De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Lieveheersbeestjes op zoek

Bijna Halloween, bijna winterseizoen!!! Nog maar 2 weken open

De een na laatste week alweer! Wat is het jaar hard gegaan! De tuin was gister enorm nat en heel herfstig, een goede dag om in de kas de tomaten en pepers te verzorgen en met de droogbonen en zaden aan de gang te gaan. Vandaag was een zonovergoten dag en zoemden de insecten, met name de lieveheersbeestjes om je oren op zoek naar een goed plekje voor de winter. Vooral de oude tuinmuur met zijn kieren en klimop is een gewilde overwinterplek. Net als de parasols waar we ze dan heel zielig weer wakker maken als we ze open draaien. De zweefvliegen doen zich te goed aan de herfstaster en de dahlia’s. Ook zij gaan binnenkort in winterslaap of laten poppen achter om volgend jaar in het voorjaar weer heel fijn te helpen met de bestrijding van bladluizen en andere ongewenste insectjes. Op het land lagen de laatste pompoenen af te rijpen en gaan er nu echt af.

Pompoen telen we in allerlei verschillende vormen en maten. Deze week gaan we de grote pompoenen slachten. De grote oranje pompoenen Rouge d’Etampes zijn prima voor soep, de blauw-grijze pompoenen Nelson-Crown Prince is heel stevig kun je ook heel goed grillen of in stoofpotjes doen. De pompoen met een licht bruine schil is Musquee de Provence, deze pompoen is veel sappiger dan de gewone oranje pompoen, ook goed voor soep en currys. Verder nog een paar spaghettipompoenen. Deze zijn eivormig en lichtgeel. Van Hanneke, een van onze oogstaandeelhouders kregen we deze tip voor de pompoen met een heerlijke romige saus. https://www.kokenmetkarin.nl/2019/11/19/spaghettipompoen/
Rode bieten die hebben we ook al in verschillende vormen; ronde, ovale en langwerpige bietjes. De langwerpige lijken het meeste op de originele vorm van de biet. Het handige ervan is dat je makkelijk ongeveer dezelfde grootte plakjes kunt maken voor bijvoorbeeld een salade. Bietensalade met sinaasappel en linzen. Kook of pof de bieten. Snij dunne plakjes en leg dit mooi op een bord. Besprenkel het met appelazijn en olijf olie. Meng de linzen met wat olijfolie, dille en zwarte peper en verdeel het over de bietjes. Maak sinaasappelpartjes schoon en leg deze op de bietjes. Maak het af met wat gembersiroop en wat reepjes gele peper.
Bataviasla hebben we de laatste weken onder vliesdoek verwend en ze zijn dus nog mooi groot geworden. Ook allerlei bladkooltjes hebben we onder doek geteeld. We doen een mix bosje in het pakket. Lekker voor de roerbak of in de salade. Je vindt, Green Wave, Tatsoi, Rouge Metis en Pink Lettucy in het bosje. De Green Wave is een van mij favorieten met het pachtige frisse groene golvende blad, en met een lekker beetje pit. De Tatsoi is een soort kleine paksoi met donker groen blaadjes en de rouge metis valt op door het prachtige rode ingesneden blad. Allemaal mooi eigenijk.


We hebben elk jaar gewassen die goed gaan en gewassen die minder gaan. Dit jaar dus prachtige gele peper, enorm veel aardbeien en (droog)bonen maar helaas geen zoete aardappel. De opbrengst was echt heel mager, een klein kratje... Ik ga voor volgend jaar op zoek naar ander uitgangsmateriaal, dit jaar kwam het plantgoed een maand te laat en was het heel klein en beschadigd in het vervoer. Ondanks de extra aandacht hebben ze het niet gered om voor de winter knollen te vormen.
Wel goed was dit jaar weer de aardappel opbrengst. Zeker de rode Emma had een grote opbrengst. Deze prachtige roze aardappel is ook lekker vol van smaak. Ik rooster ze het liefst in kwarten de oven. Ook mooi met de rode bietjes samen in de oven!


