roggeoogst
Wat een warmte en wat een overvloed!
We oogsten afgelopen maandag met 3 mensen wel 2 uur lang courgettes! Door de hitte waren sommigen wel een beetje erg groot geworden. Die zijn dan niet echt lekker meer en gaan de Bunte Bentheimer varkentjes van Norbert. Die smullen ervan. Ook de bonen houden wel van die hitte en groeiden afgelopen weekend enorm. Gelukkig hielpen Frederik en Tomas met het oogsten (...trotse moeder!) waardoor we voor 12u klaar waren met al het oogstwerk.
De courgettes vinden bij ons in de keuken hun weg naar pastasauzen, de grillpan, de oven als courgetterolletjes met kaas, of gevuld met ui, paprika en vega gehakt en natuurlijk de soeppan.
Zeker met dat hete weer kon ik vorige week alleen nog maar aan salade denken als avondeten. De courgette kun je zelf makkelijk voor een salade bereiden door heel dun te schaven en dan een uur of wat weg te zetten in de koelkast in een dressing met wat wijnazijn. Met een spiraalsnijder tot een groentespaghetti sneden is ook heel leuk en dan is het ook met een dressing weg gezet net wat makkelijker te eten.
Ook courgettesoep kun je goed koud eten! Met wat munt, koriander of basilicum erdoor geeft het helemaal een verkoelend effect.
We plukken op het ogenblik cobra-bonen, hele lange sperziebonen; Mechelse trombone, korte bobbelige boontjes met heel veel smaak en snijbonen, gele en groene. Voor alle bonen geldt dat je ze niet te lang moet koken. Ze moeten nog piepen. ik kook ze meestal maar 5 minuten en dan draai ik het gas uit en laat ze nog even nagaren tot ze precies goed zijn. Moet je natuurlijk wel blijven proeven tussendoor. Dat is geen probleem want bonen kun je wat mij betreft elke dag wel eten.
Bijvoorbeeld in een curry, met saté-saus, gewoon met aardappeltjes of natuurlijk in een salade, met basilicum, feta en zongedroogde tomaatjes. mmm
De spinazie verdwijnt bijna standaard in een taartvorm met bladerdeeg, wat rode ui, misschien wat pijnboompitje en spinazie en natuurlijk ei; quiche is bij ons thuis altijd een succes.
De zomerspinazie is een mix van allerlei zomerse blaadjes zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, Malabar-spinazie, boomspinazie en/of snijbiet. Goed wassen, erg dikke takjes en zaden eruit halen, fijn snijden en eventueel alvast wat bakken zorgt ervoor dat eraf wat water verdampt voor je het in een quiche doet. De meeste blaadjes die wij verbouwen slinken niet zo erg maar het is wel handig als het al wat slapper is zodat je weet hoeveel volume het uiteindelijk gaat innemen.
De komkommers hadden er geen zin meer in. Er waren veel luizen afgelopen voorjaar en die brengen heel snel virussen over. Dus voor ik er erg in had waren alle komkommers al besmet. Er zat niks anders op dan alle komkommers oogsten en de planten afvoeren. Voor eventjes de laatste komkommers maar de nieuwe planten staan alweer te bloeien. Wel op een ander veldje zodat ze niet gelijk weer besmet worden. (hoop ik)
Gelukkig kregen de meloenen niet hetzelfde virus. Ik zet elk jaar een paar planten in de hoop dat ik ooit buitenmeloen kan proeven. Nou met die warmte hebben we zowaar kleine watermeloentjes aan het groeien gekregen!
Vorige week werkten we van zonsopkomst tot een uur of twee 's middags. Mooi maar erg vermoeiend die hitte. Toch was iedereen te porren voor het oogsten van de St Jansrogge. In de brandende zon met de handzeis rassen en dan in de schaduw de aren eraf knippen. Het was erg gezellig en mooi werk.
Enjoy the veggies, Esther en de rest van het tuinteam