De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

gruwels

De koolrabi leek in het echt toch echt enger dan op de foto. Elk jaar vinden we wel weer zo'n heerlijk griezelig exemplaar. Het is nog geen halloween maar hij zou het er goed hebben gedaan. Koolrabi is een makkelijke groente die je in reepjes kunt bakken of in de oven grillen en dan op het laatst met wat kaas gratineren. Rauw als salade doet hij het ook goed!

Het eerste vliesdoek verschijnt in de tuin. We proberen voor november de chinese kool en paksoi nog groot te krijgen en we beschermen ze zo tegen koude nachten en de koolgalmug en de koolvlieg. Daarnaast nog een tuinkabouter op de foto… De Maisbaard laat zien hoe rijp een kolf is. Deze baard is nog blond… Niet rijp helaas. De kolven die we voor jullie hebben geoogst hebben bruine baarden. Kook de mais een paar minuten tot er een duidelijke kleur omslag is. Fijn met wat boter en zout. In het oventje van mijn houtkachel gaart de mais een stuk langzamer maar zonder gas!

Dat andere enge ding op de foto is builenbrand. Een schimmel die op mais groeit. Hij is eetbaar en wordt ook wel Mexicaanse truffel genoemd. Joris de chef van Zeven op Quadenoord heeft ze vorige week uitgeprobeerd. Ze smaken heel zoet!

We hebben dit jaar twee bedden pastinaak. Het eerst bed hebben we geoogst als lekkere herfstige starter. Het andere bed oogsten we in november en bewaren we tot volgend voorjaar zodat jullie ook wat zwaars in de eerste pakketten hebben. Na de oogst maken we de bedden schoon van onkruid en zaaien we groenbemester. De pastinaak is zoet en in plakjes gebakken smullen we er thuis graag van. Met wat zelfgemaakte mayonaise. 

Pastinaak bewaart uitzonderlijk goed. Je kunt het gerust een paar maanden in de koelkast houden. Best wel droog in een afgesloten zak of bak zodat het niet uitdroogt. 

Zilversteel is de snijbiet die op paksoi lijkt. Het is een mooie stevige groente met een aardse smaak. Erg lekker als basis voor een ovenschotel. Ik fruit wat rode ui in ringen, snij de snijbiet in stukjes van 3 cm en bak het even kort mee. Ik stort het geheel in een ingevette ovenschaal en leg er wat schijfjes gele peper op. Dan giet ik een mengsel van eieren en kwark, zout, peper en een klein beetje geraspte citroenschil over alles. Bak het geheel zo’n 45 minuten in de oven of tot het gestold is. (een dunne laag stolt sneller dan een dikke laag) eventueel kun je er nog wat kaas over raspen of een bodem van bladerdeeg maken. Wil je vegan gaan dan is het lekker om de rode ui ringen af te blussen met balsamicoazijn. Daarna de snijbiet even aanbakken. Leg op het bladerdeeg eerst een laag snijbiet, dan rode ui en eventueel wat gebakken shiitake en daarna de pepertjes. Hierna moet het geheel ongeveer een half uurtje in de oven zodat het bladerdeeg goed gaar en licht bruin is.

De gele pepertjes hangen als mooie lantaarntjes in de struiken. Ze rijpen de laatste twee weken mooi geel af. Eerst was ik heel voorzichtig want ze lijken op Madame Jeanette pepertjes. Maar gelukkig zijn ze heel mild en fruitig. Zo opeten doe ik niet maar het zou kunnen zonder tranen. Tijdens de opkweek waren er stekertjes verwisseld waardoor ik niet wist wat het voor planten waren. Volgens de kaartjes zouden het rode puntpaprika’s zijn… Ik heb nog heel lang gedacht dat ze zich zouden gaan strekken.