De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

zwoele zomernachten

Terug van vakantie in een oververhitte en overvolle tuin. Wat staat het er goed bij er is flink gewied en geplant. De bonen bloeien volop in allerlei kleuren, de tomaten beginnen te rijpen. Hopelijk volgende week de eerste bonen in het pakket! De mais bloeit ook uitbundig en ik hoop op een mooie oogst over een paar weken.

Gelukkig kunnen we beregenen want het is erg nodig. Het gras is in 3 dagen helemaal geel geworden. De gewassen staan onder beregeningscomputers maar toch moeten we elke dag watergeven. De potplanten, het gras en nog twee kranen hebben geen computer. Gelukkig hebben we goeie buren die s‘avonds laat de kranen dicht willen zetten. Zo kunnen wij een goeie nacht maken want we werken nu van 6-13 in de tuin. Hierna is het echt niet leuk meer. Dat vinden de gewassen ook en die hangen ondanks dat ze voldoende water hebben eind van de dag helemaal slap. In de nacht trekken ze weer zelfs in deze zwoele zomernachten van boven de 20 graden.

De knolvenkel is prachtig en lekker geurig. Lekker voor een zomerse pasta schotel, dungesneden roerbakken met een rood uitje en wat knoflook door de pasta met gerookte zalm en wat tijm. Vind je dat te warm deze week dan smaakt het ook heerlijk rauw in een salade met geroosterde hazelnoten, citroensap en olijfolie. 

De prei moet eraf. Hier en daar begint er een al te bloeien en de buitenste bladeren hebben wat schimmel opgelopen. Maar niet getreurd want de rest van de prei is nog heerlijk en kan fijn in een aardappel-prei soepje. Die kun je ook goed lauw eten lekker met vers brood en eiersalade.

Ik moet nog even kijken welke aardappels erin het oogstaandeel gaan, dat wordt een verrassing morgen. Vandaag hebben we de laatste rassen opgegraven, de Alouette en de blauwe Anneliese. Die laatste gaat vaak samen met haar zusjes rode Emma en Charlotte in een mix. Op het ogenblik hebben we in de voorraad: Pink Gipsy (gevlekt), Charlotte (geel), rode Emma, blauwe Elise, Raja (licht rode schil) en Alouette (donker rode schil). Ik ben zelf erg fan van Raja maar helaas is daar geen pootgoed meer van te krijgen en wordt die langzaam maar zeker door Alouette verdrongen. Die laatste is resistent tegen phytophthora wat een groot probleem is. Ook wij hadden er dit jaar (voor die droge hitte) flink last van, behalve dus in de Alouette :-). Het aardappelveld gaan we zodra er wat regenkans is inzaaien met een groenbemester zodat de grond volgend jaar uitgerust en lekker humeus en los is voor de pastinaak, prei en bietjes.  

Zapallito is een zomerpompoentje dat je eet zoals courgette. Het is wat zoeter en geler en smaakt wat meer als een meloen. Lekker om te grillen op de bbq!

De paksoi groeit uit zijn voegen. Enorme joekels zijn het. De slakken hebben helaas wat aan de bladeren gegeten dus dat is wat minder mooi maar de sappige nerven kun je mooi verwerken. ik maak er met dit weer graag salade mee. Snij de nerven in dunne plakjes. Ik gebruik het groen niet. En dan strooi ik er een halve tl zout over en wat witte balsamicoazijn een flinke hand cranberries en wat dille. Alles een uurtje laten trekken in de koelkast, doorscheppen en dan serveren met wat geroosterde noten en eetbare bloemtjes zoals dahlia of goudsbloem.