De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

revanche op de slak

Die laatste hete dagen zorgden voor een groeispurt in de romaanse sla, radicchio en de rucola. We moesten ze hals overkop oogsten want ze wilden gaan bloeien. Er groeien verschillende soorten romaanse of bindsla in de tuin. Het zijn extra stevige kropjes, Moon Red lijkt een beetje op een rode little gem, Kolibri is een mini- kropsla met stipjes en Parrot is een helemaal groene mini-kropsla. Omdat ze stevige harten hebben kun je ze grillen. 

Emile van de Nieuwe Winkel maakt er een heel bijzonder gerecht mee, sla met slakken… Ja echt, gegrilde sla met een oestersaus van gefermenteerde slakken. Een soort revanche op de slak zullen we maar zeggen. Miljuschka heeft er van de week nog een lovende recensie over geschreven. Elke week vertrekken er kratten vol bijzondere groenten, kruiden en bloemen naar Nijmegen om te worden om getoverd tot bizar lekkere creaties.

De radicchio is ook zo’n stevige sla, of eigenlijk lof natuurlijk dus een beetje bitter. Heerlijk om te grillen (in 4 of 6 laten gesneden) samen met plakken appel wat blaadjes rucola en een zoete balsamicostroop. Ook leuk is om de radicchio fijngesneden te roerbakken met ui en (vegan) spekjes, lekker met parelcouscous (en een roomsausje).

De patisson is een courgette-achtige. De smaak is  neutraal en iets frisser als courgette maar het uiterlijk is fenomenaal. De gele of witte taartvormpjes lenen zich natuurlijk perfect om te vullen. Bijvoorbeeld met een kruidig gehakt, bulgur of… kaasfondue. Soms leg ik er gewoon een heel camembertje in, 20 minuten in de oven en smikkelen maar of nog simpeler, een pak kaasfondue opwarmen in een pan water, in de uitgeholde patisson gieten, nog 10 minuten in de oven doen en dan eten met als toetje het sappige bakje... en geen vuile pan!

De bieten hebben een soort race gehouden. En ze eindigen zo’n beetje allemaal tegelijk. De verschillende plantingen en zaaisels zijn nu eigenlijk allemaal tegelijk klaar. Degenen op de foto zijn wel duidelijk het mooist en deze gaan dan ook als bosbiet in het pakket. De rest had schimmelvlekken op het blad dus dat blad draaien we er dan af en daarna kunnen de bieten wachten in de koelcel tot ze in het oogstaandeel mogen. Het mooie van bosbiet is dat je twee groenten in een krijgt. Snijbiet bovenop, eet dat het liefst zo snel mogelijk, bijv in feta-snijbiet flapjes. En natuurlijk de rode biet zelf. Kook de bieten in de schil 10-15 min, ze moeten zacht zijn als je erin prikt. Veeg het velletje eraf en je hebt een perfecte biet. Lekker om te eten met olijfolie, parmezaanse kaasflakes en rucolablaadjes (de rucola heeft wat bloemstengels dus je moet de blaadjes wat lostrekken).

De aardappelmix van rode emma, blauwe elise en alouette aardappels geeft een mooie roast. Was de aardappels goed, halveer ze of snij ze in de lengte in parten, leg ze in een ovenschaal, even insmeren met wat olie en dan in 45 minuten goud-bruin roosteren in de oven op 180 graden. Beetje grof zout en wat kruiden erover, een lekkere zelfgemaakte mayo en salade erbij mmmmm. Eet smakelijk!

In de tuin zijn naast een heleboel oogsten ook weer aan het zaaien. Winter/herfstgewasjes zoals winterpostelein en raapstelen maar ook zaaien we de groenbemesters in voor het verbeteren van bodem. Op de lege aardbei- en aardappelveldjes zaaien we nu een mengsel van verschillende groenbemesters. Verschillende planten stimuleren of remmen verschillende soorten bodemleven. Bekendst is misschien wel het afrikaantje die tegen wortelaaltjes werkt. Maar de suikers en andere stoffen die planten uitscheiden stimuleren ook positieve schimmels en bacteriën bijv de rhizobium die stikstof vastleggen en mycorrhizas. Daarnaast is het ook heel praktisch, waar de groenbemester groeit, groeit geen onkruid en als er nog wat voeding in de grond zit dan wordt deze de winter door vastgelegd door de planten van de groenbemester ipv misschien weg te spoelen met de winterregens.

IMG_5914.jpg