Wat extra uitleg hebben de droogbonen nodig. Ieder jaar telen we een aantal oude rassen zoals koebonen, musseneitjes, pronkers en natuurlijk kievitsbonen. De borlotti of kievitsbonen zijn allemaal rond dezelfde tijd klaar en die kunnen we dan vers in het pakket doen Dat is helaas niet zo met de koeboon en de pronkers. Dus deze hebben we zodra een deel aan de plant was gedroogd op rekken in de kas gelegd. Zo droogden ze verder. Nu alles eraf is kunnen we ze verdelen. Dop de bonen en geniet dan een tijdje van de kleur in een glazen potje :-). Wil je ze eten week de bonen dan eerst. Zet de bonen de avond tevoren in water en ververs die in de ochtend. 'S avonds kook je de bonen in weer vers water maar nu met wat zeezout (speciaal zeezout ivm de kali in het zout dat de schil zachter maakt) in 30-45 minuten gaar. Nu kun je ze gebruiken in allerlei gerechten. Ik maakte gisteren een lekkere Mexicaanse bonenschotel zoals deze; serveer met tortilla chips en een salade.
Tip: Wil je deze mooie boontjes langer bewaren leg de bonen dan eerst een paar dagen in de diepvries. Dan gaan de eitjes en larfjes van de bonenkever dood en vind je niet van de winter ineens kevertjes ipv bonen.

Vanaf komend weekend is er de voorstelling (W)Eet in de tuin te zien op zaterdag, zondag en woensdag! Deze interactieve belevingstheater neemt je mee door de tuinen laat je verwonderen en de tuin op nieuwe manieren ervaren. Er zijn al een aantal voorstellingen uitverkocht dus reserveer snel een kaartje op WoestenBijster.nl .



Woest en lekker

Vanmorgen begon de dag koud en zonnig. Verderop in het beekdal was al vorst aan de grond. Bij ons gelukkig nog niet. De zoete aardappel ziet er wel een beetje zielig uit. Die houd niet van lage temperaturen dus gaan we er van de week uithalen.

De andijvie daarentegen vindt het allemaal prima en groeide lekker door de laatste weken. Andijvie en zo’n regenachtige middag vraagt bij mij om lekkere stamppot of ovenschotel.

Andijvieschotel: Kook 500g kruimige aardappelen, snij een grote ui fijn, snij de andijvie in reepjes. Verwarm de oven voor op 250 graden. Stamp de aardappelen met wat melk en boter (en zout en zwarte peper) tot je een lekkere stevige aardappelpuree hebt.
Fruit de ui in wat boter of olie en als die glazig is strooi je er wat bloem over en roer het door. Bak nu de andijvie een paar minuten mee tot die zacht is. Breng alles op smaak met wat zout peper en evt nootmuskaat voor de nostalgie maar wat gerookte paprika poeder is ook erg lekker.
Doe eerst de andijvie en dan de aardappelpuree in de ovenschaal. Bestrooi alles met geraspte kaas. Heb je hongerige, sportende pubers maak dan kuiltjes in de puree en breek daar een ei in. Wat zout of een druppel tabasco erop en dan 20-25 minuten in de oven zetten.

De peertjes komen van de eeuwen oude Beurre Alexandre Lucas. Hij heeft dit jaar echt supergoed gedragen. De peertjes kun je lekker stoven. Schil de peertjes maar laat het steeltje eraan zitten en kook ze kort (15 min) tot ze zacht zijn. Lekker om wat suiker en een kaneel stokje aan het kookwater toe toevoegen of een geplette peul kardemom en wat vanille voor een ander winters smaakje. het past heel goed bij een chocolade mousse. Bewaar de peertjes in de koelkast. Ze zijn namelijk niet geplukt maar uit de boom gewaaid en dan kunnen ze wat gekwetst zijn. in de koelkast blijven ze langer mooi.

