voor de zwarte bes. Maar hoe zie je of je voor een zwarte bes staat, als er geen bessen of blad meer aan hangt? Krab of wrijf voorzichtig over een takje. Ruik je een heerlijk sterke cassisgeur, dan gaat het ongetwijfeld om een zwarte bessenstruik.

 

Ook bij de rode bes, en bij de stekelige kruisbes, snoeiden we flink. We snoeiden echter niet alles weg. Tijdens het snoeien denk je als het ware twee jaar vooruit. De struik draagt vruchten op ouder hout, en dus laat je ook wat staan. Tegelijkertijd zorg je door onderhoudssnoei voor verjonging.  

Ondanks dat we goed gekleed waren op het weer, met veel laagjes, handschoenen en gevoerde laarzen, was het toch behoorlijk koud. Gelukkig konden we tussendoor onze handen warmen aan een kop dampende thee of koffie.

 Als laatste snoeiden we de kiwi en kiwibes. Net als bramen groeit de kiwi heel hard. De slingerende twijgen kronkelen zich overal omheen, inclusief zichzelf! We werkten ons een weg door de wirwar van takken, en bonden alles terug aan het houten frame op de tuinmuur.

Aan het eind van de dag zagen de gesnoeide struiken er veel rustiger en opgeruimder uit, met meer lucht en licht tussen de takken. Je kon er als het ware een pet doorheen gooien. We gingen voldaan naar huis. Goed snoeien vergt aandacht en arbeid. Het is de kunst om met je neus in de plant te duiken en toch niet het overzicht te verliezen. Ook is het een goede oefening in besluitvaardigheid, want je moet, vaak letterlijk, knopen doorhakken. Snoeien is dus niet altijd gemakkelijk, maar wel erg leuk en leerzaam.

January 26 / Eóin Winfield, stag

Wintertijd reflectie en transparantie

Na een welverdiende vakantie met kerst zijn we alweer 2 weken bezig in de tuin met compost kruien en opruimen. We hebben zelfs de eerste veldsla gezaaid met hoop op nog wat warme dagen. Het gras is tijdens de vakantie zo gegroeid dat het bijna weer gemaaid zou moeten worden!

Tijdens de laatste tuindag van 2022 konden we onze oogstelers blij maken met een groentepakket. Het was gezellig met wat laatste groenten, gluhwein en chocomelk om ons warm te houden. Er waren ook wat vaste klanten en overdag waren we met de stagiaires en vrijwilligers lekker in de tuin bezig met wieden en compost rijden. Overdag waren de oogstdelers die langs kwamen vooral benieuwd naar hoe het jaar was geweest en kregen we veel positieve feedback. Om 15 uur verzamelden een aantal vrijwilligers en oogstdelers zich in de pergolatent waar Esther de financiën uit de doeken deed.

Was je er niet bij dan kun je via deze link kijken hoe het dit jaar is gegaan en ook hoe we tot de berekening voor de jaarbijdrage zijn gekomen. We vinden het belangrijk om transparant te zijn over onze kosten maar ook over ons inkomen.

Onze pagina over het groentepakket - oogstdeel is vernieuwd www.ommuurdetuin.nl/groentepakket lees hem graag door. (feedback is erg welkom) 

Aan het begin van vorig jaar vertelde ik al dat bij de invoering van het solidaire betalingssysteem de berekening van de kosten van het oogstdeel alleen over het aantal benodigde uren voor een pakket was gegaan en dat de feitelijke kosten zoals pacht, plantgoed, bemesting en kantoorkosten helemaal niet waren meegerekend! :-| Blunder van onze kant... Dit jaar hebben we nog eens heel goed gekeken hoeveel uur naar welke activiteiten zijn gegaan (de tuin is natuurlijk meer dan alleen een CSA) en hebben we gekeken wat de feitelijke kosten zijn. 

De hoge prijzen van energie en grondstoffen maakten dat plantgoed, compost en andere inputs dit jaar al met 30-100% zijn gestegen! Een prijsstijging van de jaarlijkse bijdrage is dan ook onvermijdelijk. Met deze nieuwe inzichten hebben we daarom een nieuwe overzichtelijke prijsschaal gemaakt. Hierbij gaat het om een jaarbijdrage en niet meer om een bijdrage die gebaseerd is op een aantal weken of uren. Je kunt in de schaal zien wat voor inkomen/uur wij als tuinder hebben bij welke bijdrage. Je kunt dus kiezen wat de hoogte is van je bijdrage. Door het een jaarbijdrage te maken is het voor ons logisch om een extra pakket te maken als de groenten een week eerder of langer oogstbaar zijn, een after-season pakket zoals vandaag.  


