Kievitsbonen ander kleurigs
Aan de foto’s kun je zien hoe droog en heet het nog steeds is. Ik nam deze aan het eind van de dag, 30 graden en een drogende wind. Het is een hele andere atmosfeer dan in de vroege ochtend als er nog dauw op de planten ligt. Dat is dan ook de beste tijd om te oogsten. De ochtenden zijn dan op het moment ook dagelijks bestemd voor het binnenhalen van de oogst. Veel vroeger dan 7u kunne we niet beginnen, dan is het nog te donker De middag gebruiken we om te schoffelen, wieden en vandaag ook om aardappels uit te zoeken. Fijn binnen uit de zon.
Afgelopen week hebben we veel gezaaid. De radijs- en raapsteel-achtigen tussen de aardbeien, veldsla en winterpostelein, spinazie. Ik hoop dat het lekker kiemt en dat die 20 graden weken die ze nu voorspelen doorzetten, dan hebben we nog een mooie oogst voor de boeg. Er staat ook nog allerlei zaaigoed klaar om de grond in te gaan donderdag, de opkweekruimte, de nursery (vind ik zo’n mooie naam! want het voelt echt als m’n plantenkindjes). Gaat nu langzaam weer gevuld raken met plantgoed voor de winter. We gaan kijken wat we ’s winters in de kas kunnen zaaien en planten en hoe lang een teelt dan duurt. Ik ben heel benieuwd.
De Damaun suikermais is klaar om geoogst te worden. We zaaien altijd twee rassen. De een is 2 weken voor de ander klaar. Helaas is dat eerste ras dit jaar wat onregelmatig opgekomen dus de mais is ook een beetje onregelmatig rijp en helaas ook niet helemaal gevuld. Op de tuin hebben we nog een krat vol kneusjes. Als je het leuk vind kun je er wat meenemen. op=op. Onder de suikermais zaaiden we serradella en wikke, twee vlinderbloemigen die voor extra stikstof zorgden voor de mais en voor extra voeding voor het bodemleven Ik hoop dat ze straks na de oogst nog terug komen.
De borlotti bonen zijn afgelopen week ineens gaan afrijpen. Zat ik de weken hiervoor steeds te azen op de eerste goede peulen; nu zijn ze allemaal in een keer klaar. Heel fijn want nu kunnen we ze mooi in het pakket doen. Deze bonen zijn nog niet helemaal ingedroogd. Vind je het leuk om ze tot de winter te bewaren laat ze dan goed drogen in de schil. En leg ze niet op elkaar te drogen. Met dit weer kan het in de vensterbank heel snel gaan. Na het doppen kun je ze jaren bewaren, maar binnen het jaar eten heeft de voorkeur. Goed is wel om ze dan 3 dagen in de vriezer te leggen om eventueel bonenkever-eitjes tegen te gaan en voor het koken een halve dag in de week te zetten..
Ga je ze nu eten dan kun je ze doppen en kook je ze 5-15 minuten. Even proeven of ze lekker zacht zijn tussendoor. We proberen dezelfde rijpheid in een zak te stoppen zodat het tegelijk gaar kookt. De bonen zijn gaar heel romig van smaak, past goed bij de snijbiet en je kunt er ook heerlijke humus van maken. Leuk om te experimenteren met kruiden. Klassiek met knoflook en citroen of meer spannend met wat harissa of een zoet kruidenmengsel zoals ras-al-hanout.
De verse bonen kun je ook prima in vriezen om laten een keertje te gebruiken.
De snijbiet is prachtig. Lekker sappig en stevig blad met mooi gekleurde stelen. Snij de steel eerst in reepjes en bak het met een uitje en een teentje knoflook zacht. Voeg dan pas het fijngesneden blad toe. Even laten slinken en met wat zure room en geroosterde pijnboompitjes serveren bij een zoete saffraanrijst met rozijnen en amandelschaafsel. mmmm Ook lekker met de borlottibonen erdoor. Ik maak graag wat meer en vries dan de helft in voor een keer dat ik weinig tijd of zin in koken heb.
Bijna herfst!!
Woensdag 21 september begint er een nieuw seizoen, de herfst staat voor de deur. Dag en nacht zijn even lang en dan start de astrologische herfst. Het lijkt ons een leuk moment om dat met onze oogstaandeelhouders te delen. En dat gaan we doen door met zijn allen de pompoenoogst binnen te halen. Vanaf 15u gaan we de pompoenen van het land halen en naar voren brengen om te wassen en daarna te drogen te leggen. Natuurlijk zorgen we voor een lekkere beker pompoensoep voor alle harde werkers. En tijdens een gezellig borrel bij een kampvuurtje (hopelijk mag dat dan ondertussen weer) kunnen we dankbaar stilstaan bij de oogst van dit jaar!
We horen graag of je komt maar sluit ook gerust last minute aan. abo@ommuurdetuin.nl of op de tuin aan de toonbank.