De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

pompoenplaatjes

Vorige week woensdag hebben we in het herfstzonnetje de pompoenen geoogst. Met hulp van een heel aantal oogstaandeelhouders en stagiaires laadden we kruiwagens vol. Onze kleinste hulp van 2,5 jaar oud stond erop om alle grote pompoenen naar de kruiwagen te dragen. Gelukkig mochten we haar zo nu en dan helpen :-) Bij de winkel op het terras ontstond een prachtige hoop pompoenen. Een plaatje van allerlei kleuren en vormen. We eindigden met zijn allen in het zonnetje op het terras met een kop lekkere pompoensoep.

De komende weken vinden jullie dan ook allerlei pompoenen in het pakket en de winkel. Van stukken van de lange muskaatpompoen Longue de Nice tot de bijna zwarte Table Queen, van gewone oranje hokkaido tot de blauw grijze Nelson of misschien wel een butternut of spaghettipompoen. Van de gewone oranje pompoenen en de reuze muskaaatpompoen Musquee de Provence hebben we zoveel geoogst dat er genoeg is voor iedereen.

De meeste pompoenen gebruik je het zelfde, lekker grillen in de oven, in de soep of in een curry. Er is er eentje die iets meer uitleg behoeft. De spaghettipompoen ziet eruit als een soort groot geel-wit ei. We teelden hem een aantal jaar terug al eens maar vorig jaar kwamen er mensen om vragen en werd hij zelfs gevraagd tijdens de jaarlijkse enquête onder de oogstaandeelhouders als een gewenste groente. Vandaar dat hij weer in het assortiment zit. De spaghetti pompoen is familie van de courgette. Het vruchtvlees is draderig waardoor als je hem gaart, in de oven of gewoon in een pan water je het los kan halen als een soort vegetable-spaghetti. Omdat het net als courgette een neutrale smaak heeft kun je het goed combineren met bijvoorbeeld een pittige tomatensaus of een romige paddestoelen saus.

Ons oogstfeest op zaterdag kende helaas niet zulk lekker weer… Maar de bezoekes die het met paraplu en regelaarzen erop waagden waren niet teleurgesteld. Er waren hele leuke kraampjes van MergenMetz met lekkere worst van de varkens en eerlijke en heerlijke chocolade, Giel had allerlei gefermenteerd lekkers mee en veel DIY spullen. Tessy had een kraam vol leuke keramiekhes en bij GraanGeluk kon je bekroond bier proeven en super lokaal brood kopen. De schapenhouders hadden prachtige vachten bij zich en mensen konden hun eigen vilt-vachtje maken. Onder de tent waren ook Makandra , de imker en SlowFood aanwezig om mensen te vertellen over hun werk en lekkere honing en een prachtige lokale gort-lupine-groente salade te laten proeven. Onze winkel was een plaatje vol met oogst van ons en ook van onze oud-collega Pauline en nieuwe Wageningse groenteteler Edwin. En als pronkstuk natuurlijk de berg pompoenen die heel veel gefotografeerd is :-)

in het pakket deze week herfstige groenten zoals boerenkool, krulandijvie en winterpeen. Lekker voor stamppotjes maar gebruik ze ook eens anders. De boerenkool ris je van de bladsteel en het bladgroen kan fijngesneden als vitamine bom in een pastasaus. Krulandijvie doet het ook goed in een gado-gado! En winterpeen in de oven is niet te versmaden. De Shiso, het paarse blad in het pakket smaakt heel bijzonder warme smaak die doet denken aan komijn en anijs. Het past voor mij heel goed bij de wortel. Je kunt er bijvoorbeeld een cous-cous met wat gefruite ui, blokjes geroosterde wortel en fijngesneden shiso van maken.

De groenten komen heel nat van het land deze dagen. Pas daarom op bij het optillen van de zakjes. Deze zijn niet zo goed bestand tegen het water. Gelukkig kunnen wij wel tegen een beetje regen. Maar nu de dagen korter worden worden onze werkdagen ook korter en zijn beginnen we lekker een uurtje later.

Het einde van het seizoen komt eraan en een van onze afnemers heeft ons verwend met een afscheidsdiner. Boskeuken Zeven op Quadenoord breekt in de winter op maar heeft de hele zomer gekookt met lokale producten van ons, maar ook van de Truffelgaard, GraanGeluk en Remeker uit Lunteren. Een bevlogen team onder leiding van Joris en Matthieu koken zo lokaal en met zo weinig mogelijk voetafdruk een heerlijk belevenis. Er hoort ook nog eens een overnachting in een tipi in het bos en een ontbijt bij een kampvuur bij. Heel leuk om het zelf ook een keer mee te mogen maken.