We vonden ook nog een cocon van een vlinder op een van de peertje. Waarschijnlijk een Meriansborstel. Deze punky rups zien we de laatste weken vaker door de tuin wandelen.

De laatste wortels zijn een mix van paarse en oranje wortels. Lekker als puree, gebonden met wat maizena en een beetje amandelroom en met zout, rode peper en citroentijm op smaak gebracht. Met een spuitzak maak je er leuk toefjes van en dat kusje dan garneren met een takje tijm.

Uit de kas komen de nog wat tomaatjes die zij lekker bij de veldsla. Dit was het eerste jaar dat ik zelf de veldsla voor zaaide en het is toch minder goed gegroeid als de veldsla die ik normaal als plantgoed binnen kreeg. Dus het is niet heel veel per persoon helaas. Volgend jaar gaan we het dubbele zetten. Ik hou van de notie smaak van veldsla lekker met blokjes kaas, walnoten en een zoete dressing.

De kooltjes zijn een hergroei van de spitskool en Savooie kool van van de zomer. Een mooie manier om een tweede oogst te hebben. Tussen de kooltjes zaaien we ook een groenbemester zodat we de bodem ook nog eens verwennen. De kooltjes kun je halveren en grillen. Ve het snijvlak in met wat olie en bak de kool in een grillpan. Leg ze hierna in een ovenschaal om na te garen. Misschien zit er ook wel een koolrabi in het pakket, deze kun je ook goed grillen in plakken.

De herfstvakantie valt dit jaar in de laatste week van het oogstseizoen. We hebben 22, 23, 26, 29 en 30 oktober een theatervoorstelling in de tuin WEet door Edith Kostelijk. Ze heeft een interactief theaterprogramma in de tuin gemaakt vanuit WOEST & BIJSTER. In de hele omgeving zijn die week leuke voorstellingen bij te wonen en kunstwerken te bezichtigen. Geïnteresseerd? Via deze link en op onze website vind je meer informatie!



Herfstzon

Niet alleen het weer, maar ook de pakketten worden steeds herfstiger. Zo worden we tijdens het werk steeds vaker overvallen door buien in plaats van de hete zon en de tomaten en courgette worden vervangen door knolselderij en pompoenen. Beide zijn perfect voor soepen, stoofpotjes, lasagnes en andere winterse ‘comfort’ maaltijden. Knolselderij zit bovendien bomvol met vitamines en mineralen. De knolselderij is niet enorm geworden maar ik ben wel trots op onze eerste poging. Op zandgrond is hij nl best lastig te telen en het is ook een plant met gebruiksaanwijzing. Hij houdt niet van buren, wel van veel mineralen dus je moet hem echt een beetje verwennen.

Verder zijn we begonnen met het afdekken van de bedden met vliesdoek om de gewassen tegen de koude(re) nachten te beschermen. Een ander voordeel van de vliesdoek is het beschermen van de gewassen tegen plagen, zoals de koolvlieg. Deze zijn nu nog vol op aanwezig. Ondanks dat het langzaam dus wit wordt in de tuin, is het nog een grote kleurenpracht. Ochtends begint het met mist en prachtige zonnestralen door de bomen en gewassen. Middags is het genieten van de dahlia’s en andere (herfst) bloemen die in de zon staan te schitteren.

Tijdens het opzoeken van een mooi plaatje van de chioggia biet kwam ik een leuk recept tegen die ik graag met jullie deel. Chioggia biet met walnoten en dropplant! Die dropplant kunnen jullie uiteraard bij ons in de tuin vinden. Net als de walnoten. De twee walnotenbomen die op het terrasdeel staan leveren dit jaar een overvloed. We rapen ze twee a drie keer per dag van het gras af, waarna we ze in de serre te drogen leggen. Voordat walnoten smakelijk zijn moeten zij eerst een tijd goed drogen anders smaken ze behoorlijk smerig, bovendien voorkom je zo schimmelvorming. De aangetaste walnoten laten we liggen voor de eekhoorntjes en kraaien. Erg leuk om te zien hoe zij aan het eind van de dag hier hun maaltje komen halen. De noten bewaren we zo tot volgend voorjaar voor de eerste pakketten.

