De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Herfst

IMG_6121.jpeg

Wat een omslag in het weer! De herfst in de tuin zorgt voor mooie plaatjes met paarse asters en hoge goud-gele aardpeerbloemen, de bomen beginnen ook steeds geler te kleuren en het gras is hartstikke groen en nat.

De pompoenen zijn nu bijna allemaal geoogst. Veel leuke kleine oranje pompoentjes, beige butternuts en ook weer een boel lekkere grote blauw-grijze pompoenen. Pompoen kun je rauw eten. Schaaf met een kaasschaaf dunne repen van het vruchtvlees. Even marineren in een azijn-olie mengsel met wat zout en peper en je hebt een mooie kleurige toevoeging aan je maaltijd(salade).

Maar als soep is het nu ook heerlijk. Fruit een grote ui en voeg er blokjes pompoen aan toe even meebakken met wat komijn en knoflook, kokend water erop en 20 minuten laten koken. Pureren, opmaak brengen met citroensap, zout en peper en misschien nog een schep kwark erin.

De pastinaak hebben we dit keer op tijd gedund en dat is te zien aan de joekels van wortels die we hebben kunnen oogsten. Ik hou erg van gebakken pastinaak. Snij de pastinaak in dunne plakken en bak ze in olijfolie licht bruin. Lekker met citroenmayo. Zin om je handen vrij te hebben. Doe dan stukken pastinaak in de oven en laat in 45 minuten lichtbruin roosteren. Lekker om om een mooi stuk lamsgebraad heen te leggen. 

Vanaf 10 oktober verkopen we weer heideschaap en -lam van de kleine kudde van Caroline Neys bij Warnsborn. Mooie magere dieren met veel smaak. Normaal hebben we alleen lamsvlees maar helaas moeten er dit jaar ook een paar schapen naar de slacht. De droogte en de komst van de wolf in het gebied hebben een kleiner begrazingsmogelijkheid tot gevolg. Schapen- en lamsvlees uit natuurgebieden is het weinige vlees dat ik eet. Er worden dieren ingezet om de heidevelden open te houden en omdat er nu eenmaal maar één ram bij een kudde wordt getolereerd moeten de jonge mannetjes de pot in. Deze dieren krijgen geen antibiotica of extra mais of soja gevoerd het is puur natuur en ook goed voor de diversiteit in de natuur.

Spruitenkoppen of eeuwig moes. In de herfst komen er weer meer kolen op het menu. De spruitenkoppen, de bovenkant van de spruitkool moet eraf anders dikken de spruiten niet. Deze toppen smaken net als spruitjes en kun je heerlijk in een stamppot verwerken. De eeuwig moes heeft een minder uitgesproken smaak maar ook deze kool doet het goed in de stamp. Kook of roerbak reepjes kool tot ze zacht zijn en meng het hierna met de gestampte aardappels. Lekker met stukjes kaas erdoor en een noten-paddestoelenburger of een gehaktbal ;-) Hou je van fusion, fruit dan een ui en harissa en stukjes abrikoos met de reepjes kool voordat je het door de aardappel doet of de couscous.

De krulandijvie is prachtig. Je kunt m alsfrisse-sla eten. Hou je niet van bitter leg de gesneden blaadjes dan 10 min in ijskoud water en de bitterstoffen trekken eruit. 

De laatste suikermaïs is niet meer zo zoet als een paar weken terug maar nog altijd lekker. Ook zijn ze soms niet meer helmaal volgegroeid. Ik gebruik de wat oudere exemplaren in mexicaanse bonenschotels. Kook de kolf kort totdat je de kleur ziet omslaan van lichtgeel naar diepgeel. Laat het de kolf wat afkoelen en zet hem rechtop. Snij vervolgens de korrels van de kolf. Mixen met een bonen-tomatensaus en dan lekker op een wrap met wat krulandijvie, avocado en jalapenos.

Eet smakelijk!

IMG_6126.jpeg

nagenieten

Wat een heerlijk weekend en gezellig oogstfeest hebben we gehad! Ik was even een beetje benauwd of het niet te druk zou worden maar gelukkig was iedereen heel relaxt en wachtte iedereen netjes op 1,5m afstand op zijn beurt. We hadden van te voren veel taarten gebakken en die gingen ook allemaal op!!

