Lieveheersbeestjes op zoek
Bijna Halloween, bijna winterseizoen!!! Nog maar 2 weken open
De een na laatste week alweer! Wat is het jaar hard gegaan! De tuin was gister enorm nat en heel herfstig, een goede dag om in de kas de tomaten en pepers te verzorgen en met de droogbonen en zaden aan de gang te gaan. Vandaag was een zonovergoten dag en zoemden de insecten, met name de lieveheersbeestjes om je oren op zoek naar een goed plekje voor de winter. Vooral de oude tuinmuur met zijn kieren en klimop is een gewilde overwinterplek. Net als de parasols waar we ze dan heel zielig weer wakker maken als we ze open draaien. De zweefvliegen doen zich te goed aan de herfstaster en de dahlia’s. Ook zij gaan binnenkort in winterslaap of laten poppen achter om volgend jaar in het voorjaar weer heel fijn te helpen met de bestrijding van bladluizen en andere ongewenste insectjes. Op het land lagen de laatste pompoenen af te rijpen en gaan er nu echt af.
Pompoen telen we in allerlei verschillende vormen en maten. Deze week gaan we de grote pompoenen slachten. De grote oranje pompoenen Rouge d’Etampes zijn prima voor soep, de blauw-grijze pompoenen Nelson-Crown Prince is heel stevig kun je ook heel goed grillen of in stoofpotjes doen. De pompoen met een licht bruine schil is Musquee de Provence, deze pompoen is veel sappiger dan de gewone oranje pompoen, ook goed voor soep en currys. Verder nog een paar spaghettipompoenen. Deze zijn eivormig en lichtgeel. Van Hanneke, een van onze oogstaandeelhouders kregen we deze tip voor de pompoen met een heerlijke romige saus. https://www.kokenmetkarin.nl/2019/11/19/spaghettipompoen/
Rode bieten die hebben we ook al in verschillende vormen; ronde, ovale en langwerpige bietjes. De langwerpige lijken het meeste op de originele vorm van de biet. Het handige ervan is dat je makkelijk ongeveer dezelfde grootte plakjes kunt maken voor bijvoorbeeld een salade. Bietensalade met sinaasappel en linzen. Kook of pof de bieten. Snij dunne plakjes en leg dit mooi op een bord. Besprenkel het met appelazijn en olijf olie. Meng de linzen met wat olijfolie, dille en zwarte peper en verdeel het over de bietjes. Maak sinaasappelpartjes schoon en leg deze op de bietjes. Maak het af met wat gembersiroop en wat reepjes gele peper.
Bataviasla hebben we de laatste weken onder vliesdoek verwend en ze zijn dus nog mooi groot geworden. Ook allerlei bladkooltjes hebben we onder doek geteeld. We doen een mix bosje in het pakket. Lekker voor de roerbak of in de salade. Je vindt, Green Wave, Tatsoi, Rouge Metis en Pink Lettucy in het bosje. De Green Wave is een van mij favorieten met het pachtige frisse groene golvende blad, en met een lekker beetje pit. De Tatsoi is een soort kleine paksoi met donker groen blaadjes en de rouge metis valt op door het prachtige rode ingesneden blad. Allemaal mooi eigenijk.
We hebben elk jaar gewassen die goed gaan en gewassen die minder gaan. Dit jaar dus prachtige gele peper, enorm veel aardbeien en (droog)bonen maar helaas geen zoete aardappel. De opbrengst was echt heel mager, een klein kratje... Ik ga voor volgend jaar op zoek naar ander uitgangsmateriaal, dit jaar kwam het plantgoed een maand te laat en was het heel klein en beschadigd in het vervoer. Ondanks de extra aandacht hebben ze het niet gered om voor de winter knollen te vormen.
Wel goed was dit jaar weer de aardappel opbrengst. Zeker de rode Emma had een grote opbrengst. Deze prachtige roze aardappel is ook lekker vol van smaak. Ik rooster ze het liefst in kwarten de oven. Ook mooi met de rode bietjes samen in de oven!
Wat extra uitleg hebben de droogbonen nodig. Ieder jaar telen we een aantal oude rassen zoals koebonen, musseneitjes, pronkers en natuurlijk kievitsbonen. De borlotti of kievitsbonen zijn allemaal rond dezelfde tijd klaar en die kunnen we dan vers in het pakket doen Dat is helaas niet zo met de koeboon en de pronkers. Dus deze hebben we zodra een deel aan de plant was gedroogd op rekken in de kas gelegd. Zo droogden ze verder. Nu alles eraf is kunnen we ze verdelen. Dop de bonen en geniet dan een tijdje van de kleur in een glazen potje :-). Wil je ze eten week de bonen dan eerst. Zet de bonen de avond tevoren in water en ververs die in de ochtend. 'S avonds kook je de bonen in weer vers water maar nu met wat zeezout (speciaal zeezout ivm de kali in het zout dat de schil zachter maakt) in 30-45 minuten gaar. Nu kun je ze gebruiken in allerlei gerechten. Ik maakte gisteren een lekkere Mexicaanse bonenschotel zoals deze; serveer met tortilla chips en een salade.
Tip: Wil je deze mooie boontjes langer bewaren leg de bonen dan eerst een paar dagen in de diepvries. Dan gaan de eitjes en larfjes van de bonenkever dood en vind je niet van de winter ineens kevertjes ipv bonen.
Vanaf komend weekend is er de voorstelling (W)Eet in de tuin te zien op zaterdag, zondag en woensdag! Deze interactieve belevingstheater neemt je mee door de tuinen laat je verwonderen en de tuin op nieuwe manieren ervaren. Er zijn al een aantal voorstellingen uitverkocht dus reserveer snel een kaartje op WoestenBijster.nl .