Om nog een beetje in zomerse sferen te blijven zal er ook een eikenbladsla of bindsla in het pakket komen. Bindsla doet het erg goed als gebakken sla. Wassen, doormidden snijden en droog deppen. Dan in een hete koekenpan met olijfolie kort aanbakken. De sla moet net donkere randjes krijgen. Maak er een dressing van olie, azijn en een beetje mosterd bij. Lekker is het ook om gebakken champignons, gebakken spekjes en gebakken ui erbij te serveren. Uiteraard kan je bindsla ook rauw eten.

Misschien hebben sommige van jullie het artikel al voorbij zien komen op Facebook, maar wij hebben dit jaar bezoek gehad van het team van Floortje naar het einde van de wereld. Dit is een programma waarin Floortje Dessing mensen over de hele wereld opzoekt die een bijzonder bestaan leiden, maar dus ook die bijzonder dingen doen. Het artikel is zaterdag gepubliceerd en hier te lezen. Deze week krijgen we ook nog bezoek van een filmploeg van de KRO NCRV, zij komen voor informatie en om plantjes bij ons kopen voor het programma ’12 Straten Groen’.  Dergelijke interviews helpen om steeds meer mensen te bereiken, want “Ik hoop uiteindelijk dat deze plek, mensen kan inspireren om anders te denken en te kijken hoe je op een kleine schaal heel veel voedsel kan produceren.”



pompoenplaatjes

Vorige week woensdag hebben we in het herfstzonnetje de pompoenen geoogst. Met hulp van een heel aantal oogstaandeelhouders en stagiaires laadden we kruiwagens vol. Onze kleinste hulp van 2,5 jaar oud stond erop om alle grote pompoenen naar de kruiwagen te dragen. Gelukkig mochten we haar zo nu en dan helpen :-) Bij de winkel op het terras ontstond een prachtige hoop pompoenen. Een plaatje van allerlei kleuren en vormen. We eindigden met zijn allen in het zonnetje op het terras met een kop lekkere pompoensoep.

De komende weken vinden jullie dan ook allerlei pompoenen in het pakket en de winkel. Van stukken van de lange muskaatpompoen Longue de Nice tot de bijna zwarte Table Queen, van gewone oranje hokkaido tot de blauw grijze Nelson of misschien wel een butternut of spaghettipompoen. Van de gewone oranje pompoenen en de reuze muskaaatpompoen Musquee de Provence hebben we zoveel geoogst dat er genoeg is voor iedereen.

De meeste pompoenen gebruik je het zelfde, lekker grillen in de oven, in de soep of in een curry. Er is er eentje die iets meer uitleg behoeft. De spaghettipompoen ziet eruit als een soort groot geel-wit ei. We teelden hem een aantal jaar terug al eens maar vorig jaar kwamen er mensen om vragen en werd hij zelfs gevraagd tijdens de jaarlijkse enquête onder de oogstaandeelhouders als een gewenste groente. Vandaar dat hij weer in het assortiment zit. De spaghetti pompoen is familie van de courgette. Het vruchtvlees is draderig waardoor als je hem gaart, in de oven of gewoon in een pan water je het los kan halen als een soort vegetable-spaghetti. Omdat het net als courgette een neutrale smaak heeft kun je het goed combineren met bijvoorbeeld een pittige tomatensaus of een romige paddestoelen saus.