Door de afgelopen heerlijke warme week hebben we weer heel veel sperziebonen.. De Cobra doet het dit jaar super goed. Ook hebben we voor het eerst edamame-boontjes in het oogstaandeel. Dat zijn verse sojaboontjes. Je kookt ze in de schil in zout water in 5-10 minuten. in elke peul zitten 1-3 boontjes best weinig voor zo’n wijdverbreid gewas! Je breekt de schil na het koken makkelijk open en de groene boontjes kun je daarna in allerlei gerechten verwerken. Vaak zie je ze in maaltijdsalades zoals Poke-bowl maar ook op het laatst toegevoegd aan een roerbakschotel is super. Als je dan toch bezig bent met een maaltijd salade dan passen daar ook een paar radijsjes in en wat bieslook.

Vandaag is de eerste dag van de astronomische herfst. Vanaf morgenavond gaat het ook zo voelen als ik de weerberichten mag geloven. Vandaar lekker stoofpeertjes voor een herfstig dessert. De Winterriet-peren zijn van een oud ras dat het erg goed op zandgrond doet. De peren zijn dan soms ook erg groot. Dat is best gevaarlijk plukken. Vorig jaar heb ik met een flinke bult rondgelopen. Dit jaar toch maar iets voorzichtiger op afstand met een bezem de laatste vruchten uit de boom geschud. 

Schil de peren en laat het steeltje zo mogelijk zitten. Snij de peren door de midden en verwijder het klokhuis. De gehalveerde peren zet je op met een kaneel stokje en eventueel een scheut agavesiroop. Nu is het een kwestie van geduld. Je laat de peren koken tot ze mooi rood zijn geworden. Dat kan wel een avond lang zijn. Ik zet ze graag op het houtvuur en laat ze dan zo rustig gaar worden zonder dat ik gas hoef te verstoken en de kamer ruikt ook nog eens heel lekker!

De paksoi heeft ook al wat herfstige vlekjes. De planten groeien nu niet meer zo snel en dan kunnen allerlei plagen er een hapje van nemen. Nog steeds een fijne kool die je ook een keer in de soep kan doen!

Oorlog die bonen Zappa litho stengels la oh mijn sla

Oorlog die bonen Zappa litho stengels la oh mijn sla suiker mais….Leuk die dicteerfunctie maar hij maakt er niks van. Deze week oogsten we (onder andere):  borlottibonen, zapallito, patisson of pompoen, kool, stengelsla, romaanse sla, suikermais en salie


Wow wat is het heet vandaag… gelukkig konden we nog wat eerder beginnen en waren we om 7.00 uur vanmorgen aan het oogsten… in de zomer beginnen we met dit soort dagen om 6 uur maar dan is het gewoon nog donker...de weekenden in september zijn altijd vol met markten en feestjes. Komend weekend is er oogstfeest in de ommuurde tuin. De eerste open dag van het jaar!

Met een uitgebreid terras, een uitstalling van de ingemaakte oogst en rondleidingen in kleine groepjes van max 12 personen, een vuurtje waarop kinderen een broodje kunnen bakken. 

In de tuin staat de rogge die we vorige week zaaiden staat al boven. We hadden het afgedekt met doek want we waren nog niet omgedraaid of er landden al 4 duiven op het zaaisel. Vanmorgen piepte de eerste blaadjes van de rogge al door het doek. Tijd om deze snel te verwijderen anders groeit de rogge vast en krijg je het doek er niet meer af zonder de rogge eruit te trekken. 

Vanmiddag liep ik met Emile en Louise van De Nieuwe Winkel door de tuin. Ik oogstte het eerste sneeuwklokje of bruidsjurkje; een pepertje zonder bij mij bekende naam dat ik bij deze bedenk dus. Elke paar weken lopen we zo door de tuin op zoek naar nieuwe groenten en kruiden voor het menu, zoals de shiso die je ook op de foto ziet. even later kreeg ik wel een heel leuk presentje, een radijsjes pin, een onderscheiding voor… mag ik nog niet schrijven maar het wordt 21 september bekend gemaakt!!!

De borlottibonen of kievitsbonen zijn om te doppen net zoals vorige week met Coco rose ook deze bonen hoef je niet lang te koken 10-15 minuten, altijd even proeven of je het gaar genoeg vindt. Fijn door een minestronesoep of een andere groente soep. Lekker vullend en tegelijk ook licht. Ik at ze dit weekend in combinatie met sperziebonen (beide bonen eerst gekookt), dan met wat cherrytomaatjes en wat rode peper, zout en olijfolie in de oven.

