nagenieten
Wat een heerlijk weekend en gezellig oogstfeest hebben we gehad! Ik was even een beetje benauwd of het niet te druk zou worden maar gelukkig was iedereen heel relaxt en wachtte iedereen netjes op 1,5m afstand op zijn beurt. We hadden van te voren veel taarten gebakken en die gingen ook allemaal op!!
Door de afgelopen heerlijke warme week hebben we weer heel veel sperziebonen.. De Cobra doet het dit jaar super goed. Ook hebben we voor het eerst edamame-boontjes in het oogstaandeel. Dat zijn verse sojaboontjes. Je kookt ze in de schil in zout water in 5-10 minuten. in elke peul zitten 1-3 boontjes best weinig voor zo’n wijdverbreid gewas! Je breekt de schil na het koken makkelijk open en de groene boontjes kun je daarna in allerlei gerechten verwerken. Vaak zie je ze in maaltijdsalades zoals Poke-bowl maar ook op het laatst toegevoegd aan een roerbakschotel is super. Als je dan toch bezig bent met een maaltijd salade dan passen daar ook een paar radijsjes in en wat bieslook.
Vandaag is de eerste dag van de astronomische herfst. Vanaf morgenavond gaat het ook zo voelen als ik de weerberichten mag geloven. Vandaar lekker stoofpeertjes voor een herfstig dessert. De Winterriet-peren zijn van een oud ras dat het erg goed op zandgrond doet. De peren zijn dan soms ook erg groot. Dat is best gevaarlijk plukken. Vorig jaar heb ik met een flinke bult rondgelopen. Dit jaar toch maar iets voorzichtiger op afstand met een bezem de laatste vruchten uit de boom geschud.
Schil de peren en laat het steeltje zo mogelijk zitten. Snij de peren door de midden en verwijder het klokhuis. De gehalveerde peren zet je op met een kaneel stokje en eventueel een scheut agavesiroop. Nu is het een kwestie van geduld. Je laat de peren koken tot ze mooi rood zijn geworden. Dat kan wel een avond lang zijn. Ik zet ze graag op het houtvuur en laat ze dan zo rustig gaar worden zonder dat ik gas hoef te verstoken en de kamer ruikt ook nog eens heel lekker!
De paksoi heeft ook al wat herfstige vlekjes. De planten groeien nu niet meer zo snel en dan kunnen allerlei plagen er een hapje van nemen. Nog steeds een fijne kool die je ook een keer in de soep kan doen!