De jaarlijkse online oogstdelers-enquette

Uit de feedback via de online enquête kwam naar voren dat sommige mensen de hoeveelheid sla soms teveel vinden en anderen er niet genoeg van kunnen krijgen; soms de groenten wat klein of weinig zijn maar dat over het geheel de kwaliteit, hoeveelheid en afwisseling als goed werd bevonden. Verder kregen we terug dat er in verhouding veel meer (soorten) groenten in zaten dan afgelopen jaren. We zijn heel blij met feedback en we kijken naar of we bepaalde groenten meer kunnen telen! Inherent aan het oogstdeel is dat er soms kleine en minder mooie groenten of porties in zitten, als een oogst tegenvalt. Gelukkig hebben we ook veel meevallers en krijgen we de meeste ‘klachten' over dat er ’teveel’ in het pakket zit. Dat laatste is gelukkig makkelijk op te lossen: Groenten die ‘ongewenst zijn mag je altijd achterlaten. Wij zorgen dat het bij vrijwilligers of stagiaires terecht komt.

De nieuwe mogelijkheid tot het zelfplukken van aardbeien en kruiden werd door veel mensen gewaardeerd. We gaan kijken of we dit kunnen uitbreiden! Ook hoorden we dat veel mensen de tuin graag gebruiken als een uitje met familie. 

Ook kwam uit de enquête dat eenderde van de respondenten een pakket heeft voor een kleiner aantal personen dan hun huishouden. Dit is heel begrijpelijk als je bijvoorbeeld niet zulke grote eters aan tafel hebt of vaak buiten de deur eet. Wij zagen zelf het laatste jaar een sterke verschuiving naar 1-persoonspakketten. Deze 1-persoonspakketten kosten ons echter zo goed als evenveel tijd om te telen en klaar te maken als en 2-persoonspakket. Vandaar dat het verschil tussen de bijdrage voor een 1-persoons- en een 2 persoonspakket kleiner is geworden.

FAQ: Waarom liggen in de winkel andere groenten dan in het pakket zitten? Voor de winkel kopen we ook groenten in van onze collega bio-tuinders. In principe is 75% van de oogst voor de pakketten en 25% van de oogst voor de winkel. Ook zien mensen dat er groenten in het pakket zitten die niet in de winkel liggen. Als een oogst tegenvalt verdelen we 100% van de oogst over de pakketten en gaat en niets naar de winkel. 

FAQ: Kan ik groenten ruilen in de winkel? Nee, ongewenste groenten kun je achterlaten. Deze verdelen we dan onder de vrijwilligers en stagiaires. Wel kun je in de winkel met 10% korting extra groenten kopen! Kom je in de tuinwinkel en haal je je pakket op in Wageningen geef dan altijd even aan dat je oogstdeler bent. Omdat we deze leden niet wekelijks zien (her)kennen we jullie niet.

Gesteund

Een aantal jaar geleden werd de tuin geraakt door verschillende inbraken. Zodanig dat ik het even helemaal niet meer zag zitten. Al die vernieling, het onrecht… En opeens was daar hulp! Van alle kanten kregen we steun, financieel om de schade te repareren, om een alarm aan te leggen en fysiek door gereedschappen om de gestolen te vervangen. Ik was er zo door geroerd en opgetild dat ik weer blij aan een volgend seizoen begon. Vanaf dat moment ben ik elke winter iets extra’s gaan doen om een goed doel te ondersteunen. De afgelopen winters verkochten we maretakken. Dit jaar hebben we 361 euro opgehaald. Net na Kerst kon ik dit storten naar drie doelen van het Rode Kruis om mensen in Jemen, Syrië en de Oekraïne te helpen.

Heb je zo’n bosje gekocht dan bedankt en kus!

Midwinter in de tuin

November is voorbij gevlogen. De eerste weken waren zo warm dat veel groenten nog gewoon door groeiden en we gewoon nog flink door hebben gewied. Het voelde helemaal nog niet als het einde van het seizoen! De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest om de bedden klaar te maken voor de winter, het onkruid eruit en afdekken met een mulchlaag of nog inzaaien met groenbemesters. We hebben de laatste knolgewassen geoogst een paddestoelenexcursie voor de vrijwilligers georganiseerd en iedereen bedankt voor hun inzet afgelopen jaar. Maar nu voelt het toch wel echt als winter… Na de heftige nachtvorst half november, -10 aan de grond konden we ook de kas helemaal opruimen. Het viel ff tegen dat het daar dus ook gewoon kan vriezen… Het is er zelfs -5 geworden. Best wel spannend welke gevoelige kruiden hier tegen kunnen. Dat zien we pas volgend jaar.