De stengelsla of wosun is vanbinnen knal groen en kun je rauw of geroerbakt eten. De geur is nootachtig misschien zelfs een beetje salmiakig. Ik vind het erg lekker met rode ui en gele paprika. Ik snij het redelijk grof en na het roerbakken blus ik het af met (vegan) oestersaus. Het toefje blaadjes kun je ook roerbakken.

De tijd van de pompoenen breekt langzaam aan. De zomerpompoentjes, de patisson en de zapallito zijn nog lekker fris en kun je goed grillen in plakken. We hebben niet genoeg voor iedereen dus sommigen krijgen al een winterpompoen. We telen dit jaar weer veel verschillende rassen. Ik heb gekozen voor bright summer en amoro beide rassen geven meestal niet al te grote vruchten, mooi voor onze M en S pakketten. Ook deze zijn leuk om te grillen maar dat doe ik dan weer het liefst in de oven want anders moet je wel erg dunne plakken snijden.

De salie is heel lekker als je hem licht in olie bakt. Doe een dun laagje olie in de pan en frituur elk blaadje individueel licht bruin. halverwege even keren. Geweldig lekker knappertje op bovenstaande pompoenachtigen of bij de bonen.

Kolen: we oogsten nu van allerlei kolen. Helaas hebben we ook flink wat kolen moeten wegdoen vanwege vraat of aantasting door koolvlieg, mug of een schimmeltje. Het komt erop neer dat er dus ook van allerlei kolen in de pakketten gaan. Sommigen waren zooooo groot dat we ze hebben gehalveerd of zelf kwarten in de pakketten konden doen. Zo heeft iedereen dus kool: rode, spits, gele bloemendaalse, groene, holsteiner witte maak er wat moois mee!

stoofperen plukken

Wat een prachtig nazomerweer hadden we maandag. De pompoenen beginnen we voorzichtig tussen de asperges uit te oogsten. De stoofperen en appels worden geplukt en dit jaar hebben we een eerste oogst hopbellen! Ik brouw zelf geen bier maar het is ook lekker in kruidenthee. De kleuren gaan steeds meer richting goud en het gevoel van herfst bekruipt je als je ‘s ochtends door het natte gras door de tuin loopt.

De knolvenkel is lekker sappig door de regen van de laatste weken. Ik heb er zelf gister een mooie frittata mee gemaakt. Aardappeltjes niet te gaar koken en in plakjes snijden, een uitje en teentje knoflook fruiten en de knolvenkel ook een paar minuutjes meebakken. Kruiden met zout, rode pepervlokken, een beetje komijn en de verse kruiden die je kunt vinden zoals tijm, oregano, peterselie. De aardappelplakjes onder in een grote koekenpan of oven schotel leggen, de andere groenten erover verdelen. Dan 2 geklopte eieren pp erover gieten. Het vuur heel zacht zetten en na 5 minuutjes zet ik het dan onder de gril. Je kunt het ook heel zachtjes stijf laten worden op het vuur natuurlijk.

De rode bieten hebben we niet gewassen na het oogsten. Als je bieten wilt bewaren dan laat je ze beter vuil. In de koelkast kun je bieten zo maanden bewaren. Maar je kunt ze natuurlijk ook direct op smikkelen. In een bietensoepje, lauwwarme salade met feta of traditioneel met spekjes.

Coco rosé boontjes; zijn dopbonen, je moet ze dus net als erwtjes uit de huls halen. Dat kan voor of na het koken. Dat laatste is makkelijker. Je kookt dit soort verse bonen veeeeeeeeel korter dan wanneer ze gedroogd zijn. 5-10 minuutjes koken is voldoende. Dop je ze eerst dan kun je de boontjes ook garen in een stoofschotel of soepje. Kook je ze in de schil dan heb je lekkere kleine gare romige boontjes die ook goed in een maaltijdsalade passen.

We telen verschillende droog- of dopbonen. Coco rose is een oud Noord-Frans ras, het geeft hele mooie nu nog licht rose boontjes. Laat je ze afrijpen dan worden ze steeds donkere rose paars. De boontjes zijn vers een week houdbaar, gedroogd maanden, zelfs jaren. Een mooie manier om de winter door te komen.

