Wintertijd reflectie en transparantie
Na een welverdiende vakantie met kerst zijn we alweer 2 weken bezig in de tuin met compost kruien en opruimen. We hebben zelfs de eerste veldsla gezaaid met hoop op nog wat warme dagen. Het gras is tijdens de vakantie zo gegroeid dat het bijna weer gemaaid zou moeten worden!
Tijdens de laatste tuindag van 2022 konden we onze oogstelers blij maken met een groentepakket. Het was gezellig met wat laatste groenten, gluhwein en chocomelk om ons warm te houden. Er waren ook wat vaste klanten en overdag waren we met de stagiaires en vrijwilligers lekker in de tuin bezig met wieden en compost rijden. Overdag waren de oogstdelers die langs kwamen vooral benieuwd naar hoe het jaar was geweest en kregen we veel positieve feedback. Om 15 uur verzamelden een aantal vrijwilligers en oogstdelers zich in de pergolatent waar Esther de financiën uit de doeken deed.
Was je er niet bij dan kun je via deze link kijken hoe het dit jaar is gegaan en ook hoe we tot de berekening voor de jaarbijdrage zijn gekomen. We vinden het belangrijk om transparant te zijn over onze kosten maar ook over ons inkomen.
Onze pagina over het groentepakket - oogstdeel is vernieuwd www.ommuurdetuin.nl/groentepakket lees hem graag door. (feedback is erg welkom)
Aan het begin van vorig jaar vertelde ik al dat bij de invoering van het solidaire betalingssysteem de berekening van de kosten van het oogstdeel alleen over het aantal benodigde uren voor een pakket was gegaan en dat de feitelijke kosten zoals pacht, plantgoed, bemesting en kantoorkosten helemaal niet waren meegerekend! :-| Blunder van onze kant... Dit jaar hebben we nog eens heel goed gekeken hoeveel uur naar welke activiteiten zijn gegaan (de tuin is natuurlijk meer dan alleen een CSA) en hebben we gekeken wat de feitelijke kosten zijn.
De hoge prijzen van energie en grondstoffen maakten dat plantgoed, compost en andere inputs dit jaar al met 30-100% zijn gestegen! Een prijsstijging van de jaarlijkse bijdrage is dan ook onvermijdelijk. Met deze nieuwe inzichten hebben we daarom een nieuwe overzichtelijke prijsschaal gemaakt. Hierbij gaat het om een jaarbijdrage en niet meer om een bijdrage die gebaseerd is op een aantal weken of uren. Je kunt in de schaal zien wat voor inkomen/uur wij als tuinder hebben bij welke bijdrage. Je kunt dus kiezen wat de hoogte is van je bijdrage. Door het een jaarbijdrage te maken is het voor ons logisch om een extra pakket te maken als de groenten een week eerder of langer oogstbaar zijn, een after-season pakket zoals vandaag.
De jaarlijkse online oogstdelers-enquette
Uit de feedback via de online enquête kwam naar voren dat sommige mensen de hoeveelheid sla soms teveel vinden en anderen er niet genoeg van kunnen krijgen; soms de groenten wat klein of weinig zijn maar dat over het geheel de kwaliteit, hoeveelheid en afwisseling als goed werd bevonden. Verder kregen we terug dat er in verhouding veel meer (soorten) groenten in zaten dan afgelopen jaren. We zijn heel blij met feedback en we kijken naar of we bepaalde groenten meer kunnen telen! Inherent aan het oogstdeel is dat er soms kleine en minder mooie groenten of porties in zitten, als een oogst tegenvalt. Gelukkig hebben we ook veel meevallers en krijgen we de meeste ‘klachten' over dat er ’teveel’ in het pakket zit. Dat laatste is gelukkig makkelijk op te lossen: Groenten die ‘ongewenst zijn mag je altijd achterlaten. Wij zorgen dat het bij vrijwilligers of stagiaires terecht komt.
De nieuwe mogelijkheid tot het zelfplukken van aardbeien en kruiden werd door veel mensen gewaardeerd. We gaan kijken of we dit kunnen uitbreiden! Ook hoorden we dat veel mensen de tuin graag gebruiken als een uitje met familie.
Ook kwam uit de enquête dat eenderde van de respondenten een pakket heeft voor een kleiner aantal personen dan hun huishouden. Dit is heel begrijpelijk als je bijvoorbeeld niet zulke grote eters aan tafel hebt of vaak buiten de deur eet. Wij zagen zelf het laatste jaar een sterke verschuiving naar 1-persoonspakketten. Deze 1-persoonspakketten kosten ons echter zo goed als evenveel tijd om te telen en klaar te maken als en 2-persoonspakket. Vandaar dat het verschil tussen de bijdrage voor een 1-persoons- en een 2 persoonspakket kleiner is geworden.
FAQ: Waarom liggen in de winkel andere groenten dan in het pakket zitten? Voor de winkel kopen we ook groenten in van onze collega bio-tuinders. In principe is 75% van de oogst voor de pakketten en 25% van de oogst voor de winkel. Ook zien mensen dat er groenten in het pakket zitten die niet in de winkel liggen. Als een oogst tegenvalt verdelen we 100% van de oogst over de pakketten en gaat en niets naar de winkel.
FAQ: Kan ik groenten ruilen in de winkel? Nee, ongewenste groenten kun je achterlaten. Deze verdelen we dan onder de vrijwilligers en stagiaires. Wel kun je in de winkel met 10% korting extra groenten kopen! Kom je in de tuinwinkel en haal je je pakket op in Wageningen geef dan altijd even aan dat je oogstdeler bent. Omdat we deze leden niet wekelijks zien (her)kennen we jullie niet.