De start van het pakkettenseizoen
Het seizoen begint met prachtige en gewichtige paksoi, blauwe aardappels van vorig jaar, geurige kervel en sappige rucola en veldsla. De enorme droge maand april zie je gelukkig niet terug in de tuin. We zijn blij met een goed beregeningssysteem want paksoi groeit alleen maar zo mooi als ze regelmatig water krijgt. Wel zie je droogte in de grasvelden die vorige week gewoon geel waren en we bijna niet hoeven te maaien. Dit jaar hebben we dankzij de koelcel die we vorig jaar hebben gebouwd nog oogst van vorig jaar om de eerste pakketten wat gewicht te geven! Deze week zijn dat aardappels; blauwe Anneliese, een hele mooie en smaakvolle aardappel met wat kruiden erbij om ze in de oven met wat olijfolie, kruidjes en zout, lekker te roosteren.
De eerste oogst van het jaar zijn bladgewassen. De veldsla, rucola en kervel zijn in maart gezaaid en zijn nu prachtig volgroeid. De rucola is sappig en niet zo scherp nu nog. Lekker voor door de pasta of als salade. De veldsla is nu al zo groot geworden dat er een beetje stengelvormig in zit. Dat doet niets af aan de smaak. De smaak is bloemig en nootachtig, lekker als salade of door een stamppotje met blokjes kaas en zongedroogde tomaatjes. Wel goed wassen want de buien van afgelopen weekend hebben er wat zand op gespat.
In het pakket vind je ook een bos kervel voor een heerlijke zachte soep of in een voorjaarsomelet heeft een zachte anijsachtige smaak.
Bewaartip voor bladgewassen: Zet de bladgewassen, sla rucola kruiden ed in een bak koud water en laat ze 10 minuutjes bijtrekken. Snij evt een klein stukje van de onderkant af. Was het goed (is later handig), laat het uitlekken en bewaar het in een plastic zak of afsluitbare doos in de koelkast. Zo heb je altijd snel een lekker vers blaadje bij de hand voor op de boterham of bij de maaltijd.
Kervelsoep
Maak een roux door in de soeppan 30 gram boter te smelten en er langzaam 40 gr bloem doorheen te roeren met een houten spaan. Even laten doorbakken. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Giet 1 liter hete bouillon of heet water al roerend en kloppend met een garde in de pan. Klontjes? dan even de staafmixer erin. Het mengsel een paar minuten laten koken, dan bindt de roux en wordt het een romige soep, wel blijven roeren.
Voeg nu een bosje fijngesneden kervel toe en laat 5 minuten trekken. Gebruikte je water dan kun je nu zout en peper toevoegen naar smaak. Je kunt er eventueel sojaroom of crème fraîche, zalm, spekjes of gerookte kipfilet bij serveren.
Paksoi met Thaise balletjes
Maak de paksoi goed schoon. Snijd de paksoi in redelijk grove reepjes.
Verhit een wok en voeg een klein scheutje olie toe. Roerbak 2 teentjes fijngesneden knoflook en zorg ervoor dat de knoflook niet bruin kleurt. Voeg van de paksoi de witte reepjes steel toe en roerbak heel even op hoog vuur. Schep nu de reepjes blad erbij en roerbak nog voor een enkele minuut totdat de bladeren allemaal net geslonken zijn. Doe nu 3 el oestersaus erbij en breng op smaak met (rode) peper. Roer alles om en schep de gewokte paksoi in een schaal.
Serveren met jasmijnrijst en Thaise visballetjes.
Dit recept kan natuurlijk ook heel goed vegan. Gebruik sojasaus ipv oestersaus en bak wat kikkererwten knapperig in een koekenpan voor erbij, en/of natuurlijk kant-en-klare vegetarische balletjes.
In de tuin hebben we afgelopen week al stro onder de aardbeien gelegd. Ze zijn volop aan het bloeien dus ik verwacht misschien al over 2 weken de eerste zomerkoninkjes. Door de Corona-crisis hebben we dit jaar geen gebrek aan vrijwilligers. Natuurlijk houden we ons ook aan de richtlijnen van de overheid. En dat resulteert in een enorme koffietafelkring. :-)
We hopen dat jullie dit jaar weer zullen genieten van alle oogst!
Eet smakelijk, Esther, Elske, Marieke, Pauline en onze stagiaires Jan en Nikki en de vrijwilligers