Nog een onbekende groente is hertshoornweegbree. De sierlijke dunne bladeren bevatten veel mineralen en vitaminen en zelfs een natuurlijk anti-histamine. De blaadjes kunnen jong als toevoeging aan salade dienen maar ik roerbak liefst de blaadjes. Snij ze in korte stukjes van 5-10 cm Ik fruit liefst een sjalotje, wat paddestoelen, een teentje knoflook en voeg dan de blaadjes toe. In een paar minuten zijn de blaadjes zacht en kun je deze roerbak lekker husselen met bulgur.

De courgetteplanten hebben we vorige week goed onder handen genomen. Oude en aangetaste bladeren verwijderd om zo meer zon en licht in de planten te krijgen. Ook hebben we de bladeren met een melkoplossing bespoten om de meeldauw tegen te gaan. Het is niet direct weg maar ik hoop zo de aftakeling wat tegen te houden. De snelheid is een beetje uit de productie maar we oogsten gelukkig weer meer dan voldoende om courgette in het oogstaandeel te kunnen doen. Het is niet alleen de temperatuur die er voor zorgt dat we minder kunnen oogsten en dat er minder bij groei is. De dagen worden al merkbaar korter en dat zie je ook terug in onze buitenteelt.

September is de maand van marketen en feesten. Dit jaar zijn er best veel afgelast. We gaan gelukkig nog wel naar de Boschhoeve en ook ons eigen Oogstfeest gaat door. Op kleinere schaal dan normaal, maar we geven zaterdag 19 september de dag door rondleidingen aan kleine groepjes en we hebben extra veel lekkers in de winkel en op het terras!

bonenboot

Storm Francis heeft gelukkig weinig schade veroorzaakt in de tuin. Alleen een rij coco-rose bonen is omgezakt. Het leek wel een soort drakenschip! Gelukkig konden we dit met zijn allen weer overeind trekken en kunnen de bonen nog een weekje verder groeien want ze staan pas voor volgende week op de planning.

De andere bonen, de groene bonen zoals de cobra, de paarse blauhilde en de gele neckargold stonden nog fier overeind en plukken we nu alweer 3 weken. De snijbonen zijn wel al voorbij. Deze zijn gevoeliger voor schimmels en voor trips die ervoor zorgen dat we alleen nog maar rare snijbonen oogsten, met kronkels enzo.

De suikermaïs is klaar. Al een paar weken kijken we even onder de rokken om de kleur van de kolven te controleren. Niet alleen de kleur is een indicatie of ze al oogstrijp zijn, helaas ook de vogels. Als die eraan beginnen zijn de kolven goed op smaak. Dus er kan wat zijn voorgeproefd door de duiven... Ik hou zelf ervan de kolven te poffen/grillen op open vuur. Maak een vuurtje (in een bbq of vuurschaal) en als de vlammen laag zijn en de kolen heet dan rooster je de kolven in 30-40 minuten in het blad. Een beetje verbrand buitenblad is niet erg, zolang de korrels maar niet bereikt worden. Zo nu en dan check je de kleur van de kolf. Is deze mooi verkleurd naar diep geel dan is hij gaar en kun je hem afpellen. Een beetje boter erover en smullen maar. PS dit in het blad roosteren kun je ook in de oven (onder de gril) doen. Mijn dochter Anne was echt helemaal verkocht en geloofde niet dat er niets anders op zat dan boter.

Vorige keer toen ik vertelde dat de prei niet mooi was kreeg ik terug dat ze dat helemaal niet hadden gemerkt. Gelukkig! We doen ons best om de buitenste lelijke bladeren te verwijderen maar ook deze keer kan het zijn dat de schimmels ze wat ernstiger te pakken hebben dan wij kunnen zien.

Het is echt bijna herfst in de tuin. In de sla beginnen de schimmels ook toe te slaan en moesten we de kropsla snel oogsten. Wat minder grote kroppen dan in het voorjaar en hoogzomer dus. Maar wel mooie eikenbladsla.

Deze week maakt Jeanet Matser pesto van onze prachtige rijen groene en paarse basilicum die het tijdens de warmte geweldig naar hun zin hadden. Ook onze overtollige courgettes worden door haar verwerkt in mooie potten courgettes op het zuur.

