De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Oorlog die bonen Zappa litho stengels la oh mijn sla

Oorlog die bonen Zappa litho stengels la oh mijn sla suiker mais….Leuk die dicteerfunctie maar hij maakt er niks van. Deze week oogsten we (onder andere):  borlottibonen, zapallito, patisson of pompoen, kool, stengelsla, romaanse sla, suikermais en salie


Wow wat is het heet vandaag… gelukkig konden we nog wat eerder beginnen en waren we om 7.00 uur vanmorgen aan het oogsten… in de zomer beginnen we met dit soort dagen om 6 uur maar dan is het gewoon nog donker...de weekenden in september zijn altijd vol met markten en feestjes. Komend weekend is er oogstfeest in de ommuurde tuin. De eerste open dag van het jaar!

Met een uitgebreid terras, een uitstalling van de ingemaakte oogst en rondleidingen in kleine groepjes van max 12 personen, een vuurtje waarop kinderen een broodje kunnen bakken. 

In de tuin staat de rogge die we vorige week zaaiden staat al boven. We hadden het afgedekt met doek want we waren nog niet omgedraaid of er landden al 4 duiven op het zaaisel. Vanmorgen piepte de eerste blaadjes van de rogge al door het doek. Tijd om deze snel te verwijderen anders groeit de rogge vast en krijg je het doek er niet meer af zonder de rogge eruit te trekken. 

Vanmiddag liep ik met Emile en Louise van De Nieuwe Winkel door de tuin. Ik oogstte het eerste sneeuwklokje of bruidsjurkje; een pepertje zonder bij mij bekende naam dat ik bij deze bedenk dus. Elke paar weken lopen we zo door de tuin op zoek naar nieuwe groenten en kruiden voor het menu, zoals de shiso die je ook op de foto ziet. even later kreeg ik wel een heel leuk presentje, een radijsjes pin, een onderscheiding voor… mag ik nog niet schrijven maar het wordt 21 september bekend gemaakt!!!

De borlottibonen of kievitsbonen zijn om te doppen net zoals vorige week met Coco rose ook deze bonen hoef je niet lang te koken 10-15 minuten, altijd even proeven of je het gaar genoeg vindt. Fijn door een minestronesoep of een andere groente soep. Lekker vullend en tegelijk ook licht. Ik at ze dit weekend in combinatie met sperziebonen (beide bonen eerst gekookt), dan met wat cherrytomaatjes en wat rode peper, zout en olijfolie in de oven.

De stengelsla of wosun is vanbinnen knal groen en kun je rauw of geroerbakt eten. De geur is nootachtig misschien zelfs een beetje salmiakig. Ik vind het erg lekker met rode ui en gele paprika. Ik snij het redelijk grof en na het roerbakken blus ik het af met (vegan) oestersaus. Het toefje blaadjes kun je ook roerbakken.

De tijd van de pompoenen breekt langzaam aan. De zomerpompoentjes, de patisson en de zapallito zijn nog lekker fris en kun je goed grillen in plakken. We hebben niet genoeg voor iedereen dus sommigen krijgen al een winterpompoen. We telen dit jaar weer veel verschillende rassen. Ik heb gekozen voor bright summer en amoro beide rassen geven meestal niet al te grote vruchten, mooi voor onze M en S pakketten. Ook deze zijn leuk om te grillen maar dat doe ik dan weer het liefst in de oven want anders moet je wel erg dunne plakken snijden.

De salie is heel lekker als je hem licht in olie bakt. Doe een dun laagje olie in de pan en frituur elk blaadje individueel licht bruin. halverwege even keren. Geweldig lekker knappertje op bovenstaande pompoenachtigen of bij de bonen.

Kolen: we oogsten nu van allerlei kolen. Helaas hebben we ook flink wat kolen moeten wegdoen vanwege vraat of aantasting door koolvlieg, mug of een schimmeltje. Het komt erop neer dat er dus ook van allerlei kolen in de pakketten gaan. Sommigen waren zooooo groot dat we ze hebben gehalveerd of zelf kwarten in de pakketten konden doen. Zo heeft iedereen dus kool: rode, spits, gele bloemendaalse, groene, holsteiner witte maak er wat moois mee!