Herfstzon
Niet alleen het weer, maar ook de pakketten worden steeds herfstiger. Zo worden we tijdens het werk steeds vaker overvallen door buien in plaats van de hete zon en de tomaten en courgette worden vervangen door knolselderij en pompoenen. Beide zijn perfect voor soepen, stoofpotjes, lasagnes en andere winterse ‘comfort’ maaltijden. Knolselderij zit bovendien bomvol met vitamines en mineralen. De knolselderij is niet enorm geworden maar ik ben wel trots op onze eerste poging. Op zandgrond is hij nl best lastig te telen en het is ook een plant met gebruiksaanwijzing. Hij houdt niet van buren, wel van veel mineralen dus je moet hem echt een beetje verwennen.
Verder zijn we begonnen met het afdekken van de bedden met vliesdoek om de gewassen tegen de koude(re) nachten te beschermen. Een ander voordeel van de vliesdoek is het beschermen van de gewassen tegen plagen, zoals de koolvlieg. Deze zijn nu nog vol op aanwezig. Ondanks dat het langzaam dus wit wordt in de tuin, is het nog een grote kleurenpracht. Ochtends begint het met mist en prachtige zonnestralen door de bomen en gewassen. Middags is het genieten van de dahlia’s en andere (herfst) bloemen die in de zon staan te schitteren.
Tijdens het opzoeken van een mooi plaatje van de chioggia biet kwam ik een leuk recept tegen die ik graag met jullie deel. Chioggia biet met walnoten en dropplant! Die dropplant kunnen jullie uiteraard bij ons in de tuin vinden. Net als de walnoten. De twee walnotenbomen die op het terrasdeel staan leveren dit jaar een overvloed. We rapen ze twee a drie keer per dag van het gras af, waarna we ze in de serre te drogen leggen. Voordat walnoten smakelijk zijn moeten zij eerst een tijd goed drogen anders smaken ze behoorlijk smerig, bovendien voorkom je zo schimmelvorming. De aangetaste walnoten laten we liggen voor de eekhoorntjes en kraaien. Erg leuk om te zien hoe zij aan het eind van de dag hier hun maaltje komen halen. De noten bewaren we zo tot volgend voorjaar voor de eerste pakketten.
Om nog een beetje in zomerse sferen te blijven zal er ook een eikenbladsla of bindsla in het pakket komen. Bindsla doet het erg goed als gebakken sla. Wassen, doormidden snijden en droog deppen. Dan in een hete koekenpan met olijfolie kort aanbakken. De sla moet net donkere randjes krijgen. Maak er een dressing van olie, azijn en een beetje mosterd bij. Lekker is het ook om gebakken champignons, gebakken spekjes en gebakken ui erbij te serveren. Uiteraard kan je bindsla ook rauw eten.
Misschien hebben sommige van jullie het artikel al voorbij zien komen op Facebook, maar wij hebben dit jaar bezoek gehad van het team van Floortje naar het einde van de wereld. Dit is een programma waarin Floortje Dessing mensen over de hele wereld opzoekt die een bijzonder bestaan leiden, maar dus ook die bijzonder dingen doen. Het artikel is zaterdag gepubliceerd en hier te lezen. Deze week krijgen we ook nog bezoek van een filmploeg van de KRO NCRV, zij komen voor informatie en om plantjes bij ons kopen voor het programma ’12 Straten Groen’. Dergelijke interviews helpen om steeds meer mensen te bereiken, want “Ik hoop uiteindelijk dat deze plek, mensen kan inspireren om anders te denken en te kijken hoe je op een kleine schaal heel veel voedsel kan produceren.”