Ons oogstfeest op zaterdag kende helaas niet zulk lekker weer… Maar de bezoekes die het met paraplu en regelaarzen erop waagden waren niet teleurgesteld. Er waren hele leuke kraampjes van MergenMetz met lekkere worst van de varkens en eerlijke en heerlijke chocolade, Giel had allerlei gefermenteerd lekkers mee en veel DIY spullen. Tessy had een kraam vol leuke keramiekhes en bij GraanGeluk kon je bekroond bier proeven en super lokaal brood kopen. De schapenhouders hadden prachtige vachten bij zich en mensen konden hun eigen vilt-vachtje maken. Onder de tent waren ook Makandra , de imker en SlowFood aanwezig om mensen te vertellen over hun werk en lekkere honing en een prachtige lokale gort-lupine-groente salade te laten proeven. Onze winkel was een plaatje vol met oogst van ons en ook van onze oud-collega Pauline en nieuwe Wageningse groenteteler Edwin. En als pronkstuk natuurlijk de berg pompoenen die heel veel gefotografeerd is :-)

in het pakket deze week herfstige groenten zoals boerenkool, krulandijvie en winterpeen. Lekker voor stamppotjes maar gebruik ze ook eens anders. De boerenkool ris je van de bladsteel en het bladgroen kan fijngesneden als vitamine bom in een pastasaus. Krulandijvie doet het ook goed in een gado-gado! En winterpeen in de oven is niet te versmaden. De Shiso, het paarse blad in het pakket smaakt heel bijzonder warme smaak die doet denken aan komijn en anijs. Het past voor mij heel goed bij de wortel. Je kunt er bijvoorbeeld een cous-cous met wat gefruite ui, blokjes geroosterde wortel en fijngesneden shiso van maken.

De groenten komen heel nat van het land deze dagen. Pas daarom op bij het optillen van de zakjes. Deze zijn niet zo goed bestand tegen het water. Gelukkig kunnen wij wel tegen een beetje regen. Maar nu de dagen korter worden worden onze werkdagen ook korter en zijn beginnen we lekker een uurtje later.

Het einde van het seizoen komt eraan en een van onze afnemers heeft ons verwend met een afscheidsdiner. Boskeuken Zeven op Quadenoord breekt in de winter op maar heeft de hele zomer gekookt met lokale producten van ons, maar ook van de Truffelgaard, GraanGeluk en Remeker uit Lunteren. Een bevlogen team onder leiding van Joris en Matthieu koken zo lokaal en met zo weinig mogelijk voetafdruk een heerlijk belevenis. Er hoort ook nog eens een overnachting in een tipi in het bos en een ontbijt bij een kampvuur bij. Heel leuk om het zelf ook een keer mee te mogen maken.






gruwels

De koolrabi leek in het echt toch echt enger dan op de foto. Elk jaar vinden we wel weer zo'n heerlijk griezelig exemplaar. Het is nog geen halloween maar hij zou het er goed hebben gedaan. Koolrabi is een makkelijke groente die je in reepjes kunt bakken of in de oven grillen en dan op het laatst met wat kaas gratineren. Rauw als salade doet hij het ook goed!

Het eerste vliesdoek verschijnt in de tuin. We proberen voor november de chinese kool en paksoi nog groot te krijgen en we beschermen ze zo tegen koude nachten en de koolgalmug en de koolvlieg. Daarnaast nog een tuinkabouter op de foto… De Maisbaard laat zien hoe rijp een kolf is. Deze baard is nog blond… Niet rijp helaas. De kolven die we voor jullie hebben geoogst hebben bruine baarden. Kook de mais een paar minuten tot er een duidelijke kleur omslag is. Fijn met wat boter en zout. In het oventje van mijn houtkachel gaart de mais een stuk langzamer maar zonder gas!

Dat andere enge ding op de foto is builenbrand. Een schimmel die op mais groeit. Hij is eetbaar en wordt ook wel Mexicaanse truffel genoemd. Joris de chef van Zeven op Quadenoord heeft ze vorige week uitgeprobeerd. Ze smaken heel zoet!