Ondanks de nachtvorst staan er nog een aantal heerlijke groenten in de tuin die de laatste pakketten niet gehaald hebben. Het lijkt ons dan ook leuk om jullie nog eenmaal uit te nodigen in de tuin dit jaar. Dit doen we op woensdag 21 december tussen 10.00 en 19.00. Die dag willen wij jullie ook de kans geven mondeling feedback over het oogstaanbod en jullie tuinbelevenis te geven. Elk jaar proberen we nog beter rekening te houden met de wensen en ideeën van onze klanten. Verder vinden wij het belangrijk dat ons werk zo transparant mogelijk is, daarom zal Esther die dag de tuinfinanciën toelichten en hebben jullie kans om vragen te stellen over het oogstaandeel. Er volgt eind december nog een verslag van deze dag zodat als je niet kon komen je wel de informatie beschikbaar is.

Halloween, het laatste weekend open

De laatste open tuinweek! Met heel fijn warm weer en een prachtige voorstelling van Edith Kostelijk en cohorten. Met muziek, theater, smaak, kunst en dans vertelt zij het verhaal van de ommuurde tuin. Ik mocht er zelf zaterdag ook meewandelen. Het was heel bijzonder om rondgeleid te worden in je eigen tuin. En het is zo mooi hoe Edith dingen verbeeld die voor mij zo belangrijk en vanzelfsprekend zijn maar eigenlijk niet makkelijk onder woorden worden gebracht. Op woensdag zijn nog enkele kaarten beschikbaar via de site van woest en bijster.

De bonenstaken zijn verdwenen, lege bedden worden ingezaaid, de randen van de bedden worden strakker en strakker, het pompoenen veld is geruimd, de grote gewasresten gehakseld en het oogsten is bijna gebeurd! De allerlaatste week pakketten maken stemt een beetje triest maar we kijken ook uit naar de winter: evalueren, plannen maken, tijd genoeg hebben voor onderhoud zoals het vervangen van een aantal zieke fruitbomen en de bijna net zo rotte pergola, het verven van het winkeltje en de bankjes. En natuurlijk lekker lange weekeinden om bij te te komen van het prachtige maar hete jaar 2022.

Dit jaar hebben we nog nooit zoveel verschillende groenten per week in het pakket gestopt. We hopen dat jullie lekker hebben genoten van de overvloed van afgelopen jaar.

Dit weekend is er een leuke Halloween activiteit georganiseerd door Ilse en Laurie: Halloween pompoenen snijden! Onder aan het bericht vind je meer info en de link om je in te schrijven.

In het pakket weer een heleboel laatste groenten, zoals de laatste pompoenen, net als vorige week een verrassing wat erin gaat. Ook een verrassing welke bladgroenten jullie krijgen. Er zijn nog radicchio (roodlof), (krul)andijvie en wat kleine slaatjes. In het kolen vak kunnen we weer wat kleine kooltjes oogsten zoals paksoi maar ook savooiekool en spitskool. De laatste planting bosui is klein maar wel leuk zo aan het eind van seizoen.

De laatste week ook voor de tomaten. We hebben alle groene tomaten geoogst. Een laatste paar oranje hebben we nog even laten hangen voor onszelf en de vrijwilligers. De groene tomaten kun je ook eten. Je moet er niet teveel van eten maar een klein beetje is prima. Zeker als je het verwerkt in bijvoorbeeld een chutney of een jam. Chutney was iets dat ik altijd van mensen kreeg maar wat vervolgens jaren in de kast bleef staan. Deze zomer heb ik echt de chutney’s ontdekt. Met onze overgebleven courgettes maakte Giel een heel lekkere chutney die we nu op het terras serveren bij de tosti’s en ook thuis eet ik het graag op een boterham met kaas. Groene tomaten kun je ook omtoveren tot zo’n lekker bijgerecht/sausje. Met de linkjes naar landleven voor groene tomatenjam en onze collega’s van de stadsgroenteboer met recepten voor chutney en nog meer hoop ik dat jullie inspiratie hebben om deze laatste oogst uit de kas tot iets lekkers te brouwen!

Groene tomatenjam

Groene tomaten chutney en Fried Green Tomatoes

Halloween Pompoen Snijden

Zaterdag 29 oktober 10.30 - 11.30 of 14.30 - 15.30

Zondag 30 oktober 14.30 - 15.30

kosten: 7,50/ pompoen en kopje soep --> 5,- voor oogstaandeelhouders

Aanmelden —> https://forms.gle/CCfFH9hRRNx6iF5N7 <—

of op de tuin natuurlijk!


Eet smakelijk en hopelijk tot binnenkort op de tuin,

Esther, Ilse, Marieke en de rest van het tuinteam