regendansje
Heerlijk, regen! Een grijze week, om even ademen te halen en uit te puffen van de warmte. De groei van de gewassen gaat dan ook direct langzamer, even wat minder aardbeien en peultjes te plukken dan vorige week. Het onkruid lijkt ook op wat regen te hebben gewacht en schiet nu overal uit de grond. De tuin staat nu bijna helemaal vol alleen de late bonen en courgettes moeten nog gezaaid. Andere bedden zijn alweer leeg en opnieuw ingezaaid. Het is de drukste tijd van het jaar voor een tuinder. Pas in juli als de dagen weer wat korter worden komt het achterover leunen.
Voor de vogels is het nu ook een drukke tijd. Overal in de tuin zie je jonge vogels gevoerd worden door hun ouders die hen ook proberen te leren vliegen en wat het is dat vogels moeten leren. De jonge kraai wordt regelmatig bijgevoerd met gejat brood van mij of een van de vrijwilligers die even niet goed op zijn tas lette. De koolmeesjes in de lindebomen krijgen nog rupsjes gevoerd maar zitten volgens mij in een waar voedselparadijs. De pimpelmeesjes hadden minder geluk. Hun vogeluisje viel van de muur en ik zag helaas een boel kleine veertjes rond de crash-site...
De peultjes plukken we in geel, paars en groen. Elke twee dagen gaan we de rijen langs terwijl bovenin het gewas zich de mooie bloemen nog ontwikkelen. Laten we een paar peultjes hangen dan stopt de bloei want de plant heeft dan het idee zich voldoende te hebben voortgeplant. Begin juli stoppen de peulen er sowieso mee trouwens. Dan is het tijd voor de sperzieboontjes. Peultjes blijven lekker met worteltjes, hoewel ik die echt nooit groot genoeg heb wanneer ik de peultjes pluk hoe vroeg ik ze ook zaai… en een mooie couscous-salade. Anne experimenteert met allerlei variaties, de laatste met rozijnen, mosterd, olijfolie en azijn en fijne stukjes groenten erin was een succes en dan met mooie peultjes ernaast en wortelspaghetti.
Rettich en radijzen willen goed groeien dit jaar. Ze zijn lekker sappig en soms een beetje pittig. Hoewel ik van wat milde radijzen hou krijg ik ook vraag voor pittige radijzen. Ik heb zelf nog niet veel smaak verschil tussen de soorten geproefd maar laat het me graag weten als je een duidelijk pittiger ras herkent.
Voor mij zijn radijzen een prachtige salade met wat olijfolie en azijn misstaan ze bij bijna geen enkel gerecht. In de salade passen ze natuurlijk ook zoals met de Batavia-sla. We telen dit jaar voor het eerst Luana, een nieuw zaadvast ras dat een beetje kropt. Wel met dezelfde knapperige blaadjes als ik gewend ben van Batavia-sla.
En een mooie verschijning is de knolvenkel met zijn fijne loof. We laten altijd wat loof eraan zitten zodat je het kunt gebruiken om bouillon van te trekken. De verse stengels kun je ook in dunne plakjes snijden en dan op witte balsamico-azijn zetten voor in een salade. Wil je de venkel wat langer bewaren dan knip je de bladeren er direct af en bewaar je ze apart. Het blad ontdekt vocht aan de knol en dan wordt hij vezelig. Venkel is heel lekker rauw of gegrild. Voor het grillen halveer je de venkel zodat je de grootste oppervlakte krijgt. Smeer hem in met wat olijfolie en rooster de platte kant onder een gril of lekkerder op een grillplaat of -pan. Bestrooien met zout en peper. Heerlijk bij vis met wat bruschetta.
De koolrabi is deze keer wat minder gescheurd dan de vorige planting. Gelukkig. je kunt zo je best doen maar een legertje slakken kan dan in een paar nachten roet in het eten gooien. Ik kreeg van verschillende mensen terug dat ze de rauwe koolrabi echt heel lekker vinden. Wij hadden ze laatst in blokjes in een groentesoep met bosui en worteltjes. Dat voelde dan weer heerlijk ouderwets.