We hebben dit jaar twee bedden pastinaak. Het eerst bed hebben we geoogst als lekkere herfstige starter. Het andere bed oogsten we in november en bewaren we tot volgend voorjaar zodat jullie ook wat zwaars in de eerste pakketten hebben. Na de oogst maken we de bedden schoon van onkruid en zaaien we groenbemester. De pastinaak is zoet en in plakjes gebakken smullen we er thuis graag van. Met wat zelfgemaakte mayonaise. 

Pastinaak bewaart uitzonderlijk goed. Je kunt het gerust een paar maanden in de koelkast houden. Best wel droog in een afgesloten zak of bak zodat het niet uitdroogt. 

Zilversteel is de snijbiet die op paksoi lijkt. Het is een mooie stevige groente met een aardse smaak. Erg lekker als basis voor een ovenschotel. Ik fruit wat rode ui in ringen, snij de snijbiet in stukjes van 3 cm en bak het even kort mee. Ik stort het geheel in een ingevette ovenschaal en leg er wat schijfjes gele peper op. Dan giet ik een mengsel van eieren en kwark, zout, peper en een klein beetje geraspte citroenschil over alles. Bak het geheel zo’n 45 minuten in de oven of tot het gestold is. (een dunne laag stolt sneller dan een dikke laag) eventueel kun je er nog wat kaas over raspen of een bodem van bladerdeeg maken. Wil je vegan gaan dan is het lekker om de rode ui ringen af te blussen met balsamicoazijn. Daarna de snijbiet even aanbakken. Leg op het bladerdeeg eerst een laag snijbiet, dan rode ui en eventueel wat gebakken shiitake en daarna de pepertjes. Hierna moet het geheel ongeveer een half uurtje in de oven zodat het bladerdeeg goed gaar en licht bruin is.

De gele pepertjes hangen als mooie lantaarntjes in de struiken. Ze rijpen de laatste twee weken mooi geel af. Eerst was ik heel voorzichtig want ze lijken op Madame Jeanette pepertjes. Maar gelukkig zijn ze heel mild en fruitig. Zo opeten doe ik niet maar het zou kunnen zonder tranen. Tijdens de opkweek waren er stekertjes verwisseld waardoor ik niet wist wat het voor planten waren. Volgens de kaartjes zouden het rode puntpaprika’s zijn… Ik heb nog heel lang gedacht dat ze zich zouden gaan strekken.


ZA 24 SEP - OOGSTFEEST

Op zaterdag 24 september is er weer een oogstfeest in de Ommuurde Tuin om de rijkdom van de oogst te vieren. Tijdens het Oogstfeest zullen er kraampjes zijn bemand door verschillende voedselinitiatieven uit de omgeving; Urban Funghi, MergenMetz, DONScatering en Imkerij de Zuid. Om 12.15 en 14.15 wordt er een wandeling gemaakt naar de nieuwe graanopslag van Graangeluk, onder leiding van het Marcel van Silfhout. Zij staan daar samen met SlowFood Rijnzoet. Natuurlijk worden er ook door de tuinders om 11.00, 13.00 en 16.00 een rondleidingen in de tuin gegeven. Heb je altijd al willen weten hoe die lekker kimchi gemaakt wordt die op onze tuin tosti te vinden is, kom dan vooral even meedoen aan de mini-workshop van Giel Dons. Prangende vragen over bijen of het imker vak kunnen ook gesteld worden naast natuurlijk wat honing proeven en inslaan. Of wellicht wil je meer weten over de varkens van MergenMetz in Doorwerth. 

Natuurlijk zijn het terras en de winkel zijn open en kinderen kunnen speuren in de tuin met de speurtocht GoedGemutst. Naast een speurtocht voor kinderen is er ook een spannende en informatieve tocht voor volwassenen in de tuin ontwikkeld door de lokale auteur Michael Kaptein uit Oosterbeek. Het belooft een gezellig en informatieve dag te worden. Tot de 24e?! 