De zilversteel is een plaatje! (zie hieronder) Het is een soort snijbiet die voor zijn dikke ribben of nerven wordt geteeld. Meestal denken mensen dat het paksoi is maar deze groente is dus eigenlijk een soort biet waarvan je de bladsteel/nerf eet. Het groen is ook prima te eten als spinazie maar de bite zit in de stengel. Ik gebruik dit voorallerlei roerbaksels. Ik vind de wat aardse smaak van de snijbiet goed combineren met shiitake en tijm. Lekker in een risotto met wat gefruite sjalot. Maar ook heel goed op zijn Oosters met oestersaus, sesamzaadjes en paprika voor de kleur.

IMG_5967.jpg

revanche op de slak

Die laatste hete dagen zorgden voor een groeispurt in de romaanse sla, radicchio en de rucola. We moesten ze hals overkop oogsten want ze wilden gaan bloeien. Er groeien verschillende soorten romaanse of bindsla in de tuin. Het zijn extra stevige kropjes, Moon Red lijkt een beetje op een rode little gem, Kolibri is een mini- kropsla met stipjes en Parrot is een helemaal groene mini-kropsla. Omdat ze stevige harten hebben kun je ze grillen. 

Emile van de Nieuwe Winkel maakt er een heel bijzonder gerecht mee, sla met slakken… Ja echt, gegrilde sla met een oestersaus van gefermenteerde slakken. Een soort revanche op de slak zullen we maar zeggen. Miljuschka heeft er van de week nog een lovende recensie over geschreven. Elke week vertrekken er kratten vol bijzondere groenten, kruiden en bloemen naar Nijmegen om te worden om getoverd tot bizar lekkere creaties.

De radicchio is ook zo’n stevige sla, of eigenlijk lof natuurlijk dus een beetje bitter. Heerlijk om te grillen (in 4 of 6 laten gesneden) samen met plakken appel wat blaadjes rucola en een zoete balsamicostroop. Ook leuk is om de radicchio fijngesneden te roerbakken met ui en (vegan) spekjes, lekker met parelcouscous (en een roomsausje).

De patisson is een courgette-achtige. De smaak is  neutraal en iets frisser als courgette maar het uiterlijk is fenomenaal. De gele of witte taartvormpjes lenen zich natuurlijk perfect om te vullen. Bijvoorbeeld met een kruidig gehakt, bulgur of… kaasfondue. Soms leg ik er gewoon een heel camembertje in, 20 minuten in de oven en smikkelen maar of nog simpeler, een pak kaasfondue opwarmen in een pan water, in de uitgeholde patisson gieten, nog 10 minuten in de oven doen en dan eten met als toetje het sappige bakje... en geen vuile pan!

De bieten hebben een soort race gehouden. En ze eindigen zo’n beetje allemaal tegelijk. De verschillende plantingen en zaaisels zijn nu eigenlijk allemaal tegelijk klaar. Degenen op de foto zijn wel duidelijk het mooist en deze gaan dan ook als bosbiet in het pakket. De rest had schimmelvlekken op het blad dus dat blad draaien we er dan af en daarna kunnen de bieten wachten in de koelcel tot ze in het oogstaandeel mogen. Het mooie van bosbiet is dat je twee groenten in een krijgt. Snijbiet bovenop, eet dat het liefst zo snel mogelijk, bijv in feta-snijbiet flapjes. En natuurlijk de rode biet zelf. Kook de bieten in de schil 10-15 min, ze moeten zacht zijn als je erin prikt. Veeg het velletje eraf en je hebt een perfecte biet. Lekker om te eten met olijfolie, parmezaanse kaasflakes en rucolablaadjes (de rucola heeft wat bloemstengels dus je moet de blaadjes wat lostrekken).

De aardappelmix van rode emma, blauwe elise en alouette aardappels geeft een mooie roast. Was de aardappels goed, halveer ze of snij ze in de lengte in parten, leg ze in een ovenschaal, even insmeren met wat olie en dan in 45 minuten goud-bruin roosteren in de oven op 180 graden. Beetje grof zout en wat kruiden erover, een lekkere zelfgemaakte mayo en salade erbij mmmmm. Eet smakelijk!

In de tuin zijn naast een heleboel oogsten ook weer aan het zaaien. Winter/herfstgewasjes zoals winterpostelein en raapstelen maar ook zaaien we de groenbemesters in voor het verbeteren van bodem. Op de lege aardbei- en aardappelveldjes zaaien we nu een mengsel van verschillende groenbemesters. Verschillende planten stimuleren of remmen verschillende soorten bodemleven. Bekendst is misschien wel het afrikaantje die tegen wortelaaltjes werkt. Maar de suikers en andere stoffen die planten uitscheiden stimuleren ook positieve schimmels en bacteriën bijv de rhizobium die stikstof vastleggen en mycorrhizas. Daarnaast is het ook heel praktisch, waar de groenbemester groeit, groeit geen onkruid en als er nog wat voeding in de grond zit dan wordt deze de winter door vastgelegd door de planten van de groenbemester ipv misschien weg te spoelen met de winterregens.

IMG_5914.jpg

roggeoogst

Wat een warmte en wat een overvloed!

We oogsten afgelopen maandag met 3 mensen wel 2 uur lang courgettes! Door de hitte waren sommigen wel een beetje erg groot geworden. Die zijn dan niet echt lekker meer en gaan de Bunte Bentheimer varkentjes van Norbert. Die smullen ervan. Ook de bonen houden wel van die hitte en groeiden afgelopen weekend enorm. Gelukkig hielpen Frederik en Tomas met het oogsten (...trotse moeder!) waardoor we voor 12u klaar waren met al het oogstwerk. 

De courgettes vinden bij ons in de keuken hun weg naar pastasauzen, de grillpan, de oven als courgetterolletjes met kaas, of gevuld met ui, paprika en vega gehakt en natuurlijk de soeppan. 

Zeker met dat hete weer kon ik vorige week alleen nog maar aan salade denken als avondeten. De courgette kun je zelf makkelijk voor een salade bereiden door heel dun te schaven en dan een uur of wat weg te zetten in de koelkast in een dressing met wat wijnazijn. Met een spiraalsnijder tot een groentespaghetti sneden is ook heel leuk en dan is het ook met een dressing weg gezet net wat makkelijker te eten.

Ook courgettesoep kun je goed koud eten! Met wat munt, koriander of basilicum erdoor geeft het helemaal een verkoelend effect.

We plukken op het ogenblik cobra-bonen, hele lange sperziebonen; Mechelse trombone, korte bobbelige boontjes met heel veel smaak en snijbonen, gele en groene. Voor alle bonen geldt dat je ze niet te lang moet koken. Ze moeten nog piepen. ik kook ze meestal maar 5 minuten en dan draai ik het gas uit en laat ze nog even nagaren tot ze precies goed zijn. Moet je natuurlijk wel blijven proeven tussendoor. Dat is geen probleem want bonen kun je wat mij betreft elke dag wel eten. 

Bijvoorbeeld in een curry, met saté-saus, gewoon met aardappeltjes of natuurlijk in een salade, met basilicum, feta en zongedroogde tomaatjes. mmm

De spinazie verdwijnt bijna standaard in een taartvorm met bladerdeeg, wat rode ui, misschien wat pijnboompitje en spinazie en natuurlijk ei; quiche is bij ons thuis altijd een succes.

De zomerspinazie is een mix van allerlei zomerse blaadjes zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, Malabar-spinazie, boomspinazie en/of snijbiet. Goed wassen, erg dikke takjes en zaden eruit halen, fijn snijden en eventueel alvast wat bakken zorgt ervoor dat eraf wat water verdampt voor je het in een quiche doet. De meeste blaadjes die wij verbouwen slinken niet zo erg maar het is wel handig als het al wat slapper is zodat je weet hoeveel volume het uiteindelijk gaat innemen.

De komkommers hadden er geen zin meer in. Er waren veel luizen afgelopen voorjaar en die brengen heel snel virussen over. Dus voor ik er erg in had waren alle komkommers al besmet. Er zat niks anders op dan alle komkommers oogsten en de planten afvoeren. Voor eventjes de laatste komkommers maar de nieuwe planten staan alweer te bloeien. Wel op een ander veldje zodat ze niet gelijk weer besmet worden. (hoop ik)

Gelukkig kregen de meloenen niet hetzelfde virus. Ik zet elk jaar een paar planten in de hoop dat ik ooit buitenmeloen kan proeven. Nou met die warmte hebben we zowaar kleine watermeloentjes aan het groeien gekregen! 

Vorige week werkten we van zonsopkomst tot een uur of twee 's middags. Mooi maar erg vermoeiend die hitte. Toch was iedereen te porren voor het oogsten van de St Jansrogge. In de brandende zon met de handzeis rassen en dan in de schaduw de aren eraf knippen. Het was erg gezellig en mooi werk.

Enjoy the veggies, Esther en de rest van het tuinteam