Kievitsbonen ander kleurigs

Aan de foto’s kun je zien hoe droog en heet het nog steeds is. Ik nam deze aan het eind van de dag, 30 graden en een drogende wind. Het is een hele andere atmosfeer dan in de vroege ochtend als er nog dauw op de planten ligt. Dat is dan ook de beste tijd om te oogsten. De ochtenden zijn dan op het moment ook dagelijks bestemd voor het binnenhalen van de oogst. Veel vroeger dan 7u kunne we niet beginnen, dan is het nog te donker De middag gebruiken we om te schoffelen, wieden en vandaag ook om aardappels uit te zoeken. Fijn binnen uit de zon.

Afgelopen week hebben we veel gezaaid. De radijs- en raapsteel-achtigen tussen de aardbeien, veldsla en winterpostelein, spinazie. Ik hoop dat het lekker kiemt en dat die 20 graden weken die ze nu voorspelen doorzetten, dan hebben we nog een mooie oogst voor de boeg. Er staat ook nog allerlei zaaigoed klaar om de grond in te gaan donderdag, de opkweekruimte, de nursery (vind ik zo’n mooie naam! want het voelt echt als m’n plantenkindjes). Gaat nu langzaam weer gevuld raken met plantgoed voor de winter. We gaan kijken wat we ’s winters in de kas kunnen zaaien en planten en hoe lang een teelt dan duurt. Ik ben heel benieuwd.

De Damaun suikermais is klaar om geoogst te worden. We zaaien altijd twee rassen. De een is 2 weken voor de ander klaar. Helaas is dat eerste ras dit jaar wat onregelmatig opgekomen dus de mais is ook een beetje onregelmatig rijp en helaas ook niet helemaal gevuld. Op de tuin hebben we nog een krat vol kneusjes. Als je het leuk vind kun je er wat meenemen. op=op. Onder de suikermais zaaiden we serradella en wikke, twee vlinderbloemigen die voor extra stikstof zorgden voor de mais en voor extra voeding voor het bodemleven Ik hoop dat ze straks na de oogst nog terug komen.

De borlotti bonen zijn afgelopen week ineens gaan afrijpen. Zat ik de weken hiervoor steeds te azen op de eerste goede peulen; nu zijn ze allemaal in een keer klaar. Heel fijn want nu kunnen we ze mooi in het pakket doen. Deze bonen zijn nog niet helemaal ingedroogd. Vind je het leuk om ze tot de winter te bewaren laat ze dan goed drogen in de schil. En leg ze niet op elkaar te drogen. Met dit weer kan het in de vensterbank heel snel gaan. Na het doppen kun je ze jaren bewaren, maar binnen het jaar eten heeft de voorkeur. Goed is wel om ze dan 3 dagen in de vriezer te leggen om eventueel bonenkever-eitjes tegen te gaan en voor het koken een halve dag in de week te zetten..

Ga je ze nu eten dan kun je ze doppen en kook je ze 5-15 minuten. Even proeven of ze lekker zacht zijn tussendoor. We proberen dezelfde rijpheid in een zak te stoppen zodat het tegelijk gaar kookt. De bonen zijn gaar heel romig van smaak, past goed bij de snijbiet en je kunt er ook heerlijke humus van maken. Leuk om te experimenteren met kruiden. Klassiek met knoflook en citroen of meer spannend met wat harissa of een zoet kruidenmengsel zoals ras-al-hanout.

De verse bonen kun je ook prima in vriezen om laten een keertje te gebruiken.

De snijbiet is prachtig. Lekker sappig en stevig blad met mooi gekleurde stelen. Snij de steel eerst in reepjes en bak het met een uitje en een teentje knoflook zacht. Voeg dan pas het fijngesneden blad toe. Even laten slinken en met wat zure room en geroosterde pijnboompitjes serveren bij een zoete saffraanrijst met rozijnen en amandelschaafsel. mmmm Ook lekker met de borlottibonen erdoor. Ik maak graag wat meer en vries dan de helft in voor een keer dat ik weinig tijd of zin in koken heb.

Bijna herfst!!

Woensdag 21 september begint er een nieuw seizoen, de herfst staat voor de deur. Dag en nacht zijn even lang en dan start de astrologische herfst. Het lijkt ons een leuk moment om dat met onze oogstaandeelhouders te delen. En dat gaan we doen door met zijn allen de pompoenoogst binnen te halen. Vanaf 15u gaan we de pompoenen van het land halen en naar voren brengen om te wassen en daarna te drogen te leggen. Natuurlijk zorgen we voor een lekkere beker pompoensoep voor alle harde werkers. En tijdens een gezellig borrel bij een kampvuurtje (hopelijk mag dat dan ondertussen weer) kunnen we dankbaar stilstaan bij de oogst van dit jaar!

We horen graag of je komt maar sluit ook gerust last minute aan. abo@ommuurdetuin.nl of op de tuin aan de toonbank.

dag zomer

Ondanks dat er maar geen regen, komt voelt het toch langzaam als herfst. De dagen worden merkbaar korter. Ik wilde gisteravond nog wat werken in de kas omdat ik er overdag niet aan was toegekomen, maar eenmaal op de tuin werd het al schemerig. Ik kon uiteindelijk maar 1 rijtje dieven en indraaien. Vandaag een nieuwe kans. 

De sla groeit nog lekker door net als de courgettes die deze week een besproeiing met melk kregen tegen meeldauw. Nu komt er altijd wel meeldauw in je gewas maar de melk zorgt ervoor dat de schimmel zich veel lastiger kan settelen. Zo hoop ik de planten nog wat langer fris en gezond te houden.

De pompoenen zijn al rijp! Het is meer dan een maand vroeger dan andere jaren dat we de eerste pompoenen oogsten. Heerlijk in een curry of als soep natuurlijk.

Deze week ook weer een mooie venkel. Omdat we ze er vorige week halsoverkop af moesten halen, ze wilden gaan bloeien. Hebben we al het loof eraf gehaald. Anders onttrekt dat zoveel vocht aan de rokken dat de venkel droog wordt. Heel lekker in om de venkel plat doormidden te snijden of als je durft in drie plakken (kontje er aan laten zitten dan valt ie iet uit elkaar) en die dan in te smeren met wat olie en te grillen. Leuk ook met de courgettes.

De bonen produceren stukken minder dan een paar weken terug maar wel nog genoeg om deze week weer een keer lekker bonen in de pakketten te stoppen. Mijn kinderen hebben er nu bijna genoeg van. In de kas heb ik dit jaar kousenband geprobeerd. Dit boontje is enorm lang en snij je in korte stukjes. Het blijft wat steviger als onze gewone boon. Het is erg mooi maar qua productie kan het toch niet op tegen de Cobra. Dus bij sommige pakketten zul je deze super lange boontjes vinden.

Er gaat nog wat meer in het pakket dan ik hierboven schrijf. Maar ik kan denk ik niet altijd elke dag van de week het zelfde in het pakket doen, misschien zijn er nog radijsjes of Edamame-boontjes of wat mooie paarse basilicum. Lekker door de boontjes!

De Edamame boontjes kook je in zijn geheel in zout water en op je bord dop je ze. Het is erg lastig ze op het goede moment te oogsten. Sommige bootjes werden al wat geel. Nog steeds lekker maar anders dan de knalgroene boontjes uit de winkel. De boontjes zijn een super mooie bron van plantaardige eiwitten, leuk voor bij een Japanse maaltijd of een maaltijdsalade. 

We namen vandaag afscheid van Elena, na 1,5 jaar stagiair en bijna een half jaar medewerker vertrekt ze volgende week naar Noorwegen om daar op biologische boerderijen te gaan werken en avonturen te beleven met haar vriend en hun campertje. We